logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FAAC 740 - znów zwariował... praktycznie tylko otwiera

rafal_073 18 Lut 2020 22:43 1383 6
REKLAMA
  • #1 18479635
    rafal_073
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Witam,
    O "tylko otwieraniu" FAACa wiele tu postów - w tym jeden mój, ale teraz mam kolejny przypadek...

1. status początkowy - BRAMA ZAMKNIĘTA - na wyświetlaczu 00
    2. naciskam przycik pilota - BRAMA SIE OTWIERA - na wyświetlaczu 01
    >>> pierwsze dziwne zachowanie - jak naciskam przycisk pilota brama staje 00 i po kolejnym dalej się otwiera 01 (powinna na przemian zamykać/otwierać)
    3. dojeżdża do końca i kończy się otwierać - status na wyświetlaczu 02 - POZOSTAJE W 02, choć czasem mignie 03 ??? - zamyka się na magnesie końcowym.

i teraz jest różnie: - naciskam przycisk pilota - włącza się 06 i
    - rusza zamykanie, ale po kilku centymetrach staje 06->00 - 90% przypadków
    - zdarzyło się że dojechała do końca i się poprawnie zamknęła i można było ją otworzyć - 5% przypadkow
    - zdarzylo się ze nie chciała ruszyc wcale - 5%
    każde przyciśniecie pilota widać ze jest rejestrowane - błyska dioda na płycie... sprawdziłem rozne piloty...

ma ktoś pomysl co jest?

PS. miałem wcześniej podobne zachowanie - pies przywalił w mechanizm bramy aż ruszyła się płytka modułu zdalnego sterowania - docisnąłem i działało OK... ale objaw był podobny... teraz dociskanie nic nie dało... no i dziwne, bo widać po płycie, że odbiera sygnał pilota (miga dioda)

z góry dzięki,
    Rafał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18479840
    inocyk
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Krańcówki magnetyczne?
    Nie podobają mi się statusy bramy.
    Nie zostały zamienione miejscami magnesy?
    Do sprawdzennia czujnik położeń krańcowych, typ NC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18484430
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Sprawdż (i ew. wymień) przekaźniki na płycie napędu. Napęd nie ma kontroli nad ruchem (tzn nie ma sprzężenia zwrotnego i tak naprawdę nie wie co się dzieje z bramą) i jeśli przekaźniki zadają inny kierunek niż "myśli" procesor to mogą się dziać cuda...

A krańcówki swoją drogą... - ale prosto sprawdzić bo mają swoje kontrolki LED.
  • REKLAMA
  • #4 18511310
    rafal_073
    Poziom 6  
    zabrałem się za bramę... miałem nadzieje że to albo przekaźniki, albo jakiś nie kontakt... niestety mimo wymiany i podociskania kabli parę razy nawet zachowała się OK, ale tylko ze 2-3 razy i dalej lipa...

1. podejrzewam czytnik/przekaźnik magnesów... dlaczego? bo jak wziąłem magnes z "kółkiem" to diody na płycie migają od razu, a jak ten z "kwadratem", to musze powoli i wręcz dotykając przestać po czujniku, żeby diody na płycie zmieniały stan... ALE... skoro tak to dlaczego:
    a. brama na krańcówkach zachowuje się OK - zatrzymuje się na magnesach?
    b. jak brama się otwiera, to kiedyś co kliknięcie na pilocie, to raz się otwierała a raz zamykała - teraz tylko się otwiera?

2. płytkę zdalnego sterowania pliotami, ALE
    a. płytka na każde kliknięcie powoduje mignicie na płycie...
    b. uruchamia bramę

3. no i jeszcze może płyta, ale... to póki co na końcu...

co sądzicie? może być "1" - czyli zwalony czujnik magnesów mimo, że na krańce reaguje OK?

z góry dzięki!

pozer
  • Pomocny post
    #5 18514366
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Jak to nazwałeś " zwalony czujnik magnesów" , to standardowa usterka tych napędów. Wymień.
  • #6 18519959
    rafal_073
    Poziom 6  
    "czujnik magnesów", a dokładnie jak na pudełku napisali - MAGNETIC SENSOR (F2164) wymieniony - brama śmiga;-)
    dzięki wszystkim za pomoc.

pozdr
  • REKLAMA
  • #7 18519960
    rafal_073
    Poziom 6  
    "czujnik magnesów", a dokładnie jak na pudełku napisali - MAGNETIC SENSOR (F2164) wymieniony - brama śmiga;-)
    dzięki wszystkim za pomoc.

pozdr

Dodano po 1 [minuty]:

wymiana elementu na nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem bramy FAAC 740, który otwiera się, ale nie zamyka prawidłowo. Po naciśnięciu pilota brama zmienia status na 01, a następnie na 02, ale często zatrzymuje się na 06 i wraca do 00. Użytkownik sprawdził różne piloty oraz krańcówki magnetyczne, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie przekaźników oraz czujnika położenia. Po wymianie czujnika magnetycznego (MAGNETIC SENSOR F2164) brama zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA