logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzna sieć, wiele routerów i przekierowanie portów UPnP, WAN

roster82 11 Kwi 2020 19:57 1578 20
REKLAMA
  • #1 18609511
    roster82
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak wykonać przekierowanie portów używając UPnP, gdy po drodze do internetu mam u dostawcy w WAN'ie switch, a nad nim jeszcze router dostawcy? Mam zwykły światłowód z łącza szerokopasmowego w bloku, z gniazdka na skrętce.
    Nie zbywajcie, że bez własnego, stałego zewnętrznego IP nie da się przekierować, przecież żaden Skype czy torrent by nie mógł chodzić, a używają konkretnych portów i chodzą na każdym finalnym urządzeniu, w najbardziej nawet skomplikowanej, kilkupoziomowej strukturze LAN.
    Próbowałem różnych programów, PortMappera, UPnP Wizard, Albertino Port Mapper, Port Forward Network Utilities. Nigdzie nie jestem w stanie zlecić przez UPnP zmapowania konkretnych portów na routerze dostawcy.

Struktura sieci wygląda tak:
    172.21.33.199 moj wewnetrzny ip (idzie przez switch)
    172.21.32.0 ip routera dostawcy
    156.67.127.X zewnętrzny ip

Do tego wszystkiego sam jeszcze mam w domu router, ale na czas testów podpinam się bezpośrednio przez PPoE.
    PortMapper z dodatkowo wpiętym routerem pozwala mi przez UPnP tylko zmapować na własnym routerze.
    A tak wygląda struktura, gdy podpinam sie bezpośrednio, bez własnego routera:
  • REKLAMA
  • #2 18609526
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15514
    Skype i torrenty działają na zasadzie p2p https://pl.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18609564
    roster82
    Poziom 11  
    ale używają konkretnych portów
  • #4 18609585
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    roster82 napisał:

Łącząc się "do" swoich macierzystych serwerów po tych portach. Ty piszesz o odwrotnym działaniu. Twoja usługa/serwer musisz być w jakiś sposób widoczny w sieci internet a nie tak jak teraz schowana za kilkoma routerami.
  • #5 18609591
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15514
    Każde urządzenie zarządzalne z własną adresacją to kolejny NAT, do tego poczytaj
    https://www.itbridge.pl/baza-wiedzy/adresacja-ip-publiczne-i-prywatne-adresy-ipv4
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 18609640
    roster82
    Poziom 11  
    jimasek napisał:
    roster82 napisał:

Łącząc się "do" swoich macierzystych serwerów po tych portach. Ty piszesz o odwrotnym działaniu. Twoja usługa/serwer musisz być w jakiś sposób widoczny w sieci internet a nie tak jak teraz schowana za kilkoma routerami.

Są jakieś serwery, które umożliwią mi uwidocznienie mojej usługi? Płatne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18609645
    jimasek
    Oczywiście, komercyjne VPN-y z publicznym adresem IP do dyspozycji.
  • #8 18609685
    roster82
    Poziom 11  
    jimasek napisał:
    roster82 napisał:

Macierzyste serwery, to bezposrednio połączone z internetem? Czyli mojego dostawcy?
  • #9 18609720
    jimasek
    Pisałem o przykładzie który podałeś Skype czy torrent ma zaprogramowane czy wpisane ręcznie adresy IP (adresy domenowe także) serwerów przez które może się łączyć (logować) a co za tym poprawnie pracować dana aplikacja.
  • REKLAMA
  • #10 18609735
    roster82
    Poziom 11  
    To zatem cały ruch w torrentach leci przez macierzyste serwery o gigantycznych przepustowościach?
  • #11 18609752
    jimasek
    Skype czy torrent tu mówimy o całkiem innych zasadach działania i komunikacji. Co do torrentów poszukaj w sieci co to jest p2p i jak działa komunikacja a potem wymiana danych w tych aplikacjach. Pierwszy przykład z brzegu - Link
  • #12 18610317
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Żadne UPnP i inne tego typu usługi nie działają poza siecią, do której jesteś podłączony. Masz podwójny NAT i masz problem. Przestaw swoje urządzenie w tryb AP, lub poproś dostawcę aby przestawił swój router w tryb bridge, ewentualnie udostępnił Ci adres publiczny poprzez PPP i będzie wszystko działać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18611159
    roster82
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    Żadne UPnP i inne tego typu usługi nie działają poza siecią, do której jesteś podłączony. Masz podwójny NAT i masz problem. Przestaw swoje urządzenie w tryb AP, lub poproś dostawcę aby przestawił swój router w tryb bridge, ewentualnie udostępnił Ci adres publiczny poprzez PPP i będzie wszystko działać.

Jestem za podwójnym NAT'em, ale gdy łącze się bezpośrednio z WAN i omijam swój router, to mam tylko jednego NAT'a. Mogę z własnego urządzenia próbować zmienić połączenie na AP poprzez WAN?
  • #14 18611172
    jimasek
    Co ci to da skoro nie masz do dyspozycji publicznego IP? Jest ono na routerze dostawcy i może korzystać z niego kilka czy kilkanaście hostów w jego sieci. Pakiety (zapytanie z sieci internet) zatrzymają się na jego routerze brzegowym i po sprawie.
  • #15 18611628
    IC_Current
    roster82 napisał:
    IC_Current napisał:

Jestem za podwójnym NAT'em, ale gdy łącze się bezpośrednio z WAN i omijam swój router, to mam tylko jednego NAT'a. Mogę z własnego urządzenia próbować zmienić połączenie na AP poprzez WAN?

Twoje urządzenie musi być skonfigurowane jako AP. Routerem pozostaje urządzenie operatora, gdzie masz przydzielony publiczny adres IP. Tu masz poradnik, jak skonfigurować oba urządzenia:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 18614591
    roster82
    Poziom 11  
    Po połączeniu się z WAN, otrzymuje dwa rodzaje adresowania IP. Jeden idzie przez karte WAN miniport, drugi przez polaczenie lokalne. Obydwa polaczenia rownolegle sciagaja dane. Dlaczego tak jest?
    Którego adresowania użyć?
  • #17 18614764
    IC_Current
    Przecież port WAN ma zostać niepodłączony. Masz tylko zmienić adres IP LAN i wyłączyć DHCP. Nie czytałeś instrukcji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 18615139
    roster82
    Poziom 11  
    Nie rozumiemy się. Nie łączę się przez router, a bezpośrednio z PeCeta. Zebym uzyskał internet, muszę się połączyć przez WAN do sieci providera.
  • #19 18615323
    IC_Current
    Może lepiej to porządniej narysuj, z opisaniem urządzeń, portów, interfejsów i adresów, bo rzeczywiście się nie rozumiemy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 18615600
    roster82
    Poziom 11  
  • #21 18619846
    IC_Current
    To co piszesz i rysujesz nie ma najmniejszego sensu. Na routerze providera oznaczasz adres publiczny, a potem piszesz że WAN ma adres z puli 172...xxx. Używasz adresów z autokonfiguracji 169..XXX, na to nakładasz PPP i to jeszcze z adresami prywatnymi. Kompletne poplątanie z pomieszaniem.
    Siądź jeszcze raz i rozrysuj to wg. sztuki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o przekierowanie portów za pomocą UPnP w sytuacji, gdy jego sieć jest za podwójnym NAT-em, z routerem dostawcy i przełącznikiem w WAN. Wskazuje, że mimo braku stałego zewnętrznego IP, usługi takie jak Skype i torrent działają, co sugeruje, że porty mogą być przekierowywane. Odpowiedzi wskazują na problemy z podwójnym NAT-em oraz sugerują, że UPnP nie działa poza lokalną siecią. Użytkownik jest zachęcany do przestawienia swojego urządzenia w tryb AP lub do skontaktowania się z dostawcą w celu uzyskania publicznego adresu IP. Pojawiają się również pytania o możliwość korzystania z komercyjnych VPN-ów z publicznym IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA