logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić bezprzewodowy woltomierz na Arduino do monitorowania instalacji PV?

DJCheester 26 Sie 2019 14:32 1548 7
REKLAMA
  • #1 18135777
    DJCheester
    Poziom 27  
    Ocena: 949
    Witam

Mam na strychu instalację fotowoltaiczną małej mocy około 100W, regulator ładowania akumulator i przetwornicę 230V.

Jako iż całośc znajduje się na strychu chciałbym zrobic bezprzewodowy woltomierz na 2x Arduino UNO + zestaw TX RX 433Mhz.

Finalnie projekt przeniosę na ATMEGA8 i zrobię na płytce.

Założenie jest takie że ATMEGA będzie przez 7805 zasilana z badanego akumulatora, dzielnik rezystancyjny na wejściu będzie tak dobrany aby na pinie analogowym procesora nie było więcej niż 5V czyli jak napięcie akumulatora waha się w granicach 10.7V do 14.4V to dzielnik przez 3 będzie się nadawał bo gdy będzie 15V na akumulatorze to na dzielniku będzie napięcie 5V itd.

Tak to na szybko wygląda na płytce

Jak zrobić bezprzewodowy woltomierz na Arduino do monitorowania instalacji PV?

Np co 2 minuty będzie z pinu uruchamiany nadajnik TX i wysyłana wartośc odczytana z dzielnika.

Kolejne Arduino będzie wykorzystane jako odbiornik RX i wyświetlacz 2x16.
    a w finale znów Atmega8.

Teraz prośba do wszystkich chętnych pomóc - nie znam się na pisaniu programu (coś tam z Arduino wiem)

Czy mógłby ktoś napisac mi prosty program aby obsługiwał taką transmisję.

Wtedy wyświetlacz miałbym w domu i bez konieczności wchodzenia na strych i kontrolowania w jakim stopniu naładowany jest akumulator.

Jeszcze pytanie czy bez chińskich modułów dałoby się podłączyc kartę SD i regar RTC tak aby można było wyniki w czasie notowac na karcie pamięci - co w późniejszym czasie dało by możliwośc wykonania jakiś wyliczeń np w exelu i analizy jak ma się ładowanie i rozładowywanie akumulatora.

Byc moze będzie można bardziej ten system wykorzystac niż obecnie.

Jeśli umieściłem temat (pytanie o pomoc) nie w tym dziale to przepaszam proszę o przeniesienie do właściwego.

Pisałem że będę robił na Arduino bo to jedyne środowisko na którym coś próbowałem zrobic, programowanie w C jest mi obce jeśli dałoby się można by było napisac w C od razu pod atmega8 jednak ja nie mam pojęcia jak się za to zabrac

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 18135827
    hubs017
    Poziom 9  
    DJCheester napisał:

Założenie jest takie że ATMEGA będzie przez 7805 zasilana z badanego akumulatora, dzielnik rezystancyjny na wejściu będzie tak dobrany aby na pinie analogowym procesora nie było więcej niż 5V czyli jak napięcie akumulatora waha się w granicach 10.7V do 14.4V to dzielnik przez 3 będzie się nadawał bo gdy będzie 15V na akumulatorze to na dzielniku będzie napięcie 5V itd.

Hmmm... Nie lubie takich rozwiązań, rozwiązanie pewnie będzie działać, jednak niepotrzebne straty na ciepło. Zainteresuj się tematem przetwornic DC DC

DJCheester napisał:

Wtedy wyświetlacz miałbym w domu i bez konieczności wchodzenia na strych i kontrolowania w jakim stopniu naładowany jest akumulator.

Jaka mniejwięcej odległość byłaby między modułami ? ile kondygnacji "przecina" ? Tanie moduły radiowe to potrafią się kiepsko spisywać w budynkach.

DJCheester napisał:

Jeszcze pytanie czy bez chińskich modułów dałoby się podłączyc kartę SD i regar RTC tak aby można było wyniki w czasie notowac na karcie pamięci - co w późniejszym czasie dało by możliwośc wykonania jakiś wyliczeń np w exelu i analizy jak ma się ładowanie i rozładowywanie akumulatora.

A co powiesz na to , żeby użyć ESP i wykorzystać wifi ? transmisje miałbys bezposrednio na serwer i dane pobierałbyś i ewent. analizował w czasie rzeczywistym, noi zasięg też powinien być lepszy

pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 18136089
    DJCheester
    Poziom 27  
    Witam

W sumie to na razie rozważania na podstawie tego projektu

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2934585.html

co prawda nie jest na Arduino ale sprawy tak się mają że ja nie umiem programować (jeszcze) lecz czasu obecnie mało na naukę potrzebuję tak jak napisałem wyżej jedna kondygnacja w lini prostej góra 5m ze strychu do mieszkania.

Znalazłem na allegro pod arduino nakładkę z gotowym zegarem RTC i slotem SD nazywa się to Arudiono DataLogger do tego by dać moduł radiowy i jest
    wszystko - problem jak na razie dla mnie to to oprogramować.

Co do przekazu na serwer wifi niestety tutaj nie mam neta

Pozdrawiam ...
  • REKLAMA
  • #4 18137072
    hubs017
    Poziom 9  
    5 m w budynku czasem może być przeszkodą dla małych chińskich modułów. Masz jakiś konkretny na myśli ?
    Bo potrzeba wtedy dobrego kodowania, w celu najmniej zawodnego działania tranmisji.
    Kod jaki potrzebujesz, jest dość trywialnym kodem ,więc wystarczy pokopiować interesujące Cie "bloki" i z takich klocków ułożyć całośc. Jednak proponuje nie prosić o kod, bo nic a nic się wtedy nie nauczysz.

Literaturę masz jakąś przejrzaną na temat kontrolerów itp ?
  • #5 18137341
    DJCheester
    Poziom 27  
    Na razie czasu brak na jakiekolwiekpróby samodzielnego działania, rodzina i mały brzdąc skutecznie blokują mnie w rozwoju w tym kierunku.

Pomyślałem teraz że zamiast kombinowac z płytką można użyc modułu nRF24L01 a właściwie dwóch takich modułów.

Do odbiornika mam taką nakładkę na arduino z wyświetlaczem gotową 2x16

Jak zrobić bezprzewodowy woltomierz na Arduino do monitorowania instalacji PV?

Do tego ten moduł nRF i gotowy odbiornik

Nadajnik z arduino + na nakładkę DataLogger gdzie jest RTC oraz karta SD i trochę miejsca w formie płytki uniwersalnej tak aby tam zmontowac dzielnik napięcia i układ nRF

W sumie w odbiorniku w ten sposób zmontowanym wystarczy tylko na kablach dodac nRF i tam są przyciski aby można było coś tam przełączac czy odczytywac z karty dane wstecz itp.

Przy nadajniku własciwie nic poza tym co napisałem.

Tak jak pisałem wyżej układ ma służyc tylko do zapisywania danych co kilka minut i ma miec możliwośc przeysłania tego do odbiornika.

Pozdrawiam ....
  • REKLAMA
  • #6 18175280
    DJCheester
    Poziom 27  
    Witam

Naprawdę nie ma nikogo chętnego do pomocy przy napisaniu programu ??

Chyba założę nowy temat w stylu zlece bo nie zalezy mi teraz na nauce ale na szybkim wykonaniu projektu, na naukę przyjdzie czas, projekt muszę wykonac przed zimą najlepiej jak najszybciej.

Kupiłem w tym celu nakładkę i 2x arduino - oto foty co mam.

Jak zrobić bezprzewodowy woltomierz na Arduino do monitorowania instalacji PV? Jak zrobić bezprzewodowy woltomierz na Arduino do monitorowania instalacji PV? Jak zrobić bezprzewodowy woltomierz na Arduino do monitorowania instalacji PV? Jak zrobić bezprzewodowy woltomierz na Arduino do monitorowania instalacji PV?

Zamysł jest taki że nakładka z RTC/SD jest w nadajniku z jedną płytką arduino i zapisuje powiedzmy co minutę wartośc napięcia mierzona z pinu A0 lub innego analogowego. Mierzy w przedziale 0-15V więc przez dzielnik rezystancyjny.

Wartośc ta również oprócz tego że jest zapisywana razem z czasem z RTC na karcie SD musi byc wysyłana przez moduł TX 433Mhz - chciałbym aby moduł TX cały czas nie chodził tylko został włączany na czas transmisji za pomocą procesora (jakiegoś pinu)

I odbiornik po włączeniu zasilania - jakiś komunikat w stylu oczekuję na transmisję po czym żeby wyświetlał wartośc zmierzonego napięcia - czyli odbierał RXem 433Mhz i pokazywał na wyświetlaczu 2x16.

Prosze o pomoc

Pozdrawiam ....
  • #7 18175633
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    DJCheester napisał:

Wartośc ta również oprócz tego że jest zapisywana razem z czasem z RTC na karcie SD musi byc wysyłana przez moduł TX 433Mhz - chciałbym aby moduł TX cały czas nie chodził tylko został włączany na czas transmisji za pomocą procesora (jakiegoś pinu)

Modulacja OOK czyli w czasie przerw nadajnik w ogóle nie pracuje. Wg dataszita prąd czuwania to max. 1nA. Sterowanie zasilaniem modułu można więc sobie darować. A jeśli już koniecznie ma być to nie prosto z nogi µC bo moduł przy nadawaniu pobiera 40mA (przy 5V).

Program, myślę, można dosyć łatwo skleić z tego co jest dostępne w libach Arduino (zakładając że nie będzie konfliktów między libami :-D).
  • #8 18686325
    DJCheester
    Poziom 27  
    Witam

Problem rozwiązany - taki woltomierz ostatecznie znalazłem w ofercie AVT. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie bezprzewodowego woltomierza na bazie Arduino do monitorowania instalacji fotowoltaicznej o mocy 100W. Projekt zakłada użycie dwóch modułów Arduino UNO oraz zestawu TX/RX 433MHz. Użytkownik zamierza zbudować układ z dzielnikiem rezystancyjnym, aby dostosować napięcie akumulatora do poziomu 5V. W odpowiedziach zasugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak użycie modułów nRF24L01 oraz ESP do transmisji danych przez Wi-Fi, jednak użytkownik nie ma dostępu do internetu. Ostatecznie użytkownik znalazł gotowy woltomierz w ofercie AVT, co rozwiązało jego problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA