logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć grzałkę bojlera do fotowoltaiki 4x250W z przełączaniem na sieć?

Fryc-u 24 Paź 2019 06:04 1986 8
REKLAMA
  • #1 18236358
    Fryc-u
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Hej.
    Mam 4 panele mocy 250W i mam inwerter do nich. Chciałbym je wykorzystać do grzania wody w bojlerze. Grzałka jest z termostatem. Kiedy brak słońca chciałbym z sieci zasilać grzalke. Teraz moje pytanie. Jak powinienem wykonać instalacje. Jaki stycznik dobrać?
  • REKLAMA
  • #2 18236514
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Zamiast styczników powinny wystarczyć przekaźniki.
    Jaką moc ma ta grzałka?
    Potrzebne będą 3 przekaźniki Dwa NO do załączania źródeł zasilania, oraz jeden przekaźnik mniejszej mocy NO/NC do przełączania przekaźników głównych.
  • REKLAMA
  • #4 18237119
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Fryc-u napisał:
    mam inwerter do nich

Do grzania wody zbędny.

Fryc-u napisał:
    Grzałka jest z termostatem

Uważaj na styki termostatu, przy DC szlak je trafi.

Idealny rozwiązaniem byłaby grzałka z 2 termostatami albo 2 grzałki z termostatami

- jeden termostat ustawiony na niższą temperaturę - zasilany z sieci, po zmroku przez zegar

- drugi na wyższą temperaturę - podłączenie paneli.
  • REKLAMA
  • #5 18237567
    Fryc-u
    Poziom 5  
    jakubek56 napisał:
    Zamiast styczników powinny wystarczyć przekaźniki.
    Jaką moc ma ta grzałka?
    Potrzebne będą 3 przekaźniki Dwa NO do załączania źródeł zasilania, oraz jeden przekaźnik mniejszej mocy NO/NC do przełączania przekaźników głównych.

Dobrze to brzmi.
    Grzałka to 1500W
    Moglbys jakiś schemacik zrobić bo widzę że to mogłoby być dobre.

Dodano po 1 [minuty]:

stonefree napisał:
    Fryc-u napisał:
    mam inwerter do nich
    Jaki?

1500W
  • #7 18239537
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 262
    Kup sterownik do grzałek, ceny zaczynają się od 350zł i po kłopocie. Grzałke i termostat możesz zostawić, te które masz. Jak podłączysz bezpośrednio, będzie działać znacznie gorzej, zwłaszcza w pochmurne dni i zimą.
  • REKLAMA
  • #8 18239630
    Fryc-u
    Poziom 5  
    anaba255 napisał:
    Kup sterownik do grzałek, ceny zaczynają się od 350zł i po kłopocie. Grzałke i termostat możesz zostawić, te które masz. Jak podłączysz bezpośrednio, będzie działać znacznie gorzej, zwłaszcza w pochmurne dni i zimą.

Jaki sterownik masz na myśli?
  • #9 18240125
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 262
    Fryc-u napisał:
    Jaki sterownik masz na myśli?

Wpisz w Allegro/Alternatywne źródła energii: sterownik grzałek lub regulator grzałek. Wyskoczy kilka ofert, przeważnie moce zaczynają się od 2500W, jak będziesz chciał dołożyć paneli, masz zapas mocy. W tym temacie opisałem swoją instalację, mam w niej standardową grzałkę 3F 230V, dwa obwody podłączone przez regulator do paneli, trzecim, na osobnym termostacie dogrzewam z sieci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć grzałkę bojlera o mocy 1500W do systemu fotowoltaicznego składającego się z 4 paneli 250W. W dyskusji zasugerowano użycie przekaźników zamiast styczników do przełączania źródeł zasilania oraz zastosowanie dwóch termostatów lub dwóch grzałek, aby efektywnie zarządzać temperaturą wody. Rekomendowano również zakup sterownika do grzałek, co ma poprawić wydajność systemu, zwłaszcza w dni pochmurne. Użytkownik został poinformowany o dostępnych opcjach sterowników na platformach zakupowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA