logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać internet światłowodowy na 100m - sprzęt, stabilność dla TV?

matt8778 19 Lis 2019 21:32 1788 9
REKLAMA
  • #1 18288597
    matt8778
    Poziom 2  
    Witam,

Chciałbym się poradzić na temat doboru oprzyrządowania do przesłania internetu z jednego domu gdzie mamy światłowód od netii do drugiego domu oddalonego 100-120 metrów. Jest kontakt wzrokowy pomiędzy budynkami, brak drzew czy innych zagłuszaczy - załączam zdjęcie (niestety na drugiej lokacji nie można założyć netii)

Zależy nam na stabilnym łączu (mamy 30 lub 50 MB/s, czy telewizja internetowa od netii będzie działać stabilnie na takim łączu)?
    Czy potrzebuje anteny kierunkowe? jeśli tak to jakie polecacie?
    Jakie routery polecacie? Ps4, 3 komputery, 4 telefony, 3 tablety?
    Budżet na wszystko od 500 do 1500 złociszy.
    Jak przesłać internet światłowodowy na 100m - sprzęt, stabilność dla TV?
  • REKLAMA
  • #2 18288664
    ---trafopowielacz---
    Poziom 23  
    Ocena: 177
    Mówisz chyba o 30, 50 Mbit. Skoro tak to wystarczą dwa ubiquity i router po drugiej stronie. Mam tak zrobioną sieć do sąsiadów. Dwie anteny Ubiquity NanoStation M5 i bez problemu kilometr spina 40/20Mbit więc na mniejszej odległości zadziała bez problemu
  • REKLAMA
  • #3 18288674
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2658
    Do stworzenia mostów użył bym tego:
    https://www.cyberbajt.pl/produkt/7440/ubiquiti-powerbeam-5ac-22dbi-5ghz-pbe5ac300.html
    Teraz pytanie czy w domu nr 1 ze światłowodem będzie używane to łącze czy tylko chcesz przerzucić do drugiego domu ?
    Nie wiem jak działa to w Netii ale u mojego operatora do korzystania z telewizji poprzez światłowód jest wydzielony port w modemie inny niż internetowy.
    Opisz dokładnie jak ta sieć ma wygląda i gdzie jakie usługi będziesz wykorzystywał od dostawcy.
  • #4 18288696
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5823
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18288777
    matt8778
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi.

Dom nr 1 jest źródłem internetu i telewizji.
    Układ wygląda następująco, router netii do którego podłączam kabel telefoniczny (jak do stacjonarnego) i mam wifi w domu plus ethernet do dekodera netii (i tutaj telewizje)
    Po przeprowadzce w Domu numer 1 ma pozostać tylko internet który puścimy po wifi.

W domu numer 2 chciałbym router wifi i kablem ethernet podłączyć dekoder netii.
    Czy powyższe rozwiązania pozwolą bez problem na telewizje po internecie?
    Jak z opóźnieniami? gry online duże straty będą?

Jaki router w domu numer 1 (pod kabel telefoniczny netii) a jaki w domu dla sporej liczby urządzęń?
  • REKLAMA
  • #6 18288803
    spinacz
    Poziom 42  
    Kolego to masz światełko czy zwykły ADSL ??
    Dekoder TV Netii działa tylko na dedykowanym porcie modemu Netii czy na każdym łączu internetowym ?
    To ma duże znaczenie a coś tu kolego mieszasz.
  • #7 18288818
    matt8778
    Poziom 2  
    Szczerze nie wiem co tutaj jest do końca ale internet i telewizja płynie z kabla telefonicznego do routera netii.
    Dekoder do telewizji podłączam ethernetem z routerem od netii ale dowolnym złączem (nie ma dedykowanego)
  • REKLAMA
  • #8 18288824
    spinacz
    Poziom 42  
    Ok, w takim razie wystarczy most i powinna TV też działać.
    Sieć powinna wyglądać tak modem Netii z Wi-Fi zostaje w domu nr1 i podłączona do niego radiolinia.
    Dom nr2 radiolinia z niej do switch'a i ze switch'a do dekodera TV i do Access Pointa, nie potrzebujesz żadnego routera.
    Routerem zostaje ten z domu nr1, i on zarządza rozdzielaniem adresacji IP.
  • #9 18288831
    matt8778
    Poziom 2  
    Działa po zmianie miejsc. Można także telewizje puścić po wifi ale się przywiesza obraz.
  • #10 18288839
    spinacz
    Poziom 42  
    Dla tego musisz mieć stabilny wydajny przepustowo most, ewentualnie szukać jeszcze jakiegoś wydajnego nowego routera ADSL.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do przesłania internetu światłowodowego na odległość 100-120 metrów między dwoma domami, gdzie w jednym z nich znajduje się router Netii. Wskazano, że istnieje kontakt wzrokowy między budynkami, co sprzyja stabilności sygnału. Użytkownicy polecają użycie urządzeń marki Ubiquiti, takich jak NanoStation M5 oraz PowerBeam, które są w stanie zapewnić stabilne połączenie na tej odległości. Istotne jest również, aby w domu nr 2 zainstalować router Wi-Fi oraz podłączyć dekoder telewizyjny przez Ethernet. Wskazano, że telewizja internetowa powinna działać, ale mogą wystąpić problemy z opóźnieniami, szczególnie w przypadku gier online. Użytkownik planuje budżet od 500 do 1500 zł na cały sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA