logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ ekwipotencjalny podłączenie, wyjaśnienie.

tomrom1985 05 Mar 2020 15:10 3558 7
REKLAMA
  • #1 18512295
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 641
    Panowie mam do podłączenia piec do pizzy. Zasilanie 3F przewód 5x4mm². Na obudowie jest zacisk do podłączenia w układzie ekwipotencjalnym. Co to znaczy? Uziemienie? Czy można podłączyć się pod uziemienie z instalacji elektrycznej czy musi to być dodatkowe uziemienie?
  • REKLAMA
  • #2 18512343
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    Obudowę łączysz z torem PE instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 18512347
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    tomrom1985 napisał:
    Panowie mam do podlaczenia piec do pizzy.

I co, resztę mamy zgadywać? Ten piec to gliniany czy kaflowy?

Zapoznaj się z pkt 3.1.15 regulaminu.
  • #4 18512514
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 400
    Cytat:
    Ekwipotencjalizacja stanowi jeden ze środków ochrony odgromowej wewnętrznej, które należy stosować w obiektach wymagających ochrony odgromowej w zakresie zależnym od rodzaju ochrony obiektu - zgodnie z wymaganiami arkuszy norm :
    - PN-E-05003-03:1989. - Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. Ochrona obostrzona.
    - PN-E-05003-02:1992. - Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. Ochrona specjalna.
    Ekwipotencjalizacją należy objąć instalacje przebiegające wewnątrz obiektu w zależności od ich usytuowania i od rodzaju obiektu. Ekwipotencjalizację należy wykonać za pomocą połączeń wyrównawczych :
    a) bezpośrednich między urządzeniem piorunochronnym a instalacjami i urządzeniami, na których nie występuje trwale potencjał elektryczny,
    b) ochronnikowych między urządzeniem piorunochronnym a odizolowanymi od ziemi oraz znajdującymi się pod napięciem przewodami urządzeń elektrycznych.
    Nowe określenia wprowadzone wraz z nowymi normami międzynarodowymi IEC :
    MEB - (Main Equipotential Bonding) - główne połączenie wyrównawcze (główna szyna uziemiająca) - połączenie (szyna) - usytuowane w najniższej kondygnacji obiektu budowlanego, do którego powinny być przyłączone przewodami o małej impedancji : (przewod ochronny PE lub ochronno-neutralny PEN instalacji elektrycznej, uziom oraz połączone ze sobą części przewodzące obce takie jak przykrycia, ekrany, rury metalowe, metalowe zbrojenie lub elementy konstrukcyjne obiektu oraz łączenia tych części,
    EB - (Equipotential Bonding) - połączenie wyrównawcze, część wewnętrznego urządzenia piorunochronnego redukująca różnice potencjałów wywoływane przez prąd piorunowy.
    I szereg innych , nowych określeń.
    Polecam artykuł inż Lecha Danielskiego z Instytutu Rnergoelektryki Politechniki Wrocławskiej, pt. Ochrona Odgromowa Obiektów Budowlanych, zamieszczony w nr.74 INPE

https://ise.pl/forum/urzadzenia-maszyny-sieci-i-instalacje/uziemienie-ekwipotencjalne-10699

Jak już podłączysz to proszę tak ; jedna duża , ser, salami, pomidorki, groszek, sos czosnkowy. I cola bez cukru.
  • REKLAMA
  • #5 18512589
    tomrom1985
    Poziom 30  
    retrofood napisał:
    tomrom1985 napisał:
    Panowie mam do podlaczenia piec do pizzy.

I co, resztę mamy zgadywać? Ten piec to gliniany czy kaflowy?

Zapoznaj się z pkt 3.1.15 regulaminu.

Jakie ma to znaczenie jaki piec. Piec elektryczny 3F. Model mam podać. Pytanie jest inne. Nie to żebym był złośliwy po prostu pytam o coś innego.

Dodano po 1 [minuty]:

750kV napisał:
    Obudowę łączysz z torem PE instalacji.

Obudowę połączyłem ale zastanawia mnie ten dodatkowy zacisk, który teoretycznie to jest to samo co PE w innym miejscu.
  • #6 18512733
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    Bywa, że są wyprowadzane ze ściany przewody, które są połączone z GSW (główną szyną wyrównawczą). Wtedy taki dodatkowy przewód łączy się z wspomnianym przez Ciebie zaciskiem. Takim samym przewodem łączy się w celu ekwipotencjalizacji nawet zlewozmywaki (miałem taki projekt). Jeżeli takiego przewodu nie ma, to wystarczy ochrona poprzez przewód PE we wtyczce i gnieździe.
  • #7 18512756
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    @tomrom1985 Możliwy albo zacisk środka gwiazdy grzejników dla 3 x 400 VAC. Umożliwia podłączenie jednofazowe. Dość często spotykane rozwiązanie w piecach laboratoryjnych. Albo dodatkowe PE dla blaszanych sąsiadów. Omomierz Prawdę Ci Powie. :D
  • REKLAMA
  • #8 18512974
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Jutro sprawdzę omomierzem co i jak z tym gniazdem. Zakładajac, żz przewód PE mam i tak podłączony do obudowy a wspomiany zacisk jest na obudowie to nie ma sensu dublowania PE. Jutro będę wiedział na 100% jak to wygląda. Pewnie bym nie wnikał w to, ale piec wolno się nagrzewa w porównaniu ze starym jest to +1h. Całkowita moc to 8.4kW. Spadek napięcia jest rzędu 4%. Instrukcja mówi,że jest tolerancja do -10%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie pieca do pizzy w układzie ekwipotencjalnym, wskazując na zasilanie 3F i przewód 5x4mm². Odpowiedzi sugerują, że obudowę należy połączyć z torami PE instalacji elektrycznej. Dodatkowy zacisk na obudowie może być użyty do połączenia z główną szyną wyrównawczą (GSW) lub jako dodatkowe uziemienie. W przypadku braku takiego przewodu wystarczy standardowe uziemienie przez przewód PE. Użytkownik planuje sprawdzić omomierzem, czy dublowanie PE jest konieczne, zwracając uwagę na dłuższy czas nagrzewania pieca oraz spadek napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA