logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX Codegen 300x wersja 2.03 potrzebny schemat

psooya 25 Wrz 2005 01:35 5742 6
REKLAMA
  • #1 1847123
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Witam
    jak w temacie potrzebuje schemat tego zasilacza ale nie krytykujcie mnie że powinienem to wyrzucić przez okno ponieważ potrzebuje to przerobić na coś znacznie lepszego mianowicie na jeden raz 28V. Trafo już przewinięte ale to nie wsztstko co trzeba w nim zmienić a niechce nmi sie rozrysowywać całego zasilacza. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1848418
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Witam
    Jestem urodzonym leniem i robiłbym wszystko żeby nie przewijać trafo.
    Skoro potrzeba 28V to rozbudowałbym trochę prostownik o 2 diody. W takim rozwiązaniu uzwojenie zasilałoby mostek Graetza. Niewielka korekta napięciowego sprzężenia zwrotnego i z 24 mam 28V.
    Niedogodnością takiego sposobu byłby mały wspcz stabilizacji od zmian obciążenia. (W zasilaczu do wytworzenia sygnału błędu wykorzystuje się napięcia pochodzące z gałęzi +3,3, +5 i + 12V)
    Ale jeśli nie zależy na dużym współczynniku stabilizacjii...

A co do schematu to jest różnie. Co egzemplarz to inny układ (w zasadzie niewielkie różnice). Nie mam schematu więc nie pomogę Ci w ten sposób.
    Zwykle w takich sytuacjach zrysowuję układ z płyty.
  • REKLAMA
  • #3 1848453
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Witam ! Podaj dokładnie na jakich tranzystorach i diodach podwójnych plus na jakich układach masz ten zasilacz może coś temu zaradzimy!
  • REKLAMA
  • #4 1849651
    psooya
    Poziom 38  
    Wiem że miiożna przerobić te uzwojeniia tylko potrzebuje dużą wydajność prądowa i dlatego przewinąłem trafo i jeden problem to właśnie pomiar błędu na 3,3v i pozostałych napieciach i potrzebuje schemat żebuy to jakos poprawić bo stabilizacja taka troche lepsza jest mi potrzemna. Tranzystory i diody o boze juz pisze heheheh :

Układ KA7500B i LM393 tranzystory KSC5027 i te co nigdy nie pamietam nazwy 13007 a diody to S20C40C. Bede wdzięczny choć za fragment tego schematu z tymi scalakami bo reszte już rozrysowałem ale mam już tego rysowania dosć. Pozdrawiam i dziekuje.
    Na życzenie moge dodać schemat mojego rysowania :-) przetwornicy +5V SB heheh bo musiałem ja rozrysować bo sie sfajcyła ale juz żyje :-)
  • REKLAMA
  • #6 1850011
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    tu masz pare schematów jakie są na Elce:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic18306.html
  • #7 1851673
    psooya
    Poziom 38  
    Dzięki za pomoc Na tej ruskiej stronie był podobny codegen różnią sie tylko wartosci elementów. Teraz tylko to przerobić i .....................BUUUMMMM heheh może nie bedzie tak źle a zresztą to i tak syf nie zasilacz. Pozdrawiam i dziekuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu zasilacza ATX Codegen 300x wersja 2.03 w celu modyfikacji na napięcie 28V. Autor przewinął transformator, ale potrzebuje schematu, aby poprawić stabilizację napięć, zwłaszcza pomiar błędu na liniach +3,3V, +5V i +12V. W zasilaczu zastosowano układy scalone KA7500B i LM393, tranzystory KSC5027 i 13007 oraz diody S20C40C. Jeden z proponowanych sposobów zwiększenia napięcia to rozbudowa prostownika o dwie diody i zastosowanie mostka Graetza, co jednak może pogorszyć stabilizację. Schematy podobnych zasilaczy są dostępne na stronach elektro-tech.narod.ru oraz elektroda.pl, gdzie różnice dotyczą głównie wartości elementów. Autor planuje wykorzystać te schematy do dalszej przeróbki i poprawy stabilizacji zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA