logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji elektrycznej w bloku z lat '70 bez kucia ścian

maliwat69 01 Sty 2020 21:37 14262 66
Najlepsze odpowiedzi

How can I modernize a 1970s aluminum apartment electrical installation without cutting walls, possibly by running new wiring in baseboards and doing the work room by room?

Najbezpieczniej nie robić takiej modernizacji samemu „na raty”, tylko zlecić projekt i wykonanie elektrykowi, bo przebudowana instalacja musi być dostosowana do aktualnych norm, wykonana w miedzi i w układzie trójprzewodowym [#18375325][#18375394][#18375574] Rodzaj układu sieciowego ustal u administratora budynku albo u dostawcy energii, bo z samego mieszkania można się łatwo pomylić, jeśli ktoś wcześniej przerabiał instalację [#18375325][#18374909] Prowadzenie nowych przewodów w listwach przypodłogowych jest technicznie możliwe, ale tylko bez łączeń poza puszkami; gniazda łączy się równolegle, nie szeregowo [#18374899][#18375593] Nie zakładaj, że obwód gniazd i oświetlenia są całkiem rozdzielone, bo w starych blokach często były połączone w kilku miejscach, więc zostawianie starej instalacji w ścianach bez pełnego rozeznania jest ryzykowne [#18375492][#18375928] Jeśli chcesz modernizować tylko gniazdka, to i tak trzeba najpierw sprawdzić istniejące połączenia i dobrać nową rozdzielnicę oraz zabezpieczenia do całego układu i planowanego obciążenia [#18375299][#18376147]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 18374454
    maliwat69
    Poziom 8  
    Ocena: 26
    Witam, chciałbym przeprowadzić modernizację aluminiowej instalacji elektrycznej. Od razu zaznaczę, że nie chcę kuć ścian ze względu na obecność małego człowieka w domu ( 7 miesięcy ). Instalacja aluminiowa, blok z wielkiej płyty chyba lata '70. Zależy mi jedynie na obwodzie gniazdek. Robotę chciałbym wykonywać etapami czyli po kolei każde z pomieszczeń.
    W chwili obecnej w mieszkaniu mam jeden bezpiecznik 16A na gniazdka i jeden bezpiecznik 10A na oświetlenie. Dodatkowo jeden bezpiecznik jest na korytarzu wyłącza on zasilanie zarówno gniazdek jak i oświetlenia. Z umowy z Tauronem wyczytałem: typ zasilania 1 fazowy, moc umowna 3,4 , zabezpieczenie przedlicznikowe 20A, mnożna 1. Nie wiem jaki mam typ sieci, znajdę taką informację w umowie? Dzwoniłem do spółdzielni to oni mogą mi tylko pociągnąć nowe miedziane przewody do skrzynki w mieszkaniu reszta instalacji na mojej głowie.
    W chwili obecnej gniazdka w pokojach są bez bolca natomiast w kuchni i w łazience mam gniazdka z bolcem. Jedno gniazdko w kuchni rozebrałem i był tam delikatnie mówiąc lekki misz masz, do reszty gniazdek nie zaglądałem.
    Chciałbym to zrobić w ten sposób że starą instalację zostawiłbym w ścianie, a nową instalację chciałbym robić etapami po kolei każde z pomieszczeń. Żeby nie kuć ścian pomyślałem żeby przewody puścić w listwach przypodłogowych i jedynie wykuć krótki odcinek w górę od listwy przypodłogowej do gniazdka czyli kilka cm. Mając przykładowo 3 gniazdka w pokoju połączyłbym je ze sobą i jeden przewód trójżyłowy puścił do skrzynki z bezpiecznikami. Każdy z pokoi chciałbym mieć na oddzielnym bezpieczniku. Dodatkowo oddzielny przewód chciałbym pociągnąć dla kuchenki elektrycznej. Nie wiem czy 3 przewody 3x2,5 mm² zmieściłbym w listwie przypodłogowej a tak musiałbym zrobić ze względu na układ pomieszczeń.. Przejścia przewodów pomiędzy pokojami robiłbym gdzieś w dolnych rogach. W chwili obecnej instalacja nie wygląda mi na bezpieczną, nie mam różnicówki, gdy włączę piekarnik elektryczny odkurzacz i czajnik to wyzwala bezpiecznik.
    Nie wiem czy wszystko napisałem zrozumiale, starałem się. Jesteście w stanie krok po kroku pomóc mi zmodernizować tą instalację?
  • REKLAMA
  • #2 18374616
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Opisane jest dość jasno ale...
    odradzam samoróbkę ze względu na bezpieczeństwo.
    Trzeba znaleźć lokalnego fachowca z doświadczeniem/uprawnieniami,
    bo skoro "Każdy z pokoi chciałbym mieć na oddzielnym bezpieczniku",
    to będzie potrzebna dodatkowa skrzynka bezpiecznikowa...
    Zadanie nie jest wyjątkowo skomplikowane ale...
    na bezpieczeństwie można więcej stracić niż zaoszczędzić.
  • #3 18374661
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Mimo że instalacja jest wieloletnia i aluminiowa to w części opisanej przez ciebie reakcji na włączenie jednocześnie 3 odbiorników o wysokim poborze mocy jej zabezpieczenie 16 A reaguje właściwie. Najlepiej do remontu instalacji zatrudnij fachowca.
  • #4 18374671
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Wypruj to aluminium.Prawdopodobnie przewody są zagipsowane.Kucie symboliczne.W to miejsce wsadź miedź.Zagipsuj.Modernizacja,o której mówisz,to tylko kucie.Nie kombinuj z listwami przypodlogowymi.Latami tego nie poprawisz, potem zapomnisz.A przewody będą praktycznie na wierzchu.Duże ryzyko.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Czy kol. wie jak w tym konkretnym przypadku jest wykonana instalacja elektryczna? "Prawdopodobnie" to kol. może narazić autora tematu na kosztowny remont.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #5 18374699
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    palmus napisał:
    Wypruj to aluminium.Prawdopodobnie przewody są zagipsowane.Kucie symboliczne.

Człowieku, nie wiesz co piszesz.
    maliwat69 napisał:
    Instalacja aluminiowa, blok z wielkiej płyty chyba lata '70.
  • #6 18374889
    maliwat69
    Poziom 8  
    Mimo wszystko chciałbym spróbować samemu bez korzystania z usług fachowca bo na różnych fachowców można trafić.
    Kucie w ścianach odpada nie ma szans tego wykuć.
    Tak tak jestem świadom że będzie potrzeba nowa skrzynka bezpiecznikowa. Z waszą pomocą pewnie udałoby się ją złożyć samemu.
    Czy mogę puścić przewody w listwach przypodłogowych bo oprócz kucia w ścianach nie widzę innej możliwości?
    Jak to jest zrobione że kuchnia i łazienka mają gniazdko z bolcem a pokoje nie mają? Czy teraz na tej starej instalacji mogę zrobić zerowanie przewodu ochronnego żeby w pokojach także mieć gniazdka z bolcem? W sensie przewód zerowy wychodzący ze ściany najpierw podłączyć do bolca a dopiero potem mostkiem na zacisk neutralny?
  • #7 18374899
    retrofood
    maliwat69 napisał:
    Mimo wszystko chciałbym spróbować samemu bez korzystania z usług fachowca bo na różnych fachowców można trafić.

A czym się różni elektryk z forum od elektryka w realu?
    maliwat69 napisał:

Czy mogę puścić przewody w listwach przypodłogowych bo oprócz kucia w ścianach nie widzę innej możliwości?

Można, pod warunkiem, że nie będą łączone poza obszarem puszek.
    maliwat69 napisał:
    Czy teraz na tej starej instalacji mogę zrobić zerowanie przewodu ochronnego żeby w pokojach także mieć gniazdka z bolcem?

W Twojej instalacji nie ma przewodu ochronnego.
    maliwat69 napisał:
    W sensie przewód zerowy wychodzący ze ściany najpierw podłączyć do bolca a dopiero potem mostkiem na zacisk neutralny?

Każda instalacja która jest przebudowywana ma obowiązek być dostosowana do współczesnych wymogów przepisów i norm. Nowa instalacja musi być trójprzewodowa, czyli nie może mieć przewodu zerowego.
  • #8 18374903
    palmus
    Poziom 34  
    retrofood napisał:

Człowieku, nie wiesz co piszesz.

Nie masz powodów,żeby tak twierdzić.
    Już to w życiu przeszedłem.Przewody pod socjalistycznym tynkiem(wapno i mnóstwo piasku) dało się wyrwać tak jak to robili ruscy żołnierze w polskich koszarach.To "główne linie zasilające" do puszek pod sufitami.Reszta w gipsie.Nikt tam nie wkuwał przewodów w strukturę płyt żerańskich.
    W przypadku wątkotworcy nie widzę innej możliwości jak nowa instalacja w bruzdach.
  • #9 18374909
    slawekx
    Poziom 29  
    maliwat69 napisał:
    Czy teraz na tej starej instalacji mogę zrobić zerowanie przewodu ochronnego żeby w pokojach także mieć gniazdka z bolcem? W sensie przewód zerowy wychodzący ze ściany najpierw podłączyć do bolca a dopiero potem mostkiem na zacisk neutralny?

Ustal rodzaj zasilania.
  • #10 18375230
    maliwat69
    Poziom 8  
    Właśnie nie chcę robić puszek tylko przewody wyprowadzać dołem w rogach pokoi. Połączyć jedno gniazdko z drugim następnie z trzecim i z tego trzeciego zrobić wyjście do skrzynki z bezpiecznikami. Gniazdka myślałem łączyć szeregowo i żadnych puszek wtedy nie potrzebuję.
    A dam radę połączyć w skrzynce obwód oświetleniowy który jest aluminiowy z obwodem gniazdek który będzie miedziany?
  • REKLAMA
  • #11 18375260
    retrofood
    maliwat69 napisał:

A dam radę połączyć w skrzynce obwód oświetleniowy który jest aluminiowy z obwodem gniazdek który będzie miedziany?

Nie ma takiej możliwości. Obwody oświetlenia muszą być oddzielone od obwodów gniazdek, mają ponadto różne przekroje przewodów i inaczej są zabezpieczane.
  • #12 18375276
    maliwat69
    Poziom 8  
    Obwód oświetlenia jest jeden i jak będę miał nową skrzynkę to czy podłączę jakoś ten obwód do tej nowej skrzynki?
    Aha i czy mogę zrobić tak że przykładowo jeden pokój zrobię w weekend a następny przykładowo za 3 tygodnie? Bo nie ma szans wyrobić się w jeden dzień.
    Jakie w ogóle wyposażenie kupić do skrzynki? Jakie bezpieczniki? Jaką różnicowe? Obwodów gniazdek planowalbym zrobić 6.
    W przyszłości jak zlikwidują piecyki gazowe to chciałbym zrobić podwieszany sufit w łazience. Już teraz muszę to uwzględnić przy projektowaniu skrzynki bezpiecznikowej? W sensie że zrobić to na oddzielnym bezpieczniku?
  • #13 18375299
    retrofood
    maliwat69 napisał:
    Już teraz muszę to uwzględnić przy projektowaniu skrzynki bezpiecznikowej?

Wszystko trzeba uwzględnić, poczynając od istniejącego układu sieci, poprzez zapotrzebowanie na moc, a zakończywszy na uwzględnieniu zasilania urządzeń, których jeszcze nie wymyślono, więc nie wiadomo jakiej mocy będą potrzebowały.

PS. To nie jest skrzynka, gdyż bezpieczniki to nie śliwki ani jabłka. To się nazywa rozdzielnica.
  • #14 18375301
    maliwat69
    Poziom 8  
    Nie znalazłem w umowie z Tauronem informacji jaki mam rodzaj zasilania. Muszę zadzwonić do Tauron albo do spółdzielni

Dodano po 1 [minuty]:

A sam teraz w mieszkaniu mogę sprawdzić jaki mam rodzaj sieci?
  • #15 18375325
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    Ja tylko dopiszę :
    retrofood napisał:
    Każda instalacja która jest przebudowywana ma obowiązek być dostosowana do współczesnych wymogów przepisów i norm. Nowa instalacja musi być trójprzewodowa, czyli nie może mieć przewodu zerowego
    Oraz wykonana wyłącznie z miedzi dla przekrojów do 10 mm².

maliwat69 napisał:
    A sa,m tera,z w mieszkaniu mogę sprawdzić jaki mam rodzaj sieci?
    Można, ale ... takie sprawdzanie może wprowadzić w błąd, jeżeli ktoś już wcześniej "grzebał" w instalacji i robił po swojemu.
    Dawniej np. metalowe obudowy urządzeń odbiorczych (pralka) były podłączone do dostępnych rur wodnych. Wskazywało to na tzw. uziemienie ochronne (obecnie odpowiednik układu zasilania TT).
    W innych przypadkach gniazda wtykowe w pomieszczeniach (kuchnie, łazienki) były zerowane, co wskazywało na układ TN-C.
    Dlatego powtórzę - wiarygodną informacje można uzyskać :
    - albo od administratora budynku
    - albo od Dostawcy energii itd.
  • #16 18375394
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    elpapiotr napisał:
    Ja tylko dopiszę :
    retrofood napisał:
    Każda instalacja która jest przebudowywana ma obowiązek być dostosowana do współczesnych wymogów przepisów i norm. Nowa instalacja musi być trójprzewodowa, czyli nie może mieć przewodu zerowego

Oraz przede wszystkim zaprojektowana zgodnie z wymaganiami technicznymi i prawnymi przez uprawnionego projektanta. Żonglowanie hasłami nie ma sensu. Trzeba sporządzić projekt, który zatwierdzi projektant. Wtedy będzie można wykonywać, tzn. wykona wtedy elektryk (lub sam autor jak jest elektrykiem) zgodnie z tym projektem.
  • #17 18375402
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    W moim bloku (hybrydy - wewnętrzne ściany płyta żelbetowa, a zewnętrzne gazobeton - mieszkania bardzo ciepłe) z końca lat 70, instalacja elektryczna jest dwużyłowa. Zasilanie do licznika - miedź, obwody oświetleniowe - aluminium, obwód gniazdek - miedź.
    Obwód gniazdek (okrężny) poprowadzony jest za krawężnikiem przy podłodze, od gniazdka do gniazdka, Gniazdka są klejone do płyty żelbetowej bezpośrednio nad krawężnikiem. W kuchni i łazience gniazdka mają zerowanie. Obwody oświetleniowe - przewody do wyłączników, z tablicy rozdzielczej, prowadzone są w prawdopodobnie (nie sprawdzałem) za krawężnikami przy podłodze i do wyłączników przy framugach drzwi podchodzą od dołu. Natomiast przewody do opraw oświetleniowych idą pod wylewką podłogi piętro wyżej.
    To tak dla informacji, że nie wszędzie pod przewody elektryczne płyty żelbetowe były kute.
    Autor pytał czy można dokonać zerowania gniazdek w pokojach, osobiście nie widzę żadnych przeciwwskazań od strony przepisów, bo nie można tego podciągnąć pod modernizację lub remont główny.
  • REKLAMA
  • #18 18375415
    retrofood
    ^ToM^ napisał:
    elpapiotr napisał:
    Ja tylko dopiszę :
    retrofood napisał:

Oraz przede wszystkim zaprojektowana zgodnie z wymaganiami technicznymi i prawnymi przez uprawnionego projektanta. Żonglowanie hasłami nie ma sensu. Trzeba sporządzić projekt, który zatwierdzi projektant. Wtedy będzie można wykonywać, tzn. wykona wtedy elektryk (lub sam autor jak jest elektrykiem) zgodnie z tym projektem.

Niestety, Autor jest przekonany, że do dwóch liczyć umie, więc dwoma przewodami załatwi wszystko sam i w dodatku lepiej niż to robią elektrycy. Takie jest pojmowanie wymogów współczesnej instalacji. Kawałek sznurka i... to wszystko. Wystarczy.

Dodano po 2 [minuty]:

gimak napisał:
    Obwody oświetleniowe - przewody do wyłączników, z tablicy rozdzielczej, prowadzone są w prawdopodobnie (nie sprawdzałem) za krawężnikami przy podłodze i do wyłączników przy framugach drzwi podchodzą od dołu. Natomiast przewody do opraw oświetleniowych idą pod wylewką podłogi piętro wyżej.

I tego właśnie kol. palmus nie rozumie. Że wielka płyta to nie gips.
  • #19 18375472
    maliwat69
    Poziom 8  
    Panowie nie będę kuł w tych ścianach bo są cholernie twarde a na dodatek mam małe dziecko. Obwodu oświetlenia nie chce ruszać.
    Gniazdka w poszczególnych pomieszczeniach chcę połączyć szeregowo. Przejścia między pokojami zrobić dołem na wysokości listew przypodłogowych. Każdy pokój na innym bezpieczniku. Dodatkowo oddzielny przewód chcę pociągnąć dla samej kuchenki elektrycznej.
    Jakiej firmy kupić bezpieczniki i jaki typ?
    Jaką rozdzielnice kupić?
    Jak w tej rozdzielnicy połączyć gniazdka które będą na miedzi z oświetleniem które będzie w aluminium?
  • #20 18375492
    retrofood
    maliwat69 napisał:
    Panowie nie będę kuł w tych ścianach bo są cholernie twarde a na dodatek mam małe dziecko. Obwodu oświetlenia nie chce ruszać.

Uważasz, że instalacja jest tak zrobiona, że przewidziano w niej Twoje chęci? Niestety, na razie masz tak, że obwód gniazdek i obwód oświetleniowy są połączone ze sobą, w dodatku nie wiesz jak i gdzie. I sztuką jest je rozdzielić, aby zachować bezpieczeństwo użytkowania tego co zostanie. Dlatego najczęściej usuwa się wszystko (odcinając zasilanie), bo taniej i prościej jest zrobić całość od nowa.
  • #21 18375554
    palmus
    Poziom 34  
    retrofood napisał:

Pochopny wniosek.
    Kolega gimak napisał, gdzie idą prawdopodobnie przewody. Ja doświadczyłem tego empirycznie i opisałem własne spostrzeżenia z wymiany w takim obiekcie.

I kolejny wniosek,który mi się nasunął: kolega chce sam położyć nową instalację w listwach przypodłogowych i oczekuje potwierdzenia jego wyboru.Do tego ktoś wyżej słusznie nazwał go laikiem.Sądzę więc, że poprawianie go w sensie terminologii( rozdzielnica) nie jest w tym najważniejsze.
    Czy on jako laik zrozumie Nowa instalacja musi być trójprzewodowa, czyli nie może mieć przewodu zerowego jakie mają być tam te trzy przewody??
    Wątpię.
    Facet napisał o możliwości połączenia przewodów Al z Cu.Odpowiedziałem że się da.Moja wina,że nie doczytałem,że są to obwody oświetlenia i gniazdek.
    Kara: post w śmietnik i ostrzeżenie od moderatora.
    Kierujmy więc uwagę na istotne sprawy.
  • #22 18375574
    slawekx
    Poziom 29  
    Jeżeli obecna instalacja jest zbudowana na bazie zasilania z TN-C to nikt Ci nie doradzi jak zmodernizować swoją instalację na raty, Światło zostawiasz do późniejszej modernizacji, a teraz zajmujesz się tylko gniazdkami. Cała instalacja ma odpowiadać obecnie obowiązującym normom ma być wykonana jak TN-C-S. Do każdego gniazdka mają dochodzić 3 przewody L,N,PE. Najlepiej zapoznaj się najpierw z http://www.edwardmusial.info/,
  • #23 18375593
    kacpi3445
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 13
    maliwat69 napisał:
    Gniazdka w poszczególnych pomieszczeniach chcę połączyć szeregowo.

Gniazda łączy się równolegle, nie szeregowo. Myślę, że chciałeś napisać bezpuszkowo, czyli bez wykorzystania puszek łączeniowych, tylko "od gniazdka do gniazdka"
  • #24 18375597
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    palmus napisał:
    Kolega gimak napisał, gdzie idą prawdopodobnie przewody.

Napisałem tak o przewodach do wyłączników oświetleniowych, bo mogą też być puszczone do framug drzwi pod wylewką podłóg w moim mieszkaniu i tak prawdopodobnie są położone, bo wtedy wychodzi mniej przewodu.
  • REKLAMA
  • #25 18375599
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    palmus napisał:
    Czy on jako laik zrozumie Nowa instalacja musi być trójprzewodowa, czyli nie może mieć przewodu zerowego jakie mają być tam te trzy przewody??
    Wątpię.

Przecież oczywistym jest, że nie za bardzo pojmuje, tym bardziej, że czytamy teksty autora typu "jaka rozdzielnica, jakie bezpieczniki, jak połączyć" itd.
    Wychodzi na to, że trzeba opracować instrukcję wykonawstwa, ze szczegółami, bez pewności dostosowania się do tej instrukcji.
  • #26 18375622
    kacpi3445
    Użytkownik obserwowany
    elpapiotr napisał:
    palmus napisał:
    Wątpię.

Przecież oczywistym jest, że nie za bardzo pojmuje, tym bardziej, że czytamy teksty autora typu "jaka rozdzielnica, jakie bezpieczniki, jak połączyć" itd.
    Wychodzi na to, że trzeba opracować instrukcję wykonawstwa, ze szczegółami, bez pewności dostosowania się do tej instrukcji.

Nawet nie wie jaki jest układ sieciowy, a zabiera się za wykonywanie instalacji. Moim zdaniem powinieneś wezwać elektryka on zajmie się twoją "skrzynką" i wszystko wykona z obowiązującymi normami.
  • #27 18375655
    palmus
    Poziom 34  
    A jaki elektryk mu to zrobi bez kucia?
    W korytkach na klej???
    On nie chce w domu pyłu i hałasu.
  • #28 18375658
    retrofood
    palmus napisał:
    retrofood napisał:

Pochopny wniosek.
    Kolega gimak napisał, gdzie idą prawdopodobnie przewody. Ja doświadczyłem tego empirycznie i opisałem własne spostrzeżenia z wymiany w takim obiekcie.

Kolego, ale jest różnica pomiędzy "w takim obiekcie" a "w takich, lub podobnych obiektach". Nie wolno incydentalnych przypadków uogólniać, jeśli nie zna się całej praktyki tamtych lat. Na przykład obecnie nie wolno prowadzić przewodów instalacyjnych poza lokalem którego dotyczą. Jest to prawnie zabronione. Natomiast wtedy powszechną praktyką było:
    gimak napisał:
    Natomiast przewody do opraw oświetleniowych idą pod wylewką podłogi piętro wyżej.

Piętro wyżej! W posadzce cudzego mieszkania! A Ty nie widzisz problemu, wystarczy pociągnąć i wyrwać z gipsu...

Dodano po 1 [minuty]:

palmus napisał:
    W korytkach na klej???

Uważasz, że mało instalacji w wielkiej płycie jest prowadzone w korytkach nad listwami przypodłogowymi? To niewiele widziałeś.
  • #29 18375684
    kacpi3445
    Użytkownik obserwowany
    palmus napisał:
    W korytkach na klej???
    On nie chce w domu pyłu i hałasu.

Jeżeli powiadomi elektryka o zaistniałej sytuacji to elektryk powinien poprowadzić te przewody w listwach według prośby klienta.
    retrofood napisał:

Uważasz, że mało instalacji w wielkiej płycie jest prowadzone w korytkach nad listwami przypodłogowymi? To niewiele widziałeś.

Dokładnie.
  • #30 18375825
    palmus
    Poziom 34  
    retrofood napisał:

Kolego, ale jest różnica pomiędzy "w takim obiekcie" a "w takich, lub podobnych obiektach". Nie wolno incydentalnych przypadków uogólniać, jeśli nie zna się całej praktyki tamtych lat. Na przykład obecnie nie wolno prowadzić przewodów instalacyjnych poza lokalem którego dotyczą.
    Piętro wyżej! W posadzce cudzego mieszkania! A Ty nie widzisz problemu, wystarczy pociągnąć i wyrwać z gipsu...

Nie dzielmy włosa na cztery.Skoro kolega wyżej pisze "prawdopodobnie", a ja piszę że widziałem i zrobiłem to kto uogólnia?
    Lepiej było pokusić się o stwierdzenie,że wówczas panowała niewiarygodna partyzantka i wszystko było możliwe niż czepiać się szczegolików

retrofood napisał:

Jak pamiętam w latach 70tych korytka były tylko na zachód od Odry.Chyba że się mylę.
    A pytanie zadałem odnosząc się do teraźniejszości.Jak mu taką instalację zrobią dzisiaj plus zasilanie piekarnika czy kuchenki, to rzeczywiście czegoś nie wiem.I ma chłop rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację aluminiowej instalacji elektrycznej w bloku z lat '70, unikając kucia ścian z powodu obecności małego dziecka. Chce przeprowadzić prace etapowo, koncentrując się na obwodzie gniazdek. Obecnie ma jeden bezpiecznik 16A na gniazdka i 10A na oświetlenie. Użytkownik rozważa użycie listw przypodłogowych do prowadzenia przewodów oraz zamontowanie gniazdek natynkowych. W dyskusji podkreślono konieczność zatrudnienia fachowca, aby zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z normami, a także omówiono różnice między przewodami aluminiowymi a miedzianymi. Użytkownik pyta o odpowiednie zabezpieczenia, rodzaj rozdzielnicy oraz sposób podłączenia obwodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA