logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza gitarowego 150W na 6 x EL34 - poszukiwany!

zdzich.666 29 Wrz 2005 22:41 6409 23
REKLAMA
  • #1 1860412
    zdzich.666
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chiałbym zrobić sibie fajny piecyk..:D ale potrzebuję schemat wzmacniacza 150w na 6 x el34..... Niestety nie spotkałem się z mocą powyżej 100w na lampie :( . Przedwzmacniacz już jest w budowie i myślę, że nie będzie z tym problemu(mam schemat Mesa Boogie) a poza tym mam na prawdę dużo lamp (ok 150 sztuk różny ecc, ef, pcl, pl, el,.....).
    Nabyłem jeszcze jakiegoś 150 w head'a made in zrób se sam ale niestety niesprawnego i nie mam pojęcia o co w nim chodzi...... Mam z niego transformatory, obudowe podstawki..... lampy też mam. Czyli brakuje mi tylko schematu końcówki (wzmacniacza) mocy.

Proszę o pomoc.....może ktoś ma taki schemacik albo pomysł jak połączyć 6 lamp(6x 25w = 150w) el 34 na jeden kanał pieca.
    Z góry dzięki.
    [/code]
  • REKLAMA
  • #2 1860811
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Po co akurat więcej niż100 Watów... Przecież 100Wat na lampie to duża moc, po za tym, wystarczy dobudować 2 lampy z pełbym rynsztunkiem do schematu na 4-ech lampach, impedancja wyjsciowa troszkę zmaleje...

Lepiej jest moim zdaniem dokupic jedną paczkę gitrarową: co zaskutkuje mniej wat, a bedzie to samo głośno (lub głośniej) co jak byś mniej mniej głośników i moc tylko 1,5 raza większą (różnice może byś wyczuł około 200Watów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 1861555
    zdzich.666
    Poziom 13  
    Ja Chce 150w 100 to za mało apoza tym mam już paczke ale 1000w.....i 8 x el34 chce z tego wyciągnąć jak najwięcej
  • REKLAMA
  • #6 1862174
    Piroman1024
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    :arrow:zdich.666
    Może przejrzyj schematy na 6X6L6GC(np.PEAVEY) - problem to tylko trafo wyjściowe.
    Przedwzmacniacz i odwracacz fazy można bez problemu dopasować.
    Lampy będą pracować blisko klasy B - licz się z dużymi zniekształceniami przy małym wysterowaniu -ale Tobie chyba na małych mocach(wysterowaniach) nie zależy...
  • #7 1862487
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    zdzich.666 napisał:
    Chiałbym zrobić sibie fajny piecyk..:D ale potrzebuję schemat wzmacniacza 150w na 6 x el34..... Niestety nie spotkałem się z mocą powyżej 100w na lampie (...) Proszę o pomoc.....może ktoś ma taki schemacik albo pomysł jak połączyć 6 lamp(6x 25w = 150w) el 34 na jeden kanał pieca.

Weź dowolny schemat wzmacniacza 100W na 4*EL34. Do każdej ze stron dodaj równolegle po jednej EL34 wraz z niezbędnymi elementami (rezystor katodowy, oporki antysprzężeniowe). Wartośc rezystorków wspólnych zmniejszasz do 2/3 wartości, rownież trafo wyjściowe musi mieć w taki sposób zmniejszoną Raa (i miec odpowiednio większą moc).
    O 50% zwiekszyć musisz moc zasilacza anodowego.
    Problem jaki możesz napotkać to zwiekszenie obciążenia stopnia driverowego pojemnościa siatek pentod końcowych, dlatego warto wybierać układy które za driverem mają wtórnik katodowy.
  • #8 1862834
    zdzich.666
    Poziom 13  
    Głośnik w mojej paczce ma 18" i pisze na nim 1000w 8Ω - jest na prawdę ogromny. Twoje linki janek11389 trochę mi pomogły ale......... jdubowski
    czy mógłbyś mi podrzucić jakiś mini prowizoryczny schemacik nie bardzo wiem o co ci dokładnie chodzi.

Moderowany przez tremolo:

Usunięto obraźliwą docinkę. Wielkie litery zmieniłem na małe!

• #9 1863205
    Tremolo
    Poziom 43  
    Tak, ale jesli to Alphard to potem trzeba miec dużo mocy, żeby to zasilic. Może to po prostu zwykły głośnik PA, niegitarowy? Rasowe gitarowe to 10", 15" o mocach 50-150Watów, cztery takie powiedzmy o skutecznosci 100dB załatwiły by sprawe przy 100 Watach (nigdy byś nie dał na full bo by głowa bolała) byc może mocniej niz ten duży przy 500,600Watach - co to za glosnik? Firma dane?

może warto by było do niego dokupić dwa głośniki.. Teraz kolumny subbsasowe do gitar sa w modzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 1863396
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    zdzich.666 napisał:
    jdubowski
    czy mógłbyś mi podrzucić jakiś mini prowizoryczny schemacik nie bardzo wiem o co ci dokładnie chodzi.

A co napisałem niezrozumiale?

Zajrzyj do schematu np Marshalla JCM800 i dodaj dwie EL34 - jedną równolegle do "górnych" drugą równolegle do "dolnych" lamp końcówki mocy. Te dwie nowe lampy wyposaż we własne oddzielne oporki siatki pierwszej (1k5) i siatki drugiej (1k). Trafo wyjściowe nawijasz na Raa rzędu 1k2, zakładając zasilanie stopnia końcowego napięciem rzędu 425V.
  • #12 1863524
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    a nie lepiej juz eminence legend 121??
  • #13 1863528
    Tremolo
    Poziom 43  
    Moim zdaniem do tego głosnika lepszy bedzie tranzystor, Cięcie tak jak zalecają i wsadzenie jako nagłośnienie. Głosnik nie jest gitarowy. (Będzie się marnował z gitarą)

Eminens powinien zagrać głośniej od tego potwora. Ten głośnik widziałbym w gitarze basowej uzupełniony jakimiś dwiema 10-tkami z Eminensa (z szerokim pasmem)...

Pasmo tego głosnika to :
    "35 Hz to 1.0 kHz +/- 3 dB (25Hz to 1800 Hz – 10 dB)."

on ma 98 dB i raczej nawet przy 450 Watach nie zagra tak głośno (prawie nic przy 4,5 kHz, gdzie głośniki gitarowe mają ponad 110 dB czasami)

Ja bym na Twoim miejscu jeśli to mozliwe wymienił się z kimś na paczke powiedzmy na 4 Emienensach, Celestionach gitarowych i na pewno przy 100Watach będzie to głosniej grało z gitarą niż ten Subbas przy 450Watach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 1863615
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Żeby ocenić z grubsza głośnik, to nie trzeba w cale patrzeć w jego dane katalogowe, gdzie często i gęsto i tak są zawyżane. Jeżeli głośnik ma 18 cali, to znaczy, że jest to typowo nisko tonowy głośnik, nie przekraczający po wyżej 1,5kHz, ale żeby do tylu dojść, to musi być jeszcze dobrej firmy, po prostu przy tak dużych gabarytach i samej konstrukcji głośnika, jest to po prostu nie możliwe, wiec posłuchaj dobrej rady kolego Tremolo, i znajdź jelenia, co by się na niego zamienił, albo zbuduj dwa kanały, jeden będzie robił za bas, a na drugi kup szeroko pasmowe i on będzie robił za resztę i to będzie naprawdę najlepsze rozwiązanie i wtedy nawet dobre firmowe wzmacniacze będą miały biedę mu dorównać.
    Pozdrawiam
  • #15 1864045
    Tremolo
    Poziom 43  
    PO pierwsze nie pasuje tu moc - 1000Watów czy też 450 Watów na jeden głośnik, co sugeruje duzy układ magnetyczny, stosunkowo ciężką cewkę... Co za tym idzie dużą membranę, ciężką jak na gitarówkę

jedyną 15"-tkę gitarową jaką widziałem to:

http://www.eminence.com/eminence/pages/products02/redcoat/bigben.htm

Co do tego McCauleya - głosnik jest niezły ale nie w tym zastosowaniu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 1865920
    zdzich.666
    Poziom 13  
    i tu was zdziwie na głosniku pisze 20-5000hz !!

ale wróćmy do wzmacniacza bo paczke zawsze można zmienić....

o c chodzi w układzie przeciwsobnym??(prosiłbym o jakiś ogólny schemat)
    bo dopadłem zwłoki z takiego head'a czyjejś produkcji ale nie mogę się połapać : końcówka mocy właśnie jest na 6 x el4 ale coś nie gra może na transformatorach z niego coś można zrobić...
  • #17 1865974
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    [quote="zdzich.666"]
    o c chodzi w układzie przeciwsobnym??(prosiłbym o jakiś ogólny schemat)
    quote]

Jeżeli nie wiesz takich rzeczy, to jak chcesz zbudować wzmacniacz? Lepiej najpierw poszerz swoją wiedzę, a unikniesz bolesnego rozczarowania... Najpierw poznaj budowę i zasadę działania wzmacniacza, a dopiero potem go składaj, bo jak go złożysz to i tak za Chiny nie uruchomisz. Przepraszam za szczerość, ale skoro zadałeś pytanie w stylu "Chcę zbudować samochód, który będzie miał 3s do 100km/h, a tak przy okazji co to jest "silnik czterosuwowy"? "....

Polecam wnikliwą lekturę strony Toma.
  • #18 1866029
    Tremolo
    Poziom 43  
    5000Hz jest ale -10dB...a tam by się górki przydały zaraz przed tym 5kilo, a nie dołki. Na 1500 juz jest -3dB...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 1874452
    zdzich.666
    Poziom 13  
    Czyli mam rozumieć że nikt mi nie pomoże?
    Zrobiłem już kilka wzmacniaczy lampowych ale nie mam pojęcia jak połączyć 6 x el34 w układ przeciwsobny......
    Mam już 2 transformatory (prądowy :) i głośnikowy) z takiego head'a. Tylko nie wiem co dalej ze wzmacniaczem bo przedwzmacniacz już kończe : Marshall 6100 http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/przedwzm.htm#Układy
    Kolumne tą na głośniku 18'' podłączyłem do pieca u kompla (JCM900) i na prawdę gra dobrze i głośno wystarczy mi to
    Ale nie wiem co dalej ..... końcówki mocy brak......
    Proszę o pomoc bo jakoś do tych wcześniejszych pomysłów nie jestem przekonany ale za nei dziękuje.
  • REKLAMA
  • #20 1874471
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Ale koledzy dobrze Ci radzili, dajesz trzy pary lamp równolegle, trafo głośnikowe odpowiednio mocniejsze, w stosunku do danej mocy i to wszystko, powinno to iść bez problemu.
    Pozdrawiam
  • #21 1875564
    Tremolo
    Poziom 43  
    Masz schematy, tego jak to wygląda. - jesli zrobiłeś kilka konstrukcji lampowych to ta będzie łątwa dla Ciebie.

Głośno bo głośno, ale nie prawidłowo. Ja bym go sprzedał o ile to tylko możliwe - allegro chętnie przyjmie i kupisz sobie dwa jakieś porzadne gitarowce.

Masz tu prostą koncówkę (sam mam taką) 4xEL34 -

https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...e/MARSHALL&plik=Firmowe/MARSHALL/1959PWRM.GIF

Wokół dwóch górnych lamp EL34 masz dwa rezystory R33 R35 trafiają na anode pierwszej ECC83; dwa drugie rezystory R34 R36) na drugą część odwracacza fazy na drugiej części tej lampy . Wystarczy dodać przeciwsobnie dwie lampy jedna u góry druga na dole. Rezystory 1k 5W w tych samych miejscach co dla pozostałych lamp (poczywiście zmienione lampy), połaczenia z odwracaczem fazy takie same z trafem i masą jak pozostałe lampy - masz jakis stary piecyk to sobie zobaczysz jak to wyglądało. .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 1883141
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Witam

To ja powiem tak wzmak gitarowy dobrze brzmi jak jest ostro rozkręcony
    jestem Ciekaw jak autor będzie grał i gdzie ...:] na tym czymś

w sumie to wszystko zostało juz powiedziane ale:

1. lepsze 2 dobre głośniki niz 1000 bylejakich
    2. 100W wystarczy spokojnie 80% piecy na rynku ma moc nie wieksza niz 100W no chyba ze do gitary basowej jak tak to przepraszam...

a te trafa to bym sprawidzł bo moze ubite i szkoda zachodu i zapału....
    zreszta taka moja uwaga ...jak stare trafo sieciowe to lepiej wywalić ...życie jest tylko jedno..:]
  • #23 1884044
    Tremolo
    Poziom 43  
    W sumie głośnik by się nadawał do basu... ale takich informacji nie uzyskaliśmy - czy to ma być bas, o ile jest dostęp do trafa i elementów... można głosnik z piecem sprzedać jako wzmacniacz basowy.

Zawsze mozna wymontować jedną, dwie pary lamp wyjściowych - Zrobić przelaczniki jak w nowych Mesach. Ale raczej przesteru typowo transformatorowego nie uzyskamy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 1888106
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    zdzich.666 napisał:

ale potrzebuję schemat wzmacniacza 150w

A może by tak Mesa Boogie Strategy 400 lub 500? 200W, 6 lamp w stopniu mocy. :D

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy poszukiwania schematu wzmacniacza gitarowego o mocy około 150W zbudowanego na 6 lampach EL34 w układzie przeciwsobnym. Autor posiada przedwzmacniacz oparty na schemacie Mesa Boogie oraz dużą ilość lamp, ale brakuje mu schematu końcówki mocy. W dyskusji poruszono kwestie techniczne dotyczące zwiększania mocy poprzez dodanie lamp równolegle do istniejących stopni, konieczność zastosowania transformatora wyjściowego o odpowiednich parametrach (niższa impedancja Raa, większa moc), oraz zwiększenia mocy zasilacza anodowego. Zwrócono uwagę na problemy z obciążeniem stopnia driverowego i zalecenie stosowania wtórnika katodowego za driverem. Wskazano, że układ przeciwsobny (push-pull) wymaga odpowiedniego doboru rezystorów siatek i katod oraz transformatora. Dyskutowano również o doborze głośnika – autor posiada głośnik 18" o mocy muzycznej 1000W i RMS 450W, który jest jednak głośnikiem pełnozakresowym, nie gitarowym, co może wpływać na jakość dźwięku gitarowego. Uczestnicy sugerowali wymianę na głośniki gitarowe (np. Eminence Legend 121, Celestion) o mniejszej mocy nominalnej, ale lepszej charakterystyce dla gitary. Podano linki do przykładowych schematów wzmacniaczy lampowych (m.in. Mesa Boogie, Marshall 6100, schematy 4x EL34 z możliwością rozbudowy do 6 lamp). Zwrócono uwagę na konieczność poszerzenia wiedzy technicznej przed budową wzmacniacza oraz na ryzyko związane z używaniem starych transformatorów. Wspomniano także o wzmacniaczach Mesa Boogie Strategy 400/500 jako przykładach konstrukcji 200W z 6 lampami mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA