Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec Immergas Victrix 26 2 I error 10 - rozwiązanie

tyw_leszek 27 Apr 2020 20:56 3033 0
    tyw_leszek
    Level 6  
    Witam, dla potomnych postanowiłem przytoczyć rozwiązanie problemu z piecem gazowym Immergas Victrix 26 2I. Piec po 10 latach pokazał na wyświetlaczu "10" czyli "Brak obiegu" i to bez względu na położenie pokrętła lato-zima. Za radą forum po pierwsze sprawdziłem ciśnienie w instalacji ale ono było nominalne 1,2. Dalszy podejrzany to fluksostat w. u., który potrafi się zaciąć. Wypiąłem wtyczkę z flukostatu i sprawdziłem rezystancję na stykach przy przepływie wody (w. u.) i bez. Fluksostat ładnie zwierał gdy woda płynęła i rozwierał gdy kran zakręcony. Następnie zmierzyłem napięcie na zaciskach/kabelkach fluksostatu od strony płyty głównej, różnica potencjałów między nimi była 5V więc od strony płyty napięcie dochodzi. Analiza słuchowa wykazała, że nie pompuje pompa Grundfoss. Może stara i nie kręci. Odpięłem wtyczkę od pompy z płyty głównej (taka z 2 przewodami brązowy i niebieski przy trzech przekaźnikach) i podłączyłem do niej 230V. Pompa ładnie zakręciła, dalszy pomiar napięcia na zaciskach wykazał brak jakiegokolwiek napięcia bez względu na to czy w. u. leci czy nie. Dalsza analiza wykazała, że napięcie dla pompy załacza przekaźnik K2 na płycie głównej. Nie mając takowego zamieniłem z identycznym obok K3. No i rzeczywiście po odkręceniu wody pompa zadziałała ale wyskoczył błąd 20, czyli przekaźnik padnięty (tym razem na pozycji K3). Po wymianie przekaźnika piec nadal wyświetlał "20" więc przekręciłem pokrętło lato-zima do pozycji RESET i po puszczeniu wszystko ładnie zadziałeło! Piec grzeje wodę.