logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kable i skrzynka bezpieczników do domku holenderskiego?

b4321 25 Maj 2020 19:47 2190 8
  • #1 18717449
    b4321
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    podłącze się pod temat żeby nie tworzyć nowego a pytania podobne.

Mam działkę na której stoi domek holenderski, Tauron postawił swoją skrzynkę i ja mam doprowadzić zasilanie ze skrzynki do domku na własną rękę.
    Lubię takie prace dlatego chciałbym zrobić to samodzielnie (mam uprawnienia do 1kV), jednak potrzebuję małej porady co do doboru komponentów.
    Moc przyłączeniowa to 6,5kW - 3fazy
    Przekrój kabla energetyki do skrzynki to 4x120mm²
    Zabezpieczenia 3x16A, wyłącznik 3-fazowy, zacisk PEN wyposażony w człon przeciążeniowy,
    Odległość od skrzynki do domku ok 30 m.
    Na wyposażeniu domku będzie mały grzejnik, lodówka, światło na żarówki LED, czajnik.

1. Jaki kabel wkopać w ziemię?
    -czy może być 5cio żyłowy który można zapiąć w skrzynce Tauronu?
    -jeśli nie to jak z uziemieniem w takim domku, robić otokowe?
    2. Skrzynka bezpieczników w samym domku, obecnie jest tam stara instalacja z bezpiecznikami ceramicznymi chyba na dwóch obwodach, wymieniać na nową? Domek postoi tam jeszcze z rok, może dwa lata i będzie stawiany inny. -jeśli stawiac nową skrzynkę bezpieczników to czy zastosować 3x16A?
  • #2 18717495
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2864
    b4321 napisał:
    Przekrój kabla energetyki do skrzynki to 4x120mm2
    zabezpieczenia 3x16A, wyłącznik 3-fazowy, zacisk PEN wyposażony w człon przeciążeniowy,
    ...
    -jeśli stawiac nową skrzynkę bezpieczników to czy zastosować 3x16A?

Bez sensu, gdzie jest selektywność. Może się zdarzyć tak, że jedną fazę przeciążysz, szybsze okaże się zabezpieczenie przedlicznikowe i pozbywasz się jednocześnie 3 faz.
    Czemu nie wziąłeś 1 fazy z zabezpieczeniem 25A albo 3f z zabezpieczeniem 20A?
    W tej sytuacji jaką masz teraz to wypadało by aby zabezpieczenia były max 10A.
    Jak dla mnie 1 faza 25A jest lepsza niż 3f 16A.
  • Pomocny post
    #3 18717496
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4278
    b4321 napisał:
    Śmiech na sali kolego.
    b4321 napisał:
    ...zacisk PEN wyposażony w człon przeciążeniowy...
    Wyjaśnij co przez to rozumiesz, bo my wiemy, że kto przerywa PEN'a ten rozumu nie ma.
    b4321 napisał:
    -czy może być 5cio żyłowy który można zapiąć w skrzynce Tauronu?
    Po co, skoro piątej żyły nie ma gdzie wpiąć.
    b4321 napisał:
    ...jak z uziemieniem w takim domku, robić okotowe?
    Niekoniecznie. Uziom pionowy powinien wystarczyć. Jednak konstrukcję domku należy z nim i szyną PE połączyć.
    b4321 napisał:
    obecnie jest tam stara instalacja z bezpiecznikami ceramicznymi chyba na dwóch obwodach, wymieniać na nową? Domek postoi tam jeszcze z rok, może dwa lata i będzie stawiany inny. -jeśli stawiac nową skrzynkę bezpieczników to czy zastosować 3x16A?
    Wskazana obecność RCD. I jakie 16A skoro taką samą wartość masz w złączu licznikowym. A gdzie selektywność?

P.S.
    A założenie nowego tematu bardzo wskazane.
  • #4 18717791
    b4321
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi,
    jeszcze mnie na działce nie było więc nie wiem co jest dokładnie w skrzynce, to co napisałem powyżej, otrzymałem od Tauronu.
    Zacisk PEN wyposażony w człon przeciążeniowy to cytat z listu od nich.
    3 fazy są przyszłościowe, m.in. do podłączenia płyty indukcyjnej.

Reasumując, w tej sytuacji zakładam RCD oraz 3x10A?
    Czy kabel YAKY 4x25m² będzie optymalny czy raczej 4x10mm²?
  • #5 18718788
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    b4321 napisał:
    chciałbym zrobić to samodzielnie (mam uprawnienia do 1kV)

b4321 napisał:
    Czy kabel yaky 4x25m² będzie optymalny czy raczej 4x10mm²?

Niestety tak jest, kiedy się kupuje uprawnienia w 24h.
    Twoje "uprawlenija" poświadczają zakres i poziom wiedzy która została sprawdzona egzaminem. Od chwili nadania zakłada się, że wiesz co robisz. A najgorsze jest to, że odpowiadasz za to.
    Jak rozmawiasz z osobą posiadającą świadectwo kwalifikacyjne, potocznie zwane SEPem (bo kiedyś to ta organizacja je wydawała), to ona wie jakie są przekroje minimalne.
  • #6 18718843
    b4321
    Poziom 2  
    KonradGatek napisał:
    b4321 napisał:
    chciałbym zrobić to samodzielnie (mam uprawnienia do 1kV)

b4321 napisał:
    Czy kabel yaky 4x25m2 będzie optymalny czy raczej 4x10mm2?

Niestety tak jest, kiedy się kupuje uprawnienia w 24h.
    Twoje "uprawlenija" poświadczają zakres i poziom wiedzy która została sprawdzona egzaminem. Od chwili nadania zakłada się, że wiesz co robisz. A najgorsze jest to, że odpowiadasz za to.
    Jak rozmawiasz z osobą posiadającą świadectwo kwalifikacyjne, potocznie zwane SEPem (bo kiedyś to ta organizacja je wydawała), to ona wie jakie są przekroje minimalne.

Rozumiem twoją potrzebę umoralniania ale w niczym ona nie pomaga. Nie sądzisz że gdybym wiedział na 100% to bym nie pytał? Czy lepiej żebym nie pytał i zrobił źle bo nie szukałem na forum przez takich jak ty? Nie chcesz pomóc to się nie udzielaj. Nigdzie nie pisałem że jestem elektrykiem. Mam uprawienia bo były wymagane na moim stanowisku pracy. Zrobiłem pełnoprawny kurs kilka lat temu ale nie musiałem używać tej wiedzy a wiadomo że to ucieka. Proste!
  • #7 18718884
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    b4321 napisał:
    Nigdzie nie pisałem że jestem elektrykiem.
    b4321 napisał:
    (mam uprawnienia do 1kV)
    Przeczysz sam sobie.
    b4321 napisał:
    Zrobiłem pełnoprawny kurs kilka lat temu ale nie musiałem używać tej wiedzy a wiadomo że to ucieka.

Wytłumaczę Ci na innym przykładzie:
    Kurs prawa jazdy zrobiłem X lat temu, prawo jazy mam ale, Panie Władzo, nie pamiętam co to za okrągły, czerwony znak z białą kreską poziomą.
    b4321 napisał:
    i zrobił źle bo nie szukałem na forum

Forum nie stanowi obowiązujących zaleceń, a tym bardziej praw i norm. Nigdzie się nie powołuj że tak mi kazali na elektrodzie zrobić.
    b4321 napisał:
    Zrobiłem pełnoprawny kurs kilka lat temu (...)

I mówili na temat np. minimalnego przekroju żyły PEN (o ile taka jest U Ciebie), ogranicznikach przepięć itd.
    Nie chodzi o konkretną wiedzę (wielkość), ale o to że takie wymaganie w ogóle jest i to powinieneś pamiętać po pełnoprawnym kursie.
  • #8 18718897
    b4321
    Poziom 2  
    KonradGatek napisał:
    Forum nie stanowi obowiązujących zaleceń, a tym bardziej praw i norm. Nigdzie się nie powołuj że tak mi kazali na elektrodzie zrobić.

b4321 napisał:
    Zrobiłem pełnoprawny kurs kilka lat temu (...)

I mówili na temat np. minimalnego przekroju żyły PEN (o ile taka jest U Ciebie), ogranicznikach przepięć itd.
    Nie chodzi o konkretną wiedzę (wielkość), ale o to że takie wymaganie w ogóle jest i to powinieneś pamiętać po pełnoprawnym kursie.

O co ci chodzi człowieku? Masz jakąś misję uprzykrzania życia innym? Czy całe życie chodzisz wku..ony?
    Nie wypowiadaj się jak nie masz zamiaru pomóc. A na drugi raz przeczytaj wątek a nie plujesz jadem bez potrzeby.
  • Pomocny post
    #9 18719053
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    b4321 napisał:

Twoja moc przyłaczeniowa do de facto ok 11kW (3x16x230)
    b4321 napisał:
    Domek postoi tam jeszcze z rok, może dwa lata i będzie stawiany inny.
    b4321 napisał:
    3 fazy są przyszłościowe, m.in. do podłączenia płyty indukcyjnej.

To taka, dość niedługa ta "przyszłość". I raczej zapomnij o podłączeniu płyty indukcyjnej przy takich zabezpieczeniach
    b4321 napisał:
    w tej sytuacji zakładam RCD oraz 3x10A?

Nie.
    b4321 napisał:
    Czy kabel yaky 4x25m² będzie optymalny czy raczej 4x10mm²?

YAKY 4x25mm² możę być, choć nie wiem czy będzie optymalny (raczej znacznie przewymiarowany do Twojej mocy)
    YAKY 4x10mm² nie może być z racji zbyt małego przekroju.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć zasilanie do domku holenderskiego z skrzynki Tauron, mając moc przyłączeniową 6,5 kW (3 fazy). Zastanawia się nad doborem odpowiednich kabli oraz skrzynki bezpieczników. Wskazano, że kabel YAKY 4x10 mm² jest niewystarczający, a 4x25 mm² może być przewymiarowany. Zaleca się zastosowanie RCD oraz zabezpieczeń 3x10A. Użytkownik pyta o możliwość użycia kabla 5-żyłowego oraz o uziemienie, które powinno być połączone z konstrukcją domku. W dyskusji podkreślono znaczenie selektywności zabezpieczeń oraz minimalnych przekrojów żył.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA