logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metabo CS 23-355 przecinarka - zabezpieczenia S B 16A rozłączają przy włączaniu

kizior_ 04 Lis 2019 09:57 2061 9
  • #1 18257459
    kizior_
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem z przecinarką tarczową Metabo CS 23-355. Zaczęły rozłączać zabezpieczenia typu S o amperażu B 16A podczas włączania. Zaraz po wciśnięciu wyłącznika. Tarcza nawet nie zdąży się rozpędzić. Przecinarka ma moc nominalną 2300W i pobór według danych katalogowych 10 A. Maszynę kupiłem nową w Polsce, pracowała może godzinę. Wcześniej tego nie robiła. Trzymana w czystym i suchym pomieszczeniu. Co mogło się stać ?
  • Pomocny post
    #2 18257530
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Zmierz pobór przy rozruchu i będzie jasne. Prąd o którym piszesz to prąd nominalny natomiast podczas rozruchu jest więcej. Podłącz piłę pod inny obwód i zobacz czy zachowuje się tak samo. Być może bezpiecznik za wcześnie wyłącza.
    Pozdrawiam
  • #4 18257622
    kizior_
    Poziom 10  
    Nawet jeżeli to zadziała to w instrukcji ani danych technicznych nikt nie wspomniał o zabezpieczeniach ponad standardowych. Nie kupiłbym jej przy takich wymaganiach tylko inną lub np. dołożył do soft startu. To jest słabe jak potrzebujesz maszynę a tu zonk. Dodam, że wcześniej na tej samej instalacji chodziły i chodzą nadal wszelkie szlifierki, spawarki, kompresory itp wszystko 2-3 kW. Jak pozamieniam na C to za chwilę może okazać się, że wyłącza mi główne zabezpieczenia przy licznikach. Przed telefonem do serwisu Metabo sprawdziłem wszystko na kilku nieobciążonych obwodach, nawet dla pewności postała kilka dni w domu (kwestia pozbycia się ewentualnej wilgoci) ale zawsze jest ten sam problem.
    A serwis Metabo już zaczyna się wykręcać oczywiście zabezpieczeniami. Chyba trzeba było zostać przy dotychczasowych porządnych markach narzędzi. Zobaczymy co dalej.
  • #5 19200475
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Ocena: 79
    Czy rozwiązałeś problem z wyłączaniem zabezpieczeń przez piłę ?
  • #6 19200744
    kizior_
    Poziom 10  
    Ferdynand napisał:
    Czy rozwiązałeś problem z wyłączaniem zabezpieczeń przez piłę ?

Niestety nie. Firma Metabo wypięła się na problem. To był mój ostatni zakup tej marki.
    Zakupiłem dodatkowy moduł soft-startu ale na razie nie jest zamontowany.
  • #7 19202826
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Miałem te same problemy. Wyłączał się bezpiecznik B20. Zmieniłem na inny. Po pewnym czasie to samo. Dziś zmierzyłem maksymalny prąd i był 6A, 7A, 7,2A a czasami ponad 12A. Bezpiecznik wyłączał się losowo przy różnych prądach. Dziś zamontowałem soft start. Zmieścił się w rączce. Jest ok.
  • #8 19206432
    kizior_
    Poziom 10  
    Ferdynand napisał:
    Miałem te same problemy. Wyłączał się bezpiecznik B20. Zmieniłem na inny. Po pewnym czasie to samo. Dziś zmierzyłem maksymalny prąd i był 6A, 7A, 7,2A a czasami ponad 12A. Bezpiecznik wyłączał się losowo przy różnych prądach. Dziś zamontowałem soft start. Zmieścił się w rączce. Jest ok.

Tyle że modyfikując sprzęt na okresie gwarancji tracimy ją :-(
  • #9 19208165
    Ferdynand
    Poziom 13  
    kizior_ napisał:
    Tyle że modyfikując sprzęt na okresie gwarancji tracimy ją :-(

Zgadza się, ale skoro Metabo nie chce uznać usterki na gwarancji, to my musimy poprawić producenta. Tym bardziej, że jest to przypadek więcej niż 1. Widziałem też na YT jak przerabiają ukośnice Metabo. Mam też taką i pracuje bez przeróbki OK.
  • #10 19341786
    kazik26
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Ferdynand mógłbyś podesłać jakąś fotkę jak podłaczyłeś ten miękki start,dzisiaj kombinowałem i nie rusza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przecinarką tarczową Metabo CS 23-355, która rozłącza zabezpieczenia typu S 16A podczas włączania, zanim tarcza zdąży się rozpędzić. Pomimo nominalnej mocy 2300W i poboru 10A, urządzenie działało tylko przez godzinę. Użytkownicy sugerują zmierzenie prądu rozruchowego oraz podłączenie maszyny do innego obwodu. Proponują również zmianę zabezpieczenia na C 16A oraz instalację modułu soft-start, co pomogło innym użytkownikom. Wskazują na ryzyko utraty gwarancji przy modyfikacjach. Użytkownik wyraża frustrację z powodu braku wsparcia ze strony serwisu Metabo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA