O tak, prawdę powiadasz. Kartka służy do sprawdzenia czy diagnosta nie zrobił pomyłki przy liczniku. Te pieczątki z DR też mogłyby już zniknąć.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam^ToM^ napisał:Pieczątki i świstka można nie mieć,
PoRD 2020 Poz.110 napisał:Art. 38. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:
3b) protokół z ostatniej drogowej kontroli technicznej, jeżeli taka była przeprowadzona – w przypadku pojazdu kategorii M2, M3, N2 i N3, przyczepy kategorii O3 i O4 i ciągnika kołowego kategorii T5 użytkowanego na drodze publicznej do wykonywania zarobkowego przewozu rzeczy;
kwok napisał:...ale się opamiętają jak prokuratury się zatkają licznikowymi śledztwami.
ociz napisał:Z samochodami z Francji to ludzie sami siebie oszukują. Bo przecież oczywiste jest że ściąga się stamtąd tylko walone wraki z zakazem rejestracji. Sprawne samochody mają dużo droższe niż u nas.
Aleksander_01 napisał:ociz napisał:Z samochodami z Francji to ludzie sami siebie oszukują. Bo przecież oczywiste jest że ściąga się stamtąd tylko walone wraki z zakazem rejestracji. ....
Pogadaj z tymi co kupili takie samochody, nie dadzą powiedzieć nic złego że to był wrak....
i wierzą że są wybrańcami.
Erbit napisał:Nie wystarczy bo zmiana stanu musiałaby być przekazywana na bieżąco a nie podczas corocznego przeglądu pojazdu.Przecież notowanie do CEPIK stanu licznika wystarczy by ukrócić proceder bo każdy kupujący sobie sprawdzi.
Grzegorz_madera napisał:o nie zmienia faktu, że tymi przepisami narobili tylko problemów właścicielom samochodów, a ci którzy zaniżają przebieg przed sprzedażą mają się dobrze.
amator2000 napisał:Jękom i stękaniom o masowo psujących się licznikach nie ma końca.
kwok napisał:Ale po co ? Podczas kontroli, przy różnicy w przebiegu nie mogą ci nić zrobića teraz trzeba się tłumaczyć policjantom i mieć nadzieję że umożą śledztwo...
leonov napisał:kwok napisał:Ale po co ? Podczas kontroli, przy różnicy w przebiegu nie mogą ci nić zrobića teraz trzeba się tłumaczyć policjantom i mieć nadzieję że umożą śledztwo...Przecież zgodnie z ustawą, masz 14 dni na zgłoszenie zmiany licznika, więc mówisz że zmieniłeś licznik wczoraj i testujesz czy dobrze działa
Nie łamiesz prawa
leonov napisał:Przecież zgodnie z ustawą, masz 14 dni na zgłoszenie zmiany licznika...
kwok napisał:Uważam że masz rację ale czy jest gdzieś rzetelny artykuł o takim przypadku, jak podeszła do tego drogówka? Czy jest komentarz rzecznika policji na ten temat?Z mojego punktu widzenia, dlaczego mam kłamać policjantowi że zmieniłem, naprawiałem czy coś innego, jeśli licznik się wypełnił i wystartował od zera
Macosmail napisał:Nie ma ingerencji w przebieg jeżeli jest on naliczany ale się nie wyświetla i serwis fabryczny przywraca prawidłowe działanie licznika.Przecież jakakolwiek ingerencja w przebieg jest nielegalna nawet przez serwis fabryczny bo nie ma takiego rozróżnienia w przepisach.
Bieda z nędzą napisał:Ciekawostką jest to, iż mimo wskazań na wyświetlaczu kresek ten licznik liczy dalej i przebieg da się odczytać.
leonov napisał:Jak planowałem, tak zrobiłemA jeszcze z innej beczki, teraz w swoim aucie zmieniam licznik sprawny na inny sprawny z takim samym przebiegiem, czy muszę to zgłosić do SKP, jeżeli nie zgłoszę to kto i kiedy wpadnie na to że w ogóle była podmiana ?
Zmieniam analog na TFT.
leonov napisał:Jak planowałem, tak zrobiłem
Zmieniam analog na TFT.
ociz napisał:miałem pod opieką autobus, Mercedes Vario z pierwszych lat produkcji, z przebiegiem 2 miliony