Brendy8606 napisał: a z odbiornika mogę wyciągnąć sygnał z przewodów tych czerwonych one idą do głośnika czy to musi być dioda?
Jakby się bardzo upierać to teoretycznie można z głośnika wziąć, ale tam jest jakieś napięcie przemienne (melodyjka) o niewiadomym napięciu i trzeba by jakiś eksperymentów, dobierania, filtrowania itp. . Czyli osobny temat i dodatkowy kłopot.
A wzięcie sygnału z tej diody na transoptor jest pewne i powinno pójść bez problemu. Tym bardziej że transoptor daje dodatkowo izolację obwodów, tak że nie ma problemu by w razie potrzeby podłączyć zasilanie odbiornika zamiast bateryjek to do Twojego obwodu bez ryzyka jakiś zwarć.
Tak że jeśli masz jeszcze jakiś wybór to poszukaj takiego z funkcjonalnością sygnalizacji optycznej, czyli z diodą na odbiorniku j/w omawialiśmy.
Tu jeszcze mała dygresja co do Zamela. Zauważyłem u nich błąd na ich stronie (które tu linkowałem), że na stronce od st251 podają zasięg 100m (otwarta przestrzeń) a w instrukcji obsługi, którą tam można ściągnąć jest podane 80m.
I wydaje mi się też (ale nie drążyłem głęboko, tak że nie wiem czy to reguła) że Zamele mają dwa warianty nadajników. Jedne zasilane z baterii litowej CR3220 (3V) i mające zasięg 80m, oraz drugie, zasilane z bateryjki 12V (takiej samej jak na zdjęciu co dałeś tu post wcześniej) mające zasięg 100m.
Tak że wygląda na to, że ten najtańszy (chyba) typ Zamela ST-901, ma lepszy zasięg niż na przykład ten st251. A różnica w cenie wynika może bardziej z ilości melodyjek, co akurat w Twoim projekcie może jest całkiem nieistotne.
Brendy8606 napisał: ale wziąłem żeby w ogóle spr zasieg umieściłem go w skrzynce i ściąga.
O fajnie. A czy to taka typowa cała metalowa skrzynka?
Bardzo ciekawią mnie rezultaty Twoich doświadczeń, bo sam od dłuższego czasu dojrzewam do tematu by sobie też dorobić zdalne sprawdzanie, tylko właśnie nie wiem na ile z wewnątrz takiej metalowej skrzynki nadajnik zdoła się przebić (plus jeszcze kilka ścian i odległości), jaki nadajnik użyć, itp. kwestie.
A Twój pomysł z użyciem tego dzwonka bezprzewodowego, wydaje mi się teraz bardzo fajny, skoro jak twierdzisz z tej skrzynki daje radę.
PS. Punkty oddaję. Dzięki, ale zostaw sobie, bo Tobie są bardziej potrzebne a masz bardzo mało.