logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Do czego wykorzystać taki transformator? Potrzebny jakiś projekt wzmacniacza.

dzejms13 14 Sie 2019 18:50 516 4
REKLAMA
  • #1 18115182
    dzejms13
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam ostatnio wpadł mi w ręce taki oto ciekawy Transformator (zdjęcie) . Chciałbym go wykorzystać, więc zapytuje was o jakiś ciekawy projekt wzmacniacza (najlepiej na kolumny 8 ohm, stereo dwa lub więcej kanałów, po 100w na kanał). Sam próbowałem coś znaleźć, ale nic mi jakoś nie odpowiadało

Do czego wykorzystać taki transformator? Potrzebny jakiś projekt wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18115200
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18115305
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Przy tych prądach i napięciach, aż się prosi zrobić z tego wypasiony zasilacz warsztatowy (regulowane symetryczne, regulowane niesymetryczne i np. 24AC)
    Może sprzedaj ten transformator komuś kto zrobi z niego użytek, a za otrzymaną kasę kup transformator odpowiedni do końcówki mocy.
    Ten we wzmacniaczu będzie się po prostu marnował.

Wykorzystasz w nim tylko uzwojenie II i III, cała reszta dostępnej mocy będzie sobie drzemać w pozostałych uzwojeniach IV i V. Aż szkoda.
  • REKLAMA
  • #4 18115471
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Justyniunia napisał:
    Aż szkoda.
    Dokładnie. Połowa mocy "wisi" nieobciążona, a transformator i tak prąd pobiera (chodzi o to, że prąd spoczynkowy dla takiej mocy sumarycznej transformatora będzie większy niż dla transformatora dopasowanego do konkretnych celów - czyli w tym wypadku - 2x100W - potrzebny by był transformator mocy ok. 200-300VA)
  • #5 18155783
    dzejms13
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Znalazłem już dla niego dobre rozwiązanie
REKLAMA