logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja układu scalonego w przetwornicy Kemot URZ3169

msepl 29 Paź 2019 10:39 2163 7
REKLAMA
  • #1 18245854
    msepl
    Poziom 26  
    Ocena: 189
    Witam.
    Nie mogę zidentyfikować typu układu scalonego. Układ jest w obudowie SOP8, brak sitodruku na pinach 1 ma VCC na pinie 8 GND prawdopodobnie jest to jakaś forma generatora przebiegu lub przetwornica. Pracuje jako generator przebiegu prawdopodobnie sinusoidy a następnie steruje tranzystory w mostku H i to ma dawać już przebieg na wyjściu z napięciem 230V ( nie wiem czy prostokątny czy sinus, na obudowie jest napisane sinus).

Na drugiej stronie płytki jest LM358

Płytka znajduje się w górnym lewym rogu płyty głównej (Na zdjęciu)
    Identyfikacja układu scalonego w przetwornicy Kemot URZ3169 Identyfikacja układu scalonego w przetwornicy Kemot URZ3169 Identyfikacja układu scalonego w przetwornicy Kemot URZ3169
  • REKLAMA
  • #2 18252254
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Czy powodem powstania wątku jest jedynie niemożność odczytania napisu?
    Wiem, że to pytanie trywialne ale skoro już zaistniał temat to może Kolega coś więcej napisze.

Mając już taką płytkę w garści nie odmówiłbym sobie przyjemności odtworzenia schematu ideowego, by móc później mieć materiał do diagnozowania urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 18253379
    W.P.
    No trzeba uczciwie przyznać, że odtworzenie schematu to nie jest proste zadanie, płytka obłożona elementami obustronnie. Do tego słabo widoczne przelotki.
    Chyba tylko dla pasjonata, którego pożera ciekawość, do tego przywiązanego do komputera z powodu np. jesiennego przeziębienia :)

Z drugiej strony... Nie sądzę by coś na tym moduliku uległo uszkodzeniu. To mało prawdopodobne.
    Zwykle w takich urządzeniach uszkadzają się elementy wykonawcze, co oczywiście nie jest to regułą.
  • REKLAMA
  • #4 18257559
    msepl
    Poziom 26  
    Przetwornicę zastałem ze zwarciem na zasilaniu obu tych układów. Zwarty okazał się LM358. Drugi "SOP8" też nie wstaje. Myślę że zasilanie zostało naprawione, ale przetwornica nie ruszyła. Wygląda też na to że bez identyfikacji układu i jego wymiany mi też się nie uda jej uruchomić.
  • REKLAMA
  • #5 18257999
    W.P.
    Na zdjęciu widać jeszcze jeden moduł. Czy ktoś wcześniej próbował to naprawiać?
  • #6 18261493
    msepl
    Poziom 26  
    To moduł sterujący tranzystory w pierwszym stopniu zmieniającym 12V DC na 400VDC - sprawny.
    Tak.
  • #7 19341050
    msepl
    Poziom 26  
    Układ bez oznaczeń okazał się być którąś wersją PIC12Cxxxx. Nie posiadam wsadu do PICa.
  • #8 21748620
    ahmedsanadalabsi
    Poziom 1  
    Where can I see the wiring circuit diagram for this board?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji układu scalonego w obudowie SOP8, znajdującego się na przetwornicy Kemot URZ3169. Układ ten, bez widocznych oznaczeń, ma zasilanie na pinie 1 (VCC) i masę na pinie 8 (GND) i pełni funkcję generatora przebiegu, prawdopodobnie sinusoidalnego, sterującego tranzystory w mostku H, co ma generować napięcie wyjściowe 230V. Na drugiej stronie płytki znajduje się układ LM358, który okazał się uszkodzony i powodował zwarcie zasilania. Po wymianie LM358 przetwornica nadal nie działała, a układ SOP8 również nie reagował. Ostatecznie układ bez oznaczeń zidentyfikowano jako jedną z wersji mikrokontrolera PIC12Cxxxx, jednak brak jest dostępnego wsadu do tego PICa. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o module sterującym tranzystory w pierwszym stopniu przetwarzającym 12V DC na 400V DC, który jest sprawny. Próby odtworzenia schematu ideowego płytki są utrudnione ze względu na obustronne rozmieszczenie elementów i słabo widoczne przelotki.
REKLAMA