logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie

B o n u s 06 Sie 2019 22:15 2532 26
REKLAMA
  • #1 18101190
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witajcie
    mam następujacy problem nie mogę ustawić gazu. Czy ciśnienie powinno się wahać z np 1,05 do 1,30 albo 1,40 do 1,70 podczas przyśpieszenia? Cała zabawa z gazem i tym silnikiem AKL wygladą tak, że wszelkie nawet połowiczne dogazowanie to w programie STAGa maksymalny wzrost czestotlieosci wtrysków do końca skali. czyli silnik ma albo
    małe dawki przy niskim obciażeniu stałej predkosci,
    albo średnie przy stałej predkosci wyzszym obciażeniu,
    albo gdy otwiera sie przepustnice chce się przyśpieszyć jest maksymalnie zalewany gazem więc oczywiście nie przyśpiesza. przy tym wypadnie bład a to Upper limit lambdy a jak pogmerać w mapie pozmniejszać to łatwo Lower limit lambdy. Nie idzie ustawić optymalnego zasilania bez błedów. Co do silnika ma 13 barów sprężania ale przepompowuje olej nie spala go (brak chmury) przepompowuje prawdopodobne uszkodzenie pierścieni olejowych). Ktoś ma jakieś mapy stag dla LPG do tego silnika mniżniki jak to wygląda? Dodam, że nie udało mi się ustawić sterownika LPG tak by silnik przy przygazowaniu miał słyszalne spalanie stukowe czy tak by woda wypływała z wydechu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18101804
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Jakie wtryskiwacze? Jakie dysze? Pokaż screeny , ustawień i pracy instalacji.
  • #4 18102942
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    prawdopodobnie problem leży po stronie złej regulacji, ale tak jak już pisano wyżej potrzebujemy więcej informacji o instalacji oraz jak wygląda mnożnik
  • REKLAMA
  • #5 18103761
    B o n u s
    Poziom 15  
    Parę screenów
    Co sprawdziłem. Wykres benzynowy dla bardziej zrywnej pracy powinien wyglądać bardziej jak S z mniejszą górką w środku skali, tu jak widać jest pionowy przez całą długość. Po wypadnięciu błędu lambdy (czyli przejście ECU w tryb awaryjny) wygląda on mniej więcej jak ten. Skala kończy się na 12ms. Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie Leon 1.6 SR STAG QBOX - Błąd lambdy, niemożliwe ustawienie mnożnika, zalewanie
  • #6 18104799
    maiami
    Poziom 23  
    za duże dysze mnożnik za nisko schodzi, jeżeli masz dobrze zaznaczone wtryskiwacze gazowe w programie to sa w01 i z nimi też może być problem
  • #7 18105415
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 875
    ten silnik działa poprawnie na każdym mi znanym wtryskiwaczu...jakiej wielkości masz zamontowane dysze?
  • #8 18106844
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Najpierw napraw silnik żeby w sekwencji chodził, bo z tak krótkimi czasami W01 nie nadążą.
  • #9 18111785
    maiami
    Poziom 23  
    ociz napisał:
    bo z tak krótkimi czasami W01 nie nadążą.

4ms na biegu jałowym to za krótki czas aby wtryskiwacz pracował prawidłowo?
  • #10 18111816
    ociz
    Chwilowo tyle miał bo korekty w ECU poszybowały w górę. Spójrz na maksymalne czasy, normalnie powinny sięgać 16ms.
  • #11 18113376
    maiami
    Poziom 23  
    ociz napisał:
    Chwilowo tyle miał bo korekty w ECU poszybowały w górę. Spójrz na maksymalne czasy, normalnie powinny sięgać 16ms.

Skoro ECU skraca czasy a na biegu jałowym są 3ms a przy pełnym obciążeniu 13ms to jaki problem z wtryskiwaczem gazu nie będzie nadążał?
  • REKLAMA
  • #12 18116267
    B o n u s
    Poziom 15  
    maiami napisał:
    ociz napisał:
    bo z tak krótkimi czasami W01 nie nadążą.

4ms na biegu jałowym to za krótki czas aby wtryskiwacz pracował prawidłowo?
    czyli powinno zaczać od 5ms 6ms? Rozumiem skąd duszenie przy ruszaniu ale tez nieprawidlowe falowanie lambdy na jałowych obrotach. Należy więc mi obniżyć ciśnienie na parowniku aby czasy poszły w górę. Było 1,5 bar. obniżka do 1 (na tej mapie) sporo odmieniła w elastyczności ale niżej do 0,9 bar już gorzej (to chyba za małe ciśnienie) . Co do tych wtrysków na pierwszy montaż gazownik wstawił nowe ale okazały sie wadliwe, był problem z wyciekiem gazu przez wtryski do kolektora (gdy bylo chłodno w nocny gaz wlewał się po trochu w kolektor, auto nie chciało odpalic rano na benzynie - było zalane gazem). Gazownik zmienił wtryski na inne regenerowane (są obecnie sprawdzę tą średnice dysz jeszcze). Testowalem różne ciśnienia parownik ustawiony na 1,5 bar zrobil mi ostatnio żarcik, po mocnym dogazowaniu do 6000 obr parownik sam zmienił sobie nastaw na 1,7 bar. Nagle po dojechaniu auto zaczeło się dusić. To ciśnienie 1,5bar kiedyś ustawił gazownik, przy pierwszym podpieciu mojego kabla to zweryfikowałem. Ciśnienie 1 bar widziałem na youtube przy filmie z ustawieniem w ACSTAG jakiegoś Lanosa 1.6
  • #13 18116393
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Po pierwsze czy montujesz lpg czy naprawiasz. BYć może masz uszkodzony reduktor.
  • #14 18116592
    ociz
    B o n u s napisał:
    czyli powinno zaczać od 5ms 6ms?

Przy 1bar to i 3ms tym wtryskom wystarczy, ale im wyższe ciśnienie tym trudniej mają się otwierać przy krótkich czasach.
    Wiesz jak działa półsekwecja? Wtryski muszą pracować 2 razy częściej więc i 2 razy szybciej. Zobacz czy czujnik wałka rozrządu działa i/lub czy rozrząd nie przestawiony.
  • #15 18121070
    B o n u s
    Poziom 15  
    ociz napisał:
    B o n u s napisał:
    czyli powinno zaczać od 5ms 6ms?

Przy 1bar to i 3ms tym wtryskom wystarczy, ale im wyższe ciśnienie tym trudniej mają się otwierać przy krótkich czasach.
    Wiesz jak działa półsekwecja? Wtryski muszą pracować 2 razy częściej więc i 2 razy szybciej. Zobacz czy czujnik wałka rozrządu działa i/lub czy rozrząd nie przestawiony.
    czujnik obrotów wałka gdyby nie działał to ten silnik AKL wcale by nie pracował. Co do korelacji czujnik wałka czujnik wału musze sprawdzić ale zapomniałem ktorym blokiem w VAG się to weryfikuje.

Strumien swiadomosci swia napisał:
    Po pierwsze czy montujesz lpg czy naprawiasz. BYć może masz uszkodzony reduktor.
    gaz próbuje ustawić. Od samego montażu 4 lata temu są problemy. Gazownik był kiepski ustawiał gaz bez jazdy itp
  • #16 18122005
    B o n u s
    Poziom 15  
    Co do dysz wtrysku, średnice najpierw to 3,1 i złaczki od weżyka to otwór 2,4 mm. Wg instrukcji QBOX dla 1 bara z parownika to średnica na granicy. Od okolic 25 KM na 1 cylinder.

W AC STAG jest funkcja Autoadaptacja mozna zmienic zakres reakcji odchyłki itp może coś tu mam niepoprawnie. Nie ogarnąłem jeszcze tematu adaptacji z uzyciem danych z OBD auta. AC STAG i taką funkcje ma (chyba że to podglad tych danych a AC STAG ich nie używa). Mam nadzieje, że gazownik nie pominął u mnie tego podłaczenia. Akurat sygnału lambdy do QBOX nie miałem silnik latał sobie z QBOXem który brał czasy wtrysków benzyny temperatury i obroty . sam ogarniałem sygnał lambdy. Teraz przynajmniej widzę na wykresie w ACSTAG czy falka jest niepoprawna, czy ECU ma już tryb awaryjny.
  • #17 18122266
    maiami
    Poziom 23  
    B o n u s napisał:
    Co do dysz wtrysku, średnice najpierw to 3,1 i złaczki od weżyka to otwór 2,4 mm

nie rozumiem tego zdania to są 3,1 czy 2,4? tak jak już pisałem ciśnienie może zostać ale dysze za duże, załóż mniejsze zrób autokalibrację i zbierz na nowo mapy
  • #18 18124526
    B o n u s
    Poziom 15  
    maiami napisał:
    B o n u s napisał:
    Co do dysz wtrysku, średnice najpierw to 3,1 i złaczki od weżyka to otwór 2,4 mm

nie rozumiem tego zdania to są 3,1 czy 2,4? tak jak już pisałem ciśnienie może zostać ale dysze za duże, załóż mniejsze zrób autokalibrację i zbierz na nowo mapy
    2,4 mm ma otworek w samej końcówce do wężyka o tą średnice chodzi? O ile mniejsze dysze? 2 mm?
  • #19 18126270
    maiami
    Poziom 23  
    tak załóż 2.0 mnożnik powinien iść do góry, zbierz ponownie mapy i porównaj korekty krótko i długo terminowe
  • #20 18128990
    B o n u s
    Poziom 15  
    Nie mam na QBOX wcale pinów 2c i 3c pod podłaczenie OBD ISO-9141 (2b i 3b pod ISO-15765 zresztą też brak). Jakie piny blaszki są używane w takiej wtyczce?

jaki pin widać na filmie.
    Rozkładanie wtyczki: https://youtu.be/kr5TtJSiv2Q
    Tylko co to za typ?

Dodano po 11 [godziny] 24 [minuty]:

OBD odpada przecież QBOX używa ale standardu OBD2 EOBD. 1.6 SR z 2000 nie ma tego. Czyli nie da się robić adaptacji z uzyciem lambdy. Wg instrukcji z użyciem lambdy tylko tryb OBD (czyli użycie czytnika OBD2)
  • #21 18136745
    maiami
    Poziom 23  
    oczywiście że się da to jest protokół iso 7 pin który jest obsługiwany przez sterownik LPG, jeżeli masz wersje basic to nie zostaje nic innego jak skaner zewnętrzny podpiąć i sprawdzić korekty
  • #22 18168191
    B o n u s
    Poziom 15  
    maiami napisał:
    (...) jeżeli masz wersje basic to nie zostaje nic innego jak skaner zewnętrzny podpiąć i sprawdzić korekty
    QBOX mam basic ale wg instrukcji producenta wszystkie QBOXy obslugują OBD/EOBD. Tylko z czym Leon sie polączy wg instrukcji QBOX piny 2c i 3c to piny 15 i 7 OBD iso 9141 oraz iso 14230. Piny QBOX 3b i 2b to 14 i 6 iso 15765. który ma Leon?

nie mam w OBD 15 pin.

Piny dorobiłem do wtyczki QBOX ze styków wtyczki zasilania dyskietek (trzeba trochę ścisnąć aby przeszła).
  • #23 18171916
    B o n u s
    Poziom 15  
    maiami napisał:
    oczywiście że się da to jest protokół iso 7 pin który jest obsługiwany przez sterownik LPG, jeżeli masz wersje basic to nie zostaje nic innego jak skaner zewnętrzny podpiąć i sprawdzić korekty
    mam rozumieć że podłączyć odpowiedni pin QBOX tylko w jeden pin 7 OBD (czyli K-line) ? Drugi 15 którego mi brak zostaje wolny. Czy może ISO-15765? Czyli piny OBD 6 i 14 pod kolejno 2B i 3B Qbox (oba OBD piny Mam we wtyczce) czyli CAN?
  • #24 18932675
    B o n u s
    Poziom 15  
    Remont silnika nic nie pomógł. Okazuje się że gazownik partacz wpisał w dokumenty inny sprzęt niż założył. Zamiast reduktora AC R01 jest KME z zaworem OMB.
    Regeneracja parownika KME Tur 6 zmieniła tylko objawy związane z parownikiem. Ostatnio było to przegrzewanie gazu do 65˚C, zablokowanie ciśnienia. W srodku parownika był klocek z żywicy.

Nadal wygląda to tak, że dusi się przy starcie z 1 biegu. Wedruje mnożnik do końca. Nawet gdy w programie mnożniki się pokrywają nie jest żwawy. Wciąż działa zerojedynkowo czyli przyśpieszam z lekkim obciażeniem mnożnik wedruje do końca skali. Z dużym obciażeniem też koniec skali.

Gdy jadę ze stabilnymi obrotami 4 bieg 2000 rpm korekty krótkie (chyba krotkie 03 blok pomiarowy 4 komórka?) są na +6%.
    Na obrotach jałowych jest nawet -11% i -31% (jest zalewany gazem na najnizszych czasach wtrysków gazowych - ciśnienie jakie dobrałem to 1 bar). wtryski AC W01 nie są tak szybkie.
    Przy przyśpieszaniu z niskiego biegu (małe obciążenie) korekta krótka wedruje do +10%. Gdy przyśpieszam na wyższym biegu Mnożnik wędruje do końca skali i wtedy jest na -20%.

Czyli na końcu skali jest zalewany. Albo w innym przypadku innym obciażeniu jest zbyt ubogo.

Na benzynie auto przyśpiesza dość podobnie, jest minimalnie żwawsze bardziej elastyczne. Musze poobserwować korekty na benzynie. Tu też przyśpieszenie oznacza skok wtrysku do końca skali.
  • #25 18932796
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    1,6 nie jest wymagającym silnikiem.

Dodano po 3 [minuty]:

B o n u s napisał:
    gaz próbuje ustawić. Od samego montażu 4 lata temu są problemy. Gazownik był kiepski ustawiał gaz bez jazdy itp

To zajedź do gazownika z umiejętnościami bo 4 lata to wieczność. Może się ktoś zobliguje z forum. KOpanie na oślep bez sensu jest bardzo szkodliwe.
  • #26 18935331
    B o n u s
    Poziom 15  
    Jest jeszcze jedna kwestia. LOWER LIMIT sondy lambdy oznacza chyba za wysoką dawkę paliwa. Gdy mnożnik podniosłem ten błąd się zaczął pojawiać. Nie pojawiał sie błąd UPPER LIMIT. Czyli gdy lambda pokazuje wykresik w góre wyższe napięcie oznacza to że dawka jest za uboga. Czyli po lambdzie regulowałem calkowicie źle bo gdy napiecie wyżej to zmniejszałem dawki. Gdy lambda niższe napiecie pokazywała dawki zwiększałem. Powinno być przeciwnie. Czy może się mylę?
  • #27 18989701
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ktoś z Innego forum nakierował mnie na możliwą przyczynę. Otóż auto zarowno na gazie jak i na benzynie zachowuje sie w ten sposób, że mnożnik frunie w górę do max. Czyli za mała jest dawka paliwa więc podnosi ją. Więc albo wtryski przyblokowane, albo zagiety wężyk, albo pompa benzyny pada popuszcza, albo nieszczelnośc, zapchany filtr. Tylko auto od kiedy mam nie cyka pochłaniaczem oparów to może być zatrzymane ciśnienie w zbirniku lub podciśnienie w zbiorniku. Chyba że jakieś problemy elektryczne masa pompy itp pompa przy załaczaniu wydawała nawet piszczący dźwięk niedawno.
    Bez poprawnego działania benzyny nie nastawię LPG. ECU nie bedzie też podawał prawidlowych danych czasów wtrysków benzyny dla sterownika LPG

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z ustawieniem instalacji LPG w silniku 1.6 SR (AKL), w tym błędy lambdy oraz niemożność optymalizacji mnożnika. Wskazuje na niestabilne ciśnienie gazu oraz niewłaściwe czasy wtrysku, co prowadzi do zalewania silnika gazem. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wtryskiwaczy, dysz oraz regulacji ciśnienia na parowniku. Wskazują również na możliwe uszkodzenia silnika, takie jak uszkodzenie pierścieni olejowych. Użytkownik podaje szczegóły dotyczące średnic dysz oraz problemów z adaptacją systemu QBOX do OBD. Wskazują na potrzebę dokładnej regulacji oraz diagnostyki, aby poprawić działanie instalacji LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA