logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki osprzęt do monitoringu AHD z dostępem do internetu kupić?

Master2020 23 Lut 2020 18:14 735 8
  • #1 18489156
    Master2020
    Poziom 4  
    Ocena: 71
    Dzień Dobry.
    Planuje zainstalować 4 kamery na zewnątrz do tego rejestrator z dostępem do internetu.
    Myśle nad kamerami AHD, Turbo HD firmy np Fortec. Czy polecacie tej firmy kamery? Jakie kupić transformatorki video, czy.na kazda kamere osobny komplet?
    Mam już do każdej kamery doprowadzoną skrętke kat6 (każda kamera na osobnej skrętce).

Czy kamera 4w1 kopułowa Fortec FL-H4DW-5020-F1 jest dobra w sensie jakości obrazu?
    Ogólnie średnio kamery są oddalone mniej więcej 15m, maksymalnie 25m od miejsca gdzie będzie rejestrator.
  • #2 18489387
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Postaram się być delikatny ;) : nie spodziewał bym się fajerwerków :D
    Cytat ze strony dystrybutora: "Dużą zaletą jest trwała, estetyczna i jednocześnie nowoczesna obudowa..", "..gdzie wysoka jakość monitoringu idzie w parze z wymogami estetycznymi, potrzebą wysokiej wytrzymałości i funkcjonalności w każdych warunkach oświetleniowych.."
    Tylko brać! ;)
    To już lepiej zamów coś z Chin - też dostaniesz kota w worku, a taniej.
    PS: Masz szczęście, że kolega @sosarek jest na przymusowym urlopie, bo by Ci tu w pięty poszło za takie pytanie ;)
  • #3 18489424
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Rzeczywiście pytanie z rzędu tych: Mam na imię Joanna i chciałam zapytać, czy będzie mi ładnie w czerwonej sukience?
    Pewnie znajdzie się ktoś kto odpowie:
    Tak będzie ci ładnie, a najładniej gdy kupisz ją w naszym sklepie.
    Każda kamera coś tam zobaczy, pytanie tylko czy obraz z niej uzyskany w danych warunkach będzie satysfakcjonujący.
    Swego czasu popełniłem między innymi dla kolegi taki poradnik. Zapraszam do lektury:
    Co składa się na system monitoringu - na co zwrócić uwagę przy zakupie

@Alpha
    Dzieci też straszysz sosarkiem :)
  • #4 18489462
    Master2020
    Poziom 4  
    Niebardzo rozumiem tych pretensji.
    Akurat nieznam sie na kamerach dlatego tylko zapytałem. To jakie kamery kupić? Jakiej firmy najlepiej. Przeczytałem tu na forum że jedni montują kamery Fortec inni Hikvision itd. Ogólnie kamery mają mieć podgląd na podwórko. To co dzieje sie wokół mojego domu, na moim terenie.
  • #5 18489474
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    A ja nie rozumiem gdzie kolega dostrzegł pretensje. Przeczytał kolega linkowany materiał? To czy kamera ma strzec swojego czy sąsiada podwórka nie ma tu zbyt wiele do rzeczy :)

W zasadach działu mamy taki zapis:
    3. Pytania dotyczące doboru sprzętu powinny zawierać następujące dane:

3.1 Systemy telewizji przemysłowej /CCTV/
    – budżet
    – wymagania stawiane systemowi, w jakim celu zakładany jest monitoring
    – ilość kamer
    – szerokość obserwowanej sceny i maksymalną odległość od kamery
    – warunki oświetleniowe
    – minimalny czas zapisu /archiwizowania/ nagrań
    – dostęp do nagranego materiału; zdalny, lokalny na monitorze, na TV lub innych multimediach
    – szczegółowość (rozpoznanie twarzy, tablic rejestracyjnych, sylwetki, widok ogólny)
    – zdjęcie lub rysunek terenu, który ma zostać objęty monitoringiem

To wybrane pytania, ale dają jakieś podstawy do merytorycznej dyskusji.
  • #6 18489504
    Master2020
    Poziom 4  
    Na jutro prześle rysunek pomocniczy.
    Co do budżetu to jakieś 300zł na kamere a co do rejestratora to mało ważne ale niech będzie do 1200zł. Dużym problemem jest jakiej firmy kupić jaka jest dobra. Kiedyś miałem jedną kamere IP Hikvision ale się psuła, ciągle się zawieszała. Wymieniłem na BCS i niema już problemów. Ale wolałbym AHD.

Chciałem zamontować tak na wysokości 3metrów. Widok kamery ogólny na działke.
    Dwie kamery z przodu, odległość od maksymalna 6metrów szerokosć 6m a dwie z tyłu odległość maksymalna 20m szerokosć 15m
    Dostęp do podglądu na tv po hdmi lub monitorze i przez smartfona a dostęp do nagrań na monitorze czyli rejestrator z dyskiem.
  • #7 18489538
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Master2020 napisał:
    Niebardzo rozumiem tych pretensji. Akurat nieznam sie na kamerach .

Na poprawnej pisowni tez nie bardzo... - to już jawny atak ;)
    Może kolega podlinkować, gdzie na tym portalu wspominał ktoś o marce Fortec? Bo ja nie znajduję....

Łatwiej byłoby nam pomóc, gdybyś poza budżetem określił przynajmniej szerokość sceny oraz warunki oświetleniowe.
  • #8 18490453
    Tokenn
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kamery Fortec wyglądają na serie Hiwatch, Hilook by Hikvision w wersji OEM. To są kamery budżetowe które słabo sobie radzą w nocy. W dzień będą OK. W nocy poruszający się obiekt np. twarz będzie rozmyta.

Po drugie są bardzo drogie prawie 500zl za "Kamera kopułowa IP 2 Mpix - FV-IDW-2030-F4".

Jak dołożysz 150zl to już jesteś wstanie kupić topową kamerę jaka jest na rynku w przystępnych pieniądzach która jest jak narazie numerem jeden w słabym oświetleniu czyli - Dauha DH-IPC-HDW5442TM-AS 4MP na matrycy Sony 1/1.8 z AliExpress (sklep EmpireTech Ltd) gdzie w napad.pl kosztuje 1350zl !

Jesli twoj budzed nie moze byc naciagniety to najlepszy wybor bedzie im mniej mega pixeli = lepiej w slabym swietle. Najlepszym wyborem będzie kamera 2MP na matrycy 1/2.8 (tylko nie jakies werjse buzdetowe jak Fortec'i i inny buble).

Sugeruj sie tylko i wylacznie jak sobie radza kamery w slabym swietle bo w dzien kazdy chinczyk za 100zl da ci obraz żyletę a w nocy bedzie dramat.

Po drugie nie kupuj kamer analogowych tylko IP.
  • #9 18490460
    Master2020
    Poziom 4  
    Tylko sprawa wygląda tak że wolałbym chyba kamery AHD czy Turbo HD. Są poprostu tańsze i niemają opóźnienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system monitoringu AHD z czterema kamerami zewnętrznymi oraz rejestratorem z dostępem do internetu. Zastanawia się nad kamerami marki Fortec, w tym modelem FL-H4DW-5020-F1, oraz nad odpowiednimi transformatorkami video. W dyskusji podkreślono, że kamery Fortec są budżetowe i mogą mieć problemy z jakością obrazu w nocy, a lepszym wyborem mogą być kamery o wyższej jakości, takie jak Dauha DH-IPC-HDW5442TM-AS. Użytkownik preferuje kamery AHD lub Turbo HD ze względu na niższe koszty i brak opóźnień. Wskazano również na znaczenie warunków oświetleniowych oraz jakości obrazu w nocy.
REKLAMA