logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kernau KFWM 642103 nie kręci bębnem - kondensator czy inne przyczyny?

nayebus 28 Sie 2019 09:21 4254 6
REKLAMA
  • #1 18138935
    nayebus
    Poziom 2  
    Witam.
    Mój problem polega na tym, ze po od paleniu jakiegokolwiek programu pralka pobiera wodę i po jakiś kilku minutach odpompowuje wodę i wcale nie kręci bębnem. Wczoraj ja rozebrałem silnik i szczotki są ok-ej wszystko działa na krótko pasek również ok. i filtr czysty. Czy może być to wina kondensatora rozruchowego lub czy tez są inne przyczyny?
    Pozdrawiam
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 18139021
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 355
    Czy występuje jakiś błąd? Podejrzewam uszkodzony przekaźnik lub triak w programatorze. Czy po pobraniu wody gdy powinna obracać bębnem słychać klikanie z programatora? Na wirowaniu jest ten sam problem? Mierzył Pan silnik czy ma przejście przez stojan oraz czy prądniczka tahometryczna pokazuje napięcie po przekręceniu silnikiem? W domowych warunkach więcej Pan raczej nie sprawdzi.
  • REKLAMA
  • #3 18140205
    nayebus
    Poziom 2  
    Nie ma błędu wlewa wodę i zapala się grzałka i nie słychać nawet nic w tym programatorze ze cos przeskakuje, tak na każdej opcji to samo. Silnik na 100% dobry bo mi znajomy sprawdzał. Także popatrzę w tym programatorze. Dziękuję za Pana podpowiedz. Dwa tygodnie temu wszystko było porządku dopóki nie przyszedł klient i wymienił fartuch w pralce od tamtej pory pralka stoi.
    Pozdrawiam
    Edit:
    Podpowie Pan jak sprawdzić i czy pod płytkę podpina się jakieś napięcie przy mierzeniu? Ten triak przekaźniki wygląda to mniej więcej tak, a poza tym łączą się dwa luty ze sobą w kilku miejsca tak ma być?
    Edit:
    Poszedłem za Pana radą i rozebrałem programator i niby wszystko ok. wygląda po za tym Chyba znalazłem przyczynę i to może być to? Ponadto czy taki lut jest normalny jak się dwa punkty łączą? Silnik sprawny na 100%, po nalaniu wody nic nie słychać zero błędów, tylko świeci się grzałka wirowanie to samo, a po kilku minutach na krótkim odpompowuje wodę odnośnie Pana pytań bo przypadkiem je usunąłem.
    Edit:
    Chyba znalazłem przyczynę jutro wymienię i dam znać mam nadzieje, że to tylko kondensator na płytce.
    Kernau KFWM 642103 nie kręci bębnem - kondensator czy inne przyczyny? Kernau KFWM 642103 nie kręci bębnem - kondensator czy inne przyczyny? Kernau KFWM 642103 nie kręci bębnem - kondensator czy inne przyczyny? Kernau KFWM 642103 nie kręci bębnem - kondensator czy inne przyczyny?
    Moderowany przez TONI_2003:

• REKLAMA
  • #4 18140400
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    nayebus napisał:
    Czy może być to wina kondensatora rozruchowego

W tej pralce nie ma takiego.

A drzwi blokuje?
  • #5 18140626
    nayebus
    Poziom 2  
    Rozumiem, tak właśnie teraz podłączyłem na chwile programator żeby sprawdzić czy blokują się drzwi działają i blokuja . Wszystko było dobrze do momentu kiedy przyszedł jakiś mamy znajomy i ten fartuch wymienił, a od tamtej pory tak się właśnie dzieje.
  • REKLAMA
  • #6 19087747
    VSkowron
    Poziom 9  
    Podepnę się pod Twój post, jak zamawiałeś części do tej pralki? Doszedłeś może jakiemu modelowi ze znanych marek odpowiada ta pralka KFWM 642103? Gdzieś czytałem że pralki Kernau to ponoć Amica?
  • #7 19090328
    dvb_gsm
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Hi..
    1- clean the motherboard from humidity
    2- check The Triac BTB 12 600w
    3- check between the "G" and the microcontroller
    4-look at the picture
    Cytat:
    Cześć..
    1- Oczyść płytę główną z wilgoci
    2- Sprawdź Triac BTB 12 600W
    3- Sprawdź między „G”, a mikrokontrolerem
    4- Spójrz na zdjęcie.

Kernau KFWM 642103 nie kręci bębnem - kondensator czy inne przyczyny?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Kernau KFWM 642103, która po pobraniu wody nie obraca bębnem, a jedynie odpompowuje wodę. Po sprawdzeniu silnika, szczotek, paska i filtra, podejrzewa uszkodzenie kondensatora rozruchowego lub programatora. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przekaźnika, triaka w programatorze oraz blokady drzwi. Użytkownik zauważa, że problem pojawił się po wymianie fartucha pralki. Dodatkowo, pojawiają się pytania o zamawianie części i porównania do innych modeli pralek, w tym Amica.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA