logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fioletowy obraz w projektorze Benq z VGA na jednej karcie graficznej

ka71yetan 18 Wrz 2019 16:06 1014 3
REKLAMA
  • #1 18174193
    ka71yetan
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam. Problem dotyczy kilkuletniego projektora BENQ na stałe podpiętego pod sufitem do VGA. Na jednej z kart graficznych projektor wyświetla fioletowawy obraz na złączu VGA. Samo to złącze VGA wyświetla prawidłowy obraz na zwykłym monitorze. Z kolei projektor podłączony do innego komputera czyli innej karty graficznej do VGA również wyświetla prawidłowe kolory. Komputery mają system Windows 10. Chciałem zmienić coś w ustawieniach, ale wyświetla tylko informacje, że to standardowy monitor i schemat kolorów YC... i coś tam dalej, a zmienić tych ustawień nie potrafię.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18174950
    ka71yetan
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Dzisiaj sprawdziłem na innym komputerze z taką samą kartą wbudowaną i też wyświetla fioletowo, czyli chodzi o współpracę tego konkretnego typu karty z tym rzutnikiem (sprawdzę jeszcze jak wyświetla na innym rzutniku). Czy są jakieś ustawienia dla karty graficznej, które można zmieniać jeśli chodzi o kolory?
  • #4 18192909
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    Czy kolory są takie, jakby brakowało składowej zielonej, czy są przekłamane w inny sposób? Podłącz monitor przez ten sam kabel, który jest używany do projektora i sprawdź, czy obraz jest prawidłowy.

Nie wiem, czy akurat ten model, ale są takie projektory, w których złącze VGA ma dwojaką funkcję. Może pracować jako zwykłe VGA, ale może też pracować jako złącze komponentowe po podłączeniu odpowiedniej przejściówki i przestawieniu trybu w projektorze. Ja posiadam Epson EMP-1700 i ten projektor ma taką możliwość.

Możliwe, że jest przestawione i projektor pamięta rozdzielczość i częstotliwość odświeżania i dlatego na dwóch komputerach z taka samą kartą graficzną obraz ma błędne kolory, a na innym komputerze obraz jest prawidłowy.
REKLAMA