logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 2,3DCI 150 KM - Po naprawie bierze olej

tepla 14 Gru 2019 19:43 6531 6
REKLAMA
  • #1 18339506
    tepla
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam Wszystkich.Chciałem opisać Wam mój problem z którym się borykam od końca października.Zauważyłem wtedy,że ze zbiorniczka wyrzuca mi płyn nawet po otwarciu korka pienił się.Więc musiałem warunkowo do domu zjechać, odkręciłem korek od tego zbiorniczka i na dystans 700 km dolałem w ratach ok pół bańki 5 l wody po drodze nie było żadnego zagotowania.Auto oddałem do mechanika, okazało się że pęknięta na spalaniu głowica, Więc załatwiłem z pozornie dobrego miejsca głowicę dokonałem regeneracji turbosprężarki i włożyłem nowe wtryski, ponieważ turbo i wtryski miały 1 milion zrobione ,obecny to jest drugi słupek który miałem przy stanie 780 tys zmieniony .Nowy słupek żekomo miał mieć 60 tyś km (wyglądał ładnie) no i ja zrobiłem na nim tyle ,że w momencie awarii 600 km brakowało do zer.Gdy był zmieniany wszystko oprócz temostatu ,uszczelek i przewodu smarowania turbo było przełożone ze starego silnika
    Druga głowica była z warsztatu co regeneruje głowice,miała być nie spawana ,ale niestety otrzymałem spawaną wprawdzie nie na spalaniu
    tylko w okolicy kanałów wylotowych.Po naprawie wyjechałem w drogę ,okazuje się że płynu nie wyrzuca, natomiast wyrzuca i może spala olej w ilości ok 1 l na 400 km.Wycieki oleju były z aluminiowej części turbiny.Powtórnie zostało zregenerowane turbo zrobiłem ok 15 km i to samo.
    Znowu szukanie przyczyny,ZNALEZIONA olej przez górną odme idzie przewodem ,z kolei ten przewód łączy się z tym grubym przewodem co idzie z filtra powietrza do wlotu turbo nawet po długim przegazowaniu tego oleju wycieknie ok 50 ml

I teraz mam trudne podiecie decyzji bo są dwa obozy co mi doradzają
    Jedni mówią że naprawiona głowica,nowe wtryskiwacze więc pojawiły się przedmuchy przez pierścienie i trzeba robić dalej silnik
    Druga grupa mówi że skoro silnik przed naprawą brał około 2 litry w ratach od wymiany do wymiany (20 tyś km) to trzeba zmienić głowicę i będzie ok
    Proszę bardzo o pomoc ,chodź już zdecydowałem kupić słupek z małym przebiegiem ,jeszcze dziś się dowiedziałem że to może być wina tej plastykowej odmy ona też milionowa.Proszę o porady Pozdrawiam Wszystkich
    Załączniki:
    • Renault Master 2,3DCI 150 KM - Po naprawie bierze olej image.jpg (86.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18339645
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1426
    Filtr powietrza zmieniony ?
  • REKLAMA
  • #3 18339680
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6387
    Czemu ci odmą wydmuchuje, może odma zepsuta. Tam patrz.

Przeciez nic nie robiłęś z głowicą żeby uszczelnić dół.
    Nowa głowica to koszt ok 15000zł i warto ją kupić jak stara pęknie bo kupno SPRAWNEGO słupka lub głowicy graniczy z cudem.
    Tak z cudem, wszystko albo po dzwonie albo z uszkodzonych silników przegrzane .

Zdarzają się busy latające non stop na zachód.
  • REKLAMA
  • #4 18339750
    daro19820902
    Poziom 10  
    A nie było rys na gładzi cylindrów bo widziałem już kilka takich przypadków
  • REKLAMA
  • #5 18339784
    tepla
    Poziom 9  
    Filtr powietrza,paliwa ,oleju+ olej były zmienione

Dodano po 2 [minuty]:

Zuzycia na tulejach nie było według oceny mechanika

Dodano po 3 [minuty]:

jak pisałem przed zmianą tej głowicy 8 l szło na wymianę kupowałem 2x5 l czyli zostało 2 l na dolewki i to mi wystarczało na 20 tys km.Też ganiam po Europie

Dodano po 17 [minuty]:

Z drugiej strony tej głowicy gdzie są sprężyny zaworowe też było spawane,moje podejrzenie że mogą się spaliny już za zaworem dostawać przez nieszczelny kanał wylotowy do wnętrza głowicy.
    Wydaje mi się że po naprawie z korka wlewu oleju zaczął lecieć większy dymek.
    Jeśli chodzi o tą odme to jak ją można sprawdzić,
    czy ten większy dymek może być przyczyną uszkodzonej odmy?
  • #6 18340258
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6387
    Chociaż by były przedmuchy jak z parowozu to odma ma zatrzymać olej i pewno przy skąłdaniu czegoś tam brakło.
  • #7 18340390
    tepla
    Poziom 9  
    Pomimo niedzieli postanowiłem sprawę zbadać bo auto już mi za długo stoi i po Nowym Roku chcę żeby było całkowicie sprawne nawet kosztem zakupu drugiego słupka
    Co zrobiłem:Po drugiej naprawie turba ten cienki przewód co szedł do tej grubej rury filtr powietrza był rozłączony ,natomiast do króćca tej odmy był nałożony drugi przewód ,którego drugi koniec był skierowany do dołu nigdzie nie zakładany żeby ten olej spływał po prostu na ziemie.
    Więc gdzie było zarzygane olejem okolice turbiny spryskałem benzyną a na ten przewód nałożyłem butelkę z mleka ,dlatego z mleka bo szyjka tej butelki jest większa jak średnica przewodu ,chodziło mi żeby nie było szczelnego połączenia i butelkę drutem przywiązałem do ramy.
    .Porozgrzaniu silnika zrobiłem trasę ok 15 km ,dająć mu obroty jakimi się nierazjeżdzi jak się robi Expresy.
    PO PRZYJECHANIU DO DOMU W BUTELCE BYŁO 0,7 LITRA OLEJU

Dodano po 9 [godziny] 55 [minuty]:

Dostałem też się do odmy,wymontowałem ją dmuchając w nią powietrze idzie we wszystkie strony ,dmuchając też w króciec wylotowy tej odmy,nie ma żadnego oporu.Ja przypuszczam ,że przy wyższych obrotach do niej więcej dopływa oleju niż ona zdolna odprowadzić w części spadowej są zaledwie 2 rurki z otworami o średnicy 6 mm.
    W nią po prostu przedmuchy pompują olej.
    Proszę o rady.Pozdrawiam ,miłej nocy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z Renault Master 2,3DCI 150 KM, który po naprawie silnika zaczyna brać olej. Po wymianie głowicy, regeneracji turbosprężarki i wymianie wtryskiwaczy, zauważył, że silnik wydmuchuje olej przez odma. W trakcie dyskusji poruszane są możliwe przyczyny problemu, takie jak nieszczelności w głowicy, uszkodzenia odmy oraz przedmuchy. Użytkownik przeprowadził test, który wykazał, że po przejechaniu 15 km do butelki podłączonej do odmy trafiło 0,7 litra oleju, co sugeruje poważne problemy z układem smarowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA