logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę używać akumulatorków Ni-MH w słuchawkach Philips 8349 FM?

tiszner21 22 Wrz 2005 12:50 2688 5
REKLAMA
  • #1 1839609
    tiszner21
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Niedawno zakupilem w sklepie sluchawki bezprzewodowe Philips 8349 FM. Sluchawki posiadaja stacje dokujaca umozliwiajaca ladowanie akumulatorkow Ni-cd. W instrukcji wyczytalem ze mozna ladowac tylko ni-cd akumulatorki, oraz ze uzywanie innych np. Nimh moze uszkodzic sluchawki!!
    Tu jest wlasnie moj problem bo powoli bateryjki ni-cd wychodza z uzycia i ciezko je dostac. Czy na bateryjkach nimh mozna uszkodzic sluchawki i czy beda poprawnie ladowane w ladowarce nicd?
  • REKLAMA
  • #2 1840734
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Przypuszczam, że Ni-Mh powinny byc ładowane w specjalny sposób (nie wiem dokłądnie jaki). Widać to po tym, że właściwie każda ładowarka do Ni-Mh jest ładowarką "procesorową"; chyba chodzi o długości czasowe ładowanie/rozładowanie. Do NiCd wystarczy coś prostszego. ładowarki do NiMh tez nie naładują NiCd, bo się wyłączają (tak reagują ładowarki GP po włożeniu aku NiCd).
    Ale może ktoś to fachowo wyjaśni na czym polega różnica między nimi.
  • REKLAMA
  • #3 1841312
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Ni-Cd wcale nie wychodza z uzycia. Maja duzo lepsza wydajnosc pradowa od mi-nh dlatego jeszcze bedzie je mozna kupic. Maja zazwyczaj mniejsza pojemnosc i moga byc drozsze.
    Oba typy akumulatorow maja nieco inne ladowarki. NiMh sa bardziej wymagajace. Dlatego jak je zastosujesz to moga zostac przeladowane co grozi w zasadzie tylko skroceniem czasu ich zycia. Najlepiej jak sam bedziesz dbal o czas ladowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1841790
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Zasadniczo największe różnice, to mniejszy efekt pamięciowy akumulatorków Ni-Mh niż NiCd, to znaczy z dość dobrym skutkiem można je doładowywać, co przy NiCd może spowodować znaczne zmniejszanie pojemności. Również pojemności nowoczesnych Ni-Mh są znacznie większe i z tego względu może się okazać, że mocniej dociążą "słabszą" ładowarkę, która nie ma odpowiedniej stabilizacji. A wiadomo przy "dociążeniu" o uszkodzenie łatwiej.
    Osobiście stosowałem i stosuję w posiadanym "Discmanie" z wbudowaną ładowarką oba rodzaje akumulatorków i nie zauważyłem żadnych problemów, ale zasadniczo warto czasami przestrzegać instrukcji. Ja jednak bym dokładniej zbadał sprawę z miernikiem i podjął decyzję ew. przejścia na "wodorki" po ocenie wydajności ładowarki. :idea:
  • REKLAMA
  • #5 1843934
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Ladowarki do akumulatorkow NIMh musza byc duzo madrzejsze bo trudniej jest wykryc moment naladowania. Dodatkowo musza mierzyc temperature bo przekroczenie pewnej wartosci powoduje drastyczny spadek cyklow pracy.
    Dlatego ladowarka dostosowana do NiCd moze nieco popsuc NiMh. Ale jak znamy prad ladowania to mozemy obliczyc czas ladowania i go pilnowac. Trzeba tylko wtedy zadbac o pelne rozladowanie.
    Nadal producenci pisza na akumulatorkach bezpieczny prad i czas ladowania.
  • #6 10948405
    tiszner21
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    dzieki bardzo
REKLAMA