kkas12 napisał: dobierając zabezpieczenie dla przewodu którego nie wolno w instalacji stosować.
Z czego to wynika? Warto byłoby napisać, żeby OP miał solidną podstawę żądania wymiany przewodu na odpowiedni. Żeby żądanie nie było zrozumiane jako "żądam od pana wymiany przewodu na 2.5 bo mam taki kaprys" i nie dać się zwieźć argumentem, że nie ma takiej potrzeby. Jak jest uzasadnienie, to sprawa wygląda inaczej.
Jak już wymieniać przewód, to najlepiej to jest oczywiście wymienić na 2,5, jak w całej instalacji. To jedyne słuszne i optymalne rozwiązanie zamiast dorabiać dodatkowe bezpieczniki.
areq102 napisał: Masz na myśli dodatkowy bezpiecznik do rolet? Gdzie go można najprościej umieścić, gdzieś na łączeniu kabli przy gniazdku?
Nie będzie to fachowe rozwiązanie i prawdopodobnie żaden szanujący się elektryk tego nie zrobi, ale teoretycznie można poratować się właśnie bezpiecznikiem położonym w miejscu, w którym rozpoczyna się cienki przewód. Rozwiązanie w Polsce nie spotykane, a popularne w Wielkiej Brytanii. W takich połączeniach często jest bezpiecznik topikowy w postaci szklanej rury, dobrany do odbiornika podłączonego na stałe. Osprzęt do tego służący nazywa się to "fused spur" lub "fused connection unit", nie wiem, czy to coś ma polską nazwę.
Prawa fizyki są identyczne na całym świecie, więc jeżeli w UK jest to montowane od dziesięcioleci, działa i spełnia swoją funkcję, to nie widzę przeszkód, żeby to zapożyczyć i zastosować. Nie mam pojęcia, z jakiego powodu takich rzeczy w Polsce się nie robi, nie doradzam tak robić, bo to może być uznane jako "szkodliwa porada".
Najlepiej, jakby kompetentna osoba się wypowiedziała, co stoi na przeszkodzie w zastosowaniu czegoś, co jest znane w UK od lat lub że nic nie stoi na przeszkodzie. Wtedy się okaże, czy jest to odpowiednie rozwiązanie i żeby OP mógł żądać od elektryka zrobienia takiego rozwiązania.
Moderowany przez Topolski Mirosław:Zanim kol. wypowie się w temacie instalacji w UK to proszę najpierw zapoznać się z tym jak jest zabezpieczona i wykonana tam instalacja 1-fazowa umożliwiająca takie rozwiązanie i stosowanie wtyczek z odpowiednim zabezpieczeniem a dlaczego w naszym kraju tego rozwiąnia nie stosujemy.
3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu.