logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zerwany gwint w zacisku hamulcowym - czy można naprawić?

Ndoj 21 Lut 2020 22:32 5160 13
REKLAMA
  • #1 18485631
    Ndoj
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, zabrałem się za regeneracje zacisku hamulcowego i niestety zerwałem gwint podczas wykręcania śruby z wężykiem od płynu hamulcowego. Da radę uratować jeszcze zacisk czy raczej lipa?
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙃
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18485635
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3918
    Oczywiście rozwierć odpowietrznik i nagwintuj pod nowy o po problemie.
  • REKLAMA
  • #3 18485714
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Rób to powoli na niewielkich obrotach. Na pewno się uda, ponieważ odpowietrznik jest nawiercocy w środku i wiertło powinno bardzo dobrze prowadzić się. Potrzebny jest jeszcze odpowiedni gwintownik. Czasami stary gwint da sie jakoś wyskubać, ale gwintownik jest prostszym rozwiazaniem.
  • #4 18485741
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    Warto dodać, by nie wejść za daleko, bo zniszczysz stożek i z uszczelnienia nici... Chociaż nie obraź się, jak się bierzesz za regenerację i nie wiesz jak naprawić odpowietrznik, to jeszcze przed Tobą długa droga...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18485744
    Raveneye
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Jest jeszcze opcja aby spróbować wykręcić wykretakiem... lekko nawiercic zerwany odpowietrznik, potraktować wszystko płynem hamulcowym (dobry penetrator zamiast WD40) i przy pomocy odpowiedniego wykretaka (ok 25pln zestaw) spróbować wykręcić.
  • Pomocny post
    #6 18485759
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Autor raczej zerwał gwint od elastycznego przewodu hamulcowego a nie odpowietrznik.
    @Ndoj mógłbyś sprecyzować który gwint zerwany 1 czy 2

Zerwany gwint w zacisku hamulcowym - czy można naprawić?
  • REKLAMA
  • #7 18485762
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Ndoj napisał:
    zerwałem gwint podczas wykręcania śruby z wężykiem od płynu hamulcowego

Koledzy, co piepszycie o odpowietrzniku !
    Czy Ci Kolego została końcówka metalowa przewodu w zacisku?
  • #8 18485775
    Ndoj
    Poziom 2  
    Ewoo masz rację, pisałem o gwincie przy przewodzie, a nie odpowietrzniku.

Dodano po 6 [minuty]:

Ewoo nr 2, przy przewodzie 🥴

Dodano po 3 [minuty]:

Chociaż nie obraź się, jak się bierzesz za regenerację i nie wiesz jak naprawić odpowietrznik, to jeszcze przed Tobą długa droga...

Wiesz, że nawet największa podróż zaczyna się od pierwszego kroku?
  • #9 18485792
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Zregenerować ten gwint to trudny temat. Musiałbyś posiadać odpowiednie narzędzia i umiejętności. Jest to element bezpośrednio wpływający na bezpieczeństwo Twoje i innych. Nie wiem od jakiego to samochodu ale powinieneś kupić niedrogo używkę lub w znośnych pieniądzach kupisz zacisk regenerowany.
  • #10 18485901
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Wiertło 8-8,5, gwintownik najprawdopodobniej M10x1 i próbuj, ostrożnie powoli. Tak jak przedmówcy - byle nie za głębpko.
  • #11 18485922
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1431
    Zerwaną końcówkę gwintowanej śruby można nadspawać migomatem i bezproblemowo wykręcić.
  • #12 18486755
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    [quote="Ndoj"

Wiesz, że nawet największa podróż zaczyna się od pierwszego kroku?[/quote]

Nie rzucam się na pieszą pielgrzymkę, mając rany na stopach... To są hamulce. Zawiedzie Twoja naprawa i jest problem. Ale życze powodzenia, raz zrobisz sam i kolejne razy będziesz już wiedział co i jak.
  • #13 18490338
    Ndoj
    Poziom 2  
    No właśnie 😉 pozdrawiam.
  • #14 18490357
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Ndoj napisał:
    Witam, zabrałem się za regeneracje zacisku hamulcowego i niestety zerwałem gwint podczas wykręcania śruby z wężykiem od płynu hamulcowego. Da radę uratować jeszcze zacisk czy raczej lipa?
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙃

Kiedyś miałem podobny przypadek. Wykręciłem to tak:
    - napuściłem gwint naftą, przez zanurzenie w naczyniu i przetrzymaniu całą dobę.
    - zaszlifowałem stary trójkątny pilnik tak aby na końcu miał tylko gładkie i ostre krawędzie. Następnie wbiłem go w ten urwany gwint (nie pamiętam czy wcześniej nieco nie rozwiercałem otworu) i następnie kluczem szwedzkim odkręciłem z łatwością po zamocowaniu zacisku w imadle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zerwanym gwintem w zacisku hamulcowym podczas regeneracji. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod naprawy, w tym rozwiercanie i nagwintowywanie otworu, użycie odpowiednich gwintowników oraz technik wykręcania z wykorzystaniem wykretaka. Podkreślono, że ważne jest ostrożne podejście, aby nie uszkodzić stożka uszczelnienia. Wskazano również na możliwość zakupu używanego lub regenerowanego zacisku, jako alternatywę dla naprawy. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując różne narzędzia i techniki, takie jak nafta do smarowania gwintu oraz spawanie zerwanej końcówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA