logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zregenerować baterię Toshiba PA2467U-R z układem Microchip 941 309B?

northwind 05 Paź 2005 08:59 8214 18
  • #1 1873872
    northwind
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mam pytanie co do układu prawdopodobnie microchip (jest logo microchiba /\\ oznaczenia 941 309B obsluguje pamiec 24C046??? modyfikował ktos taka baterie???
  • #2 1950903
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Tak ja sie męczę,, lecz narazie bez rezultatu. Proponuję niech najpier kolega zcyta eeprom to bedzie mona porównać wsady.
  • #3 2174078
    magnum_pl
    Poziom 13  
    Witam. I jak Panowie? udało się komuś zrobić coś z tą baterią, mam właśnie taką i próbuje coś zrobić. Jakieś postępy u was?
  • #4 2178826
    ozman
    Poziom 21  
    Wyciągnąłem pare wniosków które komórki odpowiadaja za miernik naładowania w windowsie i co zostaje zapisane do pamieci jak nie chce ładować batreii.

Otrzymałem 2 wsady z dobrych baterii i po wgraniu do mojego eepromu dalej nie ruszyła. Okazało sie że ogniwa pełnia zasadjniczą rolę na 12 cel jakie siedza w batreii 2 okazały sie miec mniejszy prad zwarcia ale napiecie trzymaly dobre i dobre było na całej batreii wymieniłem jedna cele i batria ożyła nawet na wsadzie jakiejs padnietej batrii i trzyma 30 min jak jeszzce zmienie ta druga cele to pewnie bedzie juz ok.

Stąd moje przemyslenia ze cele odgrywaja kluczowa role a nie elektronika, bo naprawdę duzo wsadów przemeczyłem i modyfikowalem.

aha i pierwsze 256bitów odpoiwada za to co sie dzieje z batreią i jak ja widzi ładowarka a reszta to są numery seryjne i prawdopodobnie pojemnosc ogniwa i takie tam. zauważyłem że tylko pierwsze 256 jest modyfikowane podczas ładowania a drugie 256 nigdy nie jest ruszane.

Jak ktos bedzie chciał to moge wsadzić binaria z eepromów
  • #5 2476507
    magnum_pl
    Poziom 13  
    jak byś mógł to wsadź te binarki, sczytam swoją i porównam,
  • #6 2485478
    magnum_pl
    Poziom 13  
    dziś zgrałem zawartość 24c046 z tej baterii, bateria trzyma różnie od 30 min przy pełnym obciążeniu do nawet 80min przy minimalnym obciążeniu. jak macie jakieś wsady do tej baterii to wrzućcie tu to porównamy i może uda sie coś wykombinować
    Załączniki:
    • moja.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2485574
    ozman
    Poziom 21  
    Można sobie porównywać. Mam gdzieś jeszcz 2 wsady pochodzace od dziąłajacych batreii jak znajde to zamieszczę.
    Załączniki:
    • bateria lacio.rar (924 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2543700
    northwind
    Poziom 15  
    Njalepiej wymienic wszystkie na nowe - taka jest moja opinia. Ogniwa Litowo jonowe maja taka wade ze kolejne cykle ladowania powoduja zmiejszenie sie pojemnosci ogniwa (chyba po 100 cyklach). I jeszcze lepiej najlepiej dobierac je pod wzgledem pojemnosci, zwlaszcza jezeli pracuja parami wtedy minimalizujesz ich wzajemne rozladowanie. Ten układ o ktorym pisalem w pierwszym poscie to MM1309. Koresponodowalem troche z rosjanami mam wsady do roznych baterii niestety nie mialem czasu sprawdzic, oczywiscie baterie te pracuja na tym ukladziku. Dolancze jeszcze dzis jak zdaze.
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • toshiba_PA2510U+R_10v8_1767_3750mah_24c046.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • toshiba_10v8_4500mah_24c046.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2544706
    magnum_pl
    Poziom 13  
    Właśnie zauważyłem w swojej baterii że nie ważne jaki mam wsad wgrany do 24c046 bateria trzyma mniej wiecej tyle samo a tylko wskaźnik baterii podaje błędne wartości. więc myśle że po wymianie ogniw na nowe nie trzeba bedzie nic kombinować ze wsadem. Ważna jest chyba tylko pojemność wpisana we wsad i wtedy wskaźnik bedzie działał ok. I wydaje mi się że po wymianie ogniw na ogniwa wiekszej pojemność wystarczy wgrać wsad z odpowiednią pojemnością i wszystko bedzie ok. Co wy na to? ja mam w baterii PA2467U-R 6 ogniw US17670 o całkowitej pojemności 2600mAh i po 1300mAh na ogniwo, planuje wsadzić ogniwa o pojemności około 2200mAh na ogniwo.
  • #12 2545313
    master9
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Ja wymieniłem ogniwa i jest wszysko ok przy pełnym obciążeniu 1.20h a przy małym2.30h. Nie rozumie tu jednej rzeczy po co kombinowac ze wsadami no chyba ze sie zmieni pojemność ogniw. u mnie bateria miała 3600mah a założyłem ogniwa 2200mah. tylko jedna rzecz mnie dziwi ogniwa stare miły ponad 4V i prad zwarcia ponad 15A i dlaczego trzymały tylko 5 minut
  • #13 2593342
    czarq
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam następującą baterię Toshiba DC10.8V 3600mAh. Trzyma średnio 30minut, niestety zachowanie wskaźnika naładowania jest nieprawidłowe.
    Jeśli podepnę ładowarkę przy pustej ikonce baterii (wskaźnik baterii pomarańczowy) bateria może się ładować nawet trzy dni. Na ikonce wchodzi pierwsza kreska (nawet przy zielonym wskaźniku), po podniesieniu systemu program monitorujący baterię wskazuje 3-6%, a po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii ikonka pokazuje pełną (bez jednej kreski) w programie 95-97% stanu materii. Po ok 20-25min użytkowania, stan baterii spada do 15-10%, przy 30-35min 3%.
    Widzę też iż jest tu pomijana rola bezpiecznika termicznego i z tego co się doszukałem w sieci 2 termostatów oraz termoparze przylutowanej do elektroniki. Termostaty w mojej baterii (MICROTEMP KMAASN G4A50) mają wartość 10A/250V~ na trzy ogniwa 1 sztuka, więc wcale niedziwi mnie że prąd zwarcia wynosi 10A. Może dla elektroniki baterii istotna jest temperatura lub jej przyrost w trakcie urzytkowania. Jakieś wnioski?
    Pozdrawiam Czarq.
    Załączniki:
    • Eprom mojej baterii.BIN (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2851913
    northwind
    Poziom 15  
    master9 napisał:
    ...tylko jedna rzecz mnie dziwi ogniwa stare miły ponad 4V i prad zwarcia ponad 15A i dlaczego trzymały tylko 5 minut
    Ogniwa pracuja parami, prawdopodobnie jedno z ogniw jest w lepszym stanie stad tak wysoki prad zwarcia (oczywiscie zaraz po naladowaniu; takie ogniwa ,pary maja tendencje do samorozladowania stad ladowanie dlugie baterii oraz mala stosunkowa pojemnosc) . A co do bezpiecznika to sa bezpieczniki termiczne ktore ulegaja stalemu uszkodzeniu - powoduja przerwe w obwodzie baterii. Tak duzy prad wystepowalby w momencie zwarcia baterii, ten bezpiecznik ma zabezpieczyc przed takim przypadkiem i jego skutami czyli wybuchem ogniwa.
  • #16 2853964
    northwind
    Poziom 15  
    magnum_pl napisał:
    Właśnie zauważyłem w swojej baterii że nie ważne jaki mam wsad wgrany do 24c046 bateria trzyma mniej wiecej tyle samo a tylko wskaźnik baterii podaje błędne wartości. więc myśle że po wymianie ogniw na nowe nie trzeba bedzie nic kombinować ze wsadem. Ważna jest chyba tylko pojemność wpisana we wsad i wtedy wskaźnik bedzie działał ok. I wydaje mi się że po wymianie ogniw na ogniwa wiekszej pojemność wystarczy wgrać wsad z odpowiednią pojemnością i wszystko bedzie ok. Co wy na to? ja mam w baterii PA2467U-R 6 ogniw US17670 o całkowitej pojemności 2600mAh i po 1300mAh na ogniwo, planuje wsadzić ogniwa o pojemności około 2200mAh na ogniwo.

Czesc powoli dochodze do takich samych wnioskow, wymienilem ogniwa na 2200 jedno czyli wyjsciowa 4400. Podczas pracy na baterii po okolo 1 godz pokazuje 3% a laptop pracuje jeszcze ponad godzine.
  • #17 2862064
    northwind
    Poziom 15  
    Podobno nastepny SBWorkshop (program do modyfikacji, resetu pamieci baterii) ma miec zaimplementowana obsluge baterii Toshiba.
  • #18 3224798
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Witam

Znalazłem ten temat na elektrodzie bo mam podobny problem z bateriami do laptopa Toshiby. Mój model baterii to PA2510U. Poeksperymentowałem z tą baterią dość dużo i z jej elektroniką i powyciągałem sporo wniosków. Co do układu 309B to jest to kontroler ogniw zaraz wrzucę pdfa to sobie zobaczycie. Jeszcze jest tam kilka mniej istotnych elementów i pamięć 24C046. Moja prośba sprowadza się do tego czy ktoś ma wsad do tej pamięci (24C046) w miarę nowy z zerowymi parametrami pracy baterii, ewentualnie wie co i jak w niej edytować i mógłby coś na ten temat napisać. Chodzi mi dokładnie o parametry takie jak pojemność ogniwa i ilość cykli ładowania. Od tego w głównej mierze zależy poprawność ładowania w systemie wskaźnik wtedy nie powinien skakać nagle z kilkunastu procent na max i odwrotnie.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • 309B.pdf (138.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3378736
    wowo997
    Poziom 11  
    WITAM!
    PROSZĘ O POMOC

Jeśli bateria nie działa prawidłowo w laptopie to albo ma uszkodzone ogniwo/a albo elektronika jest do programowania... Mówiąc o elektronice lub ogniwach mamy zazwyczaj na myśli używaną baterię. I tu pojawia się u mnie problem... Kupiłem do swojej Toshiby SP 6100 nową oryginalną baterię i zachowuje się tak samo jak moja stara bateria, tzn wskaźnik z 80% drastycznie spada do 3%... Zatem nie jest to kwestia elektroniki baterii bo obie zachowują się identycznie, nie ogniwa, bo są nowe... Więc powstaje przypuszczenie że uszkodzone jest coś w laptopie, ale myślę że nie ma nigdzie zwarcia bo obie baterie te początkowe 20% trzymają dobrze...
    Jeśli baterie są dobre to jakie uszkodzenie może występować w laptopie (czy może być to konfiguracja biosu i czy pomógłby tu restart biosu?)
    Chciałbym się coś wstępnie dowiedzieć zanim wybiorę się do serwisu, gdzie za samą diagnozę zapłacę 50 zł, dlatego bardzo proszę o podpowiedź w czym najprawdopodobniej tkwi problem...

Pozdrawiam i dziękuję wowo997

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji baterii Toshiba PA2467U-R wyposażonej w układ kontrolera Microchip 941 309B oraz pamięć EEPROM 24C046. Użytkownicy wymieniają doświadczenia związane z odczytem i modyfikacją zawartości pamięci EEPROM, jednak większość wskazuje, że kluczową rolę w funkcjonowaniu baterii odgrywają ogniwa, a nie sama elektronika. Wymiana uszkodzonych lub wszystkich ogniw na nowe, najlepiej dobrane pod względem pojemności i parametrów, znacząco poprawia czas pracy baterii i stabilność wskaźnika naładowania w systemie. Wspomniano, że pierwsze 256 bitów pamięci odpowiada za parametry ładowania i widoczność baterii dla systemu, natomiast pozostała część zawiera dane seryjne i pojemnościowe. Problemy z nieprawidłowym wskazywaniem poziomu naładowania mogą wynikać z uszkodzonych ogniw, termicznych bezpieczników lub błędów w oprogramowaniu wsadu. Wskazano także na możliwość wykorzystania narzędzi takich jak SBWorkshop do modyfikacji pamięci baterii Toshiba. W niektórych przypadkach podobne objawy występują nawet przy nowych bateriach, co sugeruje potencjalne problemy sprzętowe lub konfiguracyjne w laptopie, np. BIOS. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące termostatów i termopar w baterii, które mają wpływ na bezpieczeństwo i działanie ogniw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA