logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz obsłuży wymianę na Intel Core i5-6600K?

Siwybartekk 08 Lut 2020 18:14 843 23
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 18457906
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Ten CPU przy tej konfiguracji to przerost formy nad treścią.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18457980
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    @sosarek tzn ? konfiguracja nie pasuje ?
  • #4 18457987
    sosarek

Poziom 43  
    Mało RAM, karta także nieciekawa, brak SSD...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18457990
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Zasilacz dość słaby - moc a poza tym jest to dość marna konstrukcja
    A co do cpu to za silny do tej konfiguracji
  • #6 18457991
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Mało RAM, karta także nieciekawa, brak SSD...

Wszystko zamierzam dokupic tylko nie od razu, chcialem zaczac od procesora i zasilacza za miesiac-dwa dokupie reszte

Dodano po 2 [minuty]:

To w takim razie prosiłbym o pomoc, potrzebuje mocniejszego procesora moga byc 4 rdzenie ale warunek taki zebym mogl sobie go podkręcić o jakies 200-300mhz programem np: Intel(R) Extreme Tuning Utility
    tutaj łapcie liste cpu https://www.asrock.com/MB/Intel/H110M-HDV%20R3.0/index.pl.asp#CPU
  • #7 18457999
    sosarek

Poziom 43  
    W pierwszej kolejności SSD i RAM, później grafika a na końcu CPU.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18458001
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    W pierwszej kolejności SSD i RAM, później grafika a na końcu CPU.
    wolałbym najpierw jakis procesor mocniejszy ;d zebym mogl sobie go troche skręcic, potrzebuje do danej gry skręconego procka
  • #9 18458068
    Przemysław553
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Siwybartekk napisał:
    potrzebuje do danej gry skręconego procka

Witam. Konkretnie do jakiej gry? Ponieważ nie wiemy jaki procesor zaproponować?
  • #10 18458279
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18458642
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    Przemysław553 napisał:
    Siwybartekk napisał:
    potrzebuje do danej gry skręconego procka

Witam. Konkretnie do jakiej gry? Ponieważ nie wiemy jaki procesor zaproponować?

Konkretnie do gry Warrock(FPS), gra ma błąd w silniku gry jak ktos ma skręconego procka to szybciej biega, strzela. Jest to ogromna przewaga dla przeciwnika. Gram w ta gre odkad pamietam z przerwami.I wlasnie potrzebowałbym takiego procka gdzie będę mógł sobie podkręcić na kontrolne 200-300mhz. Taka wartosc jest najlepsza dla mnie bo na starym komputerze kręcilem sobie procka programem ET7-EasyTune. Dostępne tylko dla płyt Gigabyte. Na aktualnej Płycie Asrock program OcTuner jest nie obsługiwany przez moją płyte i nie mam pojecia co moge tu zrobic ;d

Dodano po 1 [minuty]:

Tomequ123 napisał:
    Kupno procesora z "K" jest bez sensu na tę płytę, szczególnie tak drogiego.

Zasilacz to śmieć, zresztą reszta komputera też.
    Jak chcesz 4 rdzenie, to kup i5 6400 albo w ogóle zmień tę platformę.

Czemu twierdzisz ze ten komputer to smieć ? kupilem go z rankingu z PClab w 2017r. Wydaje mi sie ze jest dobry. Wyobraz sobie ze jeszcze niektórzy lataja na ddr2... Także nie wiem o co ci chodzi.
  • REKLAMA
  • #12 18458685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18458712
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    Tomequ123 napisał:
    Jak napisałem, nie opłaca się kupować i5-6600K w połączeniu z tanią H110, a tym bardziej nie opłaca się inwestować w tę platformę.

Siwybartekk napisał:
    kupilem go z rankingu z PClab w 2017r. Wydaje mi sie ze jest dobry.

Tak, wydaje Ci się.
    4GB RAM w 2017 roku? Nieźle.
    1050 również wtedy była słabą kartą, nie mówiąc nawet o zasilaczu z czarnej listy.

Tu nie chodzi o ilość pamięci. Kupiłem ten zestaw z myślą o rozbudowie. Jak masz jakieś pomysły to zaproponuj coś a nie tylko negujesz ;d
    kupując tego kompa nie mialem duzego budżetu, wtedy akurat grałem w cs go i fpsów mialem bardzo duzo
  • #14 18458749
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18458767
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    Tomequ123 napisał:
    Siwybartekk napisał:
    Jak masz jakieś pomysły to zaproponuj coś a nie tylko negujesz ;d

Tomequ123 napisał:
    Jak napisałem, nie opłaca się kupować i5-6600K w połączeniu z tanią H110, a tym bardziej nie opłaca się inwestować w tę platformę.

co masz na mysli nie oplaca sie inwestowac w te platforme? kupno amd ? dla mnie amd zawsze bylo do bani
  • #16 18458776
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18458778
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    To prosibym o propozycje odnośnie procesora, albo zmiana procesora wraz z płytą główna
  • REKLAMA
  • #18 18458792
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8207
    Nie warto patrzeć co było, warto patrzeć co jest. Albo bulić za markę bez sensu. Ostatnim moim AMD był Athlon 64. Potem same Intele (ze względu na to, że AM2 i AM3 nie wnosiły nic ciekawego). Teraz patrząc na AM4 z dużym prawdopodobieństwem kupiłbym zestaw na AMD.

Twój zestaw miał jakiś tam sens do momentu wejścia 8 generacji. Wtedy intel dorzucił po dwa rdzenie do wszystkich "I". Tak więc w przypadku Twojej platformy i5/i7 to cztery rdzenie i taki max włożysz. A kupując płytę "biurową" zablokowałeś sobie skutecznie możliwość podkręcania, wersje K zatem są dla Ciebie bezsensowne.

Tak więc na Twojej płycie masz możliwość wstawienia I7-6700 lub I7-7700 bez możliwości OC. Również I5-6/7gen. Za 650zł kupisz I7-7600, za 820zł w górę I7-7700. Używane procesory sprzed 3-4 lat.

Za najsłabsze I5-6400/6500 trzeba dać 350-400zł, za nowszą generację - i5-7400 ponad 400zł.

Za sześciordzeniowego, dwunastowątkowego Ryzena 5 1600AF, nowego, na gwarancji, z nieblokowanym mnożnikiem trzeba dać coś około 400zł. Za dwie generacje nowszego Ryzena 5 3600 (pasującego do tej samej podstawki co Ryzen 1600) trzeba dać między 750 a 800zł.

Czyli nowy Ryzen 5 1600AF kosztuje tyle, co używany I5-6500 (lub I5-7400, ta sama wydajność). Porównajmy:
    https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-5-1600-vs-Intel-Core-i5-7400/3919vs3886

Do aplikacji, które używają do czterech wątków wychodzi podobna wydajność. Po podkręceniu Ryzena oczywiście będzie on nieco szybszy (przy czym tutaj było porównanie ze starszą rewizją, nowsza AF jest nieco wydajniejsza - w pobliżu Ryzena 2600). Przy użyciu większej ilości wątków (I5-6/7 gen to 4 rdzenie/4wątki, Ryzen 5 1600 to 6 rdzeni/12 wątków) - czyli więcej niż 4 - dystans między I5-6/7 gen się zdecydowanie zwiększa na korzyść procesora za 400 złotych.

Nawet jeśli tego Ryzena porównamy z I7-6700 to Intel nie wypada najlepiej (biorąc pod uwagę, że używany czteroletni I7-6700 kosztuje 650zł, a nowy I5-1600AF nieco ponad 400zł):
    https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-5-1600-vs-Intel-Core-i7-6700/3919vs3515

Tutaj wydajność pojedynczego rdzenia zbliżona, przy ośmiu wątkach trochę mniej odjeżdżamy od Intela, bo i7 ma 4 rdzenie, ale obsługują one wielowątkowość, więc przy czterech rdzeniach mamy obsługę 8 wątków). Przy 12 wątkach przewaga AMD byłaby już wyższa, ten test tego nie pokazuje.

Dalej może sobie Kolega porównać resztę procesorów i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy to AMD jest dalej takie słabe. Wraz z premierą AM4 dużo się zmieniło, to przestały być słabe wydajnościowo i żrące monstrualne ilości prądu niedopracowane już w momencie premiery procesory (AM3+), czy też nie wnoszące nic spektakularnego AM3, albo będące zawsze w cieniu Core 2 Duo procesory AM2/AM2+.

Modernizacja całości ma niewielki sens, gdyż pozbycie się Kolegi sprzętu w rozsądnej cenie byłoby raczej ciężkie. Oczywiście - zestaw na części da się pewnie sprzedać. Szukałbym najtańszego I5-6xxx/7xxx (bez żadnych literek, np I5-6500T to wersja energooszczędna - wolniejsza). Jeszcze 300-kilka złotych można takie i5-6gen do tego komputera zamontować, póki będzie starczyć. Cena co prawda zbliżona do nowszych I3-9100F (4 rdzenie/4 wątki) czy Ryzenów 5 1600AF, ale w przypadku wymiany na nowszy procesor dochodzi konieczność wymiany płyty, co też kosztuje.

Jeśli chodzi o zasilacz to udźwignie on I5-6xxx/7xxx i GTX1050. To nie jest zestaw pobierający duże ilości prądu. Zasilacz nie jest specjalnie ambitny, ma tylko 228W na linii 12V, ale to wystarczy. Producentem elektroniki jest Huntkey, więc nie jest to najgorszy chinol, jak się niektórym wydaje. Nawet przeszedł certyfikację 80+, gdzie dostał certyfikat w wersji Bronze. Przy lekkiej karcie graficznej pokroju GTX1050 nie widzę potrzeby, aby go zmieniać. Licząc szybko - 65W procesor (licząc już I5), 75W karta graficzna, zostaje ponad 80W zapasu na resztę, co wystarczy. Przy zmianie karty graficznej na wydajniejszą i pobierającą więcej prądu trzeba go będzie wymienić.

Dodano po 13 [minuty]:

Jak chcesz coś w miarę tanio kupować to:
    Asrock B450M PRO4-F i Ryzen 5 1600 (może być używany), najlepiej w wersji AF (może być trudno rozróżnić) - w sklepach nowe teraz to często wersje AF.

W przypadku Intela najbardziej ekonomiczny wariant to I5-9400F i do tego płyta Asrock B365M Pro4-F.

Wariant na Intelu nie ma możliwości OC (AMD ma). Żaden z wymienionych procesorów nie ma zintegrowanej karty graficznej (biorąc pod uwagę, że ma Kolega dodatkową - to nie jest wielki problem raczej).

W przypadku Intela wystarczające pamięci to DDR4-2666, oczywiście słabsze też zadziałają. Szybsze nie będą robić róznicy, bo zestawu nie da się przetaktować, pamięci również.

Ryzen 5-1600 oficjalnie obsługuje DDR4-2666 jak pamiętam, ale bez problemu DDR4-3000 na nim pójdzie (i z nich skorzysta), a czasem nawet można się pokusić o puszczenie DDR4-3200.

W przypadku Intela następna generacja będzie miała już inną płytę, inną podstawkę, czyli I7-9900 to jest max, co do tej platformy wejdzie. W przypadku Ryzena do płyty B450 da się załadować gen 1 (czyli np Ryzen 1600), gen 2, gen 3 i nadchodzące gen 4 też jeszcze mają działać. Czyli jeszcze jedna generacja na płycie B450 powinna ruszyć.
  • #19 18458812
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    OK! https://www.morele.net/inventory/info/bef3204c/
    taki zestaw jak tu kolega napisał, uciągnie moj aktualny zasilacz? oraz pozostałe moje podzespoły będą kompatybilne tzn karta graficzna i pamiec ram z tą płytą główną ? w pozniej planuje wymiane karty graficznej i dolozenie dysku ssd oraz ramu

Dodano po 7 [minuty]:

Tomequ123 napisał:

Siwybartekk napisał:
    kupilem go z rankingu z PClab w 2017r. Wydaje mi sie ze jest dobry.

Tak, wydaje Ci się.
    4GB RAM w 2017 roku? Nieźle.
    1050 również wtedy była słabą kartą, nie mówiąc nawet o zasilaczu z czarnej listy.

tutaj jak sie kolega nie zna odnosnie zasilaczy, to prosibym o nie wypowiadanie sie :)
  • #20 18458822
    dt1
    Admin grupy komputery
    Siwybartekk napisał:
    taki zestaw jak tu kolega napisał, uciągnie moj aktualny zasilacz?

Uciągnie, ale jeśli zastanawiasz się nad OC, to dużego zapasu nie będzie. I nie jest to mimo wszystko zasilacz z najwyższej półki, więc z OC nie ma co na nim szaleć.

Siwybartekk napisał:
    pozostałe moje podzespoły będą kompatybilne tzn karta graficzna i pamiec ram z tą płytą główną?

Będą, chociaż pamięć jest nieco niskiej wydajności do tego procesora. Ale działać raczej bez problemu będzie.

Siwybartekk napisał:
    tutaj jak sie kolega nie zna odnosnie zasilaczy, to prosibym o nie wypowiadanie sie :)

Kolega akurat wie na tyle o zasilaczach, żeby się wypowiadać. Instruowanie o czym może/powinien/nie powinien się wypowiadać jest co najmniej nie na miejscu.

Zasilacz, który posiadasz nadaje się do konfiguracji biurowej lub do konfiguracji z niezbyt wymagającą grafiką. Do większego OC może mu się szybko zapas skończyć. Również zakładamy optymistycznie, że producent nie naciągnął informacji o wydajności zasilacza i nie wypisał fikcji na naklejce, co w tanich zasilaczach słabych marek było dość często spotykane. Tutaj producentem jest Huntkey, ale to wcale nie czyni z tego zasilacza urządzenia godnego zakupu - nawet w momencie, gdy go Kolega kupował. Teraz po prostu jest, można go użyć, ale nie warto przesadzić z obciążeniem - powinien się znaleźć w planach zakupowych zdecydowanie przed mocniejszym podkręceniem procesora oraz na pewno przed zakupem wydajniejszej karty graficznej (o ile jej zapotrzebowanie na prąd wzrośnie).
  • #21 18459121
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Siwybartekk napisał:
    taki zestaw jak tu kolega napisał, uciągnie moj aktualny zasilacz?

Uciągnie, ale jeśli zastanawiasz się nad OC, to dużego zapasu nie będzie. I nie jest to mimo wszystko zasilacz z najwyższej półki, więc z OC nie ma co na nim szaleć.

Siwybartekk napisał:
    pozostałe moje podzespoły będą kompatybilne tzn karta graficzna i pamiec ram z tą płytą główną?

Będą, chociaż pamięć jest nieco niskiej wydajności do tego procesora. Ale działać raczej bez problemu będzie.

Siwybartekk napisał:

Kolega akurat wie na tyle o zasilaczach, żeby się wypowiadać. Instruowanie o czym może/powinien/nie powinien się wypowiadać jest co najmniej nie na miejscu.

Zasilacz, który posiadasz nadaje się do konfiguracji biurowej lub do konfiguracji z niezbyt wymagającą grafiką. Do większego OC może mu się szybko zapas skończyć. Również zakładamy optymistycznie, że producent nie naciągnął informacji o wydajności zasilacza i nie wypisał fikcji na naklejce, co w tanich zasilaczach słabych marek było dość często spotykane. Tutaj producentem jest Huntkey, ale to wcale nie czyni z tego zasilacza urządzenia godnego zakupu - nawet w momencie, gdy go Kolega kupował. Teraz po prostu jest, można go użyć, ale nie warto przesadzić z obciążeniem - powinien się znaleźć w planach zakupowych zdecydowanie przed mocniejszym podkręceniem procesora oraz na pewno przed zakupem wydajniejszej karty graficznej (o ile jej zapotrzebowanie na prąd wzrośnie).

Dziękuje bardzo za pomoc. Aż tak mocnego podkręcania to nie będzie, wiec myśle ze zapas mocy starczy
    Ale myśle ze śmiało mogę zaufać odnośnie przejścia na AMD :p
  • #22 18459440
    dt1
    Admin grupy komputery
    Myślę, że nie będziesz rozczarowany. Procesory AM4 zdecydowanie dogoniły Intela, a nawet przy porównaniach 9 gen Intela z 3 gen Ryzenow można często dojść do wniosku, że w segmencie procesorów domowych to wcale nie Intel już prowadzi.
  • #23 18460764
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    Poczekam aż mi towar przyjdzie i zrobię sobie podmianę podzespołów i napisze co i jak, także prosiłbym nie zamykać posta bo muszę 8 dni czekać bo z innego magazynu płyta główna będzie leciała
  • #24 18485297
    Siwybartekk
    Poziom 6  
    Witam, mam wszystko juz na miejscu mam od ponad tygodnia i wszystko działa bardzo dobrze, dodatkowo dokupilem sobie SSD 240gb to teraz działa wszystko super ! :D dziekuje bardzo za pomoc wszystkim w doborze !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy jego zasilacz poradzi sobie z nowym procesorem Intel Core i5-6600K. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz jest słabej jakości i nie jest odpowiedni do podkręcania. Wskazano również, że obecna konfiguracja komputera (mało RAM, słaba karta graficzna) nie jest optymalna dla tak mocnego procesora. Użytkownik planuje wymianę podzespołów w przyszłości, ale na razie chce zacząć od procesora. W końcu, po rozważeniu różnych opcji, użytkownik zdecydował się na przejście na platformę AMD, co zostało pozytywnie ocenione przez innych uczestników dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA