logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie ładowania w samochodzie z akumulatorem AGM

tjacekx 30 Kwi 2020 23:16 9669 12
  • #1 18659635
    tjacekx
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Po przejrzeniu forum i braku wątku dotyczącego mojego problemu pozwalam sobie założyć nowy temat. W moim samochodzie z systemem start-stop mam akumulator AGM [69 Ah]. Jako, że auto dość długo stało (od kilku tygodni zamiast jeździć do biura pracuje z domu) zauważyłem, że rozrusznik zaczął trochę dłużej kręcić przy rozruchu. Sprawdziłem akumulator, po odpięciu od instalacji wskazywał 12 V czyli był lekko niedoładowany. Po uruchomieniu silnika na zaciskach pod maską (akumulator jest w bagażniku) napięcie wynosiło 14,4 [V]. Podłączyłem ładowarkę (dedykowaną do akumulatorów AGM) i obserwując (z ciekawości) prąd i napięcie rozpocząłem ładowanie. Kilka godzin do końca ładowania prąd spadł do 0,5 [A] przy 14,4 [V] co dość znacznie wydłużyło proces. Gdy finalnie ładowarka wskazała 100% napięcie wynosiło 13,5 [V], a prąd zmieniał się co kilka sekund pomiędzy 0,14 - 0,30 [A] i do tego momentu wszystko wyglądało ok. Po ~ 1 h napięcie na odpiętym akumulatorze spadło do około 12,9 [V]. Podpiąłem akumulator do samochodu. Po uruchomieniu silnika napięcie na zaciskach pod maską wynosiło 13,1 [V]. Obserwując ten proces doszedłem do wniosku, że instalacja samochodowa zachowuje się bardzo podobnie do ładowarki gdzie przy pełnym akumulatorze napięcie to 13,1 – 13,5 [V] a gdy zachodzi potrzeba jego doładowanie napięcie podnosi się do 14,4 [V] czyli dokładnie tyle samo jak w przypadku ładowarki. Aby być pewnym, że akumulator nadaje się jeszcze do bezpieczniej eksploatacji (ma 5 lat) podjechałem do serwisu gdzie pracownik sprawdził akumulator testerem. Tester wskazał, że akumulator jest sprawny (80%). Tester wskazał, że napięcie to 13,8 [V] i serwisant stwierdził, że alternator nie ładuje i trzeba go zregenerować ponieważ powinno być 14,5 [V]. Tu pojawia się pytanie, czy moje obserwacje są słuszne i instalacja świadoma obecności akumulatora AGM zmienia napięcie po wykryciu czy akumulator jest pełny czy też wymaga ładowania?

Pozdrawiam,

Jacek
  • Pomocny post
    #2 18659664
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Raczej wszystko jest ok.
    Maksymalne napięcie ładowania wynosi 14,4V. W różnych samochodach różnie jest zrealizowanie sterowanie.
    Np. w starym nissanie po odpaleniu napięcie ładowania miałem 14,4V. W trakcie jazdy powoli spadało aby ustabilizować się na wartości około 13,6V po 20min jazdy.
    W Hondzie ładowanie jest dwufazowe - jeśli aku pobiera prąd to napięcie wynosi 14,4V, gdy już się naładuje, światła są wyłączone to spada do 12,6V - w tej fazie akumulator nie jest ładowany, a cały prąd alternatora zasila tylko odbiorniki.
    Także nie wiadomo jak jest w Twoim aucie, ale najprawdopodobniej wszystko jest ok.
    14,4V to początek gazowania elektrolitu co jest szczególnie szkodliwe w akumulatorach AGM lub żelowych.
  • #3 18659690
    Boryc2014
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Z tego co ja się orientuję to nie powinno to mieć żadnego znaczenia. Jeżeli ładowanie jest w granicach 14,4v to nie jest źle. Napisz kolego w jakim samochodzie jest ten akumulator?
  • #4 18659722
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Witam. Mam u siebie w starym polo, akumulator varta agm 68Ah. Alternator jakiś valeo 180A. Napięcie ładowania od startu to około 14,7V gdy silnik się nagrzeje spada w okolice 14,4V. Nie wiem czy słusznie wyczytałem, bo trochę tych "Youtubowych znafców" w sieci jest. Końcowe napięcie ładowania dla akumulatorów agm tych do zasilania awaryjnego jako cykliczne podawane jest średnio koło 14,4-14,7V za to jako bufor 13,5-13,8V. Tak samo jest z napięciem jałowym akumulatora w pojedzie różnica między kwasiakiem okolice 12,2V, a agm okolice 12,8V..
  • #5 18660246
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    13,8V to sensowne napięcie do dłuższego ładowania akumulatorów AGM. Przedział 13,5V-13,8V jest zalecany do pracy buforowej - czyli ładowania zawsze, kiedy to możliwe; w samochodzie nie zawsze silnik działa i napędza alternator, więc wypada przyjąć górną granicę, ale na pewno nie należy stale (kiedy tylko silnik się kręci) ładować akumulatora napięciem 14,4V (można przez krótki czas po uruchomieniu silnika, żeby doładować po rozruchu).
  • #6 18666586
    tjacekx
    Poziom 2  
    Boryc2014 napisał:
    Z tego co ja się orientuję to nie powinno to mieć żadnego znaczenia. Jeżeli ładowanie jest w granicach 14,4v to nie jest źle. Napisz kolego w jakim samochodzie jest ten akumulator?

Samochód to Passat B8 z 2015 roku. IMHO napięcie ładowania ma znaczenie. Napięcie podtrzymania akumulatora AGM to 13,5 [V]. 14,4 [V] występuje przy ładowaniu i pytanie czy takie napięcie może doprowadzić do przeładowania tym samym uszkodzenia akumulatora.
  • #8 18666721
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    _jta_ napisał:
    Jeśli działa przez dłuższy czas, to może. Ładowanie cykliczne ma wyglądać tak, że po osiągnięciu określonego napięcia kończymy ładowanie.
    Ciekawe jak to rozwiążesz w samochodzie.
  • #9 18666815
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Krzys55 napisał:
    _jta_ napisał:
    Jeśli działa przez dłuższy czas, to może. Ładowanie cykliczne ma wyglądać tak, że po osiągnięciu określonego napięcia kończymy ładowanie.
    Ciekawe jak to rozwiążesz w samochodzie.

Dokładnie tak jak napisałem w #2 (Honda).
    W aucie jest zamontowany czujnik poboru prądu przez instalację auta, więc sterownik ładowania zna rozpływ prądów.
  • #10 18666834
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    tjacekx napisał:
    Po uruchomieniu silnika na zaciskach pod maską (akumulator jest w bagażniku) napięcie wynosiło 14,4 [V].
    Bardzo dobre ładowanie.
    tjacekx napisał:
    Obserwując ten proces doszedłem do wniosku, że instalacja samochodowa zachowuje się bardzo podobnie do ładowarki gdzie przy pełnym akumulatorze napięcie to.....
    Nie zachowuje się podobnie. Cały czas daje 14,4V.
    Tak jak w pierwszym cytacie.
    Daje pod warunkiem, że alternator jest na większych obrotach i nie ma włączonych świateł.
    Aku jest bezpośrednio podpięty do alternatora i alternator wymusza 14,4V na całej instalacji łącznie z aku.
    Jeżeli jest wydolny w danej sytuacji = pod obciążeniem odbiorników i ładowanego akumulatora
    tjacekx napisał:
    serwisant stwierdził, że alternator nie ładuje i trzeba go zregenerować ponieważ powinno być 14,5 V.
    Bardzo możliwe, że regulator jest uszkodzony.
    Tam są szczotki które nie maj wiecznej trwałości.
    Możliwe że ładuje raz lepiej, raz gorzej.
    pawlik118 napisał:
    W aucie jest zamontowany czujnik poboru prądu przez instalację auta, więc sterownik ładowania zna rozpływ prądów.
    Jest to możliwe, jeżeli regulator nie jest zamontowany "na szczotkach".
  • #12 18667016
    tjacekx
    Poziom 2  
    Dzięki za filmik. U mnie zachowuje się tak samo więc wygląda, że regulacja napięcia jest "inteligentna" i sprawdza naładowanie akumulatora więc jest pewnie jakiś element pomiędzy alternatorem, a instalacją samochodu.
  • #13 20540883
    v8hotrod24
    Poziom 1  
    Temat stary ale potwierdzam wszystko jest ok moj agm miał 8lat ale na mrozach już kręcił za długo sprawność czasami wynosiła 50% a przy maksymalnym jego obciążeniu na odpowiedniej maszynie juz poza samochodem napiecie spadalo do 6.5v a prąd rozruchu 330a z 680 znamionowych, więc najwyższy czas na wymianę po kolejnej zimy nie przetrwa. Oczywiście start stop dezaktywowany to i aku dłużej posłużył.
    Ogolnie alternator cały czas ładował go napięciem 14.4 do 14.8 sprawdzając na torque przez obd. Po wymianie na nówkę sztukę i zakodowaniu go w kompie obecnie jak jest ciepło pokazuje 90-95% soc na wyświetlaczu a napiecie ładowania wynosi 14.4 do 14,7 jak jest potrzeba po doładowaniu po ok minuta dwie jazdy spada do 13 gdyż nie ma potrzeby więcej jest na tyle mocny po 3-4 minutach znów się podnosi i tak sobie dziala , a zapłon na dotyk.
    Ogólnie auto odżyło ,sporo w tych nowych heblach elektroniki powinienem już dawno go zmienic

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z akumulatorem AGM (69 Ah) w samochodzie Passat B8 z 2015 roku, który po dłuższym postoju wykazywał objawy niedoładowania. Po sprawdzeniu napięcia, które wynosiło 12 V, oraz po uruchomieniu silnika, napięcie wzrosło do 14,4 V. Użytkownik podłączył dedykowaną ładowarkę AGM, a po zakończeniu ładowania napięcie spadło do 13,5 V. W dyskusji poruszono kwestie maksymalnego napięcia ładowania dla akumulatorów AGM, które powinno wynosić 14,4 V, oraz zalecane napięcia do dłuższego ładowania, które wynoszą 13,5-13,8 V. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi modelami samochodów, wskazując na różnice w systemach ładowania oraz na znaczenie inteligentnej regulacji napięcia przez alternator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA