logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus c360 - nowa pompa hydrauliczna trudna w obrocie ręcznym

piotrek_brt 15 Mar 2020 18:23 3762 8
REKLAMA
  • #1 18533316
    piotrek_brt
    Poziom 3  
    Ocena: 78
    Ursus c360 - nowa pompa hydrauliczna trudna w obrocie ręcznym

Witam kupiłem nową pompę hydrauliczną podnośnika i ciężko się kręci praktycznie palcami jej nie obruce dopiero jak klucz założę to o kręcę nie jest jakoś bardzo ciężko i teraz moje pytanie czy ona ciężko chodzi bo nowa czy zatarta jest stara pompa lekko się kręci palcami obruce
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18533404
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1735
    piotrek_brt napisał:
    Witam kupiłem nową pompę hydrauliczną podnośnika i ciężko się kręci
    I tak ma być.
  • Pomocny post
    #3 18543153
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witaj serdecznie.
    Nowa pompa hydrauliczna musi kręcić się ciężko, wszystko w niej jest sztywne, spasowane z dokładnością do setnych milimetra, po za tym jest sucha dlatego nowe pompy hydrauliczne bez oleju nie mogą pracować nawet minuty.
    P.S. w starej pompie hydraulicznej jeśli wymienisz oringi z tyłu pompy i skręcisz mocno dekiel to też jej palcem nie obrócisz.
  • REKLAMA
  • #4 21628608
    ziffassoutrare1053
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    >>18543153

Jak ciężko powinna się kręcić pompa?

W c330 jak zmieniłem oringi to, żeby obrócić muszę kluczem za nakrętkę kręcić, ręką za koło zębate na pompie mogę zapomnieć że ją ruszę.
  • REKLAMA
  • #5 21630032
    Larry_088
    Poziom 15  
    Ocena: 221
    A co tam powoduje takie opory. Odświeżam bo u mnie pompa idzie z rozrządu. Zamontowałem taką co ciężko chodzi i zatarła się panewka koła pośredniego (przez to koło idzie napęd). Teraz nie wiem czy montować ją czy szukać innej.
  • #6 21630607
    ziffassoutrare1053
    Poziom 5  
    >>21630032

Byłem w sklepie każda się tak kręciła to założyłem i działa.
    Ciasne pasowanie boku kół zębatych do powierzchni ślizgowych na obudowach łożysk. Wcześniej się kręciła lekko bez oringów(uszczelki) i ciśnienie było dopiero na wysokich obrotach.
  • #7 21708769
    Larry_088
    Poziom 15  
    Ocena: 221
    W C360 to tam bez znaczenia bo kręcona jest w skrzyni. U mnie natomiast założyć taką pompę na delikatne koła rozrządu to pchanie się w gips (tym bardziej, że silnik po generalce).

I tak rozebrałem pompę. Nowa pompa, pracowała może z godzinę bez obciążenia i widać zużycie, powierzchnia jest porysowana to znaczy że jednak coś się w niej dzieje przykrego. Dostała przecież nowy olej, filtry, układ dokładnie umyty.
    Ursus c360 - nowa pompa hydrauliczna trudna w obrocie ręcznymIMG_202510...427344.jpg (3.02 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wnętrze aluminiowej obudowy pompy z widocznymi zarysowaniami powierzchni

Tryby też wyglądają mocno średnio, jakby ktoś je pilnikiem obrabiał.

Widok zbliżeniowy na dwa stalowe tryby pompy z widocznymi zarysowaniami.

Doszedłem że problemem są uszczelnienia. Te które uszczelniają obudowy z łożyskami są wyższe o 0,4mm niż kanalik (to prawie minimetr musi się ścisnąć). Mają jeszcze takie plastikowe wzmocnienie które jeszcze bardziej wystaje. Nawet bez tego plastiku nawet lekkie dokręcenie śrub sprawia, że pompa się blokuje i da się obrócić ale jedynie kluczem.

Zbliżenie na wnętrze rozebranej pompy z widocznymi zarysowaniami i uszczelką
    No i fajnie pięknie, jak tak chodzi na zimno to co gdy się rozgrzeje? Gdzie te obudowy mają uciec - to się musi klinować jak złapie temperaturę.

Przeprosiłem się ze starą pompą. W sumie jej zużycie jest niewiele większe niż tej nowej. Po skręceniu nie ma wyczuwalnego luzu na wałku a jednak obraca się płynnie i ręką. Wymienię tylko uszczelniacz na wałku i oringi jak się uda dokupić.
  • #8 21709274
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    ziffassoutrare1053 napisał:
    Jak ciężko powinna się kręcić pompa?

Tak, żebyś za samą oś nie dał rady przekręcić ale po założeniu koła o średnicy 6cm lub klucza o dłogości 4cm powinno dać się ręką obrócić.
    ziffassoutrare1053 napisał:
    W c330 jak zmieniłem oringi to, żeby obrócić muszę kluczem za nakrętkę kręcić, ręką za koło zębate na pompie mogę zapomnieć że ją ruszę.

Zbyt ciasno spasowana pompa będzie się grzać ale po jakimś czasie się dotrze i będzie ok, no chyba, że będzie za ciasno to będzie wyć a nawet może wałek na pompie ukręcić.
    Larry_088 napisał:
    A co tam powoduje takie opory. Odświeżam bo u mnie pompa idzie z rozrządu. Zamontowałem taką co ciężko chodzi i zatarła się panewka koła pośredniego (przez to koło idzie napęd). Teraz nie wiem czy montować ją czy szukać innej.

Panewka na pewno ci się przez to nie zatarła, przecież jak pompa hydrauliczna podnosi ciężar to stawia kolosalny opór więc koła pośrednie muszą być na to przygotowane.

Dodano po 2 [minuty]:

Larry_088 napisał:
    Przeprosiłem się ze starą pompą. W sumie jej zużycie jest niewiele większe niż tej nowej. Po skręceniu nie ma wyczuwalnego luzu na wałku a jednak obraca się płynnie i ręką. Wymienię tylko uszczelniacz na wałku i oringi jak się uda dokupić.

Przyjrzyj się na tryby tej rozebranej pompy - są tam ślady korozji a skoro jest korozja to wniosek jest jeden, masz wodę w oleju lub pompa pochodzi z starych zapasów magazynowych gdzie leżała na magazynie w wilgoci i przyrdzewiała.
    Kupując nowe pompy, czy to do c360 czy to do c330 zwracajcie uwagę aby miały korki zaślepiające zarówno na wlocie jak i wylocie, producent częściowo zabezpiecza się przed korozją zaślepiając pompę a także wlewając do środka troszkę oleju(lub środka antykorozyjnego).
  • REKLAMA
  • #9 21709602
    ziffassoutrare1053
    Poziom 5  
    Nadal działa, gdzie podnosiła ze 150 bel, że przód podnosiło z balastem 120 kg. Z załączoną pompą i wałkiem wom oraz wysprzęgleniu 2 stopnia sprzęgła w c330, krótszym kluczem za wałek wom nie przekręcić w porównaniu jak sprawdzałem odrazu po montażu. Pewnie chodzi nadal tak ciasno, bo szła ciężko ale płynie. Nowa nie jest i trzeba trzymać te parę obrotów więcej, ale ciśnienie nadal robi za śmieszne 10zl na regenerację.

Podsumowanie tematu

✨ Nowa pompa hydrauliczna do Ursusa C360 charakteryzuje się znacznym oporem podczas ręcznego obracania, co jest normalne ze względu na precyzyjne spasowanie elementów i brak oleju w środku. Nowe pompy są suche i mają ciasne pasowanie kół zębatych oraz uszczelnień, co powoduje, że palcami trudno je obrócić, natomiast z użyciem klucza jest to możliwe. Wymiana oringów i mocne dokręcenie dekla w starej pompie również powoduje zwiększenie oporu. Zbyt ciasne spasowanie może prowadzić do przegrzewania i szybszego zużycia, a nawet uszkodzenia wałka, dlatego ważne jest, aby pompa była odpowiednio dotarta. W niektórych przypadkach nowe pompy mogą mieć ślady korozji spowodowane magazynowaniem w wilgotnych warunkach, co wpływa na ich trwałość. Pompy do modeli C330 i C360 mają podobne cechy, a ich prawidłowa praca wymaga odpowiedniego montażu i użytkowania z właściwym olejem oraz filtrami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA