Potrzebuję porady co mogę wykonać mianowicie mam taki problem że szumią mi kaloryfery co prawda w dzień nie jest to tak dokuczliwe jak w nocy gdy jest cisza;) Nie jest to jakoś głośne ale jest w domu u rodziców jak jeszcze mieszkałem nie zauważyłem aby kaloryfery szumiały a tu kupiłem sobie dom z rynku wtórnego i mi szumią więc chciał bym to trochę wyciszyć
Dźwięk można porównać do rury w ścianie w której ktoś w innym pomieszczeniu włączy wodę. Odpowietrzałem już wszystkie kaloryfery po okręceniu leci tylko woda 0 powietrza w każdym kaloryferze. Czytałem ze to jest zbyt duże ciśnienie mogę przestawić pompę na niższy bieg rozebrałem obudowę pieca kondensacyjnego vaillant znalazłem pompy ale przełączników nie ma zapewne sterownik sam reguluje prędkością pomp bo to nawet słychać jak czasami woda w kaloryferach płynie szybciej a czasami wolniej. Kolejny punkt jaki znalazłem to ściągnąć głowicę i tam przekręcić zawory np otworzyć bardziej aby woda nie miała oporów zobaczyłem zdjąłem głowicę z kaloryfera ale tam nie ma regulacji sjest śruba zapewne aby wymienić zawór jedynie... Co mogę zrobić szumią całe kaloryfery a nie w okolicy zaworów? Dobrałem się też do zaworów gniazd które wychodzą ze ścian gdzie łączy się kaloryfer z instalacją zauważyłem ze zasilanie i powrót w każdym kaloryferze jest odkręcony na maksa bardziej się nie da bo zacznie przeciekać jedynie zamknąć bardziej mogę tylko wtedy zimniejsze przepływ i częściowo mogą być zimne albo słabiej grzać? Co radzicie co zrobić pozakręcać te zawory aby mniej wody płynęło przez kaloryfery? Czy to jakiś inny problem np z piecem?