logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dysk do NAS w sekretariacie szkoły - SSD czy WD RED?

marek71_33 26 Mar 2020 18:46 1569 13
REKLAMA
  • #1 18562638
    marek71_33
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam!
    Od niedawna posiadam NAS w szkolnym sekretariacie dla 10 komputerów. Mam pytanie czy lepiej kupić zwykły dysk SSD czy dedykowany do NAS magnetyczny np. WD z serii RED? Mniej chodzi mi pojemność (1TB wystarczy), ale o niezawodność. Powiem, że po ostatniej utracie danych przez śmierć dysku magnetycznego straciłem do nich zaufanie. Czy serii RED można ufać?
  • REKLAMA
  • #2 18562946
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15451
    Seria RED jest dedykowana pracy ciągłej, poza tym nośniki SSD o porównywalnych pojemnościach są wiele droższe.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18563464
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    W NAS (o ile nie jest to jednozatokowy) ustaw RAID 1. Wtedy na obu dyskach będziesz miał to samo i awaria jednego nie powoduje utraty danych (wymieniasz uszkodzony na nowy dysk, raid się odbudowuje i jedziesz dalej). Moim zdaniem lepiej w NAS mieć HDD. Dyski SSD mają określoną ilość zapisów do komórek i jeśli dysk ma duży "przemiał" danych to SSD może szybciej się skończyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18563824
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5335
    marek71_33 napisał:
    Czy serii RED można ufać?

Można się pokusić o zakup WD RED PRO - gwarancja jest dłuższa bo nie 3 lata jak w WD RED a 5 lat.
    Tylko tu okres gwarancyjny liczony jest dla detalisty, szkoła zaliczana jest raczej do firmy (głowy nie dam) a wtedy gwarancja tylko 12mc.
    No chyba, że da się zakupić na szkołę na osobę prywatną i da się to jakoś rozliczyć w finansach szkoły - to właśnie tak zrobić.
    Niestety, jak padnie dysk, długość gwarancji w sumie nie ma znaczenia przy utracie danych.
    Borygo123 napisał:
    W NAS (o ile nie jest to jednozatokowy) ustaw RAID 1. Wtedy na obu dyskach będziesz miał to samo i awaria jednego nie powoduje utraty danych (wymieniasz uszkodzony na nowy dysk, raid się odbudowuje i jedziesz dalej)

Popieram!
    Borygo123 napisał:
    Moim zdaniem lepiej w NAS mieć HDD. Dyski SSD mają określoną ilość zapisów do komórek i jeśli dysk ma duży "przemiał" danych to SSD może szybciej się skończyć.

Popieram!

Dodatkowo - niby nie ma znaczenia w nowych dyskach, ale często dyski są w serwerach usypiane w celu oszczędzania energii. Pomysł i słuszny, tylko, że wtedy przy każdorazowym uśpieniu mechanizm, głowice są zatrzymywane, przy potrzebie skorzystania znowu aktywowane a to nabija "licznik" startów i zatrzymań silnika i mechaniki całego dysku.
    Dysk może mieć np 6mc istnienia i nabite 50 tys cycle count a potem drugie tyle i nówka dysk, bez żadnych błędów zdechnie, bo liczbę cyklów start/stop ustawiono przykładowo na 100tys cykli i dysk powinien się wtedy magicznie "zepsuć".
  • Pomocny post
    #5 18563858
    Borygo123
    Poziom 28  
    Gwarancja na dyski dla WD RED Pro wynosi 5 lat, dla WD RED 3 lata i okresy są rozróżniane jako zestaw detaliczny i napędy nie wchodzące w skład zestawów. W obu tych przypadkach są to takie same okresy. Nie ma znaczenia czy zestaw detaliczny kupiła firma czy osoba prywatna. Co do liczników godzin pracy i cykli to usypianie można ustawić na powiedzmy pół godziny braku aktywności i ilość startów będziesz miał max 48 dziennie. Do wyczerpania limitów daleko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18563868
    m.jastrzebski
    Ocena: 863
    marek71_33 napisał:
    Witam!
    Od niedawna posiadam NAS w szkolnym sekretariacie dla 10 komputerów. Mam pytanie czy lepiej kupić zwykły dysk SSD czy dedykowany do NAS magnetyczny np. WD z serii RED? Mniej chodzi mi pojemność (1TB wystarczy), ale o niezawodność. Powiem, że po ostatniej utracie danych przez śmierć dysku magnetycznego straciłem do nich zaufanie. Czy serii RED można ufać?

SSD też padają. Ba, padają gorzej. W dysku mechanicznym często gęsto da się odzyskać dane choć to drogie. Jak padnie pamięc w dysku SSD to pozamiatane.
    Jak chcesz miec zabezpieczenie przed utratą danych, to bez względu na rodzaj dysków:
    - stosujesz RAID, choćby najprostszy mirroring
    - robisz kopie zapasowe na nośniku nie podłączonym do NASa
    - lub najlepiej oba powyższe.
  • Pomocny post
    #8 18564008
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ad. 1 A to już zależy od specyfikacji dostępu do danych. Jeśli jest to dom i nikt po nocach nie siedzi na dysku to ustaw usypianie od powiedzmy północy do 6 rano. NAS nawet gdy będzie uśpiony i otrzyma żądanie dostępu do danych to się obudzi. Chwilę to potrwa (ok 5 sekund). Ja u siebie mam ustawione by usypiał się po pół godzinie nieaktywności.
    Ad2. Tak
  • Pomocny post
    #9 18564026
    m.jastrzebski
    Ocena: 863
    marek71_33 napisał:

2. Czy jak się jeden dysk zepsuje, to wkładam drugi i RAID się odbuduje automatycznie?

Tak.
    A może być nawet lepiej. Lepsze NASy mogą mieć dysk zapasowy. Czyli masz 3 dyski, z dwóch jest zrobiony RAID1. Jak jeden się zaepsuje, NAS automatycznie użyje zapasu do odbudowania macierzy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 18564625
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Zwłaszcza w kościach TLC z czasem słabnie ładunek w komórkach pamięci kiedy dane długo nie były odczytywane.
    Musi je korekcja błędów ogarnąć przez co spada wydajność. Nas to też backup dlatego używam HDD.
  • Pomocny post
    #12 18568867
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15451
    Od biedy może być polecam jednak dyski dedykowane do pracy ciągłej.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18568929
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    WD RED 5 lat w RS815+ bez awarii.
    Taniej może WD Purple do cctv...
  • #14 18570452
    KOCUREK1970
    Ocena: 5335
    marek71_33 napisał:
    Zapytam jeszcze czy zwykły HDD (do komputera, nie do NAS) dałby radę?

Producenci danego serwera, mają coś takiego jak listy kompatybilnych dysków.
    Nawet, jeśli serwer który macie nie jest stricte serwerem jakiejś znanej marki - lepiej kierować się tym, co tamci podają.
    Trzymać się dysków do NAS, lub wersji Biznes, Corpo bo takie nazwy też funkcjonują.

Mam Synology DS713+/DX513 i w moim przypadku, dyski WD Blue strocte desktopowe nie zdały egzaminu (zaczęły sypać błędami i co rusz wywalało kontroler dysku). Wymieniłem na WD Gold i spokój.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dysku do NAS w szkolnym sekretariacie, zastanawiając się nad wyborem między dyskiem SSD a HDD z serii WD RED. Odpowiedzi sugerują, że dyski WD RED są dedykowane do pracy ciągłej i oferują większą niezawodność w porównaniu do SSD, które mają ograniczoną liczbę cykli zapisu. Użytkownicy rekomendują konfigurację RAID 1 dla zwiększenia bezpieczeństwa danych, co pozwala na automatyczną odbudowę macierzy po awarii jednego z dysków. Wskazano również na możliwość użycia dysków WD RED PRO z dłuższą gwarancją. Dyski HDD są preferowane ze względu na ich zdolność do odzyskiwania danych w przypadku awarii, w przeciwieństwie do SSD. Użytkownik planuje zakup dwóch dysków WD RED i ustawiać usypianie w zależności od specyfiki dostępu do danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA