logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać?

Misi3k81 03 Maj 2020 19:40 1308 21
REKLAMA
  • #1 18666521
    Misi3k81
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    dobry wieczór

jako, że jestem nowy proszę o wyrozumiałość jak coś źle opiszę

mam następujący problem, jako że teraz jest czas jaki jest, dla dziecka potrzebny mi internet oczywiście samemu też chętnie skorzystam
    mianowicie co i jak:
    - mieszkam na wiosce o internecie kablowym mogę tylko pomarzyć, zostaje (chyba tylko) LTE
    - mam kolegę, który na dniach użyczy mi (na kilka dni) takie urządzenie (MIKROTIK SXT LTE6 KIT - RBSXTR&R11E-LTE6) do sprawdzenia zasięgu i jakości pozyskanego internetu
    i mam pytania - z jakiego operatora skorzystać? - czy ta antena będzie dobra? - jako urządzenie do rozprowadzania sygnału "po domu" chcę użyć takiego urządzenia MIKROTIK AUDIENCE WIFI (RBD25G-5HPACQD2HPND)
    czy ten sprzęt będzie dobry do obsługi 2 komputerów i kilku telefonów jednocześnie, tak aby nie "muliło"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18666713
    Range1
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Żadne Mikrotiki, tylko na początek test operatorów w danej lokalizacjI TELEFONEM z Android i aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl. Test na ZEWNĄTRZ i do tego speedtest z godz 19-22.

Przetestujesz w PIERWSZEJ kolejności PLAY. Karta z pakietem internetu, przed testem wyłącz Roaming Krajowy. W Szczucinie BTS z kompletem pasm i w Łyczbach BTS z trzema pasmami.

Zaopatrz się też w karty Orange i T-Mobile.
  • #3 18666753
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5752
    A po co ten sprzet? Testy robisz na telefonie LTE Android z kartą PLAY i aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=en_US i pokazujesz screena z niej i speedtest, test na zewnątrz. Oczywiście nie kupujesz żadnego SXT bo to za słaby sprzęt do Play w tej lokalizacji, inni operatorzy cięr nie interesują bo tam praktycznie nie istnieją. Po testach dobór routera ale na slepo stawiam na B818 z agregacją 4 pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18668686
    Misi3k81
    Poziom 5  
    witam

parę minut temu zrobiłem test tym programem z podanego linka, akurat dobrze się złożyło, że mam telefon w play'u

Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać?

po 19 wrzucę jeszcze screeny ze speed testu

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

przed 20.00 zrobiłem ponowne pomiary (mam nadzieję, że dobrze to zrobiłem) tym progamem i zrobiłem test speedtestem, załączam screeny

Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać? Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać?
  • #5 18669545
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5752
    No to chyba już nie masz watpliwości jakiego operatora wybrać? Masz sygnał z BTS-a w Połańcu, na pasmach zasięgowych LTE sygnał słaby ale prędkości OK, tak jak pisałem B818 i do niego antena zewnętrzna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 18669645
    Misi3k81
    Poziom 5  
    matek451 napisał:
    No to chyba już nie masz watpliwości jakiego operatora wybrać? Masz sygnał z BTS-a w Połańcu, na pasmach zasięgowych LTE sygnał słaby ale prędkości OK, tak jak pisałem B818 i do niego antena zewnętrzna.

witam

B818 czyli masz na myśli? Router HUAWEI B818-263 5G READY LTE Cat.19

do tego antena - tak też myślałem - dam na kominie
    a jaka ta antena do tego?
    może taka aby wyjść z anteny skrętką? za bardzo też nie mam jak zasilania na strych podciągnąć to może antena zasilana po skrętce ( ostatecznie jak by trzeba to sie zrobi zasilanie na strychu pod dachem
  • #7 18670546
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1077
    Antena nie może być po skrętce, musi być podłączona do routera kablem antenowym, dopiero od routera LTE możesz poprowadzić skrętkę.
  • #8 18670566
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18670754
    Misi3k81
    Poziom 5  
    Od miejsca, w którym ma być antena do miejsca, w którym by mógł stanąć router (licząc długość połączenia kablem) jest u mnie jakieś 10-11 metrów.
    Następnie, droga, którą miałbym ułożyć kabel antenowy jest dość kręta i ciężko mi będzie poprowadzić sztywny kabel antenowy. Dlatego chodzi mi o antenę, z której by była możliwość wyjścia kablem internetowym

Proszę o poradę w takim układzie:
    - antena "CPE" jaka i by do tego routera HUAWEI B818-263 (jako rozprowadzacza sygnału) była odpowiednia - lub inny rozprowadzacz sygnału ?

muszę to załatwić względnie szybko.

ps.
    pod strychem mam dwie kondygnacje - to chyba żeby postawić tam (na struchu) ten router (B818), wtedy kable mogły by mieć jakieś 5metrów - tylko czy sygnał przez dwa stropy "przebije" i ściany po skosie(?)
  • #10 18672155
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18672511
    Misi3k81
    Poziom 5  
    Okej, myślę, że sobie poradzę w taki sposób
    - router B818

tylko jaka dobra antena do niego ? i gdzie ją zakupić?
  • #12 18673318
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 18673719
    Misi3k81
    Poziom 5  
    router (kupiony) już jedzie do mnie (B818)

co do anteny to zakupie tą z linka

jak już będę miał cały komplet to się odezwę

na razie dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :)
  • #14 18675798
    Misi3k81
    Poziom 5  
    jeszcze mam pytanko: - czy ten przewód antenowy LMR-240 może być(oryginalnie) zakończony - po jednej stronie złączami pod antenę a z drugiej pod w/w router (B818)???

może macie namiary na kogoś kto zarabia kable pod sprzęt?
  • REKLAMA
  • #15 18675843
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18676106
    Misi3k81
    Poziom 5  
    @ _cheetah_

no może i pisałeś ...

gdy napisałem do tej firmy z linka to proponują mi jakieś dodatkowe " przejściówki" a nie oryginalnie zarobiony kabel pod oba urządzenia
  • Pomocny post
    #17 18676233
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18692811
    Misi3k81
    Poziom 5  
    witam

router dotarł parę dni temu.

_cheetah_ napisał:
    Możesz poszukać jakiegoś sprzedawcy, który zrobiłby ci kabel ze złączami do anteny z jednej strony i do B818 (TS-9) z drugiej, ale za pewne kosztowałoby cię to fortunę.

jeśli chodzi o kabel, znalazłem firmę, która chętnie zrobiła by mi ten kabel w normalnej cenie (dosłownie kilkanaście złoty droższy niż ze standardowymi złączami) poza tym gniazda w routerze wyglądają na dość delikatne i zastosowanie bezpośredniego połączenia sztywnym kablem antenowym może skutkować uszkodzeniem tychże złącz, więc postanowiłem "pójść na kompromis" :)

na tą chwilę router stoi w miejscu docelowym ( tam gdzie przewidziałem dla niego miejsce - tak mniej więcej aby w całym domu był zasięg) na razie pracuje na antenach wewnętrznych, antena zewnętrzna będzie zamówiona w najbliższym czasie

znalazłem taki program LTEInspecteur i zamieszczam z niego screena oraz link ze speedtestu wykonanego przed chwilą (nic z niego nie rozumiem ale na pewno koledzy wyciągną poprawne wnioski :) czy zrobić jakieś testy czymś innym ?

Jaki internet LTE i sprzęt do rozprowadzania sygnału po domu wybrać?

https://www.speedtest.pl/test/245587022
  • Pomocny post
    #19 18692879
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18702839
    Misi3k81
    Poziom 5  
    czym się różni LMR-240 od RF-240? (lepszy, gorszy, nie nadaje się ?)
  • Pomocny post
    #21 18703261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18838700
    Misi3k81
    Poziom 5  
    Temat do zamknięcia, wszystko hula jak talala :)

pokrótce:
    zakupiony router Huawei B818 - do tego antena MIMO LTE 2x 14 dBi, przewody zrobione z RF240.

router (wifi) - zasięg w całym domu i delikatnie poza nim też, może trochę transfery skaczą ale pingi mam przez całą rozciągłość dnia na dość niskim poziomie

ogólnie jestem zadowolony z uzyskanego efektu
    dziękuję wszystkim zaangażowanym za pomoc, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania dotyczącego dostępu do internetu LTE w obszarze wiejskim, gdzie brak jest kablowego internetu. Zdecydował się na testowanie zasięgu i jakości sygnału za pomocą urządzenia MIKROTIK SXT LTE6 KIT, a także rozważając router MIKROTIK AUDIENCE WIFI do rozprowadzania sygnału w domu. Użytkownicy forum doradzili, aby najpierw przetestować operatorów LTE, sugerując kartę SIM od PLAY oraz użycie aplikacji do pomiaru sygnału. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na router HUAWEI B818-263 oraz antenę MIMO LTE 2x 14 dBi, co zapewniło mu zasięg w całym domu. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące kabli antenowych, ich długości oraz złącz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA