logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja Linksys WAP54G z DD-WRT przez UART - jakie komendy?

zaber 25 Mar 2020 14:54 681 5
REKLAMA
  • #1 18559331
    zaber
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Uszkodził mi się zewnętrzny AP i na strychu wykopałem AP WAP-54G który by mi w zupełności wystarczył z racji mocnego WIFI. Pamiętam że używałem go kiedyś jako klienta sieci WiFi na ETH. Sieci wlan do której był zapięty nie pamiętam po ETH nic się nie zgłasza, na switchu tez nie wystawia mi żadnego MAC. Ustawiałem IP podawane na stronie DD-Wrt ale nic nie działa. Robiłem twardy reset jak podają na stronie 30/30/30, nic ... urządzenie po podłączeniu zapala diodę czerwoną po chwili zapala się dioda zielona, jak podpinam kabel eth zapala się też żółta. Brak jakiego kolwiek kontaktu z urządzeniem znalazłem że można się do niego podpiąc przez UART tx,rx,gnd,3.3V lub JTAG ja będę jutro próbował się podpiąc przez UART ale co dalej, jakie komendy jak tam coś wgrać. Może ktoś sobie coś przypomni. Potrzebuję tego AP do spięcia dwóch kamer outdoor i tylko tyle.
    Był bym wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 18559426
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15483
    Jaki "zewnętrzny AP"? Co jest przed nim?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18559510
    zaber
    Poziom 11  
    Będzie spięty Ethernetem bezpośrednio do routera TP-Link ER-604W, a mają mi się na niego zapiąć po wifi dwie kamery
  • REKLAMA
  • #4 18559851
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8224
    Jak wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję... :)

WARNING - DD-WRT was not originally intended to be loaded on a WAP unit. It was found that it will run but it is a tricky unit to load and have function correctly. Below are a compilation of methods/instructions to assist you with creating a DD-WRT-loaded WAP unit. LOAD AT YOUR OWN RISK.

Hard reset does not work on this device, so it is not possible to clear NVRAM using the reset button. This can be problematic if a reset is required to access it. If this happens, reinstall the Linksys firmware using the tftp method, then reset it.

https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/Linksys_WAP54G
    Również są tam podane wskazówki do TFTP. DD-WRT z tego co pamiętam przy samym starcie robi pauzę na parę sekund (przed załadowaniem oprogramowania z flash) i umożliwia wgranie softu przez TFTP. Tak to przynajmniej w WRT54G działało. Możesz mu wgrać fabryczny soft, co zresztą zasugerowano.
  • REKLAMA
  • #5 18559879
    zaber
    Poziom 11  
    Jutro z rana usiądę i będę dłubał, odezwę się ;-)
  • #6 18561701
    zaber
    Poziom 11  
    Aż sam jestem zdziwiony że tak lekko poszło, podpiąłem się po UART, odczyt dotychczasowej konfiguracji, wpisałem MAC i kilka innych i śmiga.
    nvram set et0macaddr=XX:XX:XX:XX:XX:XX
    nvram set WAPver=3
    nvram commit.

Tu zaczął odpowiadać na ping, bo pokazywał przy starcie IP i MAC ale nie odpowiadał.

nvram show | grep boardnum

A tu odczyt dotychczasowej konfiguracji.

Poustawiałem tak jak powinno być i działa, dziękuję ;-)
REKLAMA