Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Electrolux EWT9125W (PNC913101262 08) - kasowanie błędów

wojtek2004 12 Apr 2020 11:18 3621 37
    wojtek2004
    Level 18  
    Witam
    Jak kasuje się błędy w tym modelu pralki czyli Electrolux EWT9125W(PNC913101262 08). Pralka bez wyświetlacza LCD. Wiem jak się wchodzi w tryb serwisowy.
    Quote:
    "Aby wejść w tryb serwisowy należy pokrętło programatora ustawić na 0 . Następnie naciskamy jednocześnie start i sąsiedni przycisk . Pokrętło przekręcamy na godz.1 i trzymamy chwilę aż diody zaczną wesoło mrugać."
    Ale sekwencją kasowania np.:
    Quote:
    "Tak. Potem jak zamrugają wesoło wszystkie lampki, przekręcasz o 10 pozycji dalej w lewo i wciskasz ponownie start/pauza i przytrzymujesz 5 sekund. Tak się kasuje błędy."
    U mnie to nie działa. Teraz z innego tematu elektrody:
    Quote:
    "Kasowanie błędów
    Pokrętło pozostaje w pozycji sprawdzania błędów (10) i naciskamy start/pause + zegar"
    To też nie działa.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Napisz co się dzieje z pralką i jaki błąd pokazała bo w Electrolux skasowanie błędu nie usunie problemu jak w Bosch. Kasujesz tymi 2 przyciskami, którymi wchodziłeś w tryb serwisowy wciskając je jednocześnie.
    wojtek2004
    Level 18  
    Miałem kłopot z grzałką(upływność)Kod błędu 68.Spotkałem znajomka,który mi podrzucił drugą grzałkę.Niby sprawną na 100%.
    Ale kod błędu jest ten sam,a skasować go nie da rady.
    Wciskanie tych dwóch przycisków jednocześnie(tymi co wchodziłem w tryb serwisowy)nic nie daje.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Bo trzeba stwierdzić na 100% czy to grzałka jest powodem. Równie dobrze przyczyna może tkwić w module sterującym. W Electrolux gdy usunie się przyczynę awarii to błąd może pozostać w pamięci a urządzenie będzie pracować poprawnie. Albo kolejna grzałka jest uszkodzona albo moduł.
    gumisie
    Level 43  
    wojtek2004 wrote:
    Spotkałem znajomka,który mi podrzucił drugą grzałkę.Niby sprawną na 100%.
    Sprawdziłeś ją chociażby omomierzem, czy tylko uwierzyłeś na słowo?

Pozdrawiam.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    wojtek2004 wrote:
    Jak kasuje się błędy w tym modelu pralki

Nie ma takiej potrzeby, ta pralka nie zapisuje błędów krytycznych. Po ustaniu przyczyny pralkę będzie można normalnie użytkować, a błędy w pamięci zostaną tylko dla potomnych.

gumisie wrote:
    Sprawdziłeś ją chociażby omomierzem, czy tylko uwierzyłeś na słowo?

Omomierzem w przypadku electroluxa może sobie sprawdzać ile dusza zapragnie, omomierz nie wykaże upłynności a pralka działać na grzałce nie będzie chciała.

Miałem już przypadki, gdzie pralka odmawiała współpracy na fabrycznie nowej grzałce, trzeba było drugą wziąć.
    wojtek2004
    Level 18  
    Sprawdzić do końca nie mogę. Nie mam specjalistycznego sprzętu mierzącego już w GΩ. Mierząc grzałkę zwykłym miernikiem, upływności nie ma, a grzałka cała.
    Kenworth 18 wrote:
    Albo kolejna grzałka jest uszkodzona albo moduł.

Czego mam szukać w module. Przekaźnik sprawdzałem, ale jak się okaże, że ścieżki przeżarte od chemikaliów to się załamie.
    mrice
    wojtek2004 wrote:
    Przekaźnik sprawdzałem

Przekaźniik generował by inne błędy.

wojtek2004 wrote:
    jak się okaże, że ścieżki przeżarte od chemikaliów to się załamie.

Mało prawdopodobne, choć możliwe, ale czepiał bym się póki co grzałki,

wojtek2004 wrote:
    Spotkałem znajomka,który mi podrzucił drugą grzałkę.Niby sprawną na 100%.

Niby sprawna, a skąd pochodziła ? Nowa, czy z demobilu ?
    mrice
    To, że w innej pralce działało wszystko prawidłowo, to nie znaczy, że w twojej tak będzie.

wojtek2004 wrote:
    we wtorek będę zamawiał chyba zupełnie nową.

To będzie słuszny kierunek.
    Kenworth 18
    Level 43  
    W North nie robią problemu ze zwrotem części, ale bodajże jest klauzula, że towar nie może być rozpakowany. Najlepiej gdybyś kupił zamiennik grzałki gdzieś w Twoim mieście a wtedy możesz się zapytać jak podchodzą do kwestii zwrotu towaru.
    Używane części tak, ale bez przesady! Warto szukać używanego modułu sterującego, zbiornika pralki lub części, która jest już nie dostępna jako nowa, ale nie grzałki, którą można kupić bez problemu a cena nowej części nie rujnuje portfela.
    mrice
    wojtek2004 wrote:
    Czy jak grzałka nie będzie działać poprawnie to mogę im oddać lub wymienić grzałkę?

Jeśli grzałka będzie wadliwa to tak, ale jeśli okaże się, że jest inna sprawa, a ty grzałkę sobie rozpakujesz i podłączysz to zapomnij o zwrocie.
    wojtek2004 wrote:
    Może ktoś zna sklepy z używanymi częściami?

Już Ci chyba raz pisałem o używanych grzałkach przy tej pralce... jak chcesz tak się bawić, to sorki, ale kończę pomoc, bo to nie będzie miało sensu.
    wojtek2004
    Level 18  
    Właśnie otrzymałem nowiutką grzałkę. Wstawiłem ją i ustawiłem na pierwsze pranie i dalej nie chce podgrzewać wody. Wszedłem w tryb serwisowy i pokazało stary błąd, a błąd wykasowałem. Od tej pory pralka nie wykazuje żadnych błędów i sprawdzałem kilkakrotnie, że błędów brak, ale dalej nie grzeje wody. No cóż, na razie się nie załamuję i liczę na Waszą pomoc.
    TONI_2003
    Moderator
    wojtek2004 wrote:
    ustawiłem na pierwsze pranie i dalej nie chce podgrzewać wody.
    Czujnik grzałki był sprawdzany i czy pozostał stary lub dawałeś nowy? Sprawdzić, należy sprawność lub wymienić czy (poprawić lutowanie) przekaźnika na foto.
    wojtek2004
    Level 18  
    Wstawiłem grzałkę z nowym czujnikiem. Ponieważ stary posiadał już rdze na stykach kostki, ale to te same czujniki.
    Wartość(jak na zdjęciach) 4,8kΩ.
    Pralka Electrolux EWT9125W (PNC913101262 08) - kasowanie błędów Pralka Electrolux EWT9125W (PNC913101262 08) - kasowanie błędów Pralka Electrolux EWT9125W (PNC913101262 08) - kasowanie błędów
    Nowy w komplecie: I stary:
    Wymieniłem również z tego względu(korozja styków).
    Aby w przyszłości styki nie narobiły awarii.Jest okazja to wymieniłem. Przekaźnik jest raczej sprawny. Robiłem pomiary czy do cewki dochodziło napięcie sterujące.
    W tamtym momencie nie dochodziło.Mogę ponownie wpiąć się w cewkę przekaźnika. Luty poprawiane pastą. Obawiam się jakiejś usterki ze strony programatora. Może trzeba spróbować kilka razy pokasować błąd?
    PS.
    Nie mam przekaźnika do podmiany...
    TONI_2003
    Moderator
    wojtek2004 wrote:
    Przekaźnik jest raczej sprawny.
    Jest sprawny gdy go odlutujesz i podasz 2/3 napięcia znamionowego cewki przekaźnika i będzie załączał swe zestyki pod obciążeniem. Dioda wpięta równolegle do cewki przekaźnika oraz elementy sterujące w kierunku portu procesora są sprawne skoro nie jest w odpowiednim czasie (10-15 minut) podawane napięcie na grzałkę. Natomiast co do czujnika to w temperaturze pokojowej ma mieć 4.8K, a nie wiem ile ma nowa?
    wojtek2004
    Level 18  
    U mnie układ wygląda tak: Symbol ideowy bez styku tak aby zrozumieć sytuację:
    Nie ma napięcia na cewce przekaźnika... Napięcie było mierzone przez cały czas pracy pralki (dolutowałem końcówki pobiercze).
    TONI_2003 wrote:
    Jest sprawny gdy go odlutujesz i podasz 2/3 napięcia znamionowego cewki przekaźnika i będzie załączał swe zestyki pod obciążeniem.
    Tak znam procedurę testowania przekaźnika...
    TONI_2003 wrote:
    Natomiast co do czujnika to w temperaturze pokojowej ma mieć 4.8K, a nie wiem ile ma nowa?
    Tak czujnik NTC jest taki sam, czyli 4,8kΩ (zdjęcia j/w).
    PS.
    Nie mam schematu, więc więcej nic nie mogę dodać.
    gumisie
    Level 43  
    Tranzystor z Twojego schematu sprawdzony?
    Napięcie sterujące bazą tego tranzystora, również należałoby sprawdzić.
    wojtek2004
    Level 18  
    Witajcie.
    Śmiem twierdzić, że należy dokonać jeszcze jakiejś operacji, z poziomu programatora w trybie serwisowym. Sądzę tak, bo z procesora nie dochodzi sterowanie grzałką, ale do końca pewny nie jestem... Dlatego napisałem mail do działu technicznego: infolinia(_at_)electrolux.com.
    Coś tam na ich stronie znalazłem:

Pralka nie podgrzewa wody i nie wyświetla kodu błędu
    Ostatnia aktualizacja 30/10/2019 12:14 | Otwórz w pełnym widoku

Układ elektroniczny powinien wykryć usterkę grzałki i wyświetlić odpowiedni kod błędu. W przeciwnym razie należy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:

Quote:
    Upewnić się, że urządzenie nie jest przeładowane. Sprawdzić, czy wybrany cykl obejmuje podgrzewanie wody. Upewnić się, że filtr odpływowy jest czysty i drożny. Jeśli do urządzenia jest doprowadzana twarda woda, niezbędne może być użycie preparatu do zmiękczania wody. Przeprowadzić pranie konserwacyjne z ustawioną najwyższą temperaturą (bez rzeczy w bębnie). Następnie uruchomić nowy cykl z nowym detergentem.

Nowoczesne urządzenia piorą w niższych temperaturach i jeśli starszy model pralki został zastąpiony nowym, może on nie podgrzewać wody do takiej temperatury, jak dotychczas używane urządzenie.

PS.
    Gdzie można znaleźć schemat serwisowy do tej pralki, a może aplikacje głównych elementów?
    gumisie
    Level 43  
    wojtek2004 wrote:
    po weryfikacji z działem technicznym uzyskaliśmy informację, że będzie potrzebna wizyta serwisanta, ponieważ najprawdopodobniej będzie trzeba na nowo wgrać oprogramowanie.
    I wszystko jasne.
    Oby koszt "wgrania oprogramowania", nie przekroczył ceny nowej pralki.

Pozdrawiam.
    wojtek2004
    Level 18  
    No tak, a czy na pewno oprogramowanie jest winne? Bo, że dział techniczny mi odpisał to nie znaczy, że opinia jest niepodważalna. Gdyby programator utracił soft to by nic nie działało. Jak można "wyrwać z softu" funkcję grzania to bzdura, a oni zapewne zaczną od softu, i skończą na wymianie jakichś części elektronicznych.
    Kolega Kenworth 18 podesłał mi podobny temat: Link Zaraz zdemontuje PCB programatora. Zacznę od organoleptycznego przeglądu całej płytki i pomiarach.
    mrice
    wojtek2004 wrote:
    No tak, a czy na pewno oprogramowanie jest winne?

W teorii jest to możliwe, ale niekoniecznie.

wojtek2004 wrote:
    Gdyby programator utracił soft to by nic nie działało.

Niekoniecznie

wojtek2004 wrote:
    Jak można "wyrwać z softu" funkcję grzania to bzdura,

Electrolux to stan umysłu jeśli chodzi o uszkodzenia softu.

wojtek2004 wrote:
    a oni zapewne zaczną od softu, i skończą na wymianie jakichś części elektronicznych.

Niewykluczone, ale ja bym soft zostawił na koniec.
    wojtek2004
    Level 18  
    Cześć, witajcie.
    Potrzebował bym jakiegoś przykładu pralki starszego modelu, gdzie uszkodzony jest soft. Oczywiście nie trupa.
    Muszę wykluczyć u siebie usterkę softu.
    Chcę potwierdzić że kasowanie błędów nie ingeruje w soft. Ani żadna kombinacja z klawiatury.
    Niestety nie zakupiłem przekaźnika, a sklepy z częściami będą zamknięte. Na płycie głównej mam chyba tego samego rodzaju przekaźniki. Mógłbym je przetasować. Silnik pobiera mniejszy prąd.
    A jak stanie silnik, to będę wiedział że na 100% przekaźnik jest do wymiany.
    Próbowałem kombinacji z filtrem przeciwzakłóceniowym-nie pomogło.
    No co do grzałki też nie ma się czego przyczepić. Bo jest nowa. Ale ogólnie nie może przekroczyć 168kΩ(upływność). Wtedy już pojawia się błąd E68.
    Jest też procedura 10-cio minutowa.Ale ją zostawiłem.

Sprawdziłem hydrostat. Nie ma co się przyczepić
    Ogólnie nie zauważyłem jakiś problemów z hydrostatem.
    Słychać że pralka odpowiednio dolewa sobie wody. Nie przelewa wody. Stopuje przy braku wody.
    Dla pewności przedmuchałem wężyk idący do hydrostatu.
    Jedyna podejrzana rzecz to brak zacisku wężyka na hydrostacie...
    Ale to wpływu nie ma.
    A po wypięciu kostki z przewodem pojawia się kod błędu E31. Czyli soft pracuje do tej pory prawidłowo.

Chcę sprecyzować podpowiedz od pewnego fachowca, od którego mam serwis manuale i schematy...
    Quote:
    "Uruchomiłbym tryb serwisowy i sprawdził działanie poszczególnych elementów".

Czy wejście w tryb serwisowy i czytanie(pozycja 10 ta pokrętłem w prawo). To jedyne opcje?
    mrice
    wojtek2004 wrote:
    Potrzebował bym jakiegoś przykładu pralki starszego modelu, gdzie uszkodzony jest soft. Oczywiście nie trupa.

Uszkodzenia softu mają przeróżny wymiar, tu nie ma się do czego odnosić. Nie mniej w prac raz mi się chyba tylko zdarzyło, zdecydowanie częściej w zmywarkach ten problem się pojawia.

wojtek2004 wrote:
    Muszę wykluczyć u siebie usterkę softu.

Żeby wykluczyć lub potwierdzić trzeba wykluczyć pozostałe możliwości, albo wgrać nowy soft.

wojtek2004 wrote:
    Niestety nie zakupiłem przekaźnika, a sklepy z częściami będą zamknięte.

Byłeś, sprawdziłeś, czy w góry takie założenie ?

wojtek2004 wrote:
    A jak stanie silnik, to będę wiedział że na 100% przekaźnik jest do wymiany.

Przekaźnik sprawdza się poza modułem.

wojtek2004 wrote:
    No co do grzałki też nie ma się czego przyczepić. Bo jest nowa.

Fakt, że jest nowa o niczym nie świadczy

wojtek2004 wrote:
    Ale ogólnie nie może przekroczyć 168kΩ(upływność).

Kilo, czy mega ? Jak kilo to dla mnie dyskwalifikacja

wojtek2004 wrote:
    Sprawdziłem hydrostat. Nie ma co się przyczepić

Rozumiem, że podłączyłeś go pod oscyloskop i sprawdziłeś na nim ? Bo w przeciwnym razie nic nie sprawdziłeś.

wojtek2004 wrote:
    Ale to wpływu nie ma.

Generalnie nie, bo zmagasz się z błędem E68 a nie innym.

wojtek2004 wrote:
    Czy wejście w tryb serwisowy i czytanie(pozycja 10 ta pokrętłem w prawo). To jedyne opcje?

Nie, ale już chyba pisałem, że tryb serwisowy to dla Ciebie zbędny temat, ustanie przyczyna, ustanie błąd, a z modułu nic ciekawego więcej nie wyciśniesz.
    wojtek2004
    Level 18  
    Co do grzałki to nie ma co się przyczepić. Jest nowa. Co daje całkowitą pewność. Jak i mój pomiar.

Istnieje zasada:

Check of insulation resistance with the heating
    Wash a cycle for approx. 10 minutes. Switch off the appliance, unplug
    the plug and remove the side panel.
    Draw off the connecting lines from the heater.
    Measure the resistance between heating (depending on connection)
    and mass.
    Resistance > 200 kOhm —> heater OK.
    Resistance < 168 kOhm —> error E68

Tłumacząc przez Google:

Kontrola rezystancji izolacji z ogrzewaniem
    Prać cykl przez ok. 10 minut. Wyłącz urządzenie, wyjmij wtyczkę z gniazdka
    wtyczkę i wyjmij panel boczny.
    Odciągnij przewody łączące z grzejnika.
    Zmierz rezystancję między ogrzewaniem (w zależności od połączenia)
    i masa.
    Rezystancja> 200 kOhm -> grzałka OK.
    Rezystancja <168 kOhm -> błąd E68

Quote:
    Przekaźnik sprawdza się poza modułem.

Tak Moderator TONI_2003 opisuje:

Quote:
    Jest sprawny gdy go odlutujesz i podasz 2/3 napięcia znamionowego cewki przekaźnika i będzie załączał swe zestyki pod obciążeniem. Dioda wpięta równolegle do cewki przekaźnika oraz elementy sterujące w kierunku portu procesora są sprawne skoro nie jest w odpowiednim czasie (10-15 minut) podawane napięcie na grzałkę. Natomiast co do czujnika to w temperaturze pokojowej ma mieć 4.8K, a nie wiem ile ma nowa?

Quote:
    Natomiast co do czujnika to w temperaturze pokojowej ma mieć 4.8K, a nie wiem ile ma nowa?[

Nowy czujnik jest identyczny(6,8kΩ).

Będę sprawdzał tą metodą. Chociaż brakuje mi zasilacza regulowanego.

A ja jeszcze raz poinformuje:

Nie mam wysterowania samej cewki przekaźnika
    Gdybym miał zimny lut, jak często bywa. Wymienił bym tranzystor bez jego sprawdzania, który jest przed cewką.
    Teraz sprawa nr2. Mam utrudniony dostęp. Ale teoretycznie powinien być sprawny.
    Chyba że jego Baza ma zwarcie do Emitera(czyli do masy). Mówiąc wnikliwiej.
    Zaraz spróbuje się wpiąć. Bo powinienem to zrobić na samym początku.
    Cofając się od cewki do elementów, aż pod sam procesor.
    Jeżeli okaże się że z samego procesora. Brak wysterowania, to oznacza jakiś błąd.
    Który powinien się pojawić w czytaniu błędów.

Quote:
    Pralka była eksploatowana do granic możliwości przez wielodzietną rodzinę.

Jeden z Kolegów tak ją podsumował.Jest w tym wiele racji.

Otrzymałem jeszcze jedną poradę:

Quote:
    Uruchomił bym tryb serwisowy i sprawdził działanie poszczególnych elementów.

Jak sprawdzać poszczególne elementy? Metodą wpiąć-wypiąć z układu.
    Proszę o rozszerzenie tej opcji i dogłębniejsze wytłumaczenie.
    TONI_2003
    Moderator
    wojtek2004 wrote:
    Nie mam wysterowania samej cewki przekaźnika.
    Gdybym miał zimny lut, jak często bywa. Wymieniłbym tranzystor bez jego sprawdzania, który jest przed cewką.
    Teraz sprawa nr. 2. Mam utrudniony dostęp, ale teoretycznie powinien być sprawny. Chyba, że jego Baza ma zwarcie do Emitera (czyli do masy) mówiąc wnikliwiej. Zaraz spróbuje się wpiąć. Bo powinienem to zrobić na samym początku.
    Cofając się od cewki do elementów, aż pod sam procesor. Jeżeli okaże się, że z samego procesora jest brak wysterowania, to oznacza jakiś błąd. Który powinien się pojawić w czytaniu błędów.
    To nie takie proste jak Ci się wydaje, ale najpierw podaj jaki to tranzystor SMD i co na nim pisze?
    gumisie
    Level 43  
    wojtek2004 wrote:
    Chyba że jego Baza ma zwarcie do Emitera(czyli do masy). Mówiąc wnikliwiej.
    Zaraz spróbuje się wpiąć. Bo powinienem to zrobić na samym początku.

A: E - C, przerwę.

Pisałem o tym w #19:
    gumisie wrote:
    Tranzystor z Twojego schematu sprawdzony?
    Napięcie sterujące bazą tego tranzystora, również należałoby sprawdzić.