logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cofanie liczników- nowe prawo - Jumper, Ducato, Boxer?

ptr92 12 Sty 2020 09:58 25776 212
Najlepsze odpowiedzi

Jak legalnie postąpić z licznikiem, który po przekroczeniu limitu przebiegu zaczyna pokazywać kreski, żeby po naprawie lub wymianie nie narazić warsztatu i klienta na zarzut cofania przebiegu?

Najbezpieczniej nie wyzerowywać wskazań, tylko wymienić uszkodzony licznik na nowy albo używany i zgłosić wymianę do SKP, podając stan starego i nowego drogomierza oraz fakt montażu [#18403157][#18403849] Jakakolwiek korekta wskazań jest tu oceniana jako niedozwolona, więc warsztat powinien ograniczyć się do naprawy/wymiany i wystawić klientowi oświadczenie z opisem wykonanych prac oraz podpisem właściciela [#18409693][#18403849] W przypadku liczników, które po dojściu do limitu same przechodzą na kreski albo na zero, forum radzi potraktować to jako cechę albo awarię konkretnego modelu, opisać w dokumentacji i w razie potrzeby poprosić ASO lub importera o oficjalne wyjaśnienie sposobu naliczania [#18409794][#18402012] W praktyce kluczowe jest więc udokumentowanie, że nie było cofania, tylko wymiana albo przywrócenie sprawności drogomierza, a potem zgłoszenie tego w SKP [#18409693][#18403157]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #181 18425656
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3352
    O tak, prawdę powiadasz. Kartka służy do sprawdzenia czy diagnosta nie zrobił pomyłki przy liczniku. Te pieczątki z DR też mogłyby już zniknąć.
  • REKLAMA
  • #182 18426041
    Jacdiag
    Poziom 29  
    Ocena: 369
    ^ToM^ napisał:
    Pieczątki i świstka można nie mieć,

Ale "sprzęt ciężki" musi mieć świstek

PoRD 2020 Poz.110 napisał:
    Art. 38. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:
    3b) protokół z ostatniej drogowej kontroli technicznej, jeżeli taka była przeprowadzona – w przypadku pojazdu kategorii M2, M3, N2 i N3, przyczepy kategorii O3 i O4 i ciągnika kołowego kategorii T5 użytkowanego na drodze publicznej do wykonywania zarobkowego przewozu rzeczy;
  • REKLAMA
  • #183 18427413
    castin
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Dzwonił klient, licznik dochodzi do 400tyś km i klient chce wyzerować. Odmówiłem. Ale po zastanowieniu chyba zbyt pochopnie. Generalnie ustawić na 0km i zabrać od niego jakieś oświadczenie o powiadomieniu SKP w odpowiednim terminie? Czy kupić od niego licznik za 1 zł i wspaniałomyślnie sprzedać z wyzerowanym licznikiem?
  • #184 18427437
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    Jakakolwiek ingerencja w przebieg jest obecnie nielegalna. Ja kilka postów wcześniej zadałem pytanie czy legalna jest zmiana przebiegu w licznikach nie przyporządkowanych do konkretnego pojazdu np. kupionych na szrocie. Bo ustawa tego nie precyzuje.
    Jeżeli jest to możliwe to po zakupie innego licznika należałoby go wyzerować przed montażem.
    Ogólnie ta ustawa powinna być zmieniona bo dochodzi do różnych paradoksów.
  • #185 18427870
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1332
    Ta ustawa to paradoks w całości, ale się opamiętają jak prokuratury się zatkają licznikowymi śledztwami.
  • #186 18427886
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #187 18427993
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Z samochodami z Francji to ludzie sami siebie oszukują. Bo przecież oczywiste jest że ściąga się stamtąd tylko walone wraki z zakazem rejestracji. Sprawne samochody mają dużo droższe niż u nas.
  • REKLAMA
  • #188 18428349
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    ociz napisał:
    Z samochodami z Francji to ludzie sami siebie oszukują. Bo przecież oczywiste jest że ściąga się stamtąd tylko walone wraki z zakazem rejestracji. Sprawne samochody mają dużo droższe niż u nas.

Pogadaj z tymi co kupili takie samochody, nie dadzą powiedzieć nic złego że to był wrak. We Francji czy w Niemczech to się tyle zarabia że jak jest ryska to samochód na złom a po nówkę sztukę idzie się do salonu. Ludzie chcą w to wierzyć i wierzą że są wybrańcami.
  • #189 18428366
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #190 18428387
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Erbit napisał:
    Przecież notowanie do CEPIK stanu licznika wystarczy by ukrócić proceder bo każdy kupujący sobie sprawdzi.
    Nie wystarczy bo zmiana stanu musiałaby być przekazywana na bieżąco a nie podczas corocznego przeglądu pojazdu.
  • #191 18428550
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Erbit - pokazałeś piękny kawałek wyciągu z historii pojazdu, oczywiście pełno jest takich samochodów, nie bitych, nie popowodziowych, nie z TAXI, ........mają tylko kosmiczne przebiegi.
    Już kolega kupił pewniaka merca 6-cio letniego z przebiegiem 185 000 km. Przy pierwszym badaniu na testerze wyskoczyło "ostatnie wypalanie DPF przy stanie licznika 485 000 km".
  • #192 18444504
    amator2000
    Poziom 25  
    Ocena: 149
    Grzegorz_madera napisał:
    o nie zmienia faktu, że tymi przepisami narobili tylko problemów właścicielom samochodów, a ci którzy zaniżają przebieg przed sprzedażą mają się dobrze.

Nie do końca mają się dobrze, o czym świadczy panika na tym wątku. Jękom i stękaniom o masowo psujących się licznikach nie ma końca.
    :D :D :D
  • #193 18445017
    ociz
    @amator2000, jakoś nie widzę tu jęków poza Twoimi. Nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz.
  • #194 18445194
    kwok
    Poziom 40  
    amator2000 napisał:
    Jękom i stękaniom o masowo psujących się licznikach nie ma końca.

To chyba normalne. Przed ustawą nie stanowiło to problemu a teraz trzeba się tłumaczyć policjantom i mieć nadzieję że umożą śledztwo...
  • #195 18445827
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2232
    kwok napisał:
    a teraz trzeba się tłumaczyć policjantom i mieć nadzieję że umożą śledztwo...
    Ale po co ? Podczas kontroli, przy różnicy w przebiegu nie mogą ci nić zrobić ;-) Przecież zgodnie z ustawą, masz 14 dni na zgłoszenie zmiany licznika, więc mówisz że zmieniłeś licznik wczoraj i testujesz czy dobrze działa ;-) Nie łamiesz prawa ;-)
  • #196 18445836
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    leonov napisał:
    kwok napisał:
    a teraz trzeba się tłumaczyć policjantom i mieć nadzieję że umożą śledztwo...
    Ale po co ? Podczas kontroli, przy różnicy w przebiegu nie mogą ci nić zrobić ;-) Przecież zgodnie z ustawą, masz 14 dni na zgłoszenie zmiany licznika, więc mówisz że zmieniłeś licznik wczoraj i testujesz czy dobrze działa ;-) Nie łamiesz prawa ;-)

....jednak policja sobie już odnotuje. Wtedy jednak rzeczywiście jedziesz na stację odnotować zmianę i tyle. Oczywiście że tak, przecież policjant nie ustali czy licznik wymieniłeś wczoraj czy miesiąc temu. :D :D
  • #197 18445914
    kwok
    Poziom 40  
    leonov napisał:
    Przecież zgodnie z ustawą, masz 14 dni na zgłoszenie zmiany licznika...

Tu nie chodzi o to jak się tłumaczyć, tylko o to że nasze państwo, które chce.... no właśnie, czego? Z mojego punktu widzenia, dlaczego mam kłamać policjantowi że zmieniłem, naprawiałem czy coś innego, jeśli licznik się wypełnił i wystartował od zera. Jest sprawny i nikt nie ingerował we wskazania a ja mam być ukarany? To jakoś nie tak jest.
    Wprawdzie ja nie mam czego się obawiać ale są ludzie robiący dużo km i mogą mieć problem.
  • #198 18445963
    vodiczka
    Poziom 43  
    kwok napisał:
    Z mojego punktu widzenia, dlaczego mam kłamać policjantowi że zmieniłem, naprawiałem czy coś innego, jeśli licznik się wypełnił i wystartował od zera
    Uważam że masz rację ale czy jest gdzieś rzetelny artykuł o takim przypadku, jak podeszła do tego drogówka? Czy jest komentarz rzecznika policji na ten temat?
  • #199 18446048
    Daniel29882
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Dokładnie potwierdzenie awarii licznika wystarczy
  • #200 18471823
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #201 18471865
    Macosmail
    Poziom 35  
    Przez przeprogramowanie nie może! :D Przecież jakakolwiek ingerencja w przebieg jest nielegalna nawet przez serwis fabryczny bo nie ma takiego rozróżnienia w przepisach. Odwpowiedzialność ponosi i osoba wykonująca i zlecająca w takim wypadku. Tak samo nabywając nowy/inny licznik nie możesz skorygować w nim przebiegu, aby była ciągłość wskazań np. po awarii oryginalnego. Pisałem już kilkukrotnie, że te przepisy są absurdalne.
  • #202 18471888
    vodiczka
    Poziom 43  
    Macosmail napisał:
    Przecież jakakolwiek ingerencja w przebieg jest nielegalna nawet przez serwis fabryczny bo nie ma takiego rozróżnienia w przepisach.
    Nie ma ingerencji w przebieg jeżeli jest on naliczany ale się nie wyświetla i serwis fabryczny przywraca prawidłowe działanie licznika.
    Bieda z nędzą napisał:
    Ciekawostką jest to, iż mimo wskazań na wyświetlaczu kresek ten licznik liczy dalej i przebieg da się odczytać.
  • #203 18471929
    Macosmail
    Poziom 35  
    To już jest kwestia interpretacji. Faktem jest, że przebieg nie był wyświetlany, a po ingerencji jest. Równie dobrze można zmienić przebieg w liczniku kupionym nowym lub używanym na który wymieniamy na taki aby był kontynuacją starego PRZED zainstalowaniem go w samochodzie. I taką linię obrony przyjąć. Dlatego wcześniej zadałem tutaj pytanie czy w myśl nowych przepisów można zmieniać przebieg w licznikach nie przypisanych do konkretnego samochodu. Odpowiedzi były, że oczywiście tak. A ja nie jestem tego taki pewny bo takiego rozróżnienia też nie ma w przepisach. Nie tak powinno wyglądać prawo, które przewiduje bezwzględne więzienie (co się wiąże często z utratą pracy, bankructwem firmy, utratą majątku - niemożność spłaty kredytu, rozbicie rodziny itp. konsekwencje) za ingerencję w swoją własność BEZ jakiejkolwiek osoby poszkodowanej.
  • #204 18471934
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2232
    leonov napisał:
    A jeszcze z innej beczki, teraz w swoim aucie zmieniam licznik sprawny na inny sprawny z takim samym przebiegiem, czy muszę to zgłosić do SKP, jeżeli nie zgłoszę to kto i kiedy wpadnie na to że w ogóle była podmiana ?
    Zmieniam analog na TFT.
    Jak planowałem, tak zrobiłem ;-) teraz czekam na kontrolę policji lub wizytę w ASO, ciekawe kto się kapnie że licznik zmieniony, oczywiście przebieg jest zgodny ze starym licznikiem.
  • #205 18472169
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    leonov napisał:

Zmieniam analog na TFT.
    Jak planowałem, tak zrobiłem ;-) teraz czekam na kontrolę policji lub wizytę w ASO, ciekawe kto się kapnie że licznik zmieniony, oczywiście przebieg jest zgodny ze starym licznikiem.[/quote]
    Ja też się kiedyś zamieniłem z kumlem biletami MPK i kanar się nie kapnął.
  • #206 18472197
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    nasuwa mi się pytanie: dlaczego liczniki przestają wyświetlać przebieg np po 300-400k kilometrów jaki cel ma producent w takim oprogramowaniu?skoro może wyświetlać trójkę, to dlaczego nie może wyświetlać dziewiątki???? a np * po milionie. drugiego miliona raczej nikt nie dokręci przed żołtymi tablicami.
  • #207 18472740
    ociz
    @Cowboy zagrabie, miałem pod opieką autobus, Mercedes Vario z pierwszych lat produkcji, z przebiegiem 2 miliony. Technicznie w 100% sprawny, oprócz korozji, ale jakby dostał nową ramę to kolejne 2 bańki by zrobił.
  • #208 18472946
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    ociz napisał:
    miałem pod opieką autobus, Mercedes Vario z pierwszych lat produkcji, z przebiegiem 2 miliony

osobiście dwa lata jeździłem autobusem który na dobę robił 1300km. więc wymiana oleju co 3 tygodnie. ale temat dotyczy raczej samochodów osobowych które mają ciężko dobić do dwóch milionów (no może z wyjątkiem MB W123) ale on miał analogowy licznik na sześć bębenków.
  • #209 18472975
    ociz
    Temat dotyczy samochodów dostawczych, które też nie rzadko robią duże przebiegi.
  • #210 18473655
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ludzie eksploatujący sprzęt średniego i dużego kalibru raczej mają świadomość tego że cyferki na licznikach kilometrów i motogodzin są ważne gdy monitorujemy je na bieżąco, a i to jest średnio wiarygodne, bo co rusz nawet na elektrodzie czytam tematy jak poprawić to co liczniki wskazują, jedni chcą do przodu, żeby paliwa ugrać, inni do tyłu żeby nie dopłacać do wynajmu maszyny, a istotny jest faktyczny stan sprzętu. Pojazd prosto z fabryki z legalnymi wskazaniami może być po przejściach w postaci crash, zalanie, pożar. Wojna o liczniki jest sztucznym nakręcaniem tematu , aby słabeusze mieli o co wylewać łzy. Czy wilk się pyta zająca ile w lesie przeżył? Nie da rady spierdzielać to będzie kolacją i tyle.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z nowymi przepisami dotyczącymi liczników w samochodach dostawczych, takich jak Jumper, Ducato i Boxer, które po osiągnięciu 400 tys. km przestają wyświetlać przebieg, pokazując jedynie kreski. Uczestnicy forum zastanawiają się, jak warsztaty mogą pomóc klientom w legalizacji przebiegu, unikając wymiany licznika, co jest obecnie nielegalne. Wskazano, że w przypadku uszkodzenia licznika, należy zgłosić wymianę do SKP, a także, że ingerencja w przebieg licznika jest karana. Wiele osób podkreśla, że nowe przepisy są absurdalne i prowadzą do nieporozumień, a także że w praktyce mogą być trudne do egzekwowania. Wskazano również na problemy z błędami diagnostów podczas przeglądów, które mogą prowadzić do nieporozumień w kwestii stanu licznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA