logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Porównanie giętkości kabli YAKXS RMC 35 mm^2 z innymi rodzajami kabli

emigrant 23 Sie 2019 23:43 5799 39
Najlepsze odpowiedzi

Czy aluminiowy kabel YAKXS RMC 35 mm² jest bardziej giętki niż kabel z żyłą sektorową i jak zachowuje się w zaciskach?

Tak — żyła wielodrutowa zagęszczona jest zawsze bardziej giętka niż odpowiednik o litym przekroju kołowym, a tym bardziej niż żyła sektorowa [#18132204] Przy takim samym przekroju sumarycznym większa liczba cieńszych drutów daje większą elastyczność, a klasy przewodów można w uproszczeniu rozróżniać tak, że klasa 2 to wielodrut, a klasa 5 i wyżej to typowa linka [#18132344] W praktyce wielodrut 35 mm² da się zaciskać bez tulejki jako żyłę „sztywniejszą” niż linka, natomiast sektorówki nie powinno się wkładać do zacisków typu Ensto KE, bo producent potwierdził, że takie zaciski są tylko dla przekrojów okrągłych [#18135731][#18136460] Jeśli już trzeba użyć żyły sektorowej, lepsze są zaciski przystosowane do takiego kształtu, np. V-klema, albo odpowiednie przeformowanie żyły na okrągło przed zaciskiem [#18136528][#18135725]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 18132030
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Witam,

Miał ktoś z Was, albo ma na co dzień do czynienia z kablami YAKXS o żyle wielodrutowej zagęszczonej, tzw. RMC i przekroju 35 mm^2? Bardziej to "wyginalne" niż żyła sektorowa? - chodzi mi o same żyły. Muszę w końcu skablować garaż, bo w AsXSn(16 mm^2) wrastają mi się już tuje i inne drzewka a nie mam zamiaru co roku robić jakiś podcięć. Zielenina strasznie szybko rośnie. AsXSn wisi na wysokości jakieś 6 metrów.
    RMC aluminiowe 35 mm^2 nie miałem okazji widzieć. Mam w domu RM H07V-R(LY) 25 mm^2. W sumie aluminium jest miękkie, więc nie powinno być większego problemu jak przy miedzianym LY 25 mm^2 - tu naprawdę trzeba trochę siły, żeby to powyginać. Mam na biurku kawałek AsXSn 25 mm^2 i to jest w miarę "giętkie" - polietylen usieciowany, samonośny sam z siebie jest dość szywny a mimo wszystko ten przewód wygina się jak plastelina.
    Był dość świeży temat i autor tematu stękał na kabel YAKXS o przekroju 35 mm^2 RMC(pokazywał fotki), że on tego nie powygina, itd. Chociaż nie pamiętam, czy to chodziło o łuki gięcia całego kabla, czy pojedynczych żył.
    Wydaje mi się, że aluminiowe 35 mm^2 to dla niektórych śmiech na sali i taki przekrój można jeszcze nazywać "małym" i sama przyjemność układania ;).
    W czwartek szpadelek w łapę i 70 metrów do przekopania na głębokości 100 cm. Hmm, 10 metrów zapasu powinno wystarczyć na zygzak i zapasy końcowe, czyli trzeba kupić 80 metrów.

BTW, dawno nie zaglądałem na ceny przewodów i kabli o większych przekrojach. Jak bardzo podrożała miedź - szox. Chciałem jeszcze skablować taki budynek gospodarczy, który zostanie pralnią na lato - wstawiona pralka i suszarka. Tak sobie patrzę wezmę 30 metrów miedzi 5x6 mm^2 a tu cena za metr 13 złotych. Szkoda pieniądzy jak jest aluminiowy YAKXS RE 5x16 mm^2 za 7 zł./mb
  • #2 18132204
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Żyła wielodrutowa, nawet zagęszczona, jest zawsze bardziej giętka niż analogiczne mm² w litym przekroju kołowym, tym bardziej sektorowym.
    Ale... drut trzyma się dobrze w każdym zacisku bez cudowania, linkę zawsze musisz zaprasować. Pracowałem na sieci z przekrojami 240mm² i bardziej preferowałem drut niż linkę, lepiej poświęcić więcej siły na uformowanie, ułożenie sektora niż prasowanie linki.
  • #3 18132225
    emigrant
    Poziom 29  
    Przecież wielodrutu się nie tulejkuje, jedynie linkę. Co najwyżej można zaprasować końcówki oczkowe te grubościenne. Mam nawet praskę 6-50 mm^2 do takich rzeczy. Ja taką żyłę i tak będę zaciskał np. w zacisku Ensto KE-61.03. Dopiero od niego linką LgY 16 mm^2 na rozłącznik izolacyjny. W garażu przekrojem 35 mm^2 wjadę bezpośrednio do podrozdzielnicy a tam trzeba trochę "się powyginać". Hmm, to mówisz lepiej pomęczyć się trochę z sektorem. W sumie wszystkie żyły będą na zaciskach Ensto i od nich już linką, więc za dużo tu gięcia nie będzie.
  • #4 18132227
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    zbich70 napisał:
    Pracowałem na sieci z przekrojami 240mm² i bardziej preferowałem drut niż linkę,

Zgoda, że pełną żyłę się lepiej obrabia.
    Tylko to nie jest drut.
    Druty mają przekrój poprzeczny niemal wyłącznie okrągły. Średnice drutów leżą w granicach od części milimetra do 8 mm.
  • #5 18132238
    zbich70
    Poziom 43  
    emigrant napisał:
    Przecież wielodrutu się nie tulejkuje, jedynie linkę.
    Nie wiem skąd takie rozróżnienie - wielodrut i linka. Dla mnie są tożsame, mogą różnić się ilością drutów i przekrojem pojedyńczego drutu, ale tak czy owak końcówkę trzeba jakoś zabezpieczyć przed zjawiskiem, które potocznie nazywamy "miotłą".

Dodano po 10 [minuty]:

jozgo napisał:
    Tylko to nie jest drut.
    Druty mają przekrój poprzeczny niemal wyłącznie okrągły. Średnice drutów leżą w granicach od części milimetra do 8 mm.
    Słowa "drut" użyłem jako określenie jednolitego materiału żyły, mimo że Wikipedia definiuje drut tak jak Kolega napisał.
  • #6 18132264
    emigrant
    Poziom 29  
    zbich70 napisał:
    Nie wiem skąd takie rozróżnienie - wielodrut i linka. Dla mnie są tożsame

Mam w domu trochę LY RM 16 i 25 mm^2 wielodrutowy i z czystej ciekawości próbowałem zacisnąć tulejkę. Po zaciśnięciu normalnie można ściągnąć ręką bez większego wysiłku. Wielodrutu się nie tulejkuje. Co innego końcówki oczkowe - w nich można zaciskać także wielodrut. Jak dla mnie wielodrut i linka nie jest tożsame. Przynajmniej w kwestii tulejek.
  • #7 18132284
    zbich70
    Poziom 43  
    emigrant napisał:
    Jak dla mnie wielodrut i linka nie jest tożsame.

To poproszę o wyjaśnienie i ewentualne skorygowanie mojego rozumowania.
    Linka jest wtedy, gdy żyła składa się ze wielu drutów o małym przekroju.
    Wielodrut jest wtedy, gdy drutów jest mniej, ale ich przekrój jest większy.
    Oczywiście przy tym samym przekroju sumarycznym.
    Czy może odwrotnie? Pytam poważnie, bo już się pogubiłem.
  • #8 18132293
    emigrant
    Poziom 29  
    zbich70 napisał:

Chyba dobrze napisałeś, tylko tutaj bym posługował się średnicą drutu w żyle a nie przekrojem. Tak odróżniamy linkę od wielodrutu. Chodzi Ci o to, że linka jest wielodrutem miękkim a wielodrut sztywnym? Hehe... wyszło jakieś masło maślane... Tak, czy siak wielodrutu "sztywnego" nie da się zatulejkować i tego się nie robi imho.
  • #9 18132313
    zbich70
    Poziom 43  
    emigrant napisał:
    tylko tutaj bym posługował się średnicą drutu w żyle a nie przekrojem. Tak odróżniamy linkę od wielodrutu.
    Dalej nie rozumiem. Przecież średnica (dwukrotność promienia) i pole przekroju poprzecznego powiązane są wzorem S=Πr². Więcej drutów o mniejszym przekroju (średnicy) i mniej drutów o większych wymiarach, to nadal to samo jeśli chodzi o przewodzenie prądu.
    Podaj, proszę, kryteria graniczne, według których rozgraniczasz wielodrut od linki.
  • #10 18132322
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    zbich70 napisał:
    emigrant napisał:
    Jak dla mnie wielodrut i linka nie jest tożsame.

To poproszę o wyjaśnienie i ewentualne skorygowanie mojego rozumowania.
    Czy może odwrotnie? Pytam poważnie, bo już się pogubiłem.

Tak, dokładnie tak jest. My to nazywamy linką "grubo-zwojową" lub "cienko-swojową".
    Na grubą oczywiście nic się nie zakłada. Bo jak masz np 50mm² i to jest spawalniczy OM jakiś, no to będzie cienko zwojowy - wiadomo, masa drucików i się miotła robi i trzeba gnieść tulejkę/oczko. (przy tej średnicy to już obowiązkowo grubościenne). Natomiast zdarzy się 50tka, z drutam 20toma drutami 2,5mm², skręconymi, jakiś AAKX czy coś. No i wtedy to już się nic nie tulejuje, chyba, że oczka grubościenne pneumatyczną praską.
  • #11 18132344
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Klasa przewodu definiuje jaką grubą linką jest drut ;)
    Klasy 1 to lity drut.
    Klasa 2 to wielodrut, czyli kilka grubych drutów.
    Klasa 5 i wyżej to typowa "linka" ;)
  • #12 18132347
    emigrant
    Poziom 29  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    Natomiast zdarzy się 50tka, z drutam 20toma drutami 2,5mm², skręconymi, jakiś AAKX czy coś. No i wtedy to już się nic nie tulejuje

Jak masz H07V-R o przekroju 16 mm^2 to zatulejkujesz to tulejką cienkościeną, czy nie? - o ile pamiętam jest tam 7 drutów o średnicy jednego 1,4 mm. Tak poleciałeś w przekrój 50 mm^2.

zbich70 napisał:
    Ale... drut trzyma się dobrze w każdym zacisku bez cudowania, linkę zawsze musisz zaprasować.

Wojtek(KeFir) napisał:
    My to nazywamy linką "grubo-zwojową" lub "cienko-swojową".

Ok, wszystko jasne. Brakowało mi takiego określenia. Stąd Kolega @zbich70 mnie tak mostował. Dla mnie linka to linka - cienkozwojność zapewniającą dużą elastyczność przewodu i należy zawsze tulejkować, a wielodrut - poprzez grubozwojność zapewnia sztywność przewodu i nie powinno się tulejkować, przynajmniej tulejakmi cienkościennymi.

Kolega @zbich70 chce tulejkować wielodrut(linkę grubozwojną), gdzie moim zdaniem nawet o bardzo małym przekroju nie da się i tego się nie robi. Jedynie można zaprasować końcówki oczkowe grubościenne.

Dobra, wydaje mi się, że zostało wszystko wyjaśnione. Dzięki za dyskujsę. Nawet jak zdecyduję się na YAKXS RMC to na pewno nie będę tego tulejkować. Zostanie bezpośrednio zaciśnięty w zacisku Ensto.

Dodano po 28 [minuty]:

zbich70 napisał:
    Podaj, proszę, kryteria graniczne, według których rozgraniczasz wielodrut od linki.

W poście #11 chyba wszystkiego się dowiesz.
  • #13 18132449
    zbich70
    Poziom 43  
    emigrant napisał:
    W poście #11 chyba wszystkiego się dowiesz.

Niezupełnie. Brakuje informacji jak dany przewód klasyfikować do danej klasy. Czyli jakie przekroje (lub średnice) pojedyńczych drutów wpływają na zakwalifikowanie do "wielodrutu" lub do "linki".
  • #14 18134737
    emigrant
    Poziom 29  
    Nie będę zakładał nowego tematu. Rozglądam się za SPD T2 4+0(albo 3+1) do garażu. Przy odległości 70 metrów trzeba ponownie zastosować T2 w podrozdzielnicy.

DEHNguard można kupić w dwóch wariantach - z wbudowanym bezpiecznikiem(1300 zł) i bez bezpiecznika(około 300 zł). Skąd taka dysproporcja cenowa i co w SPD T2 robi bezpiecznik topikowy?

DEHNguard® modular z wbudowanym bezpiecznikiem(952 401) - http://www.dehn.pl/pl/4073/31262/Familie-html...EHNguardmodularzwbudowanymbezpiecznikiem.html
    DEHNguard® modular(952 400) - http://www.dehn.pl/pl/4073/33274/Familie-html/33274/DEHNguardmodular.html
  • #15 18135677
    emigrant
    Poziom 29  
    Hmm, nikt nie ma wielodrutu okrągłego 35 mm^2. Wszyscy mają żyłę jednodrutową sektorową. Pytanie, czy w zacisku jak Ensto KE( https://www.ensto.com/pl/produkty/komponenty-...-ensto-clampo-pro/zaciski-uniwersalne/ke61.03 ) można poprawnie zacisnąć żyłę sektorową? Bo coś mi się wydaje, że nie. Jakie jest Wasze zdanie? Nawet na filnikach pokazowych Ensto są same przewody i kable o przekroju okrągłym.
  • #16 18135687
    jozgo
    Poziom 42  
    Typowe zaciski do szaf gdzie stosuje się żyły wielodrutowe i małe okrągłe.
    Sektorowe na pewno nie.
    Sektorowe żyły bez końcówek kablowych można podłączać do V-Klemm.
  • #17 18135690
    emigrant
    Poziom 29  
    Przed chwilą dzwoniłem do Ensto zapytać, ale gość nawet nie wiedział jak wygląda żyła sektorowa, googlował... Mają oddzwonić, czy w ich zaciskach można zaciskać sektory. Raczej nie.

Jak nie znajdę o przekroju okrągłym 35 mm^2, to będę zmuszony zejść na przekrój 25 mm^2. To nadal będzie poprawnie. Tylko różnica w cenie tak mała między 25 a 35, że nawet nie myślałem o przekroju 25 mm^2.
  • #18 18135725
    jozgo
    Poziom 42  
    emigrant napisał:
    Jak nie znajdę o przekroju okrągłym 35 mm^2

Jak już się upierasz na te zaciski to można żyłę sektorową przeformować na okrągłą.
    Każda praska ma takie szczęki. Przecież do zaprasowania końcówki na żyle sektorowej też ją trzeba najpierw przeformować na okrągło.
  • #19 18135731
    emigrant
    Poziom 29  
    Dzwonili z Ensto. Nie wolno w takich zaciskach zaciskać sektorówek. Jedynie przekroje okrągłe.
  • #20 18135739
    jozgo
    Poziom 42  
    emigrant napisał:
    Nie wolno w takich zaciskach zaciskać sektorówek

W/g mnie one mechanicznie nie są przystosowane do takich naprężeń jaki powodują żyły pełne.
  • #21 18135792
    emigrant
    Poziom 29  
    Mam praskę 6-50. Kupię chyba jutro 1 metr sektora 25 i 35 mm^2 i zobaczę jak to się modeluje.
    Od 25 mm^2 zaczyna się sektor i nikt nie sprzedaje od tego przekroju o żyłach okrągłych, jedynie sektorowe.
  • #23 18135871
    emigrant
    Poziom 29  
    Nie, takie coś nie. To zwykła rozdzielnica, więc wolałbym nie stosować takich zacisków nieizolowanych.

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

jozgo napisał:
    Jak już się upierasz na te zaciski to można żyłę sektorową przeformować na okrągłą.
    Każda praska ma takie szczęki. Przecież do zaprasowania końcówki na żyle sektorowej też ją trzeba najpierw przeformować na okrągło.

Zerknąłem na swoją praskę Tytana i nie ma takiej możliwości, żeby przeformatować żyłę sektorową na okrągłą.
    Możesz podrzucić jakiś model(link) praski co to potrafi?
  • #25 18136210
    emigrant
    Poziom 29  
    Nic mi to nie daje. To matryca do wykonania końcówki oczkowej z żyły jednodrutowej, aluminiowej.
  • #27 18136288
    emigrant
    Poziom 29  
    Te praski co potrafią formować na okrągło sektorowe żyły kosztują grubo ponad 1000 złotych a niektóre modele kilka tysięcy złotych. Te tanie nawet hydrauliczne to tylko potrafią zagniatać końcówki grubościenne i nic poza tym. PH-4 kosztuje prawie 2000 złotych. U mnie w regionie nawet nikt nie ma praski 6-50 za 100 złotych a co dopiero takie drogie. Sam musiałem kupić dla potrzeb własnych praskę do końcówek oczkowych, grubościennych, bo nawet nie było od kogo pożyczyć. To nie problem, 100-200 złotych to nie taki duży wydatek. Wydając kilka tysięcy złotych na praskę, to ona musi się szybko zwrócić.
    https://erko.pl/hydrauliczne-zaciskarka-do-kabli/ - wszystkie potrafią przeformować, ale ceny 4 cyfrowe.

No nic, znam jednego Energetyka, on może ma jakąś hydrauliczną praskę co potrafi przeformować. Jak nic się nie uda to będę zmuszony położyć kabel YAKXS RE o przekroju 16 mm^2, czyli to samo co mam teraz napowietrznie w formie AsXSn. Kable aluminiowe są tanie to aż szkoda nie położyć przekroju 35 mm^2 a nawet 25.

Może ktoś by miał ochotę wypożyczyć praskę z kamieniami do formowania na okrągło sektorowych żył aluminiowych? Oczywiście nie za darmo.
  • #28 18136421
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4280
    Za Boga nie pojmuję jaki problem może sprawić przy podłączaniu pod zaciski (jakie by one nie były) YAKY 4x35???
    Znam gościa który radzi sobie z tym (chociaż nie popieram takiego rozwiązania) w obudowie typu S6 stosując aparaty Fael'a, które "przyjmują'' taki przekrój.
    Listew zaciskowych też jest od groma. Jak chociażby te:
    Link
    Link

A stosowanie cienkościennych tulejek do linki grubozwojowej to pomysł poroniony wprowadzający więcej szkody niż pożytku. Taka tulejka praktycznie zawsze zostanie rozerwana przez różnie układające się żyły w trakcie dokręcania zacisku.
  • #29 18136446
    emigrant
    Poziom 29  
    To w końcu można zaciskać pod takie zaciski żyły sektorowe, czy nie? -> https://www.ensto.com/pl/produkty/komponenty-...-ensto-clampo-pro/zaciski-uniwersalne/ke61.03 Bo mi w Ensto powiedzieli, że nie. Ten Ensto niczym się nie różni od tego np. LZW.
    Jak to gość powiedział, że będzie nieprawidłowy styk sektora z zaciskiem. Oni to badali u siebie i nawet były jakieś zaciski uniwersalne, które też miały zaciskać żyłę sektorową, ale wycofali się z tego. Takie coś by nie przeszło certyfikacji i innych bzdur.
  • #30 18136460
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    emigrant napisał:
    To w końcu można zaciskać pod takie zaciski żyły sektorowe, czy nie? -> https://www.ensto.com/pl/produkty/komponenty-...-ensto-clampo-pro/zaciski-uniwersalne/ke61.03 Bo mi w Ensto powiedzieli, że nie. Ten Ensto niczym się nie różni od tego np. LZW.
    Ensto ma na myśli sam kształt żyły znajdującej się pd śrubą, gdzie może ona się wysunąć spomiędzy okrągłej ścianki dolnej a samą śrubą, częściowo płaską. A to prowadzi do osłabienia styku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano giętkość kabli YAKXS RMC 35 mm² z innymi rodzajami kabli, w tym z żyłami sektorowymi i wielodrutowymi. Uczestnicy podkreślili, że żyły wielodrutowe są bardziej giętkie niż lity drut, a także omówili różnice między linką a wielodrutem. Wskazano, że do zaciskania żył sektorowych w zaciskach Ensto KE-61.03 mogą wystąpić problemy, ponieważ te zaciski nie są przystosowane do żył sektorowych. Uczestnicy rozważali również możliwość przeformowania żył sektorowych na okrągłe oraz omawiali kwestie związane z używaniem tulejek i końcówek kablowych. W końcu, autor tematu planował testy giętkości kabli oraz ich zachowanie w zaciskach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA