logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Micra i transformator TR40 - wyłączenie różnicówki, co robić?

Flappy 02 Mar 2020 21:21 765 10
REKLAMA
  • #1 18506527
    Flappy
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Zmontowałem w mieszkaniu system alarmowy w oparciu o moduł Satel Micra, zasilany transformatorem TR40 (podwójnie izolowany, bez PE), po podpięciu transformatora i włączeniu eski od alarmu natychmiastowo wyłączyła się różnicówka.

Zajrzałem do rozdzielnicy i z tego co widzę mam dwie szyny N z czego jedna jest zwarta z PE i jest do niej podpięte oświetlenie które nie jest chronione przed upływem i N od alarmu który najwyraźniej jest jest wpięty za różnicówką. Stąd moje dwa pytania:

1) Czy zwarcie N i PE tam gdzie nie ma różnicówki jest normalne, czy raczej mam coś skopane z instalacją i powinienem to zlecić fachowcowi?
    2) Jeśli to normalne to czy wystarczy przepiąć N od alarmu do szyny która nie jest zwarta z PE, czy może raczej alarm nie powinien być chroniony różnicówką?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18506579
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Flappy napisał:
    1) Czy zwarcie N i PE tam gdzie nie ma różnicówki jest normalne, czy raczej mam coś skopane z instalacją i powinienem to zlecić fachowcowi?
    2) Jeśli to normalne to czy wystarczy przepiąć N od alarmu do szyny która nie jest zwarta z PE, czy może raczej alarm nie powinien być chroniony różnicówką?

Wiesz jak działa RCD?
    Nie wiesz, bo gdybyś wiedział nie przyłączał byś fazy za RCD a N przed tym aparatem.

Czy bez obecności nie ma ochrony przed porażeniem?
    Oczywiście, że jest. Świadczą o tym obwody oświetleniowe wpięte przed wyłącznikiem RCD. Alarm również wyłącznika różnicowego nie potrzebuje.
    RCD jest wymagany we wszystkich obwodach gniazdowych i we wszystkich obwodach zasilających odbiorniki umieszczone w łazience. Oświetlenie również.

A to "zwarcie" PE i N przed wyłącznikiem RCD nie jest zwarciem, lecz miejscem podziału PEN.
  • REKLAMA
  • #4 18506916
    Flappy
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:

Wiesz jak działa RCD?
    Nie wiesz, bo gdybyś wiedział nie przyłączał byś fazy za RCD a N przed tym aparatem.

I nie przyłączyłem, całe okablowanie pod alarm łącznie z zasilaniem było położone przez dewelopera teoretycznie przez kogoś kto powinien znać się na rzeczy lepiej odemnie, więc ta uszczypliwosc jest zbędna. Tym nie mniej dziękuję bardzo za pomoc i tłumaczenie.
    Pozdrawiam.
  • #6 18507201
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3450
    Flappy napisał:
    2) Jeśli to normalne to czy wystarczy przepiąć N od alarmu do szyny która nie jest zwarta z PE, czy może raczej alarm nie powinien być chroniony różnicówką ?
    Nie powinien.
    Niezależnie od tego. podłączenie kolega spartaczył.
  • REKLAMA
  • #7 18507239
    Flappy
    Poziom 9  
    CYRUS2 napisał:
    Nie powinien.
    Jak pisalem wcześniej, żadnego podłączenia w rozdzielnicy nie dotykałem, mam gotowy kabel zasilający w standardzie od dewelopera, żadnych zmian w elektryce nie mam od nowości.

Ale wracając do tematu, do mieszkania wchodzi instalacja już 5 żyłowa, więc nie bardzo mi się zgadza stwierdzenie że "zwarcie" jest punktem podziału PEN.
  • REKLAMA
  • #8 18507250
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Flappy napisał:
    ….do mieszkania wchodzi instalacja już 5 żyłowa....
    Więc należało napisać o tym w tytułowym poście.
    W takim razie niezbędna jest wizyta elektryka, który dokładnie przyjrzy się temu co tam namotano i na podstawie oględzin podejmie decyzję co dalej.
    Lepiej gdybyś sam żadnych "modyfikacji" nie przeprowadzał.
    Mam tu na myśli owe połączenie PE i N.
  • #9 18507468
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Flappy napisał:
    CYRUS2 napisał:
    Nie powinien.
    Jak pisalem wcześniej, żadnego podłączenia w rozdzielnicy nie dotykałem, mam gotowy kabel zasilający w standardzie od dewelopera, żadnych zmian w elektryce nie mam od nowości.

Czyli deweloper przygotował w jakimś miejscu mieszkania wystający ze ściany przewód 3-żyłowy z przeznaczeniem na podłączenie centralki alarmowej i poszczególne żyły podłączył tak: L - za różnicówką, N - przed różnicówką, PE - do szynych ochronnej.

Jeżeli jest tak, jak napisałem powyżej to ten obwód jest błędnie podłączony - możesz złożyć reklamację u dewelopera.
  • #10 18507476
    Flappy
    Poziom 9  
    takijasiu napisał:

Czyli deweloper przygotował w jakimś miejscu mieszkania wystający ze ściany przewód 3-żyłowy z przeznaczeniem na podłączenie centralki alarmowej i poszczególne żyły podłączył tak: L - za różnicówką, N - przed różnicówką, PE - do szynych ochronnej.

Jeżeli jest tak, jak napisałem powyżej to ten obwód jest błędnie podłączony - możesz złożyć reklamację u dewelopera.

Dokładnie tak jest (tzn. Nie jestem pewien czy N jest przed roznicowką ale na to wszystko wskazuje) i tak bym zrobił gdyby nie to że alarm postanowiłem zamontować dopiero 5 lat po kupieniu mieszkania przy okazji remontu.
  • #11 18507487
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Przepraszam: sensem mojego pytania było, gdzie są podłączone poszczególne żyły z tego przewodu. Najpierw autor pisze "Dokładnie tak" a potem że jednak nie jest pewien.

Dziękuję. Poddaję się.

Podsumowanie tematu

✨ Zainstalowany system alarmowy oparty na module Satel Micra zasilanym transformatorem TR40 powoduje wyłączenie różnicówki po podłączeniu. Użytkownik zauważył, że jedna z szyn N jest zwarta z PE, co budzi wątpliwości co do poprawności instalacji. Odpowiedzi wskazują, że alarm powinien być podłączony bez RCD, a zwarcie N i PE przed wyłącznikiem RCD nie jest uznawane za błąd, lecz za punkt podziału PEN. Zaleca się konsultację z elektrykiem w celu weryfikacji instalacji, zwłaszcza w kontekście podłączenia przewodów przez dewelopera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA