Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamIwonaK77 napisał:Przecież nic w tym zdrożnego.Przepraszam za pytania ale jestem nie dość, że kobietą
gumisie napisał:bialy20 napisał:Jakie lata temu, nadal stosuje się podobne czujniki rtęciowe.Widziałem to w jakimś ogrzewaczu elektrycznym lata temu...
Michelson napisał:Mógłby się rozpaść?
zybex napisał:Niektórzy wykorzystują je w motocyklach, jako czujniki przechyłu
odalladoalla napisał:jak mamy dogonić "zachód" czy tym bardziej Chińczyków skoro w "przodujących" polskich firmach nadal stosowane są takie zabytki-np. w Hucie Stali Jakościowych S.A. w Stalowej Woli.
odalladoalla napisał:Z mojej praktyki zawodowej 4 dziesięciolecia temu, wynika iż najczęściej i namiętnie stosowane były w regulatorach temperatury produkcji DDR (NRD) .
bialy20 napisał:niedawno była akcja wymiany termometrów
zybex napisał:bialy20 napisał:niedawno była akcja wymiany termometrów
Pierwsze słyszę o takiej akcji. Mam w domu lekarski termometr rtęciowy i nim cały czas mierzę temperaturę. Być może wycofanie dotyczy sprzedaży detalicznej. Podobnie jest z tzw. "kopciuchami", czyli piecami co dymią. Ci którzy je mają nie muszą ich wymieniać. Natomiast nowe kotły muszą spełniać ściśle określone normy.
zybex napisał:Niektórzy z was straszą innych przed ewentualnym rozszczelnieniem czy rozbiciem takiego wyłącznika rtęciowego. Takie przypadki są na pewno nader rzadkie. Weźmy zatem przykład z "innej beczki" W domu mamy prąd elektryczny, który może wyrządzić nam szkodę na zdrowiu a nawet zabić. Dla bezpieczeństwa kable są rzecz jasna w izolacjach (a nie gołe druty), a mimo to bardzo często słyszymy o różnych przypadkach porażenia prądem. Natomiast o rozszczelnionych chociażby termometrach rtęciowych niemal wcale się nie słyszy. Któż z was nie bawił się kuleczkami rtęci w dzieciństwie?