logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić bas w subwooferze: wymiana Tonsil Gdn 20/80/2 na STX GDN-27-300-8-SC?

bilu20 20 Wrz 2005 18:26 2107 9
REKLAMA
  • #1 1834696
    bilu20
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zrobilem suba na tym tonsilku. Obudowa 44,6l (troszke za duza, ale chcialem miec maksymalnie niskie rejestry) Br, Fb = 40 Hz. Szczeze powiedziawszy nie jestem zadowolony. Bas jakosciowo jest dobry, cieply ale dla mnie za "cichy". Mam pokoj, jakies 20 Mkw. I teraz nie mam dwa wyjscia...

1. Wymienic tonsila na STX GDN-27-300-8-SC i zostawic taka obudowe, bo dla stx-a raczej by sie nadawala

2. zostawic tonsila i zmniejszyc obudowe ( a szkoda bo jest fornirowana )

Poradzcie mi, zalezy mi najbardziej na mocnym rabnieciu... :-)
  • REKLAMA
  • #2 1834733
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    20mk2 to troche duzo jak dla 20cm głośnika... z obudową dla gdna troche przesadziłeś sproboj zmniejszyc obudowe, przeciez nie musisz nic na zewnatrz robic tylko wrzucic cos do srodka... moze dodac jakies wzmocnienia itp i juz bedzie mniejsza objetosc...
    Dla tego STXa obudowa tez troszke przy duza;/
    JAk juz to STX 27/150 napisz jakiego masz wzmaka i jakby co ile kasy na nowy głosnik...
  • #3 1834820
    bilu20
    Poziom 11  
    no wlasnie, jak mowilem obudowa jest fornirowana, wiec jezeli mam ja rozkrecac, to wole zrobic nowa... i jezeli mam zejsc z 44 litrow do 38, to musialbym naprawe niezle te wzomcnienia porobic i to wszystko przez otwor 20 cm :-) chyba pomecze sie z tym tonsilem, nie poddam sie tak latwo !pokombinuje z obudowa....
  • REKLAMA
  • #4 1834864
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Możesz wsadzić do środka jakieś kawałki belki i je przykręcić :)
  • #5 1834894
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    kawałek styropianu jakis.... przyklej do środka na butapren. Przecież głosnik możesz odkręcic:) Możesz nawet na początek na jakąś mocnieszą taśmę, żeby zobaczyc jak to bedzie działało.
    ________
    No i jesli wymienisz na STXa, to jakiś mocny wzmak musisz miec, bo inaczej bedzie tak samo głośno jak z tonsilem. Wymiana na 27-150 jest bez sensu. Trzeba na 27-300 :)
  • Pomocny post
    #6 1835717
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Upychanie czegos do obudowy zeby ja pomniejszyc nie ma sensu. Pomysl nad wiekszym glosnikiem, moze byc tex STX w wersji 150 czy 300W. A tonsila zostaw sobie do nastepnego suba albo na sprzedaz.
    A w nagrode masz charakterystyke tego tonsila w 45litrach z optymalnym strojeniem, rura fi7cm dlugosci 10cm.
    Załączniki:
    • Jak poprawić bas w subwooferze: wymiana Tonsil Gdn 20/80/2 na STX GDN-27-300-8-SC? gdn20_80_2_45l_fi7_l10.jpg (34.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1836645
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    wstaw do tej budy STX'a zrob drugą bude do tonsila posłuchaj co ci się bardziej podoba - sprzedaj co co gra gorzej i po problemie :)

polecam wersje 300 ze względu na większy SPL i niską dobroć
  • REKLAMA
  • #8 1836980
    bilu20
    Poziom 11  
    dzieki za pomoc :-] Ten stx nie jest drogi, wiec wsadze go do tej obudowy , ktora juz mam, a dla tonsila zbuduje nowa, troszke mniejsza, 38l, zgadzam sie z tym ze wsadzanie do obudowy czegokolwiek nie mam sensu, a zwlaszcza styropianu na butapren. Poniewaz on po prostu sie topi od tego kleju :-)

PS: chcialem sie jeszcze zapytac, co myslicie o takim wzmacniaczu do tego tonsilka...

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=291&vItemDB=itemdb
  • #9 1838407
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    45litrow a 38litrow to zadna zmiana. Jak chcesz zmniejszac obudowe to do 20-30litrow.

Wzmacniacz z linka to zwykla koncowka na TDA7294 i przy 8 omach bedzie miala mizerna moc. Chyba ze robia specjalna wersje do glosnikow 8omowych, ale watpie.
  • #10 1838713
    bilu20
    Poziom 11  
    thx irek, pokombinuje z mniejsza obudowa. Nie chce rezygnowac z tego tonsila, bo moim zdaniem to dobry glosnik :-) Jezeli mozesz, to prosze poradz do jakiej obudowy ty bys go wsadzil...
    Najbardziej zalezy mi na czestotliwosciach zedu 40-50 Hz , slucham praktycznie kazdego rodzaju muzyki, od czarnej, poprzez jazz i klasychna i na manieczkach skonczywszy. Zalezy mi na tym, aby bas byl gleboki, ale jednoczesnie dynamiczny i mocny.

czy twoim zdaniem obudowa 28l, ze strojeniem na 45 Hz bylaby ok ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy jakości i głośności basu w subwooferze zbudowanym na głośniku Tonsil GDN 20/80/2 w obudowie o pojemności 44,6 litra, strojonej na 40 Hz. Użytkownik jest zadowolony z jakości basu, ale uważa go za zbyt cichy w pomieszczeniu około 20 m². Rozważane są dwie opcje: wymiana głośnika na STX GDN-27-300-8-SC przy zachowaniu obecnej obudowy lub zmniejszenie objętości obudowy dla Tonsila, co jest problematyczne ze względu na fornirowaną konstrukcję. W odpowiedziach sugerowano, że obecna obudowa jest zbyt duża dla 20 cm głośnika, a dla STX również nieoptymalna, zalecając zmniejszenie objętości do około 20-30 litrów. Próby zmniejszenia objętości poprzez wypełnienie obudowy materiałami (styropian, belki) uznano za mało efektywne. Zalecano raczej wymianę głośnika na mocniejszy STX GDN-27-300-8-SC, który zapewni wyższy SPL i lepszą dynamikę basu, pod warunkiem zastosowania odpowiednio mocnego wzmacniacza. Wskazano, że wzmacniacz na TDA7294 może mieć zbyt niską moc przy 8 omach. Użytkownik planuje zatem zamontować STX w istniejącej obudowie i zbudować nową, mniejszą obudowę dla Tonsila, aby uzyskać mocniejszy i głębszy bas w zakresie 40-50 Hz, z zachowaniem dynamiki i jakości dźwięku odpowiedniej do różnych gatunków muzycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA