logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zablokować zmiany na pulpicie w Windows 10 dla użytkowników?

jaipur 13 Lut 2020 20:37 1302 6
REKLAMA
  • #1 18469343
    jaipur
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witajcie
    Mam takie pytanie. W jaki sposób można zabezpieczyć pulpit przed wprowadzaniem zmian przez użytkownika. Stworzyłem konto użytkownika, zainstalowałem potrzebne oprogramowanie ustawiłem foldery. Załóżmy teraz, że na to konto zaloguje się użytkownik X i np. pozamienia układ ikon coś komuś schowa w innym folderze itp. Następnie wyloguje się z konta, a następna osoba po zalogowaniu się na to samo konto użytkownika będzie widziała dokładnie taki układ ikon jaki był ustawiony przeze mnie na początku.
    Czy da się to jakoś ustawić w systemie Win10?
    Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 18469405
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Pierwsze słyszę, aby pozycję ikon można było zablokować. To aż taki wielki problem ?
  • REKLAMA
  • #3 18470021
    jaipur
    Poziom 9  
    Nie chodzi o to. Chcę aby po każdorazowym uruchomieniu komputera wszytko wracało do pierwotnych ustawień.
  • #4 18470125
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    Musiałbyś odszukać plik w którym zapisane są te ustawienia, a następnie zablokować możliwość nadpisywania tego pliku.
    Niestety nie wiem, gdzie Windows 10 przechowuje te informacje.

Inna opcja - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3220656.html#15774840
  • REKLAMA
  • #5 18476074
    jaipur
    Poziom 9  
    Jest to jakieś rozwiązanie, ale wymaga ono każdorazowo kliknięcia w programie aby ustawił ikony tak jak zapamiętał. A mi chodziło aby to robiło się automatycznie przy każdym następnym uruchomieniu komputera.
  • REKLAMA
  • #7 18667508
    jaipur
    Poziom 9  
    Nie udało się rozwiązać tego problemu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zablokować zmiany na pulpicie w systemie Windows 10, aby po każdorazowym uruchomieniu komputera ikony wracały do pierwotnego układu. Odpowiedzi sugerują, że można spróbować zablokować plik z ustawieniami ikon, jednak nie wiadomo, gdzie Windows 10 przechowuje te informacje. Inna propozycja to wykorzystanie autostartu lub zaplanowanych działań, ale użytkownik poszukuje rozwiązania, które automatycznie przywróci ustawienia bez potrzeby interakcji z programem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA