logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za transformator? Czy będzie dobry do wzmacniacza audio?

Patrico97 09 Sie 2015 18:09 4104 18
REKLAMA
  • #1 14909342
    Patrico97
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, posiadam trafo jak na zdjęciach, jak sprawdzić jego napięcie i prąd maksymalny na wyjściu? Czym on się różni od transformatora audio i czy ten się nada do wzmaka ?

Co to za transformator? Czy będzie dobry do wzmacniacza audio? Co to za transformator? Czy będzie dobry do wzmacniacza audio? Co to za transformator? Czy będzie dobry do wzmacniacza audio? Co to za transformator? Czy będzie dobry do wzmacniacza audio? Co to za transformator? Czy będzie dobry do wzmacniacza audio?
  • REKLAMA
  • #2 14909362
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Napięcie i moc jest podane na naklejce.
  • #3 14909365
    Patrico97
    Poziom 11  
    czyli 10 lub 12V tak? a to 20VA to jest napięcie * prąd czyli wychodzi 12V * 1,66A = 20VA??
  • #4 14910884
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14910930
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 552
    Ten transformator posiada uzwojenie pierwotne z odczepem (lub dwa osobne uzwojenia) i trzema wyprowadzeniami. Zależnie na które podamy napięcie zasilające uzyskamy napięcie wyjściowe 10V lub 12V, o obciążalności odpowiednio 1A lub 1,67A.

Młody elektronik 13 napisał:
    […] Będzie może coś koło 2x5 Watt max....

Kolego, nie "watt" - to angielskie słowo i brzmi brzydko w polskim zdaniu. Jak już, to watów, po co stosować zapożyczenia gdy nasz język ojczysty ma odpowiedni termin? :P
  • Pomocny post
    #6 14912291
    Rezystoreczek
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    ... Dodaj do tego przycisk trójpozycyjny ze stanami:
    - wyłaczony
    - uzwojenie pierwotne odczep 1
    - uzwojenie pierwotne odczep 2
    przed pierwotnym
    i będziesz miał bardzo fajny transformatorek / zasilacz :idea: , oczywiście jeszcze trzeba mostek prostowyniczy i kondensatory. :D
  • REKLAMA
  • #7 14912970
    Patrico97
    Poziom 11  
    Będzie może coś koło 2x5 Watt max....

Dlaczego tylko tyle skoro przy 12V mogę wyciągnąć 1,67A co daje 20W? A jak będzie to wzmacniacz pod 1 głośnik to może być 1 X 10W albo 20W?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14912986
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14913107
    Patrico97
    Poziom 11  
    Rezystoreczek napisał:
    ... Dodaj do tego przycisk trójpozycyjny ze stanami:
    - wyłaczony
    - uzwojenie pierwotne odczep 1
    - uzwojenie pierwotne odczep 2
    przed pierwotnym
    i będziesz miał bardzo fajny transformatorek / zasilacz :idea: , oczywiście jeszcze trzeba mostek prostowyniczy i kondensatory. :D

A co to jest to uzwojenia pierwotne i ten odczep? Jak możesz to opisz mi kolory przewodów które są na zdjęciu :) A czy mostek i kondensatory mogą być wspólne dla 1 i 2 uzwojenia czy musze 2 osobne układy zbudować?
  • Pomocny post
    #10 14913225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14913298
    Zygmunt_mt
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    (na przyszłość: pierwotne jest z reguły nawinięte cieńszym drutem)
    choć nie musi n.p. w układach lampowych, w zależności od wielkości napięcia anodowego. I najczęściej jest nawinięte jako pierwsze, na "dnie" karkasu.
  • #12 14913304
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 14913524
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    Patrico97 napisał:
    Dlaczego tylko tyle
    Poczytaj o sprawności wzmacniaczy elektroakustycznych, sprawności transformatora, klasach wzmacniaczy mocy...
  • Pomocny post
    #14 14913544
    Rezystoreczek
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Patrico97 napisał:

A co to jest to uzwojenia pierwotne i ten odczep? Jak możesz to opisz mi kolory przewodów które są na zdjęciu :) A czy mostek i kondensatory mogą być wspólne dla 1 i 2 uzwojenia czy musze 2 osobne układy zbudować?

Pierwotne to te, na które "podajesz" :D prąd. Tak jakby wejście. Czyli tu te 230V. A z tym odczep chodziło mi o przewód który prowadzi do środka uzwojenia :!:
    Mostek i kondensatory bym dał współdzielone (one po stronie pierotnej są), pamiętaj, że następujce po wyprostowaniu na kondensatorze WZROST NAPIĘCIA 1.41 krotnie. Elementy daj na troszke więcej voltów niż będziesz otrzymywać - musi być margines bezpieczeństwa..>!
    No i korzystaj ze schematu (na Twoim trafku) i z wyszukiwarki :(
  • #15 14914463
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2587
    Moderowany przez CMS:

Biorąc pod uwagę totalny brak podstawowej wiedzy u autora, temat zamykam z obawy o jego, zdrowie/życie.

Drogi kolego, poczytaj najpierw trochę, zapoznaj się z podstawami, a dopiero potem baw się z napięciami wyższymi niż 24V.
    Nie odbierz mojej wypowiedzi negatywnie, to zwyczajne zapobieganie wypadkom.

Pozdrawiam.
    CMS
  • REKLAMA
  • #16 14976617
    Patrico97
    Poziom 11  
    Narysowałem schemat zasilacza na tym trafo, wygląda to mniej więcej tak:

Co to za transformator? Czy będzie dobry do wzmacniacza audio?

Nie wiedziałem jaki symbol trafo dać więc dałem tylko wejście i to tam właśnie będzie wyprowadzenie transformatora ( chce korzystać tylko z uzwojenia 20VA 12V ), nie wiem tylko czy mogę zastosować stabilizator LM7812, bo co jeśli napięcie będzie nieco niższe? mogę zastosować LM7810 lub 7809, ale czy przy prądzie 1,5-1,6A nie będzie się mocno grzał? I jeszcze pytanie jedno, czy można jakoś zabezpieczyć wyjście żeby w razie odwrotnego podłączenia nie uszkodzić odbiornika? Myślalem o diodzie Schottkiego ale ponoć spadek napięcie może wynosić około 0,5V a mi zależy na jak największej mocy wyjściowej, w końcu mam tym zasilaczem zasilić wzmacniacz TDA2050. Czy może zamiast diody lepszy będzie tranzystor IRF530?
  • #17 14976733
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nie jestem pewien, czy w ogóle jest sens stosowania stabilizatora.
    Po pierwsze - po wyprostowaniu 12V napięcie po mostku (na kondensatorze - RÓWNOLEGŁYM DO C1 - bo MUSI być tam elektrolit o pojemności co najmniej 2200uF!) wyniesie nieco powyżej 16V= przy pełnym prądzie obciążenia. Na jałowo - bez obciążenia może nieco więcej. Z kolei stabilizator, żeby w ogóle mógł pracować jako stabilizator musi mieć napięcie na wejściu co najmniej 3V większe niż na wyjściu. Czyli minimalne napięcie dla uzyskania na wyjściu stabilnego napięcia 12V to 15V. Niby OK, ale trzeba pamiętać, że we wzmacniaczu audio obciążenie ma charakter "impulsowy" (zależny od ustawionej głośności/mocy - czyli poziomu sygnału na wyjściu i (przede wszystkim) od zawartości basu w materiale muzycznym), więc w impulsie basu napięcie może "przysiadać poniżej tych 15V.
    Dalej - wzmacniacze AUDIO (konkretnie końcówki mocy takie jak wspomniany przez Ciebie TDA 2050) zupełnie spokojnie mogą pracować na niestabilizowanym napięciu - więc stabilizator jest zbędny.
    Dalej - sam LM7812 może bez problemów oddać do obciążenia prąd do 1A (są niektóre serie które mogą nieco więcej - 1,5A, ale nadal może to być za mało dla pracy ze wzmacniaczem mocy), więc i tu masz ograniczenie - po przekroczeniu prądu 1A (lub 1,5 jeśli jest to stabilizator z takim wykonaniem/wytrzymujący taki prąd) napięcie nagle spadnie (w układach LM 78** są wbudowane układy zabezpieczeń działające na zbyt duży prąd wyjściowy i/lub zbyt wysoką temperaturę). To akurat w pracy wzmacniacza nie jest pożądane.
    Jeszcze dalej- układ TDA 2050 może pracować przy napięciu zasilania do 44V (+/-22V dla zasilania symetrycznego), więc stabilizacja nie jest potrzebna - Twój transformator nie da takiego wysokiego napięcia...

Wynika z powyższego, że pomysł ze stabilizatorem jest bezcelowy. Zrób konwencjonalny układ prostownika, na wyjściu daj co najmniej 2200uF/25V i będzie działać.

Grzanie się stabilizatora zależy od mocy jego strat - napięcia jakie się na nim wytraca i prądu jaki przezeń płynie. Przykładowo - przy napięciu wejściowym =19V i napięciu wyjściowym =12V a prądzie maksymalnym =1A będzie to : 19V-12V=7V 7Vx1A=7W ; czyli moc strat to 7W. Taką moc musisz rozproszyć - poprzez zastosowanie odpowiedniego radiatora.
  • #18 14976784
    Patrico97
    Poziom 11  
    Aha, rozumiem, czyli wystarczą same diody i kondensatory tak? dlaczego napięcie ma wynosić aż 16V? jak podłączyłem same trafo do zasilania i dokonałem pomiaru napięcia multimetrem to na wyjściu było 11.8V, to zastosowanie mostka podnosi napięcie? a jeśli chciałbym na wyjściu mieć 9V to mogę zastosować stablizator LM7809? wtedy różnica napięcia wejściowego i wyjściowego będą większe niż 3V.
  • Pomocny post
    #19 14976924
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Patrico97 napisał:
    dlaczego napięcie ma wynosić aż 16V?
    Bo diody "prostują" napięcie, a kondensator wygładza. Wartość skuteczna się podnosi o 1,4 raza.
    Odliczyć trzeba od tego spadek na diodach mostka (ok.2V).
    Co do pozostałej części postu - przeczytaj post poprzedni raz jeszcze. Tam jest wszystko czego potrzebujesz.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s...-X1RzvaT-NXkA6fuw&sig2=Sadw-9RRXc49dXmHJv5MOg

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o transformator, który posiada, oraz o jego zastosowanie w wzmacniaczu audio. Odpowiedzi wskazują, że napięcie i moc transformatora można odczytać z etykiety, a jego parametry wynoszą 10V lub 12V przy obciążeniu 1A lub 1,67A. Użytkownicy sugerują, że transformator nie nadaje się do dużych wzmacniaczy, a jego maksymalna moc wynosi około 2x5W. Wskazówki dotyczą także budowy zasilacza, w tym zastosowania mostka prostowniczego i kondensatorów. Użytkownik rozważa użycie stabilizatora LM7812, ale otrzymuje informacje, że stabilizator może nie być konieczny, a napięcie po prostowaniu wzrośnie do około 16V. Dyskusja obejmuje również kwestie związane z podłączeniem uzwojeń oraz zabezpieczeniem wyjścia przed odwrotnym podłączeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA