logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Chińska centralka i siłowniki super power jack nie działają razem

Brevers91 06 Gru 2019 21:48 2451 16
REKLAMA
  • #1 18323882
    Brevers91
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam.
    Zakupiłem ostatnio komplet automatu do bramy. Chińska mała centralka na 2 przekaźnika do tego 2 siłowniki super power jack 24V, zasilacz i sygnał świetlny z osobną antenką wysuwaną( taka jak od radia). Problem polega na tym, że jak podłączyłem wszystko do bramy to po 2 dniach spalił się zasilacz i przy okazji 2 siłowniki później padła centralka. Centralke kupiłem taka samą, siłowniki przerobiłem na 12V( cewke z wirnika od silniczka podnoszenia szyb od e34 przełozyłem na wałek wirnika od siłownika) zasilacz 24V też kupiłem i jest problem ze gdy wciskam pilot z podłączonym 1 silownikiem to reaguje normalnie otwiera i zamyka, ale jak podłącze 2 siłownik to już nie chce działać. Buzer wydaje krótkie dźwięki silnik pracuje pulsacyjnie.
    Proszę o pomoc i dziękuję za góry

PS. Wszystkiego dobrego na Mikołajki;)
  • REKLAMA
  • #2 18323904
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Zapewne prądu brakuje. Sprawdź transformator.
  • #3 18323972
    Brevers91
    Poziom 5  
    Ale gdy włączę 1 siłowniki i w czasie gdy np.otwiera i do niego podepne drugi to idą razem normalnie
  • Pomocny post
    #4 18323983
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    A gdy podepnie kolega dwa i pomoże im ruszyć z miejsca ręcznie? ;)
    A może to znak by lepiej to zostawić w cholerę ;)

Opinie na elektroda.pl o tanich siłownikach do bram oferowanych na serwisach aukcyjnych. W tym o super power jack.
  • REKLAMA
  • #5 18324045
    Brevers91
    Poziom 5  
    Próbowałem i też nie pomaga :(
  • Pomocny post
    #6 18324560
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3595
    Jeśli zasilacz tzw "elektroniczny" (czyli impulsowy - bez dużego transformatora) - to dalej ma za mały wydawany prąd - silniki pobierają większy prąd przy starcie niż przy pracy i wtedy zasilacz nie wyrabia i włącza zabezpieczenie nadprądowe. Gdy podpinasz jeden siłownik w trakcie pracy drugiego- tylko on pobiera prąd startu, drugi idzie normalnie i pewnie zasilacz na styk daje radę.

PS. Mam nadzieję że siłowniki po "przezwojeniu" na 12V podpiąłeś szeregowo - podpięcie równoległe siłowników 12V do zasilacza 24V poskutkuje dużo większym poborem prądu przez siłowniki (toż to 2x napicie nominalne) i w konsekwencji ponowne upalenie siłowników.
  • #7 18325716
    Brevers91
    Poziom 5  
    I to by się zgadzało raczej;) są podłączone szeregowo raczej bo od centralki idzie com1 i com 2 i wtedy 2 przewody idą do pierwszego siłownika i od pierwszego silawnika ida do 2 siłownika. Jaki muszę zastosować zasilacz aby było dobrze ?? Teraz mam 24V ale to chyba nie jest impulsowy. Bo podłączyłem kiedyś od laptopa takiego starego 12V pod 1 siłownik na krótko i działał impulsowo tzn nie 1 ciągiem tylko z sekundową przerwa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18326080
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3595
    To co opisałeś to właśnie połączenie równoległe. Takie miałeś pewnie na początku.
    Teraz - skoro silniki zrobiłeś na 12V to musisz podpiąć je faktycznie szeregowo (tzn jeden przewód z zasilacza do któregoś zacisku pierwszego silnika, drugi zacisk pierwszego silnika do zacisku drugiego silnika a drugi zacisk drugiego silnika z powrotem do zasilacza. Ale poczytaj co to połączenie szeregowe a co równoległe bo długo tak będziemy błądzić.

Zasilacz powinien wydawać do silników samochodowych CO NAJMNIEJ 6 amperów. Popularne dają co najwyźej 4 - i to "chińskie" ampery.

Chińska centralka i siłowniki super power jack nie działają razem

A ten od lapka nie dawał rady nawet pociągnąć 1 siłownika tak jak teraz twój nie daje rady dwóm.

PS poniżej - jeśli dalej będzie żabkować - daj mocniejszy zasilacz - podejrzewam że te wirniki od wycieraczek BMW biorą zdrowy prąd.
  • #9 18326933
    Brevers91
    Poziom 5  
    Dzięki wielkie. Dziś podlacze jak napisałeś i sprawdzę czy jest ok a i zasilać jest 6 A.
    Pozdrawiam i dzięki za tak szczegółowy opis;)
  • REKLAMA
  • #10 18331686
    Brevers91
    Poziom 5  
    Zrobiłem to tak Chińska centralka i siłowniki super power jack nie działają razem
    I teraz 2 aku 12v jeden 7Ah drugi 8.6Ah
    Czyli powinno mi to dać 24V i 15.6A tak ?
    Tamten zasilacz miał 6.7 A i przy połączeniu szeregowy nie ruszał dwóch siłowników a przy równoległym szły ale jak 1 dostał opór to ten bez szedł szybciej(wiadomo). Teraz idą pięknie ale muszę się upewnić czy jak kupie zasilacz 24V 16A czy powinno być ok?
  • #12 18331713
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    To ja mam pytanie do kolegi. Jak to jest ze rozrusznik w samochodzie pobiera prąd rzędu np 400A z akumulatora 50Ah ;)

Widzę Bartku, ze pisaliśmy razem :)

Do autora: Da kolega spokój, puki jeszcze w domu wszyscy cali i zdrowi...
  • #13 18332094
    Brevers91
    Poziom 5  
    Zrobiłem to tak Chińska centralka i siłowniki super power jack nie działają razem
    I teraz 2 aku 12v jeden 7Ah drugi 8.6Ah
    Czyli powinno mi to dać 24V i 15.6A tak ?
    Tamten zasilacz miał 6.7 A i przy połączeniu szeregowy nie ruszał dwóch siłowników a przy równoległym szły ale jak 1 dostał opór to ten bez szedł szybciej(wiadomo). Teraz idą pięknie ale muszę się upewnić czy jak kupie zasilacz 24V 16A czy powinno być ok?
  • #15 18332246
    Brevers91
    Poziom 5  
    Wszystko rozumiem a zdjęcie dałem po to bo myślałem że ktoś doradzi jaki zasilacz potrzebuje. Walczę już z tym trochę a elektrykiem nie jestem tak więc szukam rozwiązania konkretnego. I jak narazie to mi ręce opadają.
  • #16 18332251
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Witam,

Uruchom na tych akumulatorach pamiętając o odpowiednim przekroju przewodów zasilających. Jeśli będą działać obydwa siłowniki jednocześnie i prawidłowo, to zmierz prąd pobierany przez układ za pomocą miernika cęgowego do prądu stałego. Kup trochę większy zasilacz i będzie oki.
    To naprawdę nie jest trudne...

Pozdrawiam.
  • #17 18332394
    Brevers91
    Poziom 5  
    Tak jak myślałem zasilacz 24V 16A i wszystko gra.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił chińską centralę do bramy oraz siłowniki Super Power Jack 24V, jednak po podłączeniu systemu wystąpiły problemy z zasilaniem, co doprowadziło do uszkodzenia zasilacza i siłowników. Po przeróbce siłowników na 12V i podłączeniu ich szeregowo, użytkownik zauważył, że przy podłączeniu dwóch siłowników jednocześnie zasilacz nie wystarczał do ich uruchomienia. Użytkownicy forum sugerowali, że problem może wynikać z niewystarczającego prądu zasilacza, który powinien mieć co najmniej 6A. Po przetestowaniu różnych konfiguracji, użytkownik stwierdził, że zasilacz 24V 16A rozwiązał problem, a oba siłowniki działają prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA