logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe zimne mimo ustawionej temp. 45st - co robić?

maciejkras 07 Maj 2020 11:52 1269 21
REKLAMA
  • #1 18675391
    maciejkras
    Poziom 7  
    Witam
    Przestało mi działac ogrzewanie podłogowe. Wszystko było ok 4 lata aż tu nagle wczoraj przy próbie włączenia podłoga była zimna. Na zegarach wyjścia i wejścia mam zadaną temp. 45st a mimo to podłoga jest zimna. Co może być przyczyną?
    Załączniki:
    • Ogrzewanie podłogowe zimne mimo ustawionej temp. 45st - co robić? 1588845112510272915993826756220.jpg (3.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ogrzewanie podłogowe zimne mimo ustawionej temp. 45st - co robić? 15888450476652910316970218893279.jpg (3.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18675669
    maciejkras
    Poziom 7  
    Właśnie wydaje mi się że nie ma , bo jak próbuje regulować to wskaźniki w rotametrach stoją w miejscu

Dodano po 1 [godziny]:

Wartości na rotametrach są cały czas u góry, brak możliwości jakiejkolwiek regulacji przepływu
  • REKLAMA
  • #4 18675995
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Czy jest ciśnienie w układzie?
    Czy pompa pracuje? Czy reaguje na regulację wydajności.
    Jak długo instalacja była wyłączona?
    Wiem,same pytania,ale nie znamy instalacji i okoliczności 😉
  • #5 18676026
    maciejkras
    Poziom 7  
    No właśnie wydaje mi się , że pompa też nie reaguje na regulacje wydajności i mam watpliwości ze czy działa . Instalacja była nie używana kilka dni, jedynie woda była grzana. W sieci było jakieś przepięcie bo wywalił mi bezpiecznik w piecu , wiec moze wtedy coś uległo zniszczeniu. Sam już nie wiem
  • #6 18676051
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Dobrze, to znaczy nie dobrze,ale po kolei.
    Czy masz możliwość podłączyć pompę prosto do gniazdka, żeby wykluczyć uszkodzenie sterownika do którego domniemam jest podłączona.
    Wtedy sprawdź czy sama pompa jest dobra, jest tam chyba pozycja odpowietrzanie i rozruch po przestoju, powinna pracować ze zmienną wydajnością tak jakby pulsacyjnie.
  • #7 18676070
    maciejkras
    Poziom 7  
    Otóż wydaje mi się , że pompa podłączona jest właśnie bezpośrednio do gniazdka bo nie idzie z niej żaden kabel do pieca . W tej pompie jest chyba fabryczne odpowietrzanie jak ustawimy na air coś tam, ale co z tego jak ona prawdopodobnie nie dziala
  • #8 18676084
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    A jak sterowałeś tą pompą? Jakiś włącznik, czy wtyczką do gniazdka ?
    Jeżeli jesteś pewien, że ma zasilanie i nie reaguje to najprawdopodobniej poszła elektronika. Odpowietrzanie to ta środkowa pozycja.

Dodano po 5 [minuty]:

"Idź" po kablu od pompy i zobacz z czym się łączy i czy w tym miejscu jest zasilanie. Może być próbnik, żarówka,miernik, czym tam dysponujesz i na ile nie obce są Ci sprawy elektryki, bo to taka zaraza, że nie widać a skutki mogą być bardzo dotkliwe.

Dodano po 4 [minuty]:

Przy pracującej pompie pokrętło jest podświetlone.
  • #9 18676156
    maciejkras
    Poziom 7  
    W gniazdku mam prąd, sprawdzałem . Szczerze to nie kojarze zeby podswietlalo mi się kiedykolwiek to pokrętło , ale moze nie zwróciłem uwagi. Czyli sugerujesz ze pompe diabli wzielo?
  • #10 18676190
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Jeżeli jest prąd, pompa nie reaguje na zmiany nastawy to wszystko na to wskazuje.
    Przy kilkudniowym przestoju raczej można wykluczyć zablokowanie wirnika.
    Na zdjęciu wygląda podobnie do mojej,to raczej i podświetlenie powinno być. Jeżeli możesz to podaj pełny model tej pompy,bo widzę, że ma ona korpus wykonany przez producenta rozdzielacza ale może sam silnik jest standardowy.
  • #11 18676376
    maciejkras
    Poziom 7  
    Chyba mamy taka sama pompe, powiedz co to za gumowa zaślepka jest z tyłu? Co tam jest za ta zaślepką ? Nie moge sie dostać do niej. Jak zdemontować ta pompe?

Dodano po 1 [minuty]:

Taka na dole patrząc od tyłu po lewej stronie
    Załączniki:
    • Ogrzewanie podłogowe zimne mimo ustawionej temp. 45st - co robić? 1588868408831416456693540668903.jpg (3.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 18676413
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    A pompa pracuje? Nie świeci się na zielono.
    Jak jest sterowana i skąd dostaje zasilanie? Czy jest wpięty jakiś regulator/termostat po "drodze"? Czy on dostaje zasilanie?

Soki za "opóźnienie" w rozmowie.
  • REKLAMA
  • #13 18676414
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ja mam taką. Nie wiem od czego ta zaślepka,nie wyciągałem jej nigdy.
    Pompę żeby zdemontować to trzeba te 4imbusy odkręcić. Tylko trzeba zakręcić wszystkie zawory żeby się jak najmniej wody wylało. No i uwagą na prąd.

Dodano po 5 [minuty]:

Wstrzymaj się z demontażem. W szafce nie widać żadnych zaworów. Nie wiadomo czy jest możliwość odcięcia grupy mieszającej od reszty instalacji. Trzeba więcej zdjęć.

Dodano po 10 [minuty]:

Może da się włożyć telefon od tyłu żeby zrobić zdjęcie nalepki pompy
  • #14 18676472
    maciejkras
    Poziom 7  
    Pompa nie świeci na zielono, termostat jest taki jak przy kaloryferze , jedyny kabel zasilający jest od pompy która podpieta jest bezpośrednio do gniazdka i tyle.
    A naklejke z oznaczeniem pompy mam od 2 giej strone woec nie do zobaczenia jest w tym położeniu
    Załączniki:
    • Ogrzewanie podłogowe zimne mimo ustawionej temp. 45st - co robić? 15888701290095878566650535169299.jpg (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 18676487
    maciejkras
    Poziom 7  
    Kiepsko z miejscem. Nie mam już pomyslu co z tym wszystkim zrobic
  • #17 18676669
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Wiele nie wymyślisz. Pompa raczej do wymiany,bo naprawa raczej będzie nieopłacalna. Musisz odczytać model z naklejki żeby sprawdzić czy to taki sam model jak tradycyjna,bo cały zespół to cena jest powalająca (2,5 kPLN netto znalazłem).
    Żeby ją zdemontować potrzebne więcej informacji o instalacji i najlepiej fotki. Trzeba zlokalizować zawory żeby odciąć szafkę od reszty instalacji,aby nie spuszczać całej wody i ewentualnie zostawić resztę żeby grzała. Potem z pompą do dobrego sklepu, żeby była możliwość porównania i zakup.
    Pisz,pytaj to pomożemy.
  • REKLAMA
  • #18 18678015
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Jakieś postępy albo decyzje ?
    Opisz instalację,jaki kocioł i sposób ogrzewania, czy to tylko tyle co zasilane z tego rozdzielacza (5 pętli podłogi i 2grzejniki)?
    Bo coś czuję, że instalator "pojechał" z technologią.
  • #19 18678210
    maciejkras
    Poziom 7  
    Ogólnoe to jest 5 pętli na dole , dodatkowo na górze są kolejne na łazienke i przedpokój i oprócz podłogówki są jeszcze grzejniki na górze 3 szt i 2 szt na dole ( garaz i kotłownia). A można jakoś odciąc dopływ wody zeby zdjac ten caly zestaw i spokojnie dostać się do pompy? Bo nie widze tam zaworów odcinających przed pompa. Czy każda pompa nie musi mieć bezpiecznika? Może podczas tego przepiecia w sieci strzelil wlasnie ten bezpiecznik
  • #20 18678234
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Wewnątrz pompy nie ma bezpiecznika. Jeżeli na kablu zasilającym ją jest napięcie to padła elektronika.
    W szafce nie masz żadnych zaworów którymi można by odciąć układ pompowy o reszty instalacji. Musisz szukać w kotłowni zaworów na rurach zasilających tą szafkę.
    Nie musisz demontować całego układu,wystarczy odkręcić silnik pompy,te 4 śruby imbusowe. Tylko najpierw trzeba znaleźć i zakręcić zawory.

Dodano po 3 [minuty]:

Masz może jakąś dokumentację z tego rozdzielacza, może tam jest opisane bo widać w tym korpusie jakieś pokrętła i może tam da się coś zakręcić?

Dodano po 10 [minuty]:

Czekaj,mam w załączniku. Zakręcić 3i4 to odcięcie pompy i można ją zdemontować
    Załączniki:
    • IO_SKALAR_jednostka sterujaca ogrzewaniem podlog_M3V_8716.pdf (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 18681740
    maciejkras
    Poziom 7  
    Chyba bede musial jednak zdemontować zestaw bo nie podejde z imbusem do srub z tylu
  • #22 18681856
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ja bym spróbował odczepić te obejmy plastikowe które trzymają belki rozdzielaczy i wtedy można by troszkę odciągnąć cały zespół od szafki,wtedy powinno dać się odkręcić.
    A patrzyłeś,czy są zawory na tych rurach do rozdzielacza, żeby odciąć go od reszty?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem podłogowym, które przestało działać mimo ustawionej temperatury 45°C. Po kilku dniach nieużywania instalacji, zauważył, że pompa nie reaguje na regulacje, a rotametry wskazują brak przepływu. Użytkownik podejrzewa, że mogło dojść do uszkodzenia elektroniki pompy po przepięciu w sieci. W dyskusji poruszane są kwestie sprawdzenia ciśnienia w układzie, zasilania pompy oraz możliwości demontażu pompy w celu jej wymiany. Uczestnicy sugerują, aby sprawdzić zasilanie oraz ewentualne zawory odcinające, a także podać model pompy w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA