logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell E5570 - Długie ładowanie BIOS przy starcie z SSD XPG SX6000

Nazwaijuz 02 Kwi 2020 09:41 3468 43
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Dell E5570 z dyskiem SSD NVMe długo stoi na czarnym ekranie przed logo Dell podczas startu i jak to naprawić?

To nie wygląda na problem SSD ani samego Windowsa, tylko na długi POST/uruchamianie UEFI w BIOS-ie; w logu widać też, że system działa w trybie UEFI-full, więc ponowna instalacja z Secure Boot raczej nic nie da [#18585376] Najpierw warto wyłączyć diagnostycznie jak najwięcej opcji BIOS-u: serial, parallel, USB, Dell Type-C, Thunderbolt, Miscellaneous, TPM, Computrace, CPU XD, OROM, Dock, MEBx, Virtu, VT oraz na próbę BIOS Recovery, bo na forum po takim odchudzeniu udało się urwać około 1 sekundę [#18586220] Skoro BIOS był już aktualizowany do 1.21.6 i problem pozostał, to sam update nie rozwiązuje sprawy [#18581174][#18584644] Kilku uczestników wskazało, że podobne objawy może powodować uszkodzony lub niezgodny ME Region we wsadzie BIOS-u, zwłaszcza jeśli laptop był wcześniej grzebany albo programowany [#18583189][#18596921] Padła też wprost uwaga, że uszkodzony ME region może powodować bardzo długą procedurę POST [#19528897]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18581142
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Zakupiłem niedawno Dell'a E5570 z procesorem i76820HQ 16GB RAM i dyskiem SSD ADATA XPG SX6000 Lite 512GB M.2
    Ogólnie laptop "śmiga jak szalony" ale irytuje mnie długi start biosu [UEFI], po naciśnięciu Power przez niemal 5 sekund jest czarny ekran, potem na kolejne 2 sekundy pojawia się logo Dell na czarnym tle, i dopiero wtedy zaczyna się właściwy rozruch systemu.
    Co jest nie tak ? a może tak powinno być ?
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam Przemek
  • REKLAMA
  • #2 18581174
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4890
  • #3 18581195
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    Dzięki za zainteresowanie tematem, pobrałem i zainstalowałem wczoraj wszystkie najnowsze sterowniki w tym bios - bez zmian niestety.
    Botowanie ustawione jest na UEFI - Windows Boot Menager
    Secure boot: OFF
    Fastboot: minimal
    Nie mam już pomysłów :/
  • #4 18581227
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Nazwaijuz napisał:
    Fastboot: minimal

To jest najkrótszy boot, czy najdłuższy?
    Wyłącz boot z PXE - masz coś takiego?
    Zamieść wszystkie zakładki BIOS.
    Laptop ma napęd CDROM/DVD?
  • REKLAMA
  • #5 18581347
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    Fastboot: minimal - to najkrótszy czas
    PEX w sensie bootowanie przez lan - wyłączone
    Laptop nie ma napędu DVD
    Zakładki zamieszczę trochę później, w tym modelu jest tego chyba z 50 jak nie więcej ;)
  • #6 18583189
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Możliwe uszkodzenie MERegionu we wsadzie BIOSu. Jeśli jest możliwość aktualizacji BIOSu to warto spróbować.
    Czy laptop był naprawiany przez programowanie kości BIOSu? Wiesz w jaki sposób pojawiła się usterka?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18583268
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Popatrz na opis modelu Link
    -sprawdz czy masz ten Bios

Twój cpu
    Cytat:
    Intel Core i7-6820HQ is a 4-core processor based on the Skylake

Dell E5570 - Długie ładowanie BIOS przy starcie z SSD XPG SX6000
  • #8 18583360
    safbot1st
    Poziom 43  
    sk1977 napisał:
    Jeśli jest możliwość aktualizacji BIOSu to warto spróbować.
    lisek napisał:
    -sprawdz czy masz ten Bios

Panowie, post 3 i pierwsze zdanie. Nastąpił flash v1.21.6 z 25 lut 2020.
  • #9 18584644
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    Wstawiam link do zdjęć biosu, wiem że powinienem wstawić te zdjęcia tu, ale przy tej ilości to koszmar...
    Jeśli któreś zdjęcie będzie istotne to wstawię je tu dla potomnych.
    Dziękuję za zrozumienie
    Edit: zdjęcia dodane po bożemu

Dziękuję za zainteresowanie kolejnych osób, bios jest zaktualizowany do najnowszego [ 1.21.6] i nic to nie pomogło.
    Laptop został niedawno kupiony i tak pracował od początku.
  • #10 18585019
    lisek
    Serwisant RTV
    :!:
    Cytat:
    Windows Boot Manager will not appear until Windows has been successfully installed once in UEFI Mode.
    ... you are using flash drive created with Microsoft's Windows-10 Media Creation Tool. Use F12 boot menu to get started...

If you are going for a "SecureBoot" system, then UEFI-Mode is required.
    Using this media should not cause a problem, but you can wait to enable SecureBoot later if it does.
    However, Legacy Mode is still acceptable if that's all that works. It should still boot "UEFI-like" fast, but you won't be able to fully enable SecureBoot.

Cytat:

Don't select Windows 8/10 WHQL. It's for vendors to test compatibility.
    CSM disabled.
    Disconnect all other disks, except USB install disk (* or NVME ).
    BIOS must be in UEFI mode.
    USB Installation disk must be boot in UEFI mode and must be formatted in FAT 32 with the last Windows 10 x64 image from Microsoft for UEFI. I recommend RUFUS software to prepare USB installation disk.

Dysk masz sformatowany w MBR/ GPT part.?

:idea: Guide for installing Windows 10:

Spoiler:
    1- The M.2 drive has to be the only drive installed.

2 - Go into the bios, under the boot tab there is an option for CSM, make sure it is disabled.

3 - Click on secure boot option below and make sure it is set to other OS, not windows UEFI.

4 - Click on key management and clear secure boot keys.

5 - Insert a USB memory stick with a UEFI bootable ISO of Windows 10 on it, USB3 is quicker but USB2 works also. A Windows DVD won’t work unless you’ve created your own UEFI Bootable DVD.

6 - Press F10 to save, exit and reboot.

7 - Windows 10 will now start installing to your NVME drive as it has its own NVME driver built in.

8 - When the PC reboots hit F2 to go back into the BIOS, you will see under boot priority that windows boot manager now lists your NVME drive.

9 - Click on secure boot again but now set it to WIndows UEFI mode. (see #3 above)

10 - Click on key management and install default secure boot keys

11 - Press F10 to save and exit and windows will finish the install. Once you have Windows up and running, shutdown the PC and reconnect your other SATA drives.
    * also recommend installing the (* Samsung NVME driver )at this point to replace the Windows one. (optional)
  • #11 18585208
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    lisek napisał:

Dysk masz sformatowany w MBR/ GPT part.?

Formatowanie GPT

Sugerujesz aby zainstalować ponownie system w trybie UEFI z włączonym Secure Boot ?

Tu jest nagrany rozruch:
    https://onedrive.live.com/?authkey=%21AL%2DbC...2119699&parId=9C13FC3508929EE%2119685&o=OneUp
  • #12 18585253
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nazwaijuz napisał:
    Wstawiam link do zdjęć biosu, wiem że powinienem wstawić te zdjęcia tu, ale przy tej ilości to koszmar...

A tak nie zobaczę żadnego ze zdjęć, bo mój linux nie widzi nic w linku. To nie żaden koszmar - wykonujesz przetwarzanie wsadowe i ustawiasz np. na 800x600 JPG i "jedzie kombajn". Nie widzę przeszkód, aby dać 20-40 zdjęć na serwer elektroda.
    Nazwaijuz napisał:
    Sugerujesz aby zainstalować ponownie system w trybie UEFI z włączonym Secure Boot ?

Zamieść wynik polecenia w CMD:
    bcdedit
  • REKLAMA
  • #13 18585343
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    safbot1st napisał:
    A tak nie zobaczę żadnego ze zdjęć, bo mój linux nie widzi nic w linku. To nie żaden koszmar - wykonujesz przetwarzanie wsadowe i ustawiasz np. na 800x600 JPG i "jedzie kombajn". Nie widzę przeszkód, aby dać 20-40 zdjęć na serwer elektroda.

ok, przekonałeś mnie, zaraz to zrobię

Poniżej wynik polecenia:
    Spoiler:
    C:\Windows\system32>bcdedit

Windows Boot Manager
    --------------------
    identifier {bootmgr}
    device partition=\Device\HarddiskVolume3
    path \EFI\MICROSOFT\BOOT\BOOTMGFW.EFI
    description Windows Boot Manager
    locale pl-PL
    inherit {globalsettings}
    default {current}
    resumeobject {88e2b339-d563-11e9-bf28-8f568d0472cc}
    displayorder {current}
    toolsdisplayorder {memdiag}
    timeout 30

Windows Boot Loader
    -------------------
    identifier {current}
    device partition=C:
    path \Windows\system32\winload.efi
    description Windows 10
    locale pl-PL
    inherit {bootloadersettings}
    recoverysequence {88e2b33b-d563-11e9-bf28-8f568d0472cc}
    displaymessageoverride Recovery
    recoveryenabled Yes
    isolatedcontext Yes
    allowedinmemorysettings 0x15000075
    osdevice partition=C:
    systemroot \Windows
    resumeobject {88e2b339-d563-11e9-bf28-8f568d0472cc}
    nx OptIn
    bootmenupolicy Standard
  • Pomocny post
    #14 18585376
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nazwaijuz napisał:

Nie wiem, co ma dać Secure "But". Jest ryzyko, że czas na format i instalację pójdzie na marne.
    Tymczasem w logu widać, że OS działa w trybie UEFI-full.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 18586220
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wyłączamy diagnostycznie. Jak będziesz chciał wrócić to masz tu co było zmienione:

System Conf:
    Parallel - Disabled
    Serial - Disabled
    Drives - pozostaw tylko te ptaszki gdzie masz dyski lub pozostaw tylko dysk z OS
    USB Conf - odptaszkować
    Dell Type-C - odptaszkować
    Thunderbolt - wyłączyć
    Miscellaneous - wyłączyć wszystko - oczywiście to wyłączy czytniki i kamerę

Security:
    UEFI Capsule - to bym wyłaczyl na stałe - blokuje flash z OS. Może uratować laptop przed ucegleniem.
    TPM - odptaszkować , wyłączyć
    Computrace - Disable
    CPU XD - wyłączyć
    OROM - disable

Power:
    Dock - wyłączyć
    MEBx - off
    Fastboot - minimal, ale Auto można potem sprawdzić
    MAC - disabled

Virtu:
    Virtu. - disabled
    VT - disbled

Maintenance:
    BIOS REcovery - disabled (koniecznie później włączyć, ale jeśli to zapisuje BIOS na dysk przy każdym cold - starcie → może wydłużać.)

Teraz jak już wiem ILE TYCH wodotrysków masz w BIOS to nie dziwię się, że POST trwa "aż" 5 sekund.
    Ktoś może się śmiać z nas, że walczymy o 2-3 sekundy, ale ja też tak walczę ze swoimi PC.
    Mam nadzieję na pozytywne rezultaty.
    Trochę mnie zmartwił ten Fastboot, bo on właściwie wykonuje tą samą robotę co właśnie wykonaliśmy :D
    Audio i wi-fi, BT też można diagnostycznie wyłączyć - aby sprawdzić, czy "trzyma".
    POST ponoć widać przy zmianie opcji Delay POST na inną wartość niż 0. Może to pomóc w działaniach...
  • #17 18590955
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    Dzięki za całą rozpiskę :)
    Udało się urwać jedną sekundę, zawsze to coś :)
    A jeśli mogę przy okazji zapytać, jak to jest że dysk ssd M.2 mimo niemal 3krotnie szybszego transferu niewiele przyspiesza start systemu w stosunku do ssd sata ?
  • #18 18590994
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nazwaijuz napisał:
    Udało się urwać jedną sekundę, zawsze to coś

AAaaa ha haha. :D Dobra nasza! Przybijam piąteczkę.
    Nazwaijuz napisał:
    jak to jest że dysk ssd M.2 mimo niemal 3krotnie szybszego transferu niewiele przyspiesza start systemu w stosunku do ssd sata ?

Zamieść z niego wykres bench z HDtune.
  • #20 18591422
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nazwaijuz napisał:
    jak to jest że dysk ssd M.2 mimo niemal 3krotnie szybszego transferu niewiele przyspiesza start systemu w stosunku do ssd sata ?

Aj, bo mącicie w głowie z rana. Napisałeś SSD SATA, a ja, odczytałem HDD. :D
    Interfejs nie ma znaczenia M.2, czy SATA. Jedno SSD i drugie SSD. Jeśli mają podobną wydajność, to będzie podobny czas startu.
  • #21 18591588
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    :D nie, nie hdd
    Ogólnie cały temat wziął się z tego że kiedyś przy zmianie z hdd na ssd mimo "tylko" sataII w laptopie odczułem mega skok wydajności. Przy zmianie laptopa na model o którym piszę z niezłym procesorem itd oraz dyskiem NVME nie spodziewałem się takiego skoku, ale kilku sekund już tak... a tu nie ma :D
    W między-czasie próbowałem znaleźć odpowiedź dlaczego tak jest, niestety po za suchą informacją że różnica startu systemu to 1 może 2 sekundy w przypadku dysków NVME nikt nie wyjaśnia co teraz jest "wąskim gardłem"
    Wcześniej start systemu zwalniał wolny dysk hhd, a co teraz "trzyma" ?
  • #22 18591665
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wg. mnie ...W10. Wszystko co tam się włącza. Musiałbyś sprawdzić na W7. Jaki miał transfer ten stary SSD w porównaniu do NVMe?
    Masz intel Rapid zainstalowane?
  • #23 18591695
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    Na starym laptopie transfer około 300mb/s
    Nie ma intel Rapid, doinstaluję

Ogólnie w temacie ssd sata vs ssd nvme chodzi mi o to co mówi np ten gość:
    https://www.youtube.com/watch?v=dmkqxxjOUhM
    i zastanawiam się dlaczego brak wiekszego przyrostu szybkości uruchamiania systemu gdzie nvme transfer ma 3 a nawet 4 razy wyższy.
    Przyrost wydajności jedynie przy dużych plikach np obróbka filmu itp
  • #24 18591745
    safbot1st
    Poziom 43  
    W sumie windows wczytuje dużo małych plików do RAM na start. Może to opóźniać.
    To w CrystalDiskMark bym porównywał w takim razie te dyski, a nie tylko MAX.
  • #25 18591906
    lisek
    Serwisant RTV
    Pisałem w tym temacie o "odchudzaniu" Win10 Link
  • #26 18592049
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Ale co windows ma do rzeczy skoro jest czarny ekran, dopiero później pojawia się logo della, a na końcu (w sumie po 7 sekundach), zgodnie z opisem autora w PIERWSZYM poście zaczyna się ładowanie systemu?
    Żadna reinstalacja 10, zmiana na 7 nic nie zmieni. Zmiana na secure boot i nawet zmiana na secure boot i reinstalacja systemu (co jest już zupełnym absurdem) też nic nie zmieni. UEFI sobie coś inicjalizuje czy to sterowniki nvme czy inne rzeczy i tyle to trwa. Czemu aż tak długo - ciężko powiedzieć. Ale na pewno to nie kwestia OS.
  • #27 18592061
    safbot1st
    Poziom 43  
    @sylweksylwina Myślałem, że to jasne, że w pierwszej części tematu mówiliśmy o POST, a teraz o ładowaniu się windowsa.
  • #28 18592132
    lisek
    Serwisant RTV
    Skoro problem w "długim" ładowaniu Bios
    - primo to upgrade Bios , jeśli nowa ver. postawiona > wrócic do starej

- najlepiej obserwować POST cody (karta na lpc) i szybko się wyjaśni dlaczego tak b. zajęta jest płyta

p.s
    msconfig i zakładka :startup

:idea: objaw :start> czarny ekran> logo>start Win do 7s to standartowe wł.

Zobacz jak długo się wł.: start Power ... czarno ... aż do logo
    (kiedy odepniesz dysk)
    * ostateczność to coś z którym ze slotów RAM (kilka napięć potrzebnych , być może początkowo są zaniżone?)
  • #29 18592135
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    A no tak, moje niedopatrzenie. Ogólnie prawie w żadnym zastosowaniu rzeczywistym z pominięciem benchmarków i innych specyficznych zastosowań nie ma różnicy między SATA III a NVMe. Ostatnio sam zmieniłem właśnie w ten sposób dyski.... i różnicy nie zauważyłem. Chyba ze to że wymieniłem SSD 250 + HDD 1TB na SSD 1 TB - więcej rzeczy upchnąłem razem z maszynami wirtualnymi - a tam SSD (nawet i niekoniecznie NVMe) robi już ogromną różnicę. Gry które były na HDD uruchamiają się prawie tak samo szybko. Z resztą patrząc na benchmark w CDM to RND4K Q1T1 bardziej odzwierciedla to jak dysk będzie się sprawował przy uruchamianiu programów itp. - a te wartości jak można zauważyć nie specjalnie się zbliżają do limitów nawet SATA III. Co jest wąskim gardłem? Ciężko powiedzieć. Chyba sposób w jaki windows jest zaprojektowany.
  • #30 18592312
    bobycob
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Nazwaijuz napisał:
    Na starym laptopie transfer około 300mb/s
    Nie ma intel Rapid, doinstaluję

Ogólnie w temacie ssd sata vs ssd nvme chodzi mi o to co mówi np ten gość:
    https://www.youtube.com/watch?v=dmkqxxjOUhM
    i zastanawiam się dlaczego brak wiekszego przyrostu szybkości uruchamiania systemu gdzie nvme transfer ma 3 a nawet 4 razy wyższy.
    Przyrost wydajności jedynie przy dużych plikach np obróbka filmu itp

Wbrew pozorom w trakcie startu systemu operacyjnego nie tylko szybkość dysku jest istotna. Wymieniając dysk na szybszy usuwasz jedno wąskie gardło, ale nadal procesy związane z uruchomieniem systemu swoje zajmują. Np inicjowanie karty graficznej, sieci czy start usług.
    Odnośnie czasu uruchamiania BIOS miałem kiedyś dysk NVME Plextor który sma startował 5s. Ciekaw jestem czy po wyjęciu dysku ze slotu czas startu bios nadal byłby tak długi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z długim czasem ładowania BIOS-u w laptopie Dell E5570 z procesorem i7-6820HQ, 16GB RAM i dyskiem SSD ADATA XPG SX6000 Lite 512GB M.2. Po włączeniu laptopa występuje czarny ekran przez około 5 sekund, następnie logo Dell na kolejne 2 sekundy, a dopiero potem rozpoczyna się ładowanie systemu. Użytkownik zaktualizował BIOS i sterowniki, a także skonfigurował bootowanie na UEFI z minimalnym Fastboot i wyłączonym PXE. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwego uszkodzenia regionu ME w BIOS-ie, co może wpływać na czas POST. Użytkownicy sugerują również sprawdzenie ustawień BIOS-u oraz ewentualną reinstalację systemu operacyjnego w trybie UEFI z włączonym Secure Boot. W końcu, mimo prób optymalizacji, użytkownik zauważa, że czas uruchamiania systemu nie uległ znaczącej poprawie w porównaniu do SSD SATA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA