logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smart PSS na Android TV - czy istnieje odpowiednik dla telewizorów?

adamjur1 04 Kwi 2020 12:35 9663 17
  • #1 18587769
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Witam
    tak z racji #zostanwdomu mam pytanie - ew rozpoczęcie inicjatywy -
    Czy ktoś słyszał o programie klasy Smart PSS na androida -ale nie gdms czy bcs lite - jakoś producenci sprzętu i oprogramowania nie chcą zauważyć telewizorów z androidem ( ew czarnych skrzynek typu smart tv android).
    Jest to urodzajny niezaorany teren do wykorzystania.
    Z racji uziemienia w domu/biurze nabyłem któryś już smart box, teraz taki z androidem 9, 4k i klawiaturą i gdmmsy chodzą na nim dostęp do zdalnych lokalizacji też., już w dobrą stronę ( na starszych nie można było obrócić obrazu do poziomu), ale nie ma to funkcjonalności pc...
    Ciekawe co koledzy na ten temat...
    Pozdr. J.
  • #2 18587792
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Tyle że działa "czasami" na android tv, na boxach ma funkcje porównywalne z telefonami.
    Moderowany przez suworow:

A gdyby tak na chwilę przystanąć i spróbować przeczytać ze zrozumieniem pytanie autora?

Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18587987
    adamjur1
    Poziom 42  
    Jeśli dobrze zrozumiałem ma kolega styczność z aplikacją specjalną dla android tv czy pisze o dostępnych aplikacjach dla pc?
    Pozdr. J.
  • #4 18588928
    sosarek

Poziom 43  
    Nie, piszę o gDMSS, zresztą temat już się przewijał.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18589290
    adamjur1
    Poziom 42  
    Dlatego pytam o inne sposoby "obsłużenia" monitoringu na TV w salonie - cośjak na pc ale na androida.
    Pozdr. J.
  • #6 18589327
    sosarek

Poziom 43  
    Szczerze mówiąc unikam takich rozwiązań jak ognia i wolę położyć skrętkę między salonem a rejestratorem i użyć konwertera HDMI-UTP z USB dostępnego choćby w Delcie.
    Swoją drogą producenci tv dość szybko kończą wsparcie dla różnych modeli tv i problem powraca...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18589702
    adamjur1
    Poziom 42  
    Skrętka do salonu to max 1k, a kamery już w domowych instalacjach mają po 12 Mp...
    ( mam takie rozwiązanie z Delty akurat u siebie), oczy mi wyszły na wierzch i szczęka wypadła ,jak zobaczyłem na TV 4k obraz z rejestratora po 10 mb Hdmi...
    A po wifi możesz już w gigabicie śmigać..
    Pozdr. J.
  • #8 18589724
    sosarek

Poziom 43  
    adamjur1 napisał:
    Skrętka do salonu to max 1k, a kamery już w domowych instalacjach mają po 12 Mp...

No i? Na ekranie uzyskasz to co rejestrator oferuje na wyjściu HDMI.
    Chyba zapominasz że owych "12Mpx" nie uświadczysz na ŻADNYM wyjściu rejestratora, podobnie jak na nagraniu. O samych odbiornikach oferujących taką rozdzielczość ekranu nie wspomnę.
    W tym momencie Twoje
    adamjur1 napisał:
    ( mam takie rozwiązanie z Delty akurat u siebie), oczy mi wyszły na wierzch i szczęka wypadła ,jak zobaczyłem na TV 4k obraz z rejestratora po 10 mb Hdmi...
    A po wifi możesz już w gigabicie śmigać..

wybacz ale bawi mnie i tyle.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18590721
    adamjur1
    Poziom 42  
    Nie wiesz kolego jakie TV wiszą na ścianach moich klientów....
    A rejstratory - pierwszy z brzegu:
    DH XVR5104HS-4KL-X

wejścia wideo: 4x AHD / CVI / TVI / ANALOG / IP + 2x IP
    wyjścia wideo: 1x VGA, 1x HDMI (4K UHD)

Już ma 4K UHD, a zdarza się montować dużo lepsze..
    Generalnie temat zmierza do opanowania kontaktu z rejestratorem bez kabla, programem który może nawet więcej niż kabel.
    Na raz, w szczegółach, ogląda się najczęściej jedną kamerę lub zapis z niej.
    Pozdr. J.
  • #10 18590757
    sosarek

Poziom 43  
    adamjur1 napisał:
    Nie wiesz kolego jakie TV wiszą na ścianach moich klientów....

No i jakoś nie czuję takiej potrzeby.
    adamjur1 napisał:
    A rejstratory - pierwszy z brzegu:
    DH XVR5104HS-4KL-X

wejścia wideo: 4x AHD / CVI / TVI / ANALOG / IP + 2x IP
    wyjścia wideo: 1x VGA, 1x HDMI (4K UHD)

Już ma 4K UHD, a zdarza się montować dużo lepsze..

No i co z tego skoro niektórych rzeczy nie przeskoczysz, choćby tego że ludzkie oko już tego nie widzi.
    adamjur1 napisał:
    Na raz, w szczegółach, ogląda się najczęściej jedną kamerę lub zapis z niej.

Zapis szczególnie w h.265+ na wielkim tv w 4K to pokaz pikselozy :)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19283211
    marekredmer
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    ... mi sie udalo wyswietlic obraz z kamer na Android TV.
    TV to Xiaomi
    Rejestrator to DAHUA (ale widze ze ten program obsluguje "milion" innych firm, m.in Hikvision,
    Program: IPCamViewer

Program malo intuicyjny, trzeba dodawac kazdy kanal rejestratora oddzielnie (bynajmniej innej opcji nie znalazlem), ale po paru godzinach probowania udalo sie. Na zdjeciu moje ustawienia. W polu Ch.# wpisujesz kanal z rejestratora i po wcisnieciu test powinien pobrac obraz, nastepnie zapisz. Aby dodac kamere z innego kanalu to od nowa dodawanie kamery i zmiana kanalu.

Co do dzialania aplikacji ... raczej srednio. obraz przy 4 kamerech przeskakuje co ok 5s. Przy podgladzie tylko jednego kanalu tez szalu nie ma, ale do ogolnego podgladu (zeby zobaczyc czy auto jeszcze stoi 😉) wystarczy. Moze to wina TV, albo innych skladowych, wiec warto wyprobowac u siebie...
    Smart PSS na Android TV - czy istnieje odpowiednik dla telewizorów?
  • #12 19283322
    sosarek

Poziom 43  
    Przecież Dahua ma dedykowany program na Androida - gDMSS...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19283346
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    Tak z tym że na Android TV nie za dobrze działa.
    IP cam viewer jest słaby. Ja rozwiązałem to w ten sposób że dodałem streamy po rtsp w programie VLC dla Android TV.
    Sterowanie podglądem zrealizowałem za po adb i nodered. Flow jest na forum.
  • #14 19303618
    marekredmer
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    sosarek napisał:

Tak, Dahua ma dedykowany program na Android, ale ten program jest blokowany na Android TV i tam go nie znajdziesz...
  • #15 19322021
    Pikczu
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    sosarek napisał:

Nie gDMSS tylko samo DMSS od Marca zeszłego roku.

Dodam tak z pierwszej ręki że w zeszły Czwartek był update wersji na IOS i kolejna zmiana serwera.
    Po aktualizacji w aplikacje powinno pojawic sie wyskakujace okno z przypomnieniem i zmianami w powiadomieniach push.
    Konieczne jest ponowne włączenie powiadomień.
  • #16 20510841
    andoman
    Poziom 1  
    Dziś instalowałem DMSS na tv z mibox 4 normalnie nie ma tej apki w sklepie ale da się APK pobrać i zainstalować. Ciężko obsługiwać trzeba myszkę podłączyć i apka nie odpala się w trybie landscape ale jak już kliknę na obraz żeby obrócił to mam poziomo.
  • #18 20524254
    adamjur1
    Poziom 42  
    Witam kolegów , trochę odświeżany ten kotlet ale jest jeszcze rozwiązanie na slimsticku- mam takie dwa u klientów.
    Slimstick ( dla niezorientowanych) to taki PC w dużym pendrive, mający na pokładzie Win10, kartę graficzną nawet 4K, 2-8 G operacyjnej i od 32 G pamięci masowej. Oczywiście Wifi, bt usb i czytnik kart pamięci.. Niektóre mają nawet gniazdo Lan. Wpinasz do HDMI telewizora zasilasz po USB, Instalujesz na tym program pc-towy, do tego bezprzewodową myszkę ( dobrze jak w kpl z klawiaturą bo czasem trzeba coś popisać). Klawiaturę chowasz do szafy( najlepiej wyjąć baterię), z myszką obsługujesz. W tych moich jest jeszcze sztuczka z autologowaniem i przywracaniem do stanu z instalacji ( jak klient coś nagrzebie to wystarczy wyłączyć go i uruchomić ponownie. Chodzi po wifi ( wystarcza ok 50 Mb/s)
    Trochę się grzeje, jednego wyposażyłem w dodatkowe radiatory. W WIN10 najlepiej odciąć internet, żeby nikogo nie kusiło do naściągania kłopotów.
    Urządzenie kosztuje ok 700 zł, używki są dużo tańsze.
    Pozdr. J.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat aplikacji do monitoringu na telewizorach z systemem Android, w szczególności poszukiwanie odpowiednika dla Smart PSS. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z aplikacjami takimi jak gDMSS i IPCamViewer, które działają na Android TV, ale z ograniczoną funkcjonalnością. Wskazano na problemy z obsługą aplikacji, które nie są zoptymalizowane dla telewizorów, oraz na alternatywne rozwiązania, takie jak podłączenie rejestratorów przez HDMI lub korzystanie z urządzeń typu slimstick z systemem Windows. Użytkownicy podkreślali również znaczenie stabilnego połączenia sieciowego dla jakości obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA