logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć obroty biegu jałowego w Nissan Almera N16 po czyszczeniu?

yarpen111 15 Gru 2019 18:43 4551 19
REKLAMA
  • #1 18341426
    yarpen111
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam wielki kłopot z Almerą jak w temacie ,
    wyczyściłem przepustnicę, krokowy, nowy przepływomierz i ...... , obroty biegu jałowego to 4500/min.
    Przeprowadziłem adaptację jak w instrukcji, przeszukałem chyba już wszystkie dostępne fora żeby znaleźć odpowiedź - co zrobić bez podpinania pod kompa i .... nic nie znalazłem .
    Niech mnie ktoś oświeci wiedzą i pomoże ogarnąć sytuację, nadmienię że jestem teraz w Niemczech i naprawa tu czegokolwiek to kosmos.
  • REKLAMA
  • #2 18341577
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4845
    yarpen111 napisał:
    Przeprowadziłem adaptację jak w instrukcji
    Jakiej instrukcji?
    Tam łatwo o błędy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3001637.html#14783270
  • #3 18341581
    yarpen111
    Poziom 5  
    rozgrzany silnik, wyłączasz wszystko - wszyściusieńko,
    I zaczynamy
    1. wyłączasz zapłon i czekasz co najmniej 10 sek.
    - powtarzasz czynności (jak w teście typ I) od pkt. 1-4) czyli:
    1. pedał gazu puszczony
    2. Stacyjka ON - czekasz 3 sek
    3. następnie 5 razy wciskasz i puszczasz pedał gazu (w ciągu 5-ciu sek) i na koniec trzymasz puszczony przez 7 sek.
    4. po 7 miu sekundach wciskasz pedał gazu i :
    5. czekasz ok 20 sek. (kontrolka zacznie jednostajnie migać i jak przestanie migać , a się zaświeci - puszczasz pedał gazu
    7. czekasz 3 sek i uruchamiasz silnik na biegu jałowym
    8. silnik pracuje co najmniej 20 sek "na wolnych obrotach"
    9. po 20 sekundach przegazuj go 2-3 razy i zobacz, czy obroty wracają na 750-800/min

niestety nie pomogło nadal mam 4.5 k rpm
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18341603
    yarpen111
    Poziom 5  
    po uruchomieniu silnika obroty biegu jałowego to 4.5 i nie chcą zejść korzystałem z 5 czy 6 opisów nie wiem co robię źle ale, pisanie o przegazowaniu do 3000 to u mnie cud jak mógłbym to bym jeździł na 3000 ale nie bo mam o 1500 wyższe na starcie
  • #7 18341631
    yarpen111
    Poziom 5  
    przepustnice mam na lince robiłem dokładnie jak na filmiku niestety nic to nie dało obroty 4.5 tyś. zrobiłem zdjęcie i złożyłem jak na zdjęciu ( tak samo) i dalej nic. nie wiem czy można to jakoś inaczej zrobić ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18341637
    DriverMSG
    Zdejmij linkę i sprawdź, czy nadal będą takie wysokie.
    Zrób kilka fotek stanu obecnego i pokaż, może na nich coś zauważymy.
  • #9 18341639
    yarpen111
    Poziom 5  
    Może linka ją trzyma otwartą.

linka jest luźna i nie mogę jej naciągnąć no chyba że skrócę o 5 mm
  • #10 18341685
    robokop
    Ocena: 6342
    Żadne gusła tu już niestety nie pomogą -4,5tysobr/min to usterka, nie brak adaptacji. Przy niezaadaptowanej przepustnicy miałbyś 1000-1100 obr biegu jałowego. Możliwości jest kilka:
    -uszkodziłeś potencjometr przepustnicy, system nie widzi przez to położenia spoczynkowego,
    -uszkodziłeś silniczek krokowy, trzpień jest schowany i zablokowany;
    -masz dziurę gdzieś w dolocie.
    Tak że szukaj po kolei.
  • #11 18341703
    yarpen111
    Poziom 5  
    obroty falowały od 1800 do 3500 postanowiłem wyczyścić było w miarę czysto silniczek krokowy działa chowa się i wychodzi (minimalny ruch wyczuwalny palcem ) nie dotykałem nawet czujnika więc nie wiem może był już uszkodzony wcześniej
  • Pomocny post
    #12 18341717
    robokop
    Ocena: 6342
    yarpen111 napisał:
    ie dotykałem nawet czujnika więc nie wiem może był już uszkodzony wcześniej
    Zmierz napięcie na skrajnych przewodach, a potem pomiędzy masą a środkowym.
    yarpen111 napisał:
    silniczek krokowy działa chowa się i wychodzi (minimalny ruch wyczuwalny palcem )
    Czyli nie działa...
  • #13 18341721
    yarpen111
    Poziom 5  
    DriverMSG napisał:
    Zdejmij linkę i sprawdź, czy nadal będą takie wysokie.
    Zrób kilka fotek stanu obecnego i pokaż, może na nich coś zauważymy.

załączam fotki jak chciałeś ale bez zapłonu bo szkoda mi silnika na 4.5 k trochę za dużo jak na moje
    Załączniki:
    • Jak obniżyć obroty biegu jałowego w Nissan Almera N16 po czyszczeniu? received_729968144162764 - Edited.jpg (81.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obniżyć obroty biegu jałowego w Nissan Almera N16 po czyszczeniu? received_459320031674594 - Edited.jpg (57.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obniżyć obroty biegu jałowego w Nissan Almera N16 po czyszczeniu? received_792597747853454 - Edited.jpg (68.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 18341740
    yarpen111
    Poziom 5  
    Czyli jak Kolega pisze tylko wymiana przepustnicy bo nie ruszę elektroniki żeby nie zrobić większego bagna niż jest :) myślałem że jak krokowy się minimalnie rusza to działa błąd laika

Dodano po 6 [minuty]:

dziury nie mam ( test dymowy ) szczelny, czyli zamawiam używkę od primery 1.8 p11 i.... działam z wymianą
  • #15 18347796
    yarpen111
    Poziom 5  
    dzisiaj przyszła przepustnica, wymieniłem całą bez zagłębiania się w jakieś szczególy i.... z 4 tysięcy obroty zaczeły falować czyli jest taka sytuacja jak przed pierwszym czyszczeniem przepustnicy.
    1500 d0 2100 (na wolnych obrotach) jeśli to są wolne obroty :( , nie wiem pomóżcie może ktoś wie co jest przyczyną takiego zachowania się auta
    Proszę pomóżcie nie wiem co robić
  • #17 18348469
    yarpen111
    Poziom 5  
    nie ma żadnych błędów, nic nie pokazuje nie wiem co mam robić, auto szaleje na wolnych obrotach 1500 do 2100 i nie wiem jaki jest powód jak pisałem wymieniłem całą przepustnicę razem z krokowym i czujnikiem położenia przepustnicy, po odpaleniu na zimnym obroty na 3000 i po chwili ( do rozgrzania ) 2500 póxniej spadają na 1500 i falują do 2100
  • #18 18348747
    DriverMSG
    Załóżmy że przepustnica sprawna.
    Objawy wskazują na "Lewe powietrze".
    Można szukać zraszając dolot i przewody podciśnieniowe jakimś sprejem łatwopalnym na uruchomionym silniku. Ja używam do tego celu StartPilot - sprej wspomagający start diesla.

Pisałeś o teście dymowym, ale to nie to samo. Sprawdzić nie zaszkodzi.
  • #19 18349050
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    Zobacz czy nie jest wyklepany ten odbojnik od zamknięcia klapki.
    Masz miernik, zmierzył byś napięcie TPS w spoczynku, jak radził @robokop.
    Pomijając udziwnione adaptacje, u mnie w innym samochodzie, winną była sama przepustnica, jej luźna już na łożyskach klapka.
    W/g tutejszej starej teorii, pęd powietrza napiera na klapkę, ta się rusza, ruszając TPS'em.
    Coś w tym było, bo przestało falować. A przepustnica tylko z trochę mniejszym luzem.
    W maluchach, tym luzem, podobno lewe powietrze wpadało.
    Ty żeś używaną kupił?

Po obrazkach widzę że TPS ma duże fasolki.
    Ma?
    Jak byś sprawdził napięcie, to były chyba gdzieś w internecie jego wartości?
    Jak byś znał swoje, to mógłbyś go przestawić.
    Jakbyś znał, bo mógłbyś go z powrotem na nie ustawić.
    W moim modelu ludzie i mechanicy nagminnie kręcili śrubkami i wymieniali czujniki. Twojego nie znam, ale jak jest regulacja, to ma to jakiś cel. Choćby ciut inne wartości napięcia zasilania przez inny samochód i jego instalację. No to "w moim" instalacja była sporym problemem, a dziurki w TPS minimalne...
    Zmiana o 0,1V w napięciu, powodowała zajefajne podwyższone obroty i falowanie silnika.
    Ale fajnie, bo kręcenie na żywca, ustawienie właściwego napięcia, natychmiast je uspokajało. Prosty samochód.
    Obrotów nie "robił" krokowy, wzrastał kąt przyśpieszenia zapłonu, do takiego jak w trakcie jazdy, nie obrotów biegu jałowego.
  • #20 18365072
    yarpen111
    Poziom 5  
    No i problem rozwiązany winna była wtyczka do silnika krokowego cała reszta w jak najlepszym porządku, po wymianie wtyczki samochód ma 800 obr/min więc sprawa rozwiązana.
    Ktoś wcześniej sie dobierał do wtyczki i wyłamał zabezpieczenie przed wypięciem się wtyczki,która pod wpływem wstrząsów luzowała się i powodowała zwarcie. Wtyczka wymieniona, auto śmiga aż miło
    Uważam temat za zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Nissanem Almera N16, gdzie po czyszczeniu przepustnicy, silniczka krokowego i wymianie przepływomierza obroty biegu jałowego wynoszą 4500/min. Pomimo przeprowadzenia adaptacji i przeszukiwania forów, nie znalazł rozwiązania. W odpowiedziach sugerowano różne metody adaptacji, sprawdzenie linki przepustnicy, a także możliwość uszkodzenia potencjometru lub silniczka krokowego. Po wymianie przepustnicy obroty nadal falowały, co wskazywało na problem z "lewem powietrzem". Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana wtyczki do silniczka krokowego, co przywróciło prawidłowe obroty na poziomie 800/min.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA