logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B - Ogrzewanie na zimę typu webasto lub coś podobnego.

qwazarpl 27 Lis 2019 22:47 840 8
  • #1 18306042
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Ocena: 270
    Zbliża się zima a z nią problem z odśnieżaniem szyb i nagrzaniem samochodu.
    Szukam pomysłu na urządzenie które mógłbym ustawić czasowo, aby wstępnie nagrzało pojazd.
    Najlepszym rozwiązaniem byłoby webasto, ale to nie takie proste skoro pojazd nie jest do niego przystosowany.
    Czy jest jakieś urządzenie, rozwiązanie które ułatwiłoby poranne zmagania z odśnieżaniem?
  • Pomocny post
    #2 18306072
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4844
    qwazarpl napisał:
    to nie takie proste skoro pojazd nie jest do niego przystosowany.
    Wystarczy znaleźć odpowiednie miejsce pod maską by zmieścić agregat. Samo podłączenie jest w sumie proste.

qwazarpl napisał:
    Czy jest jakieś urządzenie, rozwiązanie które ułatwiłoby poranne zmagania z odśnieżaniem?
    Garaż, plandeka, farelka :D

W moim aucie wstawiałem Webasto kilka lat temu. W prawdzie producent przewidział w nim miejsce na to urządzenie, ale było już zajęte przez podzespoły instalacji LPG.
    Znalazłem inne miejsce gdzie zmieściłem Webasto i tylko dorobiłem "wieszak". Całość działa do dziś bez problemów.

Jeśli się zdecydujesz na Webasto i masz odpowiednią ilość miejsca pod maską (nie wiem jaki masz silnik), to mogę pomóc w podłączeniu.
  • #3 18306115
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Silnik to 3 cylindrowy benzyniak, 1.0 pojemność.
    Też mam LPG, więc i miejsca mniej.
    Zapewne masz webasto podłączone pod obieg chłodzenia, plus uruchomienie wentylatora i dodatkowa pompka obiegu płynu chłodzącego.
    Do tego sterowanie czasowe i jest komplet.
    A co ze zbiornikiem na ON?
    Trzeba by dodatkowo coś zamontować.

Jest trochę do ogarnięcia, nie piszę że się nie da, ale może jest coś bardziej uniwersalnego?
  • Pomocny post
    #4 18306137
    marcin_wr
    Poziom 21  
    Ocena: 103
    qwazarpl napisał:

Kupujesz piec zasilany benzyną.

qwazarpl napisał:
    Jest trochę do ogarnięcia, nie piszę że się nie da, ale może jest coś bardziej uniwersalnego?

Nie ma co nawet patrzeć na różne niby "farelki" .
  • Pomocny post
    #5 18306181
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4844
    qwazarpl napisał:
    Zapewne masz webasto podłączone pod obieg chłodzenia, plus uruchomienie wentylatora i dodatkowa pompka obiegu płynu chłodzącego.
    Do tego sterowanie czasowe i jest komplet.
    Webasto ma wbudowany zbiorniczek na paliwo, napełniane jest przez przewód powrotny z listwy paliwowej silnika. Wystarcza na około 15-20 minut pracy palnika.
    Pompa płynu chłodzącego jest wbudowana w Webasto.
  • #6 18306663
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Możesz wrzucić link do takiego webasto?
  • #8 18306761
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3273
    Są też grzałki elektryczne 230V z pompą lub bez. Wada taka że trzeba trzymać auto na przedłużce ze sterowaniem bezprzewodowym albo z włącznikem czasowym. Ja mam zamontowaną grzałkę 1500W z pompą na krótkim obiegu w Octavi 1 1,9 TDI. Podłączam pod gniazdko na noc a włącznik czasowy włącza mi ogrzewanie na 30-45 min przed jazdą. Jak wsiadam płyn jest rozgrzany do 50-60 C niestety temperatura spada bo olej jest zimny i ogrzewa się od płynu podczas pracy silnika ale spada max do 40 C potem znowu narasta aż do standardowych 85-90 C.
  • #9 18309306
    qwazarpl
    Poziom 20  
    W domu ok, ale w pracy nie mam dostępu do prądu.
    Auto stoi na parkingu.

Podsumowanie tematu

✨ Zbliżająca się zima stawia przed właścicielami Opla Corsa B wyzwanie związane z odśnieżaniem szyb i nagrzewaniem pojazdu. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które umożliwi wstępne nagrzanie samochodu, preferując system Webasto, mimo że jego instalacja może być skomplikowana z powodu braku odpowiedniego miejsca pod maską, zajętego przez instalację LPG. Uczestnicy dyskusji sugerują różne opcje, w tym montaż Webasto, które wymaga dodatkowego zbiornika na paliwo, oraz alternatywy w postaci elektrycznych grzałek 230V, które jednak wymagają dostępu do prądu. Wskazano również na model Webasto BW 50 jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA