logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rodzaj instalacji elektrycznej w bloku ''''gierkowskim''''

Mikelinius 04 Lut 2020 16:52 957 23
  • #1 18448928
    Mikelinius
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    W mieszkaniu u babci właśnie jest remont, w tym wymiana instalacji elektrycznej, natomiast nie ufam elektrykowi, który te prace wykonuje - zamontował RCD w skrzynce( wiem, że są zwolennicy takich wynalazków w instalcjach TN-C, ja jednak ufam prof. Musiałowi w tej kwestii) i będzie to trzeba poprawić.
    W jaki w ogóle sposób określić rodzaj instalcji, czy jest to TN-C, czy coś pozanormowego - tylko L i N ? Pozostaje także kwestia mostkowania bolców ochronnych w gniazdkach, przy TN-C zgodnie z posiadaną wiedzą wobec istnienia w takiej instalacji przewodu PEN wykonałbym takie (jak i polecił elektryk), natomiast w wypadku istnienia instalcji pozanormowej mostkowanie uważam za zagrożenie dla bezpieczeństwa.
    Dodam tylko, że jestem początkującym elektronikiem, natomiast odrobinę doświadczenia w elektryce/automatyce posiadam.
  • #2 18448991
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Zaraz, zaraz - skoro "elektryk" mostkuje kołki ochronne, to jaką w koncu on wykonuje instalację - dwużyłową?
  • #3 18449047
    Mikelinius
    Poziom 9  
    Dwużyłową, używając do tego przewodu trójżyłowego YDYp 3x2,5mm^2.
  • Pomocny post
    #4 18449058
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Mikelinius napisał:

Pogoń go - jak tak zaczął to będzie tylko gorzej
    Instalacja musi byc 3 żyłowa
  • Pomocny post
    #5 18449074
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Mikelinius napisał:
    To co on robi z tymi trzecimi żyłami ?
    Zapasowe czy jak ?
    Po drugie, skoro nie wykorzystuje trzeciej żyły przewodów, to ... naciąga klienta na koszty !
    Przecież wystarczą 2-żyłowe (oczywiście to żart).

Reasumując - na kopach wygonić pseudo-elektryka z mieszkania !
  • #6 18449145
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    Proponuję aby autor wstawił zdjęcia. Czasem jeden obraz jest więcej wart niż 1000 słów. Coś mi się wydaje, że autor uważa tak jak wielu tu na forum, że jak nie ma trzeciej żyły dociagnietej do mieszkania to nie można użyć RCD. Oczywiście według wielu ta trzecia żyła to musi być bednarka lub pręt wbity w ziemię. Jeśli faktycznie zeruje w gniazdku to pogonić go.

Dodano po 30 [sekundy]:

Proponuję aby autor wstawił zdjęcia. Czasem jeden obraz jest więcej wart niż 1000 słów. Coś mi się wydaje, że autor uważa tak jak wielu tu na forum, że jak nie ma trzeciej żyły dociagnietej do mieszkania to nie można użyć RCD. Oczywiście według wielu ta trzecia żyła to musi być bednarka lub pręt wbity w ziemię. Jeśli faktycznie zeruje w gniazdku to pogonić go.
  • #7 18449149
    karolark
    Poziom 42  
    A jak założysz RCD w TN-C
  • #8 18449173
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    karolark napisał:
    A jak założysz RCD w TN-C

A autor tematu wie o czym napisał?
    Instalacja może być przerabiana na TN-S.
  • #9 18449179
    Mikelinius
    Poziom 9  
    Nie ma fizycznie w bloku uziemienia, jakbymi miał zatem PEN na PE i N rozdzielić?
  • #10 18449187
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Mikelinius napisał:
    Nie ma fizycznie w bloku uziemienia, jakbymi miał zatem PEN na PE i N rozdzielić?
    Normalnie. Żyłę zerową lub PEN wprowadzić na szynę PE, z niej wyprowadzić mostek na szynę N.
  • #11 18449194
    Józio17
    Poziom 31  
    Mikelinius napisał:

Musi być jak masz PEN? I skąd ta pewność, że to jest PEN.
  • #12 18449218
    Mikelinius
    Poziom 9  
    Józio17 napisał:
    Mikelinius napisał:

Musi być jak masz PEN i skąd ta pewność, że to jest PEN.

Na 100% nie ma tam instalacji TN-S, a czy jest TN-C, a czy coś zupełnie innego - niestandardowego, to właśnie chcę się dowiedzieć jak odróżnić jedno od drugiego, kiedy w oryginalnej instalacji istaniały tylko dwie żyły i nic poza tym.
    Pytam nawiązując do tego:
    http://redinpe.com/attachments/o_slownictwie/slown_13.pdf
    Autor pisze o możliwości instalacji wyłączników RCD w starych, nietypowych instalacjach i wyklucza taką możliwość w układzie TN-C.
    Także z wiedzy jaką przekazują mi wykładowcy, w każdym miejscu, gdzie następuje rozdzielenie PEN na PE i N, należy uziemić, lecz uziemienia na pewno tam nie ma.
  • #13 18449229
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Może z jedno gniazdo zmostkował bo kuć mu się nie chciało(lub ni mógł), ale wszystkie! Tak to nawet ja bym nie zrobił, a różne rzeczy popełniałem. Ja tam elektryka za szybko bym nie oceniał. Z braku roboty może, wziął starą budę do remontu. Najgorszemu wrogowi tak na chleb zarabiać nie życzę. No i jeszcze jak trafi się taki znafca co nawet nie wie jaki typ sieci zasila obiekt.
  • #14 18449234
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Mikelinius napisał:
    Autor pisze o możliwości instalacji wyłączników RCD w starych, nietypowych instalacjach i wyklucza taką możliwość w układzie TN-C.
    Nieprawda. Doktor pisze o założeniu RCD do starej, nieprzepisowej instalacji, co jest nie do przyjęcia. Czytaj uważnie początek strony 70.
    Mikelinius napisał:
    Także z wiedzy jaką przekazują mi wykładowcy, w każdym miejscu, gdzie następuje rozdzielenie PEN na PE i N, należy uziemić, lecz uziemienia na pewno tam nie ma.
    Bzdura. Ci "wykładowcy" poszli śladami Boczkowskiego, szerzącego tego rodzaju herezje.
  • #15 18449241
    Józio17
    Poziom 31  
    Mikelinius napisał:

Nie ma starych nietypowych instalacji, TN-C to układ sieci zasilającej o ile takowy posiadasz.
  • #16 18449248
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Józio17 napisał:
    Mikelinius napisał:

Nie ma starych nietypowych instalacji, TN-C to układ sieci zasilającej o ile takowy posiadasz.
    Oj są, i to bardzo dużo. I nie myl instalacji od sieci, bo to coś innego, proszę kolegi !
  • #17 18449277
    Józio17
    Poziom 31  
    elpapiotr napisał:
    Oj są, i to bardzo dużo.

Więc proszę mnie oświecić - uczę się, napisałem o układzie sieci od strony dystrybutora.
  • #19 18449345
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    Mikelinius napisał:
    nie ufam elektrykowi, który te prace wykonuje - zamontował RCD w skrzynce( wiem, że są zwolennicy takich wynalazków w instalcjach TN-C, ja jednak ufam prof. Musiałowi w tej kwestii) i będzie to trzeba poprawić.
    Skad kolega wie, że zostało zamontowane RCD w TN-C ?
    Elektryk wykonujący teraz prace napewno tego nie zrobił.
  • #20 18449362
    Józio17
    Poziom 31  
    kkas12 napisał:
    Odróżnij gdzie kończy się sieć a gdzie instalacja się zaczyna.

elpapiotr napisał:
    Oj są, i to bardzo dużo.

Co z tym, jakie typy, określenia, stare znam ale nowe?
  • #21 18449369
    karolark
    Poziom 42  
    CYRUS2 napisał:
    Elektryk wykonujący teraz prace napewno tego nie zrobił.

Kolega ma wizje czy ogromną wiarę?
  • #22 18449371
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Mikelinius napisał:
    W mieszkaniu u babci właśnie jest remont, w tym wymiana instalacji elektrycznej, natomiast nie ufam elektrykowi, który te prace wykonuje - zamontował RCD w skrzynce( wiem, że są zwolennicy takich wynalazków w instalcjach TN-C, ja jednak ufam prof. Musiałowi w tej kwestii) i będzie to trzeba poprawić.

Jeśli faktycznie blok jest podłączony do sieci TN-C, a elektryk wymienia w mieszkaniu instalację na trzyżyłową, to nie ma problemu nawet jeśli przewód WLZ do mieszkania nie spełnia wymogów dla PEN. Robi się rozdział w rozdzielnicy mieszkaniowej.
    To Ty masz problem z rozróżnieniem instalacji od sieci.
    elpapiotr napisał:
    Reasumując - na kopach wygonić pseudo-elektryka z mieszkania !

Kolega wysunął taki wniosek po niejasnym poście Autora.
    Mikelinius napisał:

Jeśli to prawda to zmień uczelnię, a nie czepiaj się elektryka.
  • #23 18449377
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    Mikelinius napisał:
    Autorze tematu - termin"uziemienie" oznacza prawidłowo działający przewód PE.
  • #24 18449417
    Mikelinius
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim bardzo, na pewno wszystkie rady wdrożę w życie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany instalacji elektrycznej w bloku "gierkowskim", gdzie użytkownik wyraża wątpliwości co do pracy elektryka, który zainstalował RCD w systemie TN-C. Uczestnicy forum podkreślają, że instalacja powinna być trzyżyłowa, a mostkowanie bolców ochronnych w gniazdkach w przypadku TN-C może stanowić zagrożenie. Pojawiły się pytania dotyczące rozróżnienia między instalacjami TN-C a TN-S oraz konieczności uziemienia. Użytkownicy sugerują, aby autor tematu dostarczył zdjęcia instalacji, co mogłoby pomóc w ocenie sytuacji. Wskazano również na możliwość przerobienia instalacji na TN-S oraz na błędne praktyki elektryków, które mogą prowadzić do niebezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA