logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć szum w kaloryferach w domu z rynku wtórnego?

dsxsoft 25 Lut 2020 12:03 5607 18
REKLAMA
  • #1 18492636
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Potrzebuję porady co mogę wykonać mianowicie mam taki problem że szumią mi kaloryfery co prawda w dzień nie jest to tak dokuczliwe jak w nocy gdy jest cisza;) Nie jest to jakoś głośne ale jest w domu u rodziców jak jeszcze mieszkałem nie zauważyłem aby kaloryfery szumiały a tu kupiłem sobie dom z rynku wtórnego i mi szumią więc chciał bym to trochę wyciszyć:) Dźwięk można porównać do rury w ścianie w której ktoś w innym pomieszczeniu włączy wodę. Odpowietrzałem już wszystkie kaloryfery po okręceniu leci tylko woda 0 powietrza w każdym kaloryferze. Czytałem ze to jest zbyt duże ciśnienie mogę przestawić pompę na niższy bieg rozebrałem obudowę pieca kondensacyjnego vaillant znalazłem pompy ale przełączników nie ma zapewne sterownik sam reguluje prędkością pomp bo to nawet słychać jak czasami woda w kaloryferach płynie szybciej a czasami wolniej. Kolejny punkt jaki znalazłem to ściągnąć głowicę i tam przekręcić zawory np otworzyć bardziej aby woda nie miała oporów zobaczyłem zdjąłem głowicę z kaloryfera ale tam nie ma regulacji sjest śruba zapewne aby wymienić zawór jedynie... Co mogę zrobić szumią całe kaloryfery a nie w okolicy zaworów? Dobrałem się też do zaworów gniazd które wychodzą ze ścian gdzie łączy się kaloryfer z instalacją zauważyłem ze zasilanie i powrót w każdym kaloryferze jest odkręcony na maksa bardziej się nie da bo zacznie przeciekać jedynie zamknąć bardziej mogę tylko wtedy zimniejsze przepływ i częściowo mogą być zimne albo słabiej grzać? Co radzicie co zrobić pozakręcać te zawory aby mniej wody płynęło przez kaloryfery? Czy to jakiś inny problem np z piecem?
  • REKLAMA
  • #2 18492649
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Odpowietrz dobrze układ i zmniejsz moc pompy obiegowej. Ja mam starą pompę z trzema zakresami i właśnie na trzecim szumi a na pierwszym jest zbyt wolny przepływ. 2 jest optymalny.
  • #3 18492655
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Ale nie mam opcji regulacji piec sam sobie reguluje przepływ wody automatycznie wolniej szybciej zależnie od potrzeby danych temperatur z otoczenia i zadanej temperatury. Juz odpowietrzyłem wszystkie a dodatkowo w piecu przy pompie jest automatyczny odpowietrznik
  • #4 18492703
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 628
    Witam.
    Mam podobny problem. I tez świeży dom z rynku wtórnego.
    W starym domu miałem głowice jakieś tanie marketowe i zero problemów. Tutaj są DANFOSY stary typ ale markowe. I to własnie one sprawiają ten szum. Pomaga chwilowe zakręcenie albo całkowite odkręcenie mocy grzania grzejnika. Ale to nie jest wyjście - bo albo zimno albo ukrop.
    Znajomy hydraulik wytłumaczył mi dokładnie to samo. Za wielki przepływ i markowe głowice które to nie są takie dobre jak by się zdawało. Planuje na wiosnę zamienić na te ze starego domu. Pokazywał mi tez głowice z zaworem "bez oporów" No ale to dodatkowe koszty zakupu jednak.
    Dodam jeszcze że dodatkowym powodem przy pełnym otwarciu głowicy a dalej szumiącym grzejniku może być zawór kryzowy - ten na powrocie.
    Pozdrawiam i czekam na rozwój sytuacji też jestem mocno zainteresowany.
  • #5 18492736
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Mi się wydaje ze za szybko płynie woda a sam regulacji na piecu nie moge wykonać jedynie przykręcić zawory aby wolniej płynęła ale to sie moze odbić tym ze grzać będzie słabiej... Hmm chyba jedynie wymienić kaloryfery na nowsze albo chociaż zawory jak sie da i głowice.
  • REKLAMA
  • #6 18492822
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    Że tak napisze to nie wina samych głowic a związanych z nimi zaworów. Ale ze swojego kombinowania wiem że głowice i zawory w większości nie są między sobą zamienne. Danfos i marketowe mają inne kołnierze do połączenia głowica-zawór.
    Z czystej ciekawości - piecyk ma płynną regulację przepływu w pompce. Może to jest programowalne przez serwisanta.
    Pozdrawiam.
  • #7 18492829
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Musi być w menu sterownika bądź w menu serwisowym bądź zależy od wyboru np ilu poziomowe mieszkanie.
  • #8 18493358
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    @dsxsoft
    Dobrze by było abyś podał typ kotła. Ile ma lat instalacja ? Ile grzejników ? Jaka powierzchnia do ogrzania ?

1. Szum w instalacji może byś spowodowany zbyt dużą ilością powietrza. Pomaga instalacja separatora powietrza na rurze zasilającej wychodzącej z kotła.
    2. Szum w instalacji może byś spowodowany za wysoką prędkością przepływu wody grzewczej. Często zdarza się to przy za małych średnicach rur.
    Prędkość przepływu wody w instalacji grzewczej jest bardzo ważnym czynnikiem. Gdy jest ona zbyt duża, może generować hałas w każdym elemencie regulacyjnym instalacji, również w tych zamontowanych w pomieszczeniach mieszkalnych. Efektem niestabilnego ciśnienia będzie irytujący szum dochodzący z okolic zaworu grzejnikowego.
    3. Szum w instalacji może byś spowodowany zanieczyszczeniami w instalacji grzewczej. Pomaga montaż filtra magnetycznego na powrocie z instalacji przed wejściem do kotła.
  • #9 18494880
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Piec ma ok 7 lat nie wszystkie grzejniki syczą tylko część głównie na górze domu. Jak pokręce główicą to troche mniej lub więcej myślę ze to główice są winne lub zaworki można je wymienić zaworki na lepsze czy trzeba cały kaloryfer?
  • REKLAMA
  • #10 18495597
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.
    Jak dopasujesz głowice te co masz do nowych zaworów to można same zawory podmienić . Szukaj takich co są oznaczane jako pełno przelotowe Jap popatrzysz z jednej strony w niego to po całym otwarciu jest "dziura" na wylot bez żadnych zwężek. Te szumiące mają w budowie "grzybek" jak w bateriach kranowych.
    Ja tez jestem na etapie oględzin i zakupu ale jeszcze troszkę poczekam na koniec sezonu grzewczego - kilka poprawek w CO po poprzednim właścicielu. Za jednym zamachem chcę wykonać . No i kwestie finansowe mnie lekko blokują - mam ważniejsze wydatki.
    Pozdrawiam.
  • #11 18496314
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Szumią wtedy gdy odkręcę na maksa przykręciłem troche główice to mniej szumią. Też do wiosny poczekam bo będe wymieniał kilka kaloryferów a ten w salonie co najbardziej mnie denerwuje wymienie w nim zawór i powinno być ok.
  • #12 18498321
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.
    Tak tylko zapytam "szumią gdy odkręcone na maksa" a nie szumią zawory kryzowe na powrocie w tym przypadku?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 18499530
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    dsxsoft napisał:
    Szumią wtedy gdy odkręcę na maksa przykręciłem troche główice to mniej szumią.

głowice nie służą do niwelowania szumów, one są odpowiedzialne za utrzymywanie określonej temperatury jeśli mamy zawory termostatyczne na zasilaniu.
    Jeśli u Ciebie szumy to efekt zbyt szybkiego przepływu wody, bo masz za małe średnice rur to jeśli masz zawory odcinające na powrocie na tzw. imbus to możesz przymknąć trochę ten zawór tak, aby uzyskać zadowalający efekt dźwiękowy.
    Na głowicy 3 to zwykle ok. 20 stopni. Jak chcesz mieć teoretycznie np. 21 stopni to musi to być ciut powyżej 3. Niektóre głowice mają np. 4 kreski między wartością 3 i 4. Każda jedna kreska to jest 1 stopień. Głowicę ustaw tak, aby utrzymywała określoną temperaturę np. 21 stopni, potem przy włączonej pompie ustaw zawór powrotny tak, by nie było szumów ale grzejnik grzał.

Jeśli nie masz zaworów termostatycznych z regulacją wstępną to takową regulację można robić zaworami powrotnymi.
    Im większy grzejnik i dalej od kotła to tym zawór bardziej odkręcony, a im mniejszy i bliżej kotła to bardziej skręcony.
    Musisz na podstawie prób i błędów znaleźć optymalne ustawienia dla swojego domu.
    Jeśli zamiast rozdzielacza masz trójniki to trzeba pamiętać, że zmiana ustawień dla jednego grzejnika wpływa na pracę pozostałych, więc oznacza to więcej zabawy z regulacją.
    Warto notować sobie jaki grzejnik jakie ma ustawienia i jaki był efekt, łatwiej wtedy ogarnąć przy jakich ustawieniach powinno być w miarę optymalnie. Ja u siebie na zaworach powrotnych liczę ilość obrotów od pozycji zamknięte np. 2 obroty, 1,5 obrotu 1,25 obrotu. Jako minimalną jednostkę przyjąłem 1/4 obrotu. Na moich zaworach maks to jest ok. 4,5 obrotu.
    U siebie też miałem problem szumów ale jak dałem rurę miedzianą 22 + regulacja na zaworach to problem szumów zniknął. Najwyżej coś mi czasem szumi w łazience ale to jest pomieszczenie, gdzie mi to nie przeszkadza. Ważne, że nie szumi w pozostałych pomieszczeniach, zwłaszcza tam gdzie śpię.
  • #15 18522712
    BUCKS
    Poziom 39  
    jeśli ktoś ma taką regulację. Mój Vaillant nie ma takiej regulacji i ma niejako automatyczny bypass.
    Ale od serii 3-3M atmosferyków pojawiła się regulacja ciśnienia, więc można je trochę zwiększyć lub obniżyć.
    Skoro dxsoft pisał o 7 letnim kotle to już można założyć, że ma taką regulację.
    Choć i tak trzeba pamiętać, że obniżenie ciśnienia z jednej strony zmniejszy szum ale z drugiej ograniczy przepływ wody, więc jednym grzejnikom może pomóc, a innym zaszkodzić, także każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie i pamiętać, że c.o. to zespół naczyń połączonych, czyli zmiana jednego elementu ma wpływ na pozostałe.
  • #16 18524252
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Tak bywa, że jak zawór jest lekko przykręcony, to przy pewnym przydławieniu przepływu pojawia się szum (przy otwarciu na max. nie szumi). Może parametry temperatury są zbyt wysokie, wiec głowica musi przydławić przepływ do takich wartości, że pojawia się szum. Gdyby woda zasilająca miała nieco niższą temperaturę, to można by zastosować większy przepływ (głowica wtedy by bardziej uchyliła zawór - przy tym samym ustawieniu pokrętła głowicy) i byłoby ciszej.
    Zawsze przydławienie powoduje odgłosy. Na tym polega np. mierzenie ciśnienia krwi metodą Korotkowa - z osłuchiwaniem tętna stetoskopem.
  • #17 18524263
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2939
    Problem u mnie też taki występuje - choć może nie jest to aż tak poważny szum jak u ciebie. Mam kocioł Beretta. Moim zdaniem najprościej byłoby obniżyć prędkość czynnika w instalacji. Niestety, moja pompa nie ma takiej regulacji. Albo ON albo OFF. Dorobienie regulacji pompy rozwiązałoby temat. Pompy do kotłów na paliwo stałe mają często pokrętło z 2-4 prędkości do wyboru.
  • #18 18524546
    BUCKS
    Poziom 39  
    ^ToM^ napisał:
    Dorobienie regulacji pompy rozwiązałoby temat.

i tak i nie.
    Mój kocioł nie ma sterowania pompą za pomocą PWM, a fabryczna pompa miała 2 biegi II i III.
    Obniżenie biegu pompy na II było lepsze dla c.o. ale gorsze dla c.w.u., bo jak kocioł startował z pełną mocą 24kW to w pierwszej fazie dochodziło do przegrzewania wody kotłowej w wymienniku.
    Z tego powodu skręciłem moc swojego kotła do ok. 17kW i teraz nie ma mowy o przegrzewaniu wody na II biegu.
    Obecnie mam pompę zamiennik i ma ona 3 biegi ale z racji, że mój kocioł ma minimalnie 9,5kW to gdy pompa pracuje na I najwolniejszym biegu to rośnie różnica między zasilanie i powrotem kotła, bo woda wolniej płynie, więc szybciej rośnie temperatura zasilania, a wolniej narasta temperatura powrotu.
    Jak już wcześniej pisałem c.o. to zespół naczyń połączonych, więc jeden element wpływa na pozostałe, dlatego nie jest to takie proste jak się wydaje. Owszem czasem jedna zmiana rozwiązuje problem i jest OK ale czasem potrzeba serii testów, aby zrozumieć zasady działania to wtedy łatwiej jest znaleźć odpowiednie ustawienia, bo szukamy bardziej świadomie, a nie wyłącznie na chybił trafił.
  • #19 18525619
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2939
    To prawda co napisałeś. Jednak u mnie, zmniejszenie niewielkie wydajności pompy myślę, że mogłoby odnieść skutek pozytywny w kierunku zmniejszenia hałasu instalacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o problemie szumów w kaloryferach w domach z rynku wtórnego, wskazując na kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań. Główne problemy to zbyt duża prędkość przepływu wody oraz niewłaściwe głowice termostatyczne, które mogą generować hałas. Użytkownicy sugerują regulację przepływu wody poprzez zmniejszenie mocy pompy obiegowej, wymianę głowic na modele o mniejszych oporach, a także sprawdzenie zaworów kryzowych. Wskazano również na możliwość zainstalowania separatora powietrza oraz filtra magnetycznego w celu eliminacji zanieczyszczeń. Wiele osób planuje wymianę starych grzejników lub zaworów na nowsze, bardziej efektywne modele.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA