logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa na wiertarkę-opinie

Przemek2802 10 Sie 2019 14:21 3381 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 18107652
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18139344
    Przemek2802
    Poziom 12  
    Ocena: 118
    Zrobiłem takie ustrojstwo. Otwór prostokątny żeby był lepszy przepływ powietrza. Przetestuję jak się woda zbierze, bo pustki w zbiorniku. A na jakie obroty nastawić wiertarkę?
    Załączniki:
    • Pompa na wiertarkę-opinie IMG_0090.JPG (5.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pompa na wiertarkę-opinie IMG_0089.JPG (5.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18141219
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 780
    Przemek2802 napisał:
    A na jakie obroty nastawić wiertarkę?

Zbyt małe obroty = słabe chłodzenie wiertarki (śmigło na wirniku)
    Zbyt duże obroty = zacznie mielić wodę zamiast pompować albo za nadto obciążać wiertarkę w stosunku do wydajności

Na pewno nie ma sensu ustawiać mniej jak 50-60% mocy maksymalnej, bo to dla wiertarki będzie szkodliwe.
  • #5 18141724
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Apropo samej pompki, jest ona marnej jakości
    ma plastikowe łopatki i plastikowe ścianki, a zanim zassie już się podtopią.
    Nie kręcić w odwrotną stronę bo łopatki w niej zmienią kierunek.
  • REKLAMA
  • #7 18142304
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2482
    Nie warto!
    Za takie badziewie dałem ok 30 zł w Lidlu i nawet 1 raz nie zadziałała i się potopiła. Miała problem zassać wodę z wysokość 0,5 metra.
    Natomiast za prawdziwą metalową pompę zanurzeniową dałem 120 zł i bez problemu pompuje kilka metrów do góry i ma własny silnik.

Jak to mówią kupując tanio kupujesz 2 razy.
  • #8 18214584
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Mam taka pompeczkę, w środku rzeczywiście badziew, lecz do sporadycznego użycia, jak trzeba coś wypompować działa. Ostatnio wypompowywałem wodę z instalacji CO, gdy trzeba było pospawać rurkę na powrocie, bo cała woda nie zeszła. Z piwnicy puściłem 10 mb węża na ogródek, bez problemu wypompowała.

Podsumowanie tematu

✨ Pompy na wiertarkę, choć tanie, często mają niską jakość, co może prowadzić do problemów z ich działaniem. Użytkownicy zauważają, że pompy z plastikowymi elementami mogą się szybko uszkodzić, a ich wydajność jest ograniczona. W przypadku wiertarki 650W zaleca się ustawienie obrotów na co najmniej 50-60% maksymalnej mocy, aby zapewnić odpowiednie chłodzenie. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że pompy te mogą być użyteczne do sporadycznego wypompowywania wody, ale dla regularnego użytku lepiej zainwestować w metalowe pompy zanurzeniowe, które są bardziej wydajne i trwałe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA