logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Standardowy ściemniacz a żarówki typu LED - lub inne rozwiązanie

flaber14 07 Cze 2020 22:46 1269 3
REKLAMA
  • #1 18745721
    flaber14
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzień dobry

Proszę o poradę i może wyjaśnienie. Otóż na dzień dzisiejszy w jednym z pomieszczeń mam lampę sufitowa na 3 żarówki pod która podłączony jest zwykły ściemniacz. Zasada jest następująca:
    - 3 żarówki zwykle po 100W dobrze działają pod ściemniaczem ale i tak w pomieszczeniu jest ciemno :( Takie niemile światło
    - 3 żarówki LED (nie pamiętam po ile W) ale jak się błyśnie to po oczach nieźle wali :D z tym ze tak, przy tym ściemniaczu jak je przyciemnię to zaczynają mrugać co nie każdemu domownikowi się podoba. Druga sprawa raz w roku trzeba je wymieniać bo z czasem po prostu ich moc świecenia słabnie lub się przepalają. Niby producent twierdzi że mogą być pod zwykły ściemniacz ale tak nie jest uważam :(

Doszedłem do wniosku że albo wymienić ściemniacz na takie za 150zł który rzekomo działa z żarówkami LED lub kupić jakąś ładną oprawę pod jarzeniówki LED i wstawić zwykły włącznik.

W związku z powyższym pytanie które rozwiązanie jest bardziej sensowne według Was, bo przyznam że nie chcę znowu się wpakować kilka stówek w coś co nie przyniesie zamierzonego efektu. A tym efektem ma być bardzo mocne jasne światło z możliwością ściemniania bo to jest kuchnia :)
  • REKLAMA
  • #2 18745784
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Żarówki LED nie działają pod takim ściemniaczem, bo dodatkowo mają układ elektroniczny, który odpowiada za zasilanie diod.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18745861
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1075
    Ledówki (a nie żarówki jeśli już) muszą być przystosowane do ściemniania.
    Jeśli chcesz, aby jako tako działało, kup Philipsy, np. te działają ze zwykłym ściemniaczem:
  • #4 18746440
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 541
    flaber14 napisał:
    ...jak je przyciemnię to zaczynają mrugać co nie każdemu domownikowi się podoba.

Na dzień dzisiejszy każde ściemnialne źródło światła LED (niezależnie od renomy producenta), które "współpracuje" ze ściemniaczem zewnętrznym charakteryzuje się występowaniem efektu migotania o częstotliwości 100Hz. Efekt ten ma większą lub mniejszą amplitudę w zależności od punktu pracy (zakresu ściemnienia). Przykładowo Ph***ps (100% strumienia świetlnego; przy ściemnieniu efekt się pogłębia):

Osobiście, z tego też powodu odradzam tego typu zestawy (lampa LED + ściemniacz). W zdecydowanej większości przypadków ta "współpraca" źródła światła LED ze ściemniaczem wygląda tak, że trudno jest po pierwsze dobrać odpowiedni ściemniacz, a po drugie jeśli już się coś znajdzie to można być pewnym efektu migotania o którym wspomniałem powyżej.

@flaber14 Jeśli chcesz mieć lampę sufitową LED z możliwością jej ściemniania to poszukaj takiej lampy, w której ta funkcja jest zintegrowana. Ewentualnie możesz kupić źródła światła LED (Step Dim, Switch Dim, Click Dim) o kilkustopniowej regulacji jasności, realizowanej poprzez zwykły naścienny łącznik (w nich raczej nie występuje efekt migotania, przynajmniej w tych, które znam).
REKLAMA