logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy?

Cyklop_ 18 Lut 2020 18:25 2400 7
REKLAMA
  • #1 18478942
    Cyklop_
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam, mam problem z moją lutownicą transformatorową - nie topi cyny. Początkowo myślałem że to wina kabla, bo znalazłem to cudo po latach nieużywania no i kabel był w fatalnym stanie, więc go wymieniłem ale to nie poskutkowało. Proszę o rady i sugestie co może być nie tak, załączam zdjęcia. Dodam że połączenia grotu z transformatorem wydają się spoko oraz że jeden koniec grotu nagrzewa się trochę bardziej niż drugi.
    Załączniki:
    • Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy? IMG_20200218_175029.jpg (2.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy? IMG_20200218_175005.jpg (3.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy? IMG_20200218_174954.jpg (3.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy? IMG_20200218_174915.jpg (4.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy? IMG_20200218_174945.jpg (3.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy? IMG_20200218_174932.jpg (3.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18478984
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1572
    A kiedykolwiek grzała prawidłowo?

Jeśli kiedyś działała lepiej, to sprawdź połączenie uzwojenia wtórnego (ta płaska taśma) ze stalowymi (?) rurkami - to miejsce wygląda jakby mogło mieć słaby styk. Swoją drogą ta taśma wygląda na bardzo lichą w porównaniu z uzwojeniem wtórnym jakiejś polskiej ZDZ czy EXA...
    Spróbuj z innym grotem.

Marka COMPARATOR była dostępna w Biedronce o ile kojarzę, a z tymi tanimi wynalazkami z marketów różnie bywało.
    Sam miałem kiedyś styczność z podobną lutownicą - poszła na złom, bo nie dało się nic zrobić. Po prostu transformator był do d..., oryginalny grot był stalowy, i ledwo toto robiło się letnie, o topieniu lutu nie było co marzyć. Ani wymiana grotu, ani inne zabiegi nie mogły jej pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 18479014
    Cyklop_
    Poziom 6  
    No właśnie nie wiem czy kiedyś było lepiej, obejrzałem na youtube recenzje tej lutownicy no i na filmie topiła cynę. Ok, poprawiłem styczność do grotów i nie dało to za wiele, więc chyba transformator rzeczywiście jest lipny, zgadzam się w 100% że wygląda licho. Czy wymiana transformatora by coś dała? I jaki by musiał mieć prąd wychodzący? Bo mam różne, być może ktoryś by pasował.
  • Pomocny post
    #4 18479068
    zgierzman
    Poziom 31  
    Cyklop_ napisał:
    Czy wymiana transformatora by coś dała? I jaki by musiał mieć prąd wychodzący? Bo mam różne, być może ktoryś by pasował.

Żeby grzała głównie końcówka grotu, a nie lutownica w swojej masie, to grot musi mieć znacząco wyższą rezystancję niż uzwojenie wtórne. Dlatego uzwojenie jest nawinięte np. prętem miedzianym 8 x 4, co daje 32mm^2, a grot jest z drutu 2,5 mm^2. (wymiary z mojej lutownicy ZDZ).
    Jeśli uzwojenie jest ciulowe, to sprytny chińczyk stosuje grot stalowy, bo stal ma mniejszą przewodność niż miedź. To jednak tylko atrapa, bo zwykle samo trafo jest za małe, a uzwojenie wtórne zbyt cienkie. Jeśli czeka się odpowiednio długo, to obudowa zrobi się gorąca, a na końcu grotu temperatura i tak będzie zbyt niska.

Przede wszystkim przekrój rdzenia musi być odpowiedni. W teorii powierzchnia przekroju środkowej kolumny dla 100W powinna mieć ok 15 cm^2 (tak na oko, są na to wzory, zależy też od przenikalności blach). To oczywiście do pracy ciągłej, w lutownicy może być mniej, ale nie za mało, bo strumień magnetyczny musi się gdzieś "zmieścić". :-)
    Moja ZDZ waży ok 600 - 700 gramów, z czego większość to trafo. Powiedzmy, że ponad pół kilograma :-D
    Sam i tak raczej nie nawiniesz uzwojenia wtórnego o przekroju 32 mm^2, więc raczej nie wróżę sukcesu z wymianą.

EDYCJA:
    Zobacz jak wygląda uzwojenie mojej lutownicy - specjalnie dla Ciebie ją otworzyłem. Dwa zwoje porządnego miedzianego pręta - wymiary podałem wyżej.

Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy?
  • REKLAMA
  • #5 18479107
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    Skoro nie daje rady dźwignąć grota 2.5mm2 to może 1.5mm2 spróbuj.
    Wyrzucać coś co działa(jako tako). Szkoda😕
  • #6 18479141
    Cyklop_
    Poziom 6  
    hmmm brzmi to dość skomplikowanie, muszę sobie wszystko napisać na kartce i spróbuje jutro coś zdziałać, i dam znać jutro. Mam jeszcze taki chyba niesprawny transformator z lutownicy marki lux która wiem że działała bardzo dobrze i jest bardzo podobny do tego z twojej lutownicy, również ma jedno uzwojenie z grubego drutu i waży 420g, no i zmieści się do obudowy comparatora. Myślisz że gdyby byl sprawny nadawałby się?

Edit: to prawda szkoda, mniejsze groty wydają sie lepiej nagrzewać ale również nie topią cyny.
    Załączniki:
    • Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy? IMG_20200218_194056.jpg (3.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy uszkodzony transformator może być powodem słabego grzania lutownicy? IMG_20200218_194048.jpg (3.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 18479157
    zgierzman
    Poziom 31  
    Cyklop_ napisał:
    Mam jeszcze taki chyba niesprawny transformator z lutownicy marki lux która wiem że działała bardzo dobrze i jest bardzo podobny do tego z twojej lutownicy, również ma jedno uzwojenie z grubego drutu i waży 420g, no i zmieści się do obudowy comparatora. Myślisz że gdyby byl sprawny nadawałby się?

Jeśli uzwojenie pierwotne nie jest uszkodzone, to myślę, że jedynym kłopotem będzie montaż mechaniczny - tak aby nic nie latało i abyś w czasie pracy nie miał wrażenia, że trafo zaraz odpadnie od uchwytu :-D
  • #8 18479169
    Cyklop_
    Poziom 6  
    ok, dzięki wielkie za pomoc, pochwalę się jutro wynikami moich wysiłków

edycja: podłączyłem- wszystko działa należycie, cyna topi się bardzo szybko. Pozostaje tylko kwestia zamontowania w sposób estetyczny i bezpieczny. Dziękuje za pomoc jeszcze raz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lutownicą transformatorową, która nie topi cyny. Po wymianie uszkodzonego kabla, lutownica nadal nie działała prawidłowo. Uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie połączeń uzwojenia wtórnego oraz wymianę grotu na inny, bardziej odpowiedni. Zwrócono uwagę na jakość transformatora, który może być przyczyną problemów z nagrzewaniem. Użytkownik rozważał wymianę transformatora na sprawny z innej lutownicy, co ostatecznie przyniosło pozytywny efekt - lutownica zaczęła prawidłowo topić cynę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA