logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapytanie o przełączniki bezprzewodowe do światła.

masejj 06 Cze 2020 00:48 432 4
  • #1 18741886
    masejj
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie,

W łazience w mieszkaniu są 3 źródła światła.

1. Na suficie (włącznik przy drzwiach)
    2. Nad Lustrem (włącznik pod lustrem)
    3. Oświetlenie LED przy wannie (włącznik pod lustrem)

Instalacja nie była do końca przemyślana dlatego chciałem zapytać czy jest owa możliwość:

Czy istnieje jakiś system (np bezprzewodowy), aby bez kucia w płytkach zrobić tak aby włącznik przy drzwiach uruchamiał również oświetlenie LED przy wannie?

Jeżeli pominąłem coś oczywistego, proszę o info - jestem zielony w tych sprawach.

Z góry dziękuje i pozdrawiam,
  • Pomocny post
    #2 18741903
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Kiepska sprawa. Wszystkie wyłączniki zdalne - IR, radiowe, wifi, etc. wymagają zawsze stałego zasilania do działania. Jeżeli przewód N nie przechodzi przez puszki wyłączników, nie do zrealizowania. :cry: Chyba że likwidacja obecnych wyłączników, zwarcie tam przewodów na stałe, a wbudowanie wyłączników zdalnie sterowanych przy punktach świetlnych.
  • #3 18742301
    masejj
    Poziom 10  
    Ok, a ta druga opcja ? dopuszczam zmianę wyłączników. Czy są może jakieś dedykowane systemy o których można by było sobie poczytać więcej?
  • Pomocny post
    #4 18742329
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Osobiście używam urządzenia z serii F&F Wave . Dostępny jest pilot do puszki na baterie.
  • #5 18742529
    masejj
    Poziom 10  
    pp74 napisał:
    Osobiście używam urządzenia z serii F&F Wave . Dostępny jest pilot do puszki na baterie.

o coś takiego mi chodziło, dzięki wielkie.
REKLAMA